ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Προσβάλλονται οι αγώνες των λαών

Αντιδράσεις για τη σύλληψη της προέδρου του ΚΚ Χιλής, Γκλάντις Μαρίν, από τις αρχές της χώρας της

Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκ αλέσει η σύλληψη της προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, Γκλάντις Μαρίν, για "εξύβριση" του πρώην δικτάτορα της χώρας, Πινοσέτ. Μεταξύ άλλων, αναφέρουμε τις παρακάτω:

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με χτεσινή ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη νέα αυτή πρόκληση των στρατιωτικοπολιτικών κύκλων της Χιλής σε βάρος της Γκλάντις Μαρίν.

"Η πρόεδρος του ΚΚ Χιλής κατήγγειλε τις ευθύνες του δικτάτορα Πινοσέτ για το πραξικόπημα και για τις συλλήψεις, τους βασανισμούς, τις δολοφονίες και εξαφανίσεις που ακολούθησαν, αλλά και το μιλιταρισμό που κυριαρχεί σήμερα στη χώρα της. Οι δηλώσεις αυτές κρίθηκε ότι προβάλλουν τους στρατιωτικούς θεσμούς και ιδιαίτερα τον ίδιο τον Πινοσέτ. Ετσι αποφασίστηκε η σύλληψή της".

"Οι διαδικασίες αυτές καμιά σχέση δεν έχουν με τη δημοκρατία. Η πραγματική δημοκρατία δε συμβιβάζεται με το μιλιταρισμό και την ατιμωρησία. Από δίκη πρέπει να περάσουν όσοι ευθύνονται για δολοφονίες, βασανισμούς και εξαφανίσεις, αυτοί πρέπει να καταδικαστούν και όχι όσοι καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του χιλιανού λαού".Η ΕΕΔΔΑ καλεί "τον ελληνικό λαό, τους Ελληνες εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις τους, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και καταδίκης του μιλιταρισμού στη Χιλή και να στείλουν μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς την Γκλάντις Μαρίν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Χιλής, Εδουάρδο Φρέι, μέσω της πρεσβείας της Χιλής στην Αθήνα, αριθ. φαξ 7252536".

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει την ενέργεια αυτή της χιλιανής κυβέρνησης και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση της Γκλάντις Μαρίν, ενώ προσθέτει ότι "οι εργαζόμενοι της χώρας μας, που, σε αντίστοιχη δικτατορική περίοδο για την πατρίδα μας, είχαν τη συμπαράσταση του χιλιανού λαού και της προοδευτικής κοινής γνώμης της Χιλής, νιώθουν αγανάκτηση από τέτοιου είδους ενέργειες".

"Οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, που επί χρόνια παρακολουθούν τα δεινά του χιλιανού λαού από το δικτατορικό καθεστώς, με επικεφαλής τον δικτάτορα Πινοσέτ και τα χιλιάδες θύματα που υπήρξαν, νιώθουν ότι η συγκεκριμένη σύλληψη είναι πρόκληση και σε βάρος του χιλιανού λαού, αλλά και σε βάρος όλων των λαών που αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία και έχουν δοκιμάσει και γνωρίσει τι σημαίνει δικτατορία και δικτάτορας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης ΠΕΣΑΘΕΑ εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των μελών της για τη σύλληψη της Μαρίν και προσθέτει ότι "αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και προσβάλλει τους αγωνιστές της Χιλής που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν για την αποκατάσταση και υπεράσπιση της δημοκρατίας".

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καταγγέλλει την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση της κομμουνίστριας αγωνίστριας. Σχετικά με τη δικαιολογία της εξύβρισης του πρώην δικτάτορα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων αναφέρει: "Λες και η πρόεδρος του ΚΚΧ έπρεπε να εξυμνήσει και όχι να καταγγείλει τον δικτάτορα, που δολοφόνησε τη δημοκρατία σ' αυτήν τη χώρα, που έπνιξε στο αίμα το λαό της Χιλής, που δολοφόνησε και εξαφάνισε χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες". Η σύλληψη της Γκλάντις Μαρίν δεν προσβάλλει μόνο τον χιλιανό λαό, αλλά "προσβάλλει όλους τους λαούς που δε δέχονται να υποταχθούν στους όποιους δικτάτορες και στις όποιες δικτατορίες, με όποιον μανδύα αυτές και αν εμφανίζονται".

Νέα "τρόικα" εξουσίας;

ΜΟΣΧΑ. -

Η νέα "τρόικα", που αποτελείται από τον πρωθυπουργό, τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου και την κόρη του Μπορίς Γιέλτσιν, φαίνεται να επισημοποιήθηκε στη διακυβέρνηση της Ρωσίας, καθώς η εγχείρηση καρδιάς του Ρώσου Προέδρου αναμένεται να γίνει οποιαδήποτε μέρα της ερχόμενης βδομάδας. Επισήμως, σύμφωνα με το Σύνταγμα, πλήρεις εξουσίες θα αναλάβει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μιας και η ανάρρωση του Γιέλτσιν θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι βδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να μοιραστεί την εξουσία με δυο ακόμα πρόσωπα - κλειδιά: τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Ανατόλι Τσουμπάις και την κόρη του Γιέλτσιν, Τατιάνα Ντιατσένκο. Οι τελευταίοι συνεργάζονται στενά, ακόμα από την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές. Η κόρη του Γιέλτσιν, σύμφωνα με τη χτεσινή εφημερίδα "Μοσκόφσκι Κομσομόλετς", "έχει αναλάβει το ρόλο του φύλακα του Προέδρου. Μέσω αυτής λαμβάνει τις περισσότερες πληροφορίες για τον έξω κόσμο. Αυτή του μεταφέρει τα περισσότερα επίσημα έγγραφα. Αυτή συμβουλεύεται ο Μπορίς Γιέλτσιν για όλους τους σημαντικούς διορισμούς". Με τη σειρά της, η Ντιατσένκο ακούει τις συμβουλές του Τσουμπάις στην επιλογή των προσώπων για σημαντικές κρατικές θέσεις. Σχετικά μ' αυτό, ο πολιτικός αναλυτής του Ιδρύματος Κάρνεγκι, Σεργκέι Μάρκοφ, σημειώνει ότι ο Τσουμπάις "έχει περισσότερες εξουσίες από τον Τσερνομίρντιν και ελέγχει όλες τις πηγές ενημέρωσης που φτάνουν στον Μπορίς Γιέλτσιν". "Μάστορας" της ίντριγκας και του παρασκηνίου, ο Τσουμπάις, που αποκαλείται από τους αντιπάλους και τον ρωσικό Τύπο "αντιβασιλέας", πέτυχε την απόλυση του επί πολλά χρόνια στενού συνεργάτη του Γιέλτσιν, αρχηγού της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κρεμλίνου, στρατηγού Αλεξάντρ Κορζακόφ, καθώς και του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Λέμπεντ. Ο Κορζακόφ έχει κατηγορήσει τον Τσουμπάις ότι καραδοκεί να αρπάξει την εξουσία σε περίπτωση θανάτου του Γιέλτσιν.

Από την άλλη μεριά, ο Τσερνομίρντιν, που μέχρι στιγμής μένει μακριά από τις μηχανορραφίες του Κρεμλίνου, ωστόσο, λόγω της χαμηλής δημοτικότητας του Τσουμπάις, έχει πιθανότητες να επικρατήσει σε περίπτωση πρόωρων προεδρικών εκλογών, αν αποτύχει η εγχείρηση του Γιέλτσιν. Τέλος, η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Γιέλτσιν να απομακρύνει τον Τσουμπάις από προσωπάρχη του Κρεμλίνου.

Αυτοκτονία επιστήμονα

Την Τετάρτη το βράδυ αυτοκτόνησε στο γραφείο του ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Πυρηνικού Κέντρου της Ρωσίας (Τσελιάμπινσκ - 70) Βλαντίμιρ Νετσάι, ο οποίος δεν άντεξε στις κατηγορίες ότι "είναι υπεύθυνος για τα πάντα", ακόμα και για τη μη καταβολή επί 4 μήνες από τη γιελτσινική κυβέρνηση των μισθών εργαζομένων του Κέντρου. Επρόκειτο για έναν μεγάλο επιστήμονα της χώρας και για έναν από τους βασικούς δημιουργούς της πυρηνικής ισχύος της Μόσχας.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αύριο ο δεύτερος γύρος

ΣΟΦΙΑ.-

Πέταρ Στογιάνοφ και Ιβάν Μαράζοφ αναμετριούνται για δεύτερη φορά αύριο για τον προεδρικό θώκο στη Βουλγαρία, με τον πρώτο, κατά πολιτικούς αναλυτές και εταιρίες δημοσκοπήσεων, να είναι ο επικρατέστερος για τη νίκη, καθώς "η διαφορά των 17 ποσοστιαίων μονάδων, η οποία τον χωρίζει από τον αντίπαλό του, είναι απίθανο να καλυφθεί".

Ο ως τώρα αντιπρόεδρος της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, Π. Στογιάνοφ, ελπίζει να κρατήσει το ποσοστό 44,07% της περασμένης Κυριακής, ενώ από την άλλη ο υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαράζοφ ποντάρει όχι στο 27,01% του πρώτου γύρου, αλλά στο να στραφούν υπέρ αυτού οι ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει τον υποψήφιο του κόμματος των επιχειρήσεων, Ζορζ Γκάντσεφ, και να συσπειρώσει την εκλογική βάση των σοσιαλιστών. Υπολογίζεται ότι ο Μαράζοφ υπολείπεται κατά 50% της εκλογικής δύναμης του ΒΣΚ.

Κατά του Μαράζοφ είναι και το άνευ προηγουμένου ποσοστό της αποχής (37,27%), με τους περισσότερους από τους απέχοντες ψηφοφόρους να ανήκουν, κατά τεκμήριο, στους σοσιαλιστές.

Κάρατζιτς και Μλάντιτς στο Αγιον Ορος; (!)

ΑΘΗΝΑ.-

Μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους μιλώντας χτες σε ανταποκριτή του "Ασοσιέιτεντ Πρες" στην Αθήνα επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες πληροφορίες ότι οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, Σερβοβόσνιοι, πρώην ηγέτες που κατηγορούνται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, επιθυμούν να πραγματοποιήσουν προσκύνημα στο Μοναστήρι.

"Το αίτημά τους μας επιδόθηκε από δύο Σερβοβόσνιους υπουργούς που επισκέφθηκαν το Μοναστήρι μας πριν λίγο καιρό" δήλωσε ο διάκονος Σεραφείμ της Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Ορους, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν υπάρχουν ενδείξεις" για το εάν τελικώς οι δύο πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων θα επισκεφτούν το Αγιον Ορος...

Εκπρόσωποι της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους υπενθύμισαν ότι για να επισκεφτεί το Μοναστήρι στο Αθως ένας αλλοδαπός ορθόδοξος επισκέπτης, θα πρέπει πρώτα να αποταθεί στη Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο λογοδοτεί απ' ευθείας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τα εκτενή ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών, που ισχυρίζονταν ότι οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς σχεδιάζουν να ζητήσουν άσυλο σε μονή του Αγίου Ορους, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη και την παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Βία και σεξουαλική παρενόχληση φοιτητών από αστυνομικούς της Ν. Κορέας

ΣΕΟΥΛ.-

Σοβαρές καταγγελίες κατά των νοτιοκορεατικών αστυνομικών αρχών έκανε χτες η Διεθνής Αμνηστία. Η παγκόσμια οργάνωση, αναφερόμενη στη δράση των αστυνομικών στη διάρκεια των τελευταίων φοιτητικών κινητοποιήσεων υπέρ της ενοποίησης της Νότιας με τη Λαοκρατική Δημοκρατία Κορέας, υποστήριξε ότι άνδρες της αστυνομίας επιχείρησαν να καταστείλουν τις φοιτητικές διαδηλώσεις του περασμένου Αυγούστου με υπερβάλλοντα ζήλο, προχωρώντας πολλές φορές σε ξυλοδαρμό, κακομεταχείριση, ακόμη και σεξουαλική παρενόχληση νεαρών.

"Μερικοί φοιτητές δάρθηκαν από τους αστυνομικούς ή εξαναγκάστηκαν με τη χρήση βίας να υπογράψουν ομολογίες. Ορισμένες φοιτήτριες παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από αστυνομικούς", αναφέρει η καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας!

Το ίδιο 24ωρο, δικαστήριο της Νότιας Κορέας επέβαλε ποινές φυλάκισης σε 15 φοιτητές και εξέδωσε αποφάσεις ανασταλτικού χαρακτήρα για άλλους 26, σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν στις συγκρούσεις των - προ τριών μηνών - κινητοποιήσεων στις πανεπιστημιούπολεις της Σεούλ.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 8 μήνες μέχρι 2,5 χρόνια, ενώ διετούς διάρκειας ποινές επιβλήθηκαν σε όσους φοιτητές τιμωρήθηκαν με κάθειρξη ανασταλτικού χαρακτήρα.

ΡΩΣΙΑ
Αυθαιρεσία ενάντια στους κομμουνιστές

Σφράγισαν τα γραφεία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στις 31 Οκτώβρη αστυνομικοί και δικαστικός κλητήρας εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας και προχώρησαν στο σφράγισμα των αιθουσών στο Μέγαρο Πολιτικής Διαφώτισης της Επιτροπής Πόλης του ΚΚΣΕ, στις οποίες στεγάζονταν η ΚΕ και η Επιτροπή Λένινγκραντ του ΚΕΚΡ ακόμα στη σοβιετική περίοδο. Τώρα στο κτίριο αυτό υπάρχουν τα γραφεία διαφόρων εμπορικών εταιριών και τραπεζών, στις οποίες, προφανώς, δεν άρεσε η γειτνίαση με την ΚΕ του ΚΕΚΡ. Ολόκληρο τον τελευταίο χρόνο η ΚΕ διεξήγαγε μια σειρά δίκες, αλλά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τις αίθουσες στο κτίριο, το οποίο είχε ανεγερθεί με τις κομματικές συνδρομές των μελών του ΚΚΣΕ.

Σε σχέση με την αυθαιρεσία των αρχών, ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν και ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας και μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ, έστειλαν τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίν Κοβαλιόφ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: "Η ΚΕ του ΚΕΚΡ διαμαρτύρεται κατά των προβοκατόρικων ενεργειών της κυβέρνησης της Πετρούπολης και των δικαστικών αρχών, οι οποίες εισέβαλαν στα γραφεία της ΚΕ και της Επιτροπής Λένινγκραντ του ΚΕΚΡ, που βρίσκονται στο Μέγαρο Πολιτικής Διαφώτισης, στην Πλατεία Δικτατορίας του Προλεταριάτου, αρ. 6, και τους πέταξαν στο δρόμο χωρίς να παραχωρήσουν κάποια αίθουσα, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 17 του νόμου για τις κοινωνικές ενώσεις. Το ΚΕΚΡ είναι καταγραμμένο στο υπουργείο Δικαιοσύνης της ΣΟΣΔΡ με έδρα την Πετρούπολη. Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα λειτουργίας της ΚΕ και της Επιτροπής Λένινγκραντ του ΚΕΚΡ".

Ο Βίκτορ Τιούλκιν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ