ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
Χαμηλοί τόνοι για να μη χαλάσει το κλίμα...

Αθήνα και Λευκωσία κάνουν σιωπηλά διαβήματα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνει την τουρκική κίνηση, μιλώντας για... "μη χρήσιμη" ενέργεια

Στον απόηχο της "συμφωνίας σύνδεσης" Τουρκίας και τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους κινήθηκε και χτες η διπλωματική δραστηριότητα, με σαφή προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, ώστε να μην επηρεαστεί το κλίμα της επικείμενης συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ. Αθήνα και Λευκωσία μιλάνε χλιαρά για διάφορα διαβήματα ως απάντηση στην τουρκική ενέργεια και επικαλούνται την Ευρωπαϊκή Ενωση ως αντίπαλο δέος απέναντι στην Τουρκία και εναποθέτουν τις ελπίδες τους εκεί. Οι Αμερικανοί και οι άλλοι ιμπεριαλιστές με δηλώσεις τους ουσιαστικά ενισχύουν την τουρκική προκλητικότητα, κρατώντας ίσες αποστάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, μετά από συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα με τη Λίβυο ομόλογό του, σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, είπε: "Δηλώσεις σαν αυτή που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός και ενέργειες σαν αυτή της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας Τουρκίας - τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους δε συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και δε βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων". Και δήλωσε ότι "εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης καταδικάζω τις ενέργειες αυτές και προειδοποιώ την Τουρκία ότι τέτοιες κινήσεις φράζουν το δρόμο της προς την Ευρώπη".

Συνεχίζοντας είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πάρει σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του θέματος. "Εχουμε προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας, καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες στα Ηνωμένα Εθνη, προς όλες τις κυβερνήσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προτιθέμεθα μάλιστα και το έχουμε δηλώσει προς τους εταίρους μας ότι θα θέσουμε το θέμα στα πλαίσια της ΕΕ αμέσως τις προσεχείς μέρες".

Σε ερώτηση σχετικά με τη Συμφωνία της Μαδρίτης, ο Γ. Κρανιδιώτης είπε: "Η Συμφωνία της Μαδρίτης έθετε ένα πλαίσιο αρχών, εμείς πιστεύουμε σ' αυτές τις αρχές, θα συνεχίσουμε να τις σεβόμαστε, το θέμα είναι αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί από την ίδια της την υπογραφή. Εχουμε πει ότι η πράξη είναι που θα αποδείξει την αξία της Συμφωνίας της Μαδρίτης. Πολύ φοβάμαι ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας μέχρι στιγμής δε συμβάλλει στο πνεύμα το οποίο θελήσαμε να δημιουργήσουμε στη Μαδρίτη". Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει σκέψη για επανεξέταση του θέματος, είπε ότι η διακήρυξη της Μαδρίτης "δεν επέλυσε κανένα πρόβλημα από τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, έθετε απλώς ένα πλαίσιο αρχών πάνω στο οποίο θα έπρεπε να αναζητηθούν οι λύσεις".

Ισες αποστάσεις

Με μια τοποθέτηση που ουσιαστικά ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα, ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμι Ρούμπιν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης Τουρκίας και τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, αποφεύγοντας να καταδικάσει το νέο αυτό τετελεσμένο. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε "μη χρήσιμη" τη συμφωνία και χωρίς να μπει στην ουσία της κίνησης αυτής, απλά εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ που "δε θα ήθελαν να δουν βήματα που δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική διαδικασία του ΟΗΕ ή που κινούνται προς την κατεύθυνση της μόνιμης διαίρεσης της νήσου".

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και το Λονδίνο.Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουρκική ενέργεια εκτρέπει την προσοχή από το κύριο γεγονός, που είναι ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, σχολιάζοντας τη συμφωνία Αγκυρας - ψευδοκράτους, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ εντός του 1998. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής προειδοποίησε πως η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος της Τουρκίας.

Διαβήματα της Λευκωσίας

Στο μεταξύ στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασχολήθηκε σε χτεσινές δηλώσεις του με τις επικρίσεις πολιτικών αρχηγών ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα σοβαρότητα την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας - ψευδοκράτους. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως μη σοβαρές τις τοποθετήσεις των αρχηγών. Το θέμα, είπε, απασχόλησε το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στα Ηνωμένα Εθνη. Σε ερώτηση κατά πόσον ενδεχόμενη προσάρτηση των Κατεχομένων αποτελεί casus belli, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, πρόσθεσε ωστόσο ότι μια τέτοια ενέργεια θα μελετηθεί από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Σε διαβήματα προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα Ηνωμένα Εθνη προέβη η κυπριακή κυβέρνηση, σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους. Το διάβημα έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κασουλίδη,ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Γούσταβ Φεϊσέλ.

Ο Γ. Φεϊσέλ,αναφερόμενος στην τουρκική ενέργεια, τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δε βοηθούν. Θα πρέπει, είπε, όλοι εντός και εκτός Κύπρου να θυμούνται ότι επιδίωξη είναι η εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είπε, επίσης, ότι θα ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ για τις εξελίξεις και τις ανησυχίες της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας την τουρκική πρόκληση, αλλά και τις κυβερνητικές αντιδράσεις ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Ντέιβιντ Μάντεν τόνισε ότι αυτή δεν είναι υποβοηθητική εξέλιξη. Αποτελεί, είπε, παρεκτροπή από αυτό στο οποίο έπρεπε να επικεντρώνονται όλοι και αυτό, πρόσθεσε, είναι να προχωρήσουμε μπροστά, προς μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο πρέσβης της Γαλλίας περιορίστηκε να δηλώσει ότι η χώρα του υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι θα διαβιβάσει τις κυβερνητικές ανησυχίες στην κυβέρνησή του. Ο Ρώσος επιτετραμμένος δήλωσε ότι στο πλαίσιο της ρωσικής πολιτικής στο Κυπριακό συμμερίζεται τις κυβερνητικές ανησυχίες. Ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την υποστήριξή του στη δίκαιη και ειρηνική λύση του Κυπριακού.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Αρχίζουν τη Δευτέρα υπό σκιάν...

Υπό τη σκιά της υπογραφής της "συμφωνίας σύνδεσης" Τουρκίας και τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, αρχίζει το απόγευμα τη Δευτέρας,στην ελβετική πολίχνη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ, ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακό. Αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών, στις 15 Αυγούστου, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Γενεύη.

Οπως επαναλαμβάνεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, στόχος των συνομιλιών είναι "ν' αρχίσει η διαδικασία, που θα οδηγήσει στο σταδιακό καθορισμό του νομικού πλαισίου, μέσα από το οποίο οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεταιρισμό". Σχετική ανακοίνωση κυκλοφόρησε χτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου επισημαίνεται ότι στόχος των συναντήσεων είναι η επίτευξη ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος και αντικείμενο ειδικότερα η κατάρτιση των νέων συνταγματικών και θεσμικών δομών.

Στο μεταξύ, από την τουρκική πλευρά μπαίνει ως όρος διακοπή "άλλων διαδικασιών" που αφορούν την Κύπρο στη διάρκεια των διακοινοτικών συνομιλιών. Αυτές οι άλλες διαδικασίες είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρχίσει μονομερείς διαπραγματεύσεις ένταξης με την κυπριακή κυβέρνηση και η προσεχής ανάπτυξη στην Κύπρο των ρωσικών πυραύλων S - 300. Πάντως ο Πρόεδρος της Κύπρου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι παρ' όλες τις τουρκικές προκλήσεις, μεταβαίνει στο Μοντρέ με ανοιχτό πνεύμα και εποικοδομητική διάθεση, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Είπε ακόμα ότι ο Ραούφ Ντενκτάς για δύο χρόνια τώρα επέμενε ότι ήθελε να έχει συνάντηση μαζί του για να συζητήσουν τη λύση του Κυπριακού εν γνώσει του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Και κάνει λόγο για αφορμές που αναζητά η τουρκική πλευρά για να καλύψει την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο για να πειστεί η Τουρκία να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλά κανείς για συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ ή Ντέιτον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ