ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλέγγυοι στους αγώνες του κορεατικού λαού

Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 51 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος Εργασίας της Κορέας

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας έστειλε το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα για τα 51 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος Εργασίας της Κορέας.

"Επιτρέψτε μας να σας συγχαρούμε για την επέτειο της ίδρυσης του Κόμματος Εργασίας της ΛΔ της Κορέας, που στις 10 του Οκτώβρη συμπληρώνει 51 χρόνια δράσης, στοχεύοντας στην ευτυχία και ευημερία του κορεατικού λαού, στην προσπάθεια για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Νιώθουμε αλληλέγγυοι με το Κόμμα Εργασίας και το λαό της ΛΔ της Κορέας, που σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αντιστέκεται στις πολύμορφες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Μια πολιτική "απομόνωσης" και"τιμωρίας" του λαού της ΛΔ Κορέας, που προωθούν εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια και που βρήκε την πρόσφατη έκφρασή της με την απαράδεκτη άρνηση του ΟΗΕ και των δυτικών κυβερνήσεων να βοηθήσει το λαό σας στην αντιμετώπιση της χειρότερης θεομηνίας της ιστορίας του.

Είμαστε στο πλευρό σας στον αγώνα που κάνετε για μια κορεατική χερσόνησο χωρίς πυρηνικά όπλα, για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και βάσεων, για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την επανένωση της Κορέας. Προσπάθειες που στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή σας, αλλά και στον κόσμο.

Οι προσπάθειες αυτές του Κόμματος Εργασίας και του λαού της ΛΔ της Κορέας, όπως και ο αγώνας για διπλωματική αναγνώριση, βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση, όπως φαίνεται και από τις λαϊκές διαθέσεις και κινητοποιήσεις και στη Ν. Κορέα.

Με την ελπίδα πως οι σχέσεις των δύο κομμάτων μας θα συνεχίσουν και στο μέλλον να αναπτύσσονται, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους στόχους του κόμματός σας, προς όφελος του λαού της ΛΔ της Κορέας και της ισχυροποίησης του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος".

ΡΩΣΙΑ
Εξηγήσεις από Λέμπεντ για ΝΑΤΟ

Βουλευτές υποστηρίζουν πως δεν ήταν αρκετά κατηγορηματικός κατά της διεύρυνσης

ΜΟΣΧΑ. -

Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας κάλεσαν τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Λέμπεντ να "ξεκαθαρίσει" τη θέση του σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μετά το ταξίδι του στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Οι βουλευτές υιοθέτησαν πρόταση αντιπροσώπου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, με την οποία ζητείται από τον Λέμπεντ να δώσει τις σχετικές εξηγήσεις στη συνεδρίαση της Δούμας στις 25 Οκτώβρη. Ο βουλευτής αιτιολόγησε την πρόταση αυτή με το ότι ο Λέμπεντ κατά την επίσκεψή του στο ΝΑΤΟ δεν εξέφρασε με τη δέουσα κατηγορηματικότητα την αντίθεση της Ρωσίας στο σχέδιο επέκτασης του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, ο στρατηγός Λέμπεντ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες δεν έκανε καμία δήλωση κατά του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε, όμως, ως "παθητική" τη στάση της Μόσχας απέναντι στο ΝΑΤΟ, η οποία την εμποδίζει να ακολουθήσει μια πολιτική γραμμή, ικανή να επηρεάσει την τακτική του. Κατά τη γνώμη του, η απραξία και οι προσπάθειες να διατηρήσει μια παλιά πολιτική γραμμή "σ' ένα εντελώς νέο οικονομικό και στρατιωτικό πλαίσιο, απομονώνουν τη Ρωσία από κάθε διαδικασία οικοδόμησης της νέας αμυντικής δομής της Ευρώπης". Ο Λέμπεντ δήλωσε ότι στο άμεσο μέλλον πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και πρότεινε στην πρώτη φάση την ανταλλαγή αντιπροσωπειών μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Από ασκήσεις του νοτιοκορεάτικου στρατού, με σενάριο συμπλοκής με τη Βόρεια Κορέα

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας

ΣΕΟΥΛ.-

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ονομασία "Φόαλ Ιγκλ" θα πραγματοποιήσουν από τις 28 του μήνα μέχρι τις 10 Νοέμβρη τα νοτιοκορεατικά στρατεύματα και η δύναμη των 37.000 Αμερικανών πεζοναυτών που στρατοπεδεύουν στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η αφορμή που επικαλούνται αξιωματούχοι των στρατιωτικών επιτελείων των δύο πλευρών για τη διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων είναι η νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Κορέα. Αρκούντως χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή δήλωση του Αμερικανού διοικητή στη Σεούλ: "Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις εκφράζουν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Δημοκρατίας της Κορέας έναντι της έξωθεν επιθετικότητας"...

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν νοτίως της μεθορίου ΛΔ και Ν. Κορέας. Θα συμμετάσχουν 650.000 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες και 37.000 Αμερικανοί πεζοναύτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ