ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Το Σωματείο ΛΑΖΑΡΕΤΟ,συγγενών και φίλων των εκτελεσμένων πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές της Κέρκυρας (περίοδος 1946-'49), που είναι θαμμένοι στο νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας, πραγματοποιεί την ετήσια καθιερωμένη τελετή στη μνήμη τους, την Κυριακή 13-10-96.Το φέρι μποτ αναχωρεί από Κέρκυρα για Λαζαρέτο στις 10.30 π.μ. Συμμετοχή στα τηλέφωνα: 4616.805 - 4206.556 - 3819.011 και στα γραφεία Κιάφας 11 (κοντά στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής - Ακαδημία). Τηλέφωνο Κέρκυρας: 0661/37925 - 43715.
  • Ο Δήμος ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκδήλωση την Κυριακή 13-10-96 στις 10.30 π.μ.,για να τιμηθεί η 53η επέτειος της νικηφόρας Μάχης της Μακρακώμης, που έδωσαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών κατακτητών στις 6-10-1943.
  • Οι Διοικούσες Επιτροπές των Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ - ΕΣΑΘΕΑ, πραγματοποιούν την Κυριακή 13-10-96,στις 11 π.μ.,εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους πατριώτες στο Λόφο του Μεζούρλου Λάρισας, την περίοδο 1946-'49. Καλούνται οι Αρχές του τόπου, μαζικοί φορείς, παραρτήματα και συγγενείς των εκτελεσμένων να τιμήσουν τη μνήμη των αγωνιστών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΤΑΘ διοργανώνει διήμερη εκδρομή - προσκύνημα στο Μεζούρλο. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο 12/10 στις 6 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Επιστροφή την Κυριακή 13/10 6.30-7 μ.μ. έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πληροφορίες τηλ.: 3220.183 - 5817.384 - 7234.616.
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος ΑΓΡΙΝΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 13-10-96 στην Α Δημοτική Αίθουσα "Φαντασία", στις 10 π.μ. ακριβώς, εκδηλώσεις για τις παρακάτω επετείους: Των 55 χρόνων του ΕΑΜ, των 52 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης του Αγρινίου στις 14-9-44. Επίσης σε συνεργασία με την Κοινότητα Μυρτιάς, στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στις 11 π.μ. ακριβώς, θα γίνει εκδήλωση για τα 53 χρόνια της θρυλικής νικηφόρας μάχης, στις 10 Ιουλίου 1943, που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών.
  • Ο Δήμος ΤΡΙΠΟΛΗΣ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκδήλωση την Κυριακή 13-10-96 στις 11 π.μ.,στο μνημείο Αϊ - Νικόλα Τρίπολης (Στρατώνες), για να τιμήσουν τους 350 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, την περίοδο 1941-'44.
Εκδρομή

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει τριήμερη εκδρομή 11, 12, 13 Οκτωβρίου στην περιοχή Βίτσι - Πρέσπες, αφιερωμένη στα 50χρονα του ΔΣΕ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534.

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνία για διπλάσιες άδειες μεταφορών

Σε συμφωνία για το διπλασιασμό των ειδικών αδειών που χορηγούνται στους Ελληνες διαμεταφορείς, κατέληξε η χτεσινή συνάντηση του Ελληνα υπουργού Μεταφορών Χ. Καστανίδη με τον Ρώσο ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Μεταφορών, με τη συμμετοχή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη και της υφυπουργού ΑνάπτυξηςΑ. Διαμαντοπούλου.Ο Ρώσος υπουργός ζήτησε την υπογραφή νέας συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών για τις θαλάσσιες μεταφορές και σημείωσε ότι έχει κάνει συστάσεις προς τους Ρώσους πλοιοκτήτες να χρησιμοποιούν το λιμάνι του Πειραιά. Ζήτησε, επίσης, από την ελληνική πλευρά να συστήσει στους Ελληνες επιχειρηματίες και πλοιοκτήτες να μετάσχουν στην κατασκευή ρωσικών λιμανιών.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τον Ρώσο υπουργό για τη δυνατότητα κατασκευής ή επισκευής ρωσικών πλοίων με ευνοϊκούς όρους στα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και της κατασκευής σιδηροδρομικών βαγονιών.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο και θείο

ΝΙΚΟ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δικηγόρο, Τεχνοκρίτη

ετών 89

εκηδεύσαμε χτες Τετάρτη 9.10.96 από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Η σύζυγος: Ελένη

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς

Ληστεία με μωρό στην αγκαλιά

Με το μωρό στην αγκαλιά του ένα ζευγάρι λήστεψε χτες το απόγευμα στην Αγία Παρασκευή (Αγ. Ιωάννη 23Α) τον 30χρονο κοσμηματοπώλη Γεράσιμο Χαρχαρά και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από το χρυσοχοείο με τα πόδια. Την καταγγελία αυτή έκανε στην αστυνομία ο Γερ. Χαρχαράς, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι δράστες μιλούσαν ελληνικά και τον απείλησαν με όπλο για να μην τους κυνηγήσει. Το ζευγάρι των ληστών πήρε δύο προθήκες με κοσμήματα, η αξία των οποίων σύμφωνα με τον κοσμηματοπώλη είναι περίπου δέκα εκατομμύρια δραχμές.

Απάντησε με φωτιά στην έξωση

Με εμπρησμό του διαμερίσματος αντέδρασε η 62χρονη Μαίρη Δημάση στην απόφαση του ιδιοκτήτη του να της κάνει έξωση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η Μ. Δημάση έμενε σε ένα τριάρι διαμέρισμα στην οδό Μητσέων 5 στο Κουκάκι και όταν χτες το μεσημέρι πήγε ο δικαστικός υπάλληλος να της επιδώσει τη δικαστική απόφαση, έβαλε φωτιά στην κρεβατοκάμαρα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε στο χέρι με μαχαίρι. Από τη φωτιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην κρεβατοκάμαρα, ενώ η ίδια λιποθύμησε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο "Ασκληπιείο" Βούλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια επειδή του χρωστούσε 12 νοίκια. Μια πρόταση του ίδιου να μετακομίσει στο υπόγειο της πολυκατοικίας με χαμηλότερο νοίκι φαίνεται ότι δεν έγινε αποδεκτή.

Πυρκαγιά σε εργαστήριο στο Πέραμα

Πυρκαγιά σε εργαστήριο διακοσμητικών ειδών αναστάτωσε χτες την πιο παλιά και περισσότερο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Περάματος, γύρω από την οδό Νεωρίων. Εκεί που τα σπίτια είναι αγκαλιά το ένα με το άλλο, δίπλα σε μαγαζιά, εργαστήρια, σε επαφή με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τα αντίστοιχα καταστήματά της.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στο εργαστήριο του Σπ. Σαραντόπουλου,τέθηκε ευτυχώς γρήγορα υπό έλεγχο από τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής, χωρίς να προκαλέσει σοβαρές ζημιές και να προλάβει να επεκταθεί και να απειλήσει τα διπλανά σπίτια. Προήλθε από ανάφλεξη ασετόν, που χρησιμοποιούνταν στο εργαστήριο για την επεξεργασία των διακοσμητικών. Στο "Τζάνειο" με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε για πρώτες βοήθειες ο ανιψιός του 43χρονου ιδιοκτήτη, Πέτρος Σαραντόπουλος 18 χρόνων.

Ρεσάλτο σε ελληνικό πλοίο στην Ινδία

Ρεσάλτο στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο "Παραπόλα" ματαίωσαν ο πλοίαρχος του πλοίου και δύο ναύτες, που είχαν βάρδια την ώρα της επίθεσης. Τρεις πειρατές, οπλισμένοι με μαχαίρια, επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να καταλάβουν την περασμένη βδομάδα το δεξαμενόπλοιο, ενώ βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Χάλντια στην Ινδία και περίμενε να εκφορτώσει το φορτίο που μετέφερε.

Οι πειρατές αναρριχήθηκαν στην πλώρη του "Παραπόλα", χρησιμοποιώντας σκοινιά και την αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου. Τους είδαν, όμως, οι δυο ναύτες της βάρδιας και ο πλοίαρχος Π. Τάσιος.Σήμαναν συναγερμό και ακολούθησε συμπλοκή. Οι δύο από τους πειρατές τράπηκαν σε φυγή, πηδώντας στη θάλασσα, αλλά ο τρίτος δεν πρόλαβε να ξεφύγει, πιάστηκε από το πλήρωμα του "Παραπόλα" και κρατείται στο πλοίο για να παραδοθεί στην τοπικές αστυνομικές αρχές.

Κατά τη συμπλοκή, ένας από τους πειρατές τραυμάτισε με μαχαίρι στο αριστερό του χέρι τον 28χρονο ναύτη Δ. Κρητικό,που μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Κανένας από το υπόλοιπο 23μελές πλήρωμα- 16 Ελληνες και 7 αλλοδαποί ναυτικοί - δεν έπαθε τίποτα.

Συνεχίζεται η δίκη Καλαμπόκα

Σύγχυση προσπαθούν να δημιουργήσουν μάρτυρες με τις καταθέσεις τους στη δίκη του Γ. Καλαμπόκα,ο οποίος δολοφόνησε τον καθηγητή Ν. Τεμπονέρα το 1991. Στη χτεσινή ακροαματική διαδικασία επαναλήφθηκε παρόμοιο "σκηνικό" με εκείνο που είχε δημιουργηθεί στο Εφετείο της Λάρισας, όταν ο Γ. Καλαμπόκας δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό. Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Γ. Καλαμπόκας δε σκότωσε τον Ν. Τεμπονέρα, ενώ κάποιοι άλλοι στην κατάθεσή τους είπαν ότι ο Σπ. Μαραγκός διέπραξε τη δολοφονική πράξη.

Χαρακτηριστικά, ο Π. Στίνος, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και αρχικά συγκατηγορούμενος του Γ. Καλαμπόκα, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος τη στιγμή της δολοφονίας ήταν μακριά από το θύμα και ο Ν. Τεμπονέρας δολοφονήθηκε από τον Σπ. Μαραγκό.

Ο Δ. Μούσιος, αυτόπτης μάρτυρας και υπάλληλος στο Δήμο της Πάτρας, είπε ότι δε διέπραξε την εγκληματική ενέργεια ο Γ. Καλαμπόκας. Η κατάθεση του Δ. Μούσιου θα συνεχιστεί σήμερα.

ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Και νέο πακέτο μετοχών στους Ιταλούς

Η Εθνική Τράπεζα εκχωρεί τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας στην πολυεθνική "Καλτσεστρούτσι"

Το πακέτο των μετοχών, που είναι υπεραρκετό στους Ιταλούς της "Καλτσεστρούτσι" για να ελέγχουν πλήρως όχι μόνο την ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, αλλά και ολόκληρη την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, αποφάσισε να παραχωρήσει στην ιταλική πολυεθνική η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το σημερινό χαρτοφυλάκιο ιδιοκτησίας της ΑΓΕΤ, το 19,5% των μετοχών ανήκει στην Εθνική, το 32,5% στους Ιταλούς και το υπόλοιπο 48% στην εταιρία ΚΑΛ-ΝΑΤ, δηλαδή στην κοινοπραξία που από κοινού έχουν η Εθνική και η "Καλτσεστρούτσι". Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως χτες τα δύο μέρη κατέληξαν σε "συμφωνία" εκχώρησης στους Ιταλούς του 12% των μετοχών που κατέχει η ΕΤΕ στην ΚΑΛ-ΝΑΤ. Το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η Εθνική να περιορίσει το ποσοστό συμμετοχής της στην ΑΓΕΤ στο 31,5%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το αντίτιμο της πώλησης καθορίστηκε στα 32,5 δισ. δρχ. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν και η μοναδική ουσιαστικά απαίτηση των Ιταλών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχαν δηλώσει διά στόματος του προέδρου του Ομίλου ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας, μέσω της εξαγοράς ενός ακόμη πακέτου μετοχών της τάξης του 12%, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δε διαπραγματεύονται εξαγορά μεγαλύτερου ποσοστού.

Κατά τα άλλα, η ΕΤΕ θα προβάλει προς τα έξω ότι κατάφερε να επιβάλλει όρους σύμφωνα με τους οποίους διατήρησε το δικαίωμα χρήσης βέτο, στην περίπτωση που οι Ιταλοί αποφασίσουν να πουλήσουν πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, αξίας άνω των 100 δισ. δρχ...

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο,

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΕΣΣΗΝΕΖΗ

ετών 57

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 10.10.96 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Στέλλα. Τα παιδιά: Γιώργος και Μαρία. Τα αδέλφια: Ελένη και Γιώργος, Πόλα και Νίκος, Χαράλαμπος και Σένια, Ελευθερία και Κωστής. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΤΥΡΕΑ

ετών 81

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 10.10.96 και ώρα 5 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος)

Η σύζυγος: Παναγιώτα. Τα τέκνα: Μαριάννα και Σταύρος, Τάκης και Φιλιώ, Στέλλα και Σπύρος. Τα εγγόνια: Σπύρος, Ελενα, Γιάννης. Τα αδέλφια: Θάλεια Τσεφερού, Αικατερίνη Δούρου, Ευαγγελία Τυρέα, Ευθαλία Τυρέα, Αναστάσιος Παυλόπουλος. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ