ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ
Με αισιοδοξία μπροστά στις νέες μάχες

Ανοίξαμε νέους δρόμους για θετικές διεργασίες

Να ενισχύσουμε την ευθύνη και την πρωτοβουλία των στελεχών και των ΚΟΒ. Αυτό το βασικό συμπέρασμα και καθήκον υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν και οι γραμματείς των ΚΟ Περιοχών και μεγάλων πόλεων του Κόμματος.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν η πορεία συζήτησης των πρώτων εκτιμήσεων της ΚΕ από την εκλογική μάχη. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα συσκέψεις στελεχών σε όλες τις Κομματικές Οργανώσεις σ' όλη την Ελλάδα και άρχισαν οι συνελεύσεις των ΚΟΒ. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με τις συνεδριάσεις των Κομματικών Οργάνων που θα ακολουθήσουν. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Γραμματεία είναι ότι τα πρώτα συμπεράσματα της ΚΕ γίνονται αποδεκτά, πλουτίζονται με νέες σκέψεις και προτάσεις. Από τη Γραμματεία τονίστηκε η ανάγκη της καλής οργάνωσης των συζητήσεων, ώστε να μελετηθούν όλες οι πλευρές της δράσης των Κομματικών Οργανώσεων και να βγουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Αρκετές Κομματικές Οργανώσεις έχουν ήδη σχεδιάσει και πραγματοποιούν μετεκλογικά εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις με οπαδούς και φίλους του Κόμματος που πήραν δραστήρια μέρος στην εκλογική μάχη. Η συζήτηση μαζί τους, η γνώμη τους, οι προτάσεις τους είναι σημαντική βοήθεια για την ολοκλήρωση των συμπερασμάτων τοπικά και κεντρικά και για τη συνέχιση, με νέους ρυθμούς και απαιτήσεις, της δραστηριότητας του Κόμματος. Είναι η μάχιμη εφεδρεία του Κόμματος.

Αλλωστε, όπως σημειώθηκε, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Μια σειρά εργοστάσια σ' όλη την Ελλάδα βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος, οι βιομήχανοι προωθούν στην πράξη τις αξιώσεις τους και γίνονται πιο ασύδοτοι, οι αγρότες είναι σε αναβρασμό, ενώ η νέα σχολική χρονιά βρίσκει την εκπαίδευση με καινούρια προβλήματα.

Ετοιμότητα για άμεση παρέμβαση

Αρκετοί ομιλητές στα Αχτίφ τόνισαν την ανάγκη αύξησης της ετοιμότητας των οργανώσεων να παρέμβουν στην οργάνωση της πάλης και ανέδειξαν τις νέες δυνατότητες που δημιουργήθηκαν από την ενίσχυση της δύναμης του ΚΚΕ και την απήχηση της πολιτικής του, που είναι πολύ πιο πλατιά από την εκλογική του ενίσχυση, όπως εξάλλου διαπιστώθηκε από τις πρώτες πρωτοβουλίες ορισμένων Κομματικών Οργανώσεων σε χώρους με οξυμένα προβλήματα.

Το κλίμα στις οργανώσεις είναι θετικό. Το ίδιο και στους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος, που δείχνουν μεγάλη διάθεση για μεγαλύτερη προσφορά. Είναι αποτέλεσμα της ίδιας τους της εμπειρίας από την εκλογική μάχη. Αρκετοί σύντροφοι τόνισαν το γεγονός ότι η ενίσχυση του Κόμματος έχει θετική απήχηση και έδειξε ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κατανοούν την ανάγκη της οργάνωσης, του αγώνα και της αντεπίθεσης στην πολιτική που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Γεγονός που δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις λαϊκής συσπείρωσης και δράσης.

Από αρκετούς επίσης συντρόφους τονίστηκε, στις πρώτες αυτές συζητήσεις, το γεγονός ότι τώρα, από καλύτερες θέσεις, το ΚΚΕ μπορεί να επιδράσει στις διεργασίες που έτσι κι αλλιώς αναπτύσσονται στις λαϊκές δυνάμεις. Πιο εύκολα θα συνειδητοποιείται η ανάγκη της κοινής δράσης και του μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων που μπορούν να αντιπαλέψουν την πολιτική που ασκείται στη χώρα.

Με οδηγό τις αποφάσεις του Συνεδρίου

Είναι γεγονός ότι το Κόμμα έδωσε την εκλογική μάχη εξοπλισμένο με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου. Οι εκλογές ήταν η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση μετά το Συνέδριο. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η πρώτη αυτή δοκιμασία επιβεβαίωσε στη ζωή την ορθότητα των αποφάσεών του.

Ενα ερώτημα απασχόλησε τις πρώτες συζητήσεις. Μπορούσε το Κόμμα σ' αυτή τη μάχη να είχε καλύτερα αποτελέσματα; Το ερώτημα αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε μια πιο βαθιά κριτική και αυτοκριτική εξέταση για την κατάσταση των Κομματικών Οργανώσεων. Ωστόσο, οι πρώτες αναλυτικές επεξεργασίες στο εκλογικό αποτέλεσμα από τις ΚΟ ενισχύουν το συμπέρασμα της ΚΕ ότι το ΚΚΕ ενισχύθηκε περισσότερο στους χώρους που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα αγώνες και οι Κομματικές Οργανώσεις είχαν ζωντανή και πρωτόβουλη δράση.

Εκεί όπου οι κομμουνιστές είναι μπροστάρηδες, κατανοείται και η ανάγκη της ισχυροποίησης του ΚΚΕ. Εκεί που τα λαϊκά προβλήματα είναι οξυμένα και οι Κομματικές Οργανώσεις εξηγούν πειστικά την πολιτική του ΚΚΕ και τη συνδέουν με την προοπτική αντιμετώπισής τους, το Κόμμα δυνάμωσε και εκλογικά και πολιτικά.

Αντικειμενικά, λοιπόν, μπαίνει επί τάπητος η ένταση στους ρυθμούς δουλιάς των Κομματικών Οργανώσεων, η διαρκής ενίσχυση και ανάπτυξη των δεσμών τους με τα λαϊκά στρώματα, η διαρκής παρέμβασή τους για την αντιμετώπισή τους.

Αυτός είναι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας ενίσχυσης της πολιτικής του ΚΚΕ στους εργαζόμενους, στη νεολαία. Γι' αυτό και το βασικό καθήκον, που κατέληξε η Γραμματεία, είναι η ενίσχυση της πρωτοβουλίας και της ευθύνης των στελεχών και των ΚΟΒ.

Πιο αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση των αδυναμιών

Τόσο στα Αχτίφ όσο και στη Γραμματεία αναδείχτηκαν αρκετά προβλήματα και αδύνατες πλευρές στη δουλιά των Κομματικών Οργανώσεων και των καθοδηγητικών οργάνων και η ανάγκη έντασης των προσπαθειών συλλογικά και ατομικά για την άμεση αντιμετώπισή τους. Ο έλεγχος, η κριτική, η αυτοκριτική θα ανεβάζουν το αίσθημα ευθύνης των στελεχών και των μελών μας. Η ανάδειξη του παραδείγματος συντρόφων και οργανώσεων που μπήκαν στη μάχη με αυταπάρνηση, αυξημένη ευθύνη και πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει θετικά στο ανέβασμα όλης της δουλιάς και αναδείχτηκαν αρκετά τέτοια παραδείγματα.

Οι γραμματείς των Οργανώσεων τόνισαν την ανάγκη μαζί με την προετοιμασία για τα άμεσα καθήκοντα, να οργανωθεί πιο καλά ο ιδεολογικός και πολιτικός εξοπλισμός των στελεχών και των ΚΟΒ και να ενισχυθεί το ιδεολογικοπολιτικό μέτωπο με βάση τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου. Το Κόμμα, οι Οργανώσεις του, οι οπαδοί και οι φίλοι, η ΚΝΕ, μετά το καλοκαίρι και παρά τη σύντομη χρονικά προεκλογική περίοδο, ανασυντάχτηκαν γρήγορα και έκαναν ένα χωρίς προηγούμενο πλατύ και πολύμορφο άνοιγμα στο λαό. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το Κόμμα έχει μεγάλες δυνατότητες. Είναι ωστόσο γενική η εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αυτοϊκανοποίηση. Η κομματική παρουσία είναι ελλιπής ή και ανύπαρκτη σε πολλούς χώρους, στις πόλεις και τα χωριά. Η οργανωτική ανάπτυξη είναι ένα επιτακτικό καθήκον που θα συμβάλλει στη δυνατότητα του ΚΚΕ να παρεμβαίνει πλατιά σ' όλους τους χώρους που ζει και δουλεύει η εργατική τάξη, η νεολαία.

Νέες απαιτήσεις στο ιδεολογικό μέτωπο

Η μετεκλογική κατάσταση θέτει νέα πιο αυξημένα και σύνθετα καθήκοντα στο ιδεολογικό μέτωπο. Το αναμφισβήτητο αυτό συμπέρασμα υποχρεώνει όλα τα Κομματικά Οργανα να μελετήσουν με αίσθημα αυξημένης ευθύνης την πείρα της εκλογικής μάχης στον τομέα αυτό, να επισημανθούν οι ελλείψεις, τα κενά και οι νέες ανάγκες. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε η συνεδρίαση της Γραμματείας, τονίζοντας την ανάγκη της ολόπλευρης μελέτης και αξιοποίησης της πείρας από την εκλογική μάχη για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της πολιτικής του Κόμματος και την ανταπόκριση όλων των Κομματικών Οργανώσεων στις απαιτήσεις της μετεκλογικής κατάστασης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολοι προσβλέπουν στο συνέδριο

Λίγες μόνο μέρες μετά την επανεκλογή του Μ. Εβερτ στην προεδρία της ΝΔ εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η ηγεσία του αντιμετωπίζεται από διάφορες πλευρές ως μεταβατική.

Χτες το απόγευμα συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε μία προσπάθεια του Μ. Εβερτ να δώσει εικόνα προετοιμασίας της ΝΔ, ενόψει της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε ουσιαστικά την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, εφόσον προηγηθεί αυτοκριτική "σε βάθος και έκταση, καθώς και ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός του κόμματος". Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι Γ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Κεφαλογιάννης πρότειναν τον ίδιο ως υποψήφιο πρόεδρο στις πρόσφατες συζητήσεις, αλλά απέρριψε την πρόταση επειδή η διαδοχή γινόταν με όρους "πασαρέλας".

Οι "τρεις", συνεχίζοντας και χτες τις επαφές τους, προσπαθούν να καθορίσουν μία κοινή πορεία και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Γ. Σουφλιάς δε θα δεχτεί ενδεχόμενη πρόταση να είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της εκ νέου συμμετοχής του στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ. Ο Στ. Μάνος φέρεται "κομμένος" από το Πολιτικό Συμβούλιο και σε χτεσινή του δήλωση, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, τονίζει ότι "είτε έτσι ή αλλιώς" θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με "σύγχρονες και όχι σκουριασμένες θέσεις" και σε αντίθεση με "ασυγκράτητες λαϊκίστικες τοποθετήσεις".

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ προγραμματίζει να τοποθετήσει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Σ. Δήμα, ενώ για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ προορίζει τον στενό του συνεργάτη Δ. Σιούφα. Σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν σε διάφορες τοπικές οργανώσεις του κόμματος, στη Ρηγίλλης προσπαθούσαν να τα υποβαθμίσουν κάνοντας λόγο για μεμονωμένα κρούσματα, ενώ πιο σαφής ο Γ. Κεφαλογιάννης "φωτογράφισε" τον Κ. Μητσοτάκη ως υπεύθυνο των επεισοδίων στην Κρήτη, καλώντας τον επίτιμο πρόεδρο να πάρει θέση για τα γεγονότα.

Φοβούμενος προφανώς ο Μ. Εβερτ διαρροές από τους "αντιφρονούντες" βουλευτές κατά τη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής πρότεινε ως υποψήφια την Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, που ως πρόσωπο δεν έχει "προκαλέσει", κατά την πρόσφατη διαδικασία εκλογής προέδρου.

Σύσκεψη για τις προγραμματικές

Το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης την ερχόμενη Πέμπτη, παρουσιάστηκε χτες από τον ίδιο σε σύσκεψη που είχε με υπουργούς βασικών υπουργείων (Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Εργασίας κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις βασικές θέσεις που θα αναπτύξει στην παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων και στη συνέχεια οι υπουργοί διατύπωσαν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξαγγελθεί ένας "αυστηρός" προϋπολογισμός για το 1997, με έμφαση στην αύξηση των εσόδων κατά 1 τρισ. δραχμές και στο "πάγωμα" των μισθών - συντάξεων - επιχορηγήσεων. Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η κυβέρνηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων κρατικών τραπεζών, καθώς και νέο μερίδιο του ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ