ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ρέει το χρήμα

Του Γιώργη ΜΑΡΙΝΟΥ*

Το χρήμα ρέει. Δισεκατομμύρια δολάρια στοιχίζουν οι αγορές των Ελλήνων εφοπλιστών για την απόκτηση μεταχειρισμένων, είτε για την κατασκευή νέων πλοίων. Το συγκεκριμένο θέμα αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα τις μέρες αυτές, που έχει τεθεί πάλι - με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του νέου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας - το ζήτημα της "ανταγωνιστικότητας" και επιπρόσθετα επειδή οι ναυτεργάτες βρίσκονται μπροστά στην καταγγελία των Συλλογικών Συμβάσεων και θα αντιμετωπίσουν την εφοπλιστική αδιαλλαξία διανθισμένη με "τις δυσκολίες της αγοράς".

Σύμφωνα με στοιχεία του ναυτιλιακού Τύπου, στις αρχές Μάρτη είχαν παραγγελθεί από Ελληνες εφοπλιστές 87 πλοία, ενώ άλλες πηγές μιλούν για πολύ περισσότερα. Ενδεικτικά μπορούν ν' αναφερθούν οι παρακάτω παραγγελίες. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει προγραμματίσει την κατασκευή 25 Δεξαμενόπλοιων σε Ουκρανικά ναυπηγεία. Εξι νέα σκάφη αποτελούν την παραγγελία της "Ελετσον Κορπορέισον".Η "Ιόνια Μάνατζμεντ" προχώρησε στην παραγγελία δυο δεξαμενοπλοίων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται παραγγελία τεσσάρων άλλων σκαφών. Εξι πλοία έχουν προγραμματίσει η "Thenamaris" και η "Eastern Mediteranean" των αδελφών Μαρτίνου.Ο όμιλος Αλαφούζου τέλη του 1997 θα παραλάβει πέντε πλοία άνω των 100 χιλιάδων τόνων το καθένα. Η "Σέρες Ελλίνικ" του Π. Λιβανού ετοιμάζει δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια. Εξι πλοία αναμένει ο όμιλος "Αγγελικούση".Η "Celebrity Cruises" παρέλαβε το πρώτο από τα τρία κρουαζιερόπλοια 70.000 DWT που κατασκευάζονται στη Γερμανία, ενώ η "Μίνοαν Λάινς" προχώρησε στην παραγγελία επιβατικού αξίας 110 εκατομμύρια δολαρίων στη Νορβηγία. Ναυπηγήσεις επίσης προγραμματίζουν η "Στρίντζις Λάινς",οι επιχειρήσεις "Αττικής" και η "ΔΑΝΕ Σι Λάινς".

Το πρόγραμμα των νέων παραγγελιών αγκαλιάζει ένα σημαντικό αριθμό ναυπηγείων. Συγκεκριμένα, οι εφοπλιστικές επιλογές είναι για ναυπηγεία των Αυστραλίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Ισπανίας, Ουκρανίας, ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας, ΝΟ Κορέας. Ελάχιστο - αμελητέο (τονάζ) σε σχέση με το συνολικό θα κτιστεί σε ελληνικά ναυπηγεία. Η εξέλιξη αυτή θέτει για άλλη μια φορά το πρόβλημα της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας μας και τονίζει τις τεράστιες εγληματικές ευθύνες της πολιτικής του δικομματισμού απέναντι σ' αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα.

Εκεί που πραγματικά διαπρέπουν οι Ελληνες εφοπλιστές είναι η αγορά μεταχειρισμένων πλοίων. Σύμφωνα με στοιχεία του ναυτιλιακού Τύπου, πάντα κατά προσέγγιση, το Α' εξάμηνο του 1996 υπήρξε η εξής κίνηση: Στην αγορά δεξαμενοπλοίων έγιναν 123 πωλήσεις αξίας 1 δισ. 726 εκατομμυρίων δολαρίων και χωρητικότητας 12 εκατομμυρίων 160 χιλιάδων DWT. Από αυτά τα 35 αγοράστηκαν από Ελληνες εφοπλιστές.

Οσον αφορά δε τα πλοία χύδην φορτίου, κατά το ίδιο διάστημα πουλήθηκαν170 πλοία, εκ των οποίων τα 61 αγοράστηκαν από Ελληνες εφοπλιστές. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και βέβαια τα τεράστια ποσά που διακινεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν του τα έφερε η επιχειρηματική καπατσοσύνη, τα έφερε η υπερεκμετάλλευση των ναυτεργατών και τα πρωτοφανή προνόμια που του χάρισε το αστικό κράτος και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καταγγέλλονται και οι ναυτεργάτες αποκαλύπτοντας το κάλπικο των εφοπλιστικών επιχειρηματιών, αντιμετωπίζοντας τη συμβιβαστική ταύτιση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

* Ο Γιώργης Μαρίνος είναι μέλος του Γραφείου της ΚΟΝ του ΚΚΕ

Συλλαλητήριο κατά της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα εργοστασιακά σωματεία, που συντονίζουν τη δράση τους

Συλλαλητήριο ενάντια στην αποβιομηχάνιση, τις μαζικές απολύσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, διοργανώνουν την Τρίτη 12 Νοέμβρη στις 4μμ στην πλατεία Κάνιγγος, πρωτοβάθμια σωματεία από διάφορες περιοχές της χώρας, τα οποία αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα.Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο,τα σωματεία ζητούν συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, "αυτή την περίοδο δεκάδες παραγωγικές μονάδες της χώρας, βρίσκονται σε αναβρασμό και αντιμετωπίζουν κινδύνους κλεισίματος, ιδιωτικοποιήσεων, ομαδικών απολύσεων, αφαίρεσης εργατικών κατακτήσεων και μεταφοράς δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες. Ολόκληρες περιοχές, όπως Πάτρα, Μαγνησία, Εύβοια, σβήνουν".

Και συνεχίζουν: "Χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούμε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας στη ζωή και στην απασχόληση. Για το λόγο αυτό συγκροτήσαμε επιτροπή των διοικητικών συμβουλίων σωματείων από διαφορετικές περιοχές της χώρας".

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση για συντονισμό δράσης πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα με πρωτοβουλία των σωματείων ΜΙΣΚΟ και ΜΙΝΙΟΝ,όπου διαπιστώθηκε η δυσκολία να αντιμετωπίσει ο κάθε χώρος μόνος του τα προβλήματα, καθώς και οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Αποφασίστηκε να επιδιωχτεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τα κόμματα. Να καλεστούν να συμμετέχουν και άλλα σωματεία σε κοινή δράση. Να διοργανώσουν το συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος και να συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, προβάλλοντας το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων.

Ενδεικτικά, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν τα σωματεία: ΜΙΝΙΟΝ, ΜΙΣΚΟ, ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ Πάτρας, ΛΑΡΚΟ, ΒΕΛΚΑ, "Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων", WESTMINSTER BANK, GLAXO, "Δραγούνη", "Χαλυβουργική", ΜΕΤΡΟ κ.ά.

ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
"Πλώρη" για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα

Η "διατήρηση του καλού κλίματος", με το ξένο κεφάλαιο θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Μαχητική η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της τσιμεντοβιομηχανίας, ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ στην ιταλική πολυεθνική "Κονκρέτουμ"(θυγατρική της "Καλτσεστρούτσι"), επιβεβαίωσε ουσιαστικά χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, βουλευτών όλων των κομμάτων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυναμική και μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Ο υπουργός, αφού ισχυρίστηκε ότι η Εθνική τράπεζα δρα "αυτοβούλως", όσον αφορά την πώληση του 12% των μετοχών της στην Ιταλική πολυεθνική (!), έκανε φανερές τις προθέσεις της κυβέρνησης λέγοντας: "Να είστε σίγουροι πως η κυβέρνηση, με βάση την πολιτική της απέναντι στο ξένο κεφάλαιο και με στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος, σε σχέση με τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, θα πάρει την απόφαση"!

Η στάση του υπουργού, άφησε "σύξυλους" ακόμα και τους παριστάμενους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στις συζητήσεις τους έκαναν λόγο για "άδειασμα"!

"Εντελώς αρνητική",χαρακτήρισε τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τσιμεντεργατών, Τ. Μάναλης,τονίζοντας πως ο υπουργός "ενίσχυσε τους φόβους, ότι προφανώς η κυβέρνηση θα αποφασίσει την πώληση των μετοχών". Υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, με απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλο τον κλάδο.

Ο Γ. Μανωλάκος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, τόνισε πως "η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική εξυπηρέτησης των πολυεθνικών συμφερόντων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην τσιμεντοβιομηχανία, αλλά και οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, δεν έχουν λοιπόν άλλο δρόμο, απ' το να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους".

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής,που μας δήλωσε: "Ολες οι δηλώσεις, αλλά και ο πρόλογος που έκανε ο υπουργός, ότι ήρθε να ακούσει και δε θα δεσμευτεί σε τίποτα, δείχνει την κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση, δηλαδή να πουλήσει τις μετοχές. Το ένα είναι αυτό και τεκμηριώνεται και από τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου πως δεν ανακατεύεται στη διαχείριση των τραπεζών και ότι οι τράπεζες θα αποφασίσουν ουσιαστικά και θα υποβάλουν εισήγηση στην οποία θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Το πιο ανησυχητικό ήταν η δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση θα πάρει υπόψη όλα τα δεδομένα και θα κρίνει και με βάση το καλό κλίμα που θα πρέπει να διατηρηθεί στην Ελλάδα για τις ξένες επενδύσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους και προσπαθούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να το πλασάρουν στον ελληνικό λαό, χωρίς αντιδράσεις και χωρίς ουσιαστικά πολιτικό κόστος. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους, πολύ περισσότερο τώρα. Είναι ξεκάθαρο από όλες τις πλευρές και δεν μπορεί να τους παίζουν "μπαλάκι" πως δήθεν άλλη θέση έχει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Δεν μπορεί ο Κ. Σημίτης άλλη θέση να έχει σαν πρόεδρος και άλλη σαν πρωθυπουργός. Η απόφαση της κυβέρνησης μπορεί να ανατραπεί αν ο αγώνας των εργαζομένων είναι συλλογικός και στηριχτεί από όλους. Εμείς είμαστε δίπλα τους".

Ντ. Ν.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ