ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ιδιες διαπιστώσεις και ευχολόγια

Τα 14 Κέντρα Ψυχικής Υγείας εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά

Χτες ήταν η Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας και το υπουργείο Υγείας οργάνωσε μια ημερίδα, όπως είχε κάνει και πέρυσι.

Η μόνη διαφορά των δύο ημερίδων ήταν η συμμετοχή των εμπλεκομένων στις υπηρεσίες υγείας. Πέρυσι υπήρχε συνωστισμός, ενώ φέτος δεν παρακολούθησαν την εκδήλωση περισσότεροι από δέκα άνθρωποι.

Κατά τα άλλα, διαπιστώθηκαν τα ίδια προβλήματα και ακούστηκαν τα ίδια ευχολόγια από την ηγεσία του υπουργείου. Πέρυσι, ο τότε υπουργός Δ. Κρεμαστινός,είχε επισημάνει ότι η ψυχική υγεία είναι το επιστέγασμα και η βασική προϋπόθεση της υγείας, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Σκουλάκης,είχε πει ότι "δεν πάμε καλά" στην επάνδρωση των ψυχιατρείων, σε αντίθεση με την υποδομή όπου "τα πράγματα είναι καλά". Χτες, στο σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας δήλωσε ότι "αποτελεί δέσμευσή μας να συνεχίσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δίνοντας προτεραιότητα στον τομέα της ψυχικής υγείας". Ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, εκθείασε τα βήματα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που έγιναν την τελευταία δεκαετία, πρόσθεσε, όμως, ότι "έχουμε πολύ δρόμο ακόμη". Πάντως, μεταξύ των στόχων του υπουργείου, στον τομέα αυτό, είναι η στελέχωση όλων των μονάδων ψυχικής υγείας που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Κανονισμού της ΕΟΚ 815/84 και η αύξηση των θέσεων κατάρτισης και απασχόλησης των ψυχικά ασθενών.

Εμφαση σ' αυτόν το δεύτερο στόχο, έδωσαν ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Π. Γιαννουλάτος και ο γιατρός Θ. Μεγαλοοικονόμου.Σημείωσαν ότι αφού έγιναν τα πρώτα βήματα αποασυλοποίησης, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στο επόμενο βήμα, που είναι η εύρεση απασχόλησης στους πρώην τρόφιμους, για να μην βρεθούμε σε αδιέξοδο. Ο Π. Γιαννουλάτος, είπε χαρακτηριστικά: "Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι είναι δύο φορές πιο επικίνδυνη η κατάσταση ενός ντυμένου, περιποιημένου ασθενούς, απ' ό,τι ενός γυμνού, η εικόνα του οποίου σου προκαλεί σοκ".

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν - απ' το 1987 - 14 Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Αλλα 14 Κέντρα είναι έτοιμα από πέρυσι, αλλά δε λειτουργούν διότι η Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του ΚΕΣΥ δεν έχει ορίσει ακόμη τις οργανικές θέσεις. Απ' αυτά, τα τέσσερα Κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα δέκα, στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν μέσα στο 1997.

Φαίνεται δηλαδή, ότι η εξάρτηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μόνο απ' τα κοινοτικά προγράμματα, οδηγεί στην ακύρωση και αυτών των βημάτων που έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια.

ΤΕΒΕ
"Συμψηφισμός" ΕΚΑΣ και αυξήσεων

Τα επιδόματα αποδεικνύονται "Δούρειος Ιππος", για αγωνιστικές κατακτήσεις των συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ με δυναμικές κινητοποιήσεις στην αρχή του 1996 και τη συμπαράσταση της ΓΣΕΒΕΕ και των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων απέσπασαν τη δέσμευση απ' τη Διοίκηση του Ταμείου τους ότι θα πάρουν μια επιπλέον αύξηση κατά 3% πέραν της εισοδηματικής πολιτικής. Οτι δηλαδή θα πάρουν αυξήσεις 3,5% από 1.1.1996, 3,5% από 1.7.1996 και 3% από 1.9.1996.

Τον περασμένο όμως Ιούνη ανακοινώθηκε η χορήγηση των επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης - των διαβόητων ΕΚΑΣ - με την υπόσχεση ότι θα δοθούν από 1.7.1996 στους συνταξιούχους όλων των ταμείων. Τελικά όμως η χορήγησή τους άρχισε το Σεπτέμβρη και το ΤΕΒΕ έδωσε προεκλογικά τα ΕΚΑΣ σε 15.000 δικαιούχους ενώ μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη τα έδωσε σε 32.000 (με πρόβλεψη για 60.000 δικαιούχους).

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο ούτε μια δραχμή για τα ΕΚΑΣ, παρά την αρχική υπόσχεση ότι θα καλυφθούν απ' το Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ). Ετσι το ΤΕΒΕ - επικαλούμενο το άρθρο 68 του νόμου 2884/92 που απαγορεύει την άσκηση επιδοματικής πολιτικής απ' τα ταμεία χωρίς να υπάρξει κάλυψη απ' τον κρατικό προϋπολογισμό - έστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη με την οποία κάνει γνωστό ότι θα σταματήσει τη χορήγηση των ΕΚΑΣ αν δεν υπάρξει κάλυψη.

Ταυτόχρονα όμως ο Διοικητής του ΤΕΒΕ Κ. Κόντος, "βρήκε" την ευκαιρία να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεση για αυξήσεις κατά 3% πέραν της εισοδηματικής πολιτικής και να "συμψηφίσει" την επιπλέον αύξηση κατά 3% με τη χορήγηση των ΕΚΑΣ. Αποδεικνύεται δηλαδή, ότι τα ΕΚΑΣ, πέρα απ' το διάτρητο και άδικο χαρακτήρα τουςστην πράξη λειτουργούν και ως "Δούρειος Ιππος" για κατακτήσεις των συνταξιούχων μετά από αγώνες τους.

Το πρόβλημα αυτό καθώς και το θέμα της αφαίμαξης του κοινωνικού πόρου για το ΤΕΒΕ, όπως και της θεσμικής ρύθμισης για τις συνδρομές των συνταξιούχων προς την Ομοσπονδία, έθεσε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, στη συνάντησή της με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρ. Πρωτόπαππα.

Ο υφυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι είναι αντίθετοςστο "συμψηφισμό" και αναγνώρισε ότι η εξάλειψη του κοινωνικού πόρου και η εφαρμογή της ανταποδοτικότητας οδηγούν στην εξαφάνιση του κράτους -πρόνοιας.

Στο ΤΕΒΕ περισσότεροι από 100.000 συνταξιούχοι - σε σύνολο 143.000 συνταξιούχων - παίρνουν συντάξεις μικρότερες των 100.000 δραχμών που είναι το ανώτερο εισοδηματικό όριο από συντάξεις για να πάρουν τα δύο ΕΚΑΣ. Να σημειωθεί ακόμα ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 65% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ παίρνει συντάξεις κατωτάτων ορίων ή κοντά στα κατώτατα όρια.

Τα επιδόματα θα γίνουν "εθνική σύνταξη"

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα σε φιλόπτωχο, τόνισε χτες η Αλ. Παπαρήγα στη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ

Στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα εξέθεσε χτες τα αιτήματα των συνταξιούχων αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και ο βουλευτής Β. Μπούτας.

Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ ενημέρωσε τα κόμματα για τα αιτήματά τους:

  • Την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ). Η κατώτερη σύνταξη έπρεπε να είναι 115.000 (5.750χ20=115.000) και είναι μόνο 98.000 δραχμές.
  • Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και να δίνονται αυξήσεις στις συντάξεις σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το αφορολόγητο εισόδημα των συνταξιούχων να φτάσει τα 2 εκατ. δραχμές.
  • Να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ, που έχει καθηλωθεί (το 1996 ήταν μόλις 215 δισ.) και αποτελεί μόλις το 12,7% του προϋπολογισμού του Ιδρύματος.
Στήριξη από το ΚΚΕ

Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ υιοθετεί και στηρίζει τα αιτήματα των συνταξιούχων. "Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, με τη μορφή διάφορων επιδομάτων, προσπαθεί να καταργήσει την κατώτερη σύνταξη, όπως θέλει και να καταργήσει το κατώτερο μεροκάματο. Δηλαδή δουλεύουν με προοπτική, στρατηγικά. Θέλουν να κατεδαφίσουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Είναι φανερό ότι δεν είναι μόνο η πολιτική της λιτότητας. Η στρατηγική τους είναι και λιτότητα. Κυρίως όμως θέλουν να διαμορφώσουν ένα καθεστώς εργασιακών σχέσεων και ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα λειτουργήσει ως εξής: Ξεχωρίζουν ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας, το πιο εξαθλιωμένο, το οποίο και με ψίχουλα ακόμα θα λέει "ευχαριστώ". Σ' αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους θα δίνουν κάποια παροχή, την οποία θα μοιράζει το ταμείο που τη δίνει, σαν ταμείο "απόρων κορασίδων". Ενώ οι υπόλοιποι θα θεωρούνται ότι είναι όλοι προνομιούχοι και υψηλοί εισοδηματίες και θα καλούνται να πληρώνουν ό,τι πρέπει να πάρουν και, παράλληλα, θα πληρώνουν και για τα βοηθήματα στους φτωχότερους. Δηλαδή, πάνε να κάνουν ένα σύστημα προνοιακό για μια κατηγορία και για όλους τους άλλους θα ισχύει το "πλήρωνε και πάρε". Το ασφαλιστικό σύστημα δηλαδή γίνεται φιλόπτωχο. Η κυβέρνηση θέλει να ξεπεράσει το ισχύον σύστημα ασφάλισης με την αρχή της ανταποδοτικότητας. Οι εργαζόμενοι, όμως, παίρνουν λιγότερα από όσα δίνουν. Πρέπει να θυμίσουμε την υπεραξία και τον Μαρξ, γιατί οι εργαζόμενοι δίνουν συνέχεια".

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: "Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει αντιθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και να διασπάσει το ενιαίο του κλάδου. Σήμερα προσπαθούν να κάνουν τα επιδόματα "εθνική σύνταξη". Το ΠΑΣΟΚ την εθνική σύνταξη την έχει στο πρόγραμμά του εδώ και είκοσι χρόνια".

Ούτε δραχμή αύξηση για τρία χρόνια

Τη δυσαρέσκειά τους που τα τρία τελευταία χρόνια δεν πήραν ούτε δραχμή αύξηση, με αποτέλεσμα να χάσουν 25% από την πενιχρή σύνταξή τους, εκφράζουν οι συνταξιούχοι μετάλλου. Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των συνταξιούχων μετάλλου έστειλε χτες υπόμνημα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ζητεί συνάντηση.

Στο υπόμνημα σημειώνει ότι στο ταμείο εισέρευσαν χρήματα από τις αυξήσεις των Συλλογικών Συμβάσεων και των εισφορών. "Το ταμείο μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις του. Υπάρχουν 40.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων έγινε έλεγχος μόνο σε 7.000 με χρέη 32 δισ. δραχμές. Αν γίνει έλεγχος και στις υπόλοιπες, τα χρέη τους θα είναι πάνω από 50 δισ. δραχμές. Εδώ χρειάζεται τόλμη να μαζευτούν τα χρήματα, ώστε το ταμείο να είναι το πρώτο σε βιωσιμότητα".

Από τη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας των συνταξιούχων με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ