ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντεπίθεση των καταπιεσμένων και αδικημένων

"Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους", λένε οι συνταξιούχοι και καλούν τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα για την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους

Δυο νέα ραντεβού για αγωνιστικές κινητοποιήσεις έδωσαν χτες οι συνταξιούχοι:

  • Το πρώτο στις 28 Νοέμβρη 1996, που η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία. "Πρέπει να συμβάλουμε στην επιτυχία της απεργίας", τόνισε ο Δ. Μαυροδόγλου, που ήταν κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση της πλατείας Κάνιγγος.
  • Το άλλο ραντεβού θα είναι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα, που θα γίνει στις αρχές του Δεκέμβρη 1996. "Η κυβέρνηση και η ολιγαρχία, είπε ο Δ. Μαυροδόγλου πρέπει να καταλάβουν ότι η πολιτική της άγριας ταξικής καπιταλιστικής επίθεσης θα συναντά όλο και περισσότερο τη δυναμική και συντονισμένη αντίσταση που θα εξελίσσεται σε αντεπίθεση από όλους τους αδικημένους και καταπιεσμένους. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους".

Τις χτεσινές συγκεντρώσεις οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ. Ομως εξελίχτηκαν - κυρίως στην επαρχία - σε πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπου οργανωτές των κινητοποιήσεων ήταν οι τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα,που έχουν αναδειχτεί μέσα απ' τους αγώνες.

Στη συγκέντρωση, στην πλατεία Κάνιγγος, πήραν μέρος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Τραπεζοϋπαλλήλων Ιγν. Πλιάκος,ο γραμματέας των συνταξιούχων ΝΑΤ Γ. Νικολάου και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ Κ. Νερολής.

"Η κυβέρνηση, είπε ο Δ. Μαυροδόγλου, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές της ΕΕ του Μάαστριχτ και του προγράμματος σύγκλισης, σφίγγει όλο και περισσότερο το ζωνάρι των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενική επίθεση, στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, προσπαθούν να καταργήσουν την ημιαργία του Σαββάτου και στη συνέχεια την αργία της Κυριακής. Μέσα στα πλαίσια αυτά κινείται η κυβέρνηση με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, θα είναι πιο σκληρός από τον περσινό, εμείς λέμε πιο αντιλαϊκός, αντικοινωνικός και φορομπηχτικός. Κάνει σοβαρές περικοπές, στην υγεία, την παιδεία, τις κοινωνικές παροχές και την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων".

Ο Δ. Μαυροδόγλου υπογράμμισε ότι και τα διαβόητα ΕΚΑΣ είναι αποτέλεσμα των έντονων αγώνων των συνταξιούχων, αλλά υπογράμμισε ότι με αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει τους συνταξιούχους και να ξεφύγει από την ικανοποίηση των κύριων αιτημάτων τους. "Για πρώτη φορά, υπογράμμισε, στην ιστορία του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος "ζυγίζει" και άλλα εισοδήματα, παραβιάζοντας, αν θέλετε, και το απόρρητο της φορολογικής μας δήλωσης. Ακόμα προσπάθησε να μας χωρίσει σε λιγότερο και περισσότερο φτωχούς σε "έχοντες και κατέχοντες". Νόμισε η κυβέρνηση ότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσει ρήγμα στην αγωνιστική ενότητα των συνταξιούχων, αλλά οι συνταξιούχοι με τις συγκεντρώσεις τους δίνουν την απάντηση".

Ο πρωθυπουργός, είπε σε άλλο σημείο ο Δ. Μαυροδόγλου, υποστηρίζει ότι με τα ΕΚΑΣ ενίσχυσε εκείνους τους συνταξιούχους που "είχαν ανάγκη" και με τα ΕΚΑΣ δόθηκε, τάχατες, στους χαμηλοσυνταξιούχους μια αύξηση της τάξης του 22%. "Φαίνεται ότι οι συνταξιούχοι έγιναν πλούσιοι και δεν το πήραν χαμπάρι", τόνισε ο ομιλητής. Ακόμα, συνέχισε, χρησιμοποίησε και διγλωσσία, η μία, η δυναμική, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις πιέσεις κοινωνικών ομάδων και με την άλλη ζήτησε κοινωνική συναίνεση, για το πέρασμα αυτής της καταστροφικής για το λαό και τον τόποπολιτικής. "Δηλαδή, να σκύψουμε το κεφάλι και να πούμε και "ευχαριστώ". Σε ό,τι έχει σχέση με μας τους συνταξιούχους απαντάμε ότι λάθος πόρτα χτύπησε. Η γενιά μας πέρασε από φωτιά και σίδερο και έχει λαμπρές σελίδες κοινωνικών και ταξικών αγώνων".

Το τελευταίο διάστημα, συνέχισε, εντείνεται η φιλολογία για τη γήρανση του πληθυσμού που απειλεί τα ασφαλιστικά ταμεία. Οχι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά υπεύθυνες για όλη αυτή την κατάσταση των ταμείων είναι οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις που καταλήστεψαν τα αποθεματικά των ταμείων. Μια άλλη σοβαρή επίπτωση, υπογράμμισε ο Δ. Μαυροδόγλου, στα ασφαλιστικά ταμεία είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή να γίνουν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις χάνοντας το δημόσιο χαρακτήρα τους. Αν γίνει αυτό τότε το νοσήλιο θα φτάσει 40 - 50.000 δραχμές από 15.000, που είναι σήμερα που σίγουρα θα τινάξει τα ασφαλιστικά Ταμεία στον αέρα.

"Αρνούμαστε την υποταγή στη σύγκλιση"

Τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος χαιρέτισε ο γενοκός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος: "Είναι, είπε, μια κινητοποίηση που φέρει την υπογραφή του αγωνιστικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας που δεν παραδίνεται, δεν υποκλίνεται και δε συναινεί στις πολιτικές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των βιομηχάνων του πολυεθνικού και μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ενώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του συνταξιουχικού και εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η κυβέρνηση σφιχταγκαλιασμένη με τους βιομήχανους και εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές των Βρυξελλών αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Θα απαντήσουμε μ' αγώνες και ένταση της πάλης μας".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης υπογράμμισε: "Μαζί με τους συνταξιούχους είμαστε όλοι εμείς οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι - που αύριο θα έρθουμε στη θέση τους - και αγωνιζόμαστε. Αρνούμαστε υποταγή στα προγράμματα "σύγκλισης", που αφαιμάζουν το λαό και γεμίζουν κέρδη την ολιγαρχία. Φτάσαμε σήμερα που ο πλούτος είναι πολλαπλάσιος απ' ό,τι πριν 2 - 3 δεκαετίες, να κόβουν τα φάρμακα, την περίθαλψη, τις συντάξεις. Γελοιοποιούν την κοινωνική αλληλεγγύη με το ΕΚΑΣ".

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) Γρ. Φελόνης υπογράμμισε:"Πρέπει να παλέψουμε, για να μεταφερθεί το κόστος του ΕΚΑΣ στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να βγουν χρήματα από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ο αγώνας για δικαίωση των αιτημάτων σας είναι και δικός μας".

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης που μεταξύ άλλων τόνισε: "Η κυβέρνηση σκόρπισε πληθώρα απατηλών υποσχέσεων σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες εκτός βέβαια από την ολιγαρχία του πλούτου που εκεί τήρησε τις υποσχέσεις της. Δεν έδωσε λύση, συνέχισε, σε κανένα από τα βασικά μας αιτήματα, αντίθετα χορήγησε το φιλοδώρημα του ΕΚΑΣ. Ενα φιλοδώρημα που δεν έβγαλαν καν από τα "συρτάρια" του προϋπολογισμού, αλλά επιβάρυναν την καταβολή του στα ασφαλιστικά μας Ταμεία. Και βέβαια, από τη μια μεριά δίνουν ψίχουλα και από την άλλη αφήνουν τα καταναλωτικά αγαθά και τα φάρμακα να ανεβαίνουν στα ύψη. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, κατέληξε, θα αντιτάξουμε ένα κίνημα αντίστασης που θα περάσει στην αντεπίθεση για την ανατροπή των άθλιων αντικοινωνικών, αντιλαϊκών επιλογών τους".

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων της ομοσπονδίας του ΤΣΑ Γ. Μιχαλάκος τόνισε: "Η εισοδηματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής σύγκλισης της ΕΕ σύμφωνα με τις επιταγές του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" μάς οδηγούν στη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης". Ο Μιχαλάκος κάλεσε τους συναδέλφους και ιδιαίτερα της ΓΣΕΑΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας του ταμείου του ΤΣΑ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Κ. Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Τη συμπαράστασή του στους συνταξιούχους εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.
"Το 1997 δε θ' αλλάξει τίποτε"!

Κυνική δήλωση του Γ. Παπαντωνίου προς τους συνταξιούχους, που επιχείρησε να εμφανιστεί και ως "παραβάτης" των αντιασφαλιστικών νόμων, τους οποίους ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

"Το 1997 δε θ' αλλάξει τίποτα".

Μ' αυτό τον κυνικό τρόπο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου έκλεισε τη χτεσινή συνομιλία του με την οχταμελή αντιπροσωπεία συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ, του ΝΑΤ και των Τραπεζών μετά τη μεγαλειώδη πορεία τους στο κέντρο της Αθήνας.

Κι όχι μόνο αυτό: Ο υπουργός εμφανίστηκε και "αλληλέγγυος" με τις καταγγελίες των συνταξιούχων ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Και επιχείρησε να δρέψει και αγωνιστικές δάφνες υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του τους "παραβίασε" τρεις φορές: Το Μάρτη του 1995 όταν έδωσε την εφάπαξ ενίσχυση της μισής σύνταξης μετά το ξύλο απ' τα ΜΑΤ έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου - αλλά ξέχασε να πει ότι και αυτό το κόστος το επωμίστηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τη δεύτερη με την εισοδηματική πολιτική του 1996 που έδωσε αυξήσεις πάνω απ' την εισοδηματική πολιτική (2,5%+2,5%) - αλλά ξέχασε να πει ότι το 3,5%+3,5% ήταν μόνο για συντάξεις μικρότερες των 100.000 δραχμών. Και η τρίτη παραβίαση ήταν η χορήγηση των διαβόητων ΕΚΑΣ που δεν τα πήραν ούτε οι μισοί απ' τους 384.000 συνταξιούχους, στους οποίους τα υποσχέθηκε αρχικά η κυβέρνηση.

Ο Γ. Παπαντωνίου υποσχέθηκε ότι για το 1997 το κόστος των ΕΚΑΣ θακαλυφθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ απ' τις απαντήσεις του υπουργού διαφάνηκε ότι το κόστος για το 1996 θα το επωμιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία. "Το 1996, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, ίσως δημιουργήθηκε ένα ταμιακό πρόβλημα καλύψεως διότι δεν υπήρχε γραμμή στον προϋπολογισμό και κάναμε κάποιους χειρισμούς με το ΙΚΑ, ενισχύσαμε το ΙΚΑ παραπάνω απ' ό,τι είχαμε προβλέψει για να μπορέσει να καταβάλει το ΕΚΑΣ τους μήνες αυτούς του 1996". Ηδη το ΙΚΑ τροποποίησε τον προϋπολογισμό του για να καλύψει το κόστος των 13 δισ. που στοίχισαν τα ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των ΕΚΑΣ, οι οποίες περιλαμβάνουν και άλλα εισοδηματικά κριτήρια πέραν των συντάξεων. Μάλιστα χρησιμοποίησε και έναν ανοίκειο - για την τρίτη ηλικία - χαρακτηρισμό, περί "ασυλικής μεταχείρισης". "Οποιος, είπε, έχει μια χαμηλή σύνταξη, αλλά έχει και μια δεύτερη σύνταξη ή ένα άλλο εισόδημα, δεν έχει ασυλικής - ας το πω έτσι - μεταχείρισης από την πολιτεία και δεν μπορεί να έχει, διότι τότε θα ανοίξουμε πάρα πολύ τον κύκλο και το συγκεκριμένο ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε θα κατανεμηθεί σε πολύ περισσότερους ανθρώπους και θα κατέλθει σε πολύ μικρότερη ενίσχυση".

Ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι το 1997 θα υπάρξει τιμαριθμοποίηση των συντάξεων, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Κι ενώ δεν εξήγησε στους ίδιους τους συνταξιούχους ποια θα είναι αυτή η τιμαριθμοποίηση, αργά το βράδυ έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία πληροφορίες ότι από 1.1.1997 θα δοθεί διορθωτικό ποσό 3% και αύξηση 2,5% και από 1.7.1997 αύξηση 2,5%. Πρόκειται για φαλκίδευση και αυτής της τιμαριθμοποίησης, όπως την προσδιορίζει η ίδια η κυβέρνηση.

Το βασικό αίτημα των συνταξιούχων για τη διαμόρφωση των κατώτερων συντάξεων στα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη και στο 80% του μισθού των ενεργεία εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο υπουργός τα παρέπεμψε στις καλένδες του "ευρέος διαλόγου" για το ασφαλιστικό που θα αρχίσει το 1997. Ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι μέσα από αυτόν το διάλογο θα αναμορφωθούν "ριζικά και ουσιαστικά οι ασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και θα διασφαλίζονται δυο πράγματα": Η ισότητα και η δικαιοσύνη του συστήματος ώστε "να μην υπάρχουν συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων" και η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στο σύνολό του "γιατί γνωρίζετε ότι ο κόσμος ζει περισσότερο και η σχέση ασφαλισμένων με εργαζομένους επιδεινώνεται" (! )

"Καταλαβαίνω ότι εμμένετε στα επιδόματα αυτά, τα ΕΚΑΣ", συμπέρανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που ήταν κατηγορηματικός: "Εμμένουμε στην πολιτική μας". Ο Δ. Μαυροδόγλου ανταπάντησε: "Κι εμείς εμμένουμε στα αιτήματά μας, στην επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με 20 ΗΑΕ. Τα ΕΚΑΣ τα παίρνουν ένας στους πέντε συνταξιούχους. Οι προϋποθέσεις είναι πολύ σκληρές".

"Μας εμπαίζετε", του φώναξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "με τα φιλοδωρήματα των ΕΚΑΣ δε λύνονται τα προβλήματα".

Ο Δ. Μαυροδόγλου κατήγγειλε την αρνητική στάση του Γ. Παπαντωνίου και κατέληξε: "Υστερα από αυτή εδώ τη συνάντηση δε μένει άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέους αγώνες που σίγουρα θα είναι πιο δυναμικοί και πιο σκληροί".

ΚΚΕ
Αναγκαίος ο κοινός αγώνας

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τις συγκεντρώσεις και πορείες των συνταξιούχων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

"Το ΚΚΕ δηλώνει εκ νέου την αμέριστη υποστήριξή του στους αγώνες και στα δίκαια αιτήματα των απόμαχων της δουλιάς, τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σαν ζητιάνους και παρείσακτους. Την ίδια ώρα που ετοιμάζεται ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, που παραχωρεί ακόμα περισσότερα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά τους συνταξιούχους σε καθεστώς πείνας και εξαθλίωσης. Στις σημερινές συνθήκες γίνεται πιο αναγκαίος από ποτέ ο κοινός αγώνας των συνταξιούχων με τους εργαζόμενους, η έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα στα διάφορα αγωνιζόμενα τμήματα της εργατικής τάξης, καθώς και η ενιαία δράση της με τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Μόνο ένα γερό, οργανωμένο και σωστά προσανατολισμένο λαϊκό μέτωπο μπορεί να αποσπάσει λύσεις, να υπερασπίσει κατακτήσεις και να βάλει τη σφραγίδα του στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις".

Ο Ορ. Κολοζώφ

Ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και δήλωσε στο "Ρ": "Κάθε μέρα που περνάει, είναι και χειρότερη για τους συνταξιούχους. Για άλλη μια φορά αναγκάζονται να βγουν στους δρόμους, για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Χρειάζεται η κυβέρνηση να ακούσει περισσότερο αυτό τον κόσμο, έχουν δικαίωμα στη ζωή, έχουν δικαίωμα να ζήσουν τα τελευταία τους χρόνια με αξιοπρέπεια. Νομίζω ότι έχουν εξαντληθεί πια τα όρια αναμονής και υποσχέσεων. Είναι η στιγμή που η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ - Ελ. ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Μ. ΠΑΚΙΑΣ - Β. ΤΟΚΑΣ

Λεζάντες

1ο

"Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη", ήταν το σύνθημα των συνταξιούχων στους δρόμους της Αθήνας

1ο

Ο Γ. Παπαντωνίου φόρεσε τα γυαλιά του, αλλά δεν μπόρεσε να δει το δίκιο των συνταξιούχων

2ο "Με τις φαμφάρες της η κυβέρνηση μάς έκανε πλούσιους", είπε ο Δ. Μαυροδόγλου

2ο "Δε θα μας θάψετε ζωντανούς στο βωμό του Μάαστριχτ", διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι

3ο

Εντονη ήταν και η παρουσία των συνταξιούχων γυναικών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ