ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το αφιέρωμα του "Ρ" για τα 50χρονα του Δημοκρατικού Στρατού. "Το ξημέρωμα της Κυριακής, 3ης του Δεκέμβρη 1944, έβρισκε το βασανισμένο λαό της Αθήνας και του Πειραιά στο πόδι. Οι προετοιμασίες, για το μεγάλο συλλαλητήριο, που είχε καλέσει η ΚΕ του ΕΑΜ, για την ίδια μέρα στην πλατεία Συντάγματος, έχουν φτάσει στην τελική τους φάση. Αλλωστε, οι μέρες που είχαν προηγηθεί ήταν γεμάτες ένταση και όλοι συναισθάνονταν την κρισιμότητα των στιγμών. Η Κυριακή εκείνη όμως έμελλε να βαφτεί με το αίμα των διαδηλωτών". Αυθεντικές, συγκλονιστικές μαρτυρίες (σελίδες 12 - 13).

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ της ιστορικής πορείας της ΓΣΕΕ, αλλά και κυρίως η δράση της σήμερα και κατά πόσον αυτή αντιστοιχεί στις ανάγκες και στη θέληση των εργατών είναι το αντικείμενο της συζήτησης που έκανε ο "Ρ" με τους συνδικαλιστές, Γ. Μαυρίκο,γενικό γραμματέα και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας, Ζωή Σώκου και Χ. Κατσώτη(σελίδες 12-13).

Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι οι βασικοί στόχοι της παραπέρα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας μιας σειράς μεγάλων καταστημάτων, που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Αυτό τόνισαν, μιλώντας στο "Ρ", ο Ν. Ρούσσος, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας και ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας. Και οι δύο υπογράμμισαν ότι και αυτή η επίθεση αποσκοπεί στο παραπέρα σάρωμα της ελληνικής αγοράς από τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές (σελίδες 14-15).

ΚΡΑΤΙΚΟΣ προϋπολογισμός 1977. Προετοιμάζουν την καινούρια επίθεση. Ολα τα σενάρια για το νέο προϋπολογισμό δείχνουν ότι οι μη έχοντες και μη κατέχοντες θα πληρώσουν τη νέα δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση (σελίδα 16).

ΦΟΡΟΙ υπέρ τρίτων. Με πραξικοπηματικό τρόπο και σε μια επίδειξη της αντιλαϊκής της αναλγησίας, η κυβέρνηση μεθοδεύει να θεσπίσει με νόμο την κλοπή του 25% των εσόδων που εισπράττει για λογαριασμό ΟΓΑ, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων κλπ. (σελίδα 33).

ΜΟΝΑ ζυγά δικά της τα θέλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με την εισοδηματική πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει το 1997. Παρά και ενάντια στην προεκλογική δέσμευση ότι θα εξασφαλίσει "πραγματική αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων", όλα τα σενάρια, που έχει καταρτίσει η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων, προβλέπουν στην καλύτερη περίπτωση το "πάγωμα" των μισθών και συντάξεων στα φετινά επίπεδα και στη χειρότερη παραπέρα μείωσή τους (σελίδα 16).

ΝΕΑ δραματική μείωση του εισοδήματός τους θα υποστούν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας και η κατάσταση που προδιαγράφεται μπροστά τους, χωρίς υπερβολές, είναι απελπιστική. Οπως δείχνουν τα πράγματα, η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη μέχρι τώρα, για το βαμβάκι, αφού εκτός από τις εξοντωτικές τιμές που επέβαλαν οι Βρυξέλλες με τη συμφωνία της κυβέρνησης, το κακό ήρθε να συμπληρώσει η μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε στην παραγωγή η κακοκαιρία των τελευταίων μηνών (σελίδες 24-25).

ΜΕ ΤΟΥΣ εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντιδρούν δυναμικά και να διαδηλώνουν μαζί με τους αγωνιστές δημάρχους έξω από το Μέγαρο του Λαμπράκη, στον οποίο θα δίνει τα διαπιστευτήριά της η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, αρχίζει την Πέμπτη το πρωί το ετήσιο συνέδριο της Ενωσης των δημάρχων όλης της χώρας. Ενα συνέδριο, στο οποίο οι δήμαρχοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο να συνεχίσουν να παραμένουν προσκολλημένοι στις επιλογές της κεντρικής διοίκησης κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα ή να κάνουν τώρα την αποφασιστική στροφή, που θα τους φέρει ξανά κοντά στο λαό, κόντρα στις αντιλαϊκές επιλογές (σελίδες 38-39).

ΣΠΟΤ 2ης Σελίδας

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να καταθέσει πρόταση νόμου για την κατοχύρωση των στοιχειωδών μέτρων ανακούφισης των λαϊκών εισοδημάτων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προβλεπόμενη, υπέρ του κεφαλαίου, εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ