ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ

Τα όσα αίσχη συνέβησαν χτες στο Μέγαρο του σκοτεινού κυβερνήτη αυτής της χώρας, και τα οποία αναφέρονται εκτενώς σε άλλες στήλες της εφημερίδας μας, κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν ένα καλό ευθυμογράφημα, αν...

Αν την ίδια ώρα τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης δεν αποφάσιζαν:

Την επί της ουσίας περικοπή κατά 50 δισ. των, ήδη κομμένων κατά 720 δισ., πενιχρών, έτσι κι αλλιώς, οικονομικών της Αυτοδιοίκησης. Τον, κατά συνέπεια, απόλυτο οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε δήμαρχοι και κοινοτάρχες να βλέπουν πλέον ως μονόδρομο την πρόσθετη άγρια φορολόγηση των δημοτών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τη λειτουργία των ΟΤΑ.

Θα μπορούσαν, αυτά που συνέβησαν χτες στο Μέγαρο κι αυτά που έχουν προγραμματιστεί να συμβούν σήμερα το πρωί στο χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, να αντιμετωπιστούν ως μια κακιά στιγμή στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης, αν ακριβώς αυτά, δεν ήταν ο καθρέφτης της εφαρμογής της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Η ιδιωτική αστυνομία, που έκανε έλεγχο και στις τσάντες των δημάρχων, οι ιδιωτικές εταιρίες που ελέγχουν το παρκάρισμα στους δρόμους μιας σειράς πόλεων, οι ιδιωτικές εταιρίες που καλούνται σήμερα το πρωί να πλασάρουν τα προϊόντα τους στους δημάρχους όλης της χώρας, μέσα στο χώρο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, όλα αυτά δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους.

***

Ας δούμε για παράδειγμα τι πλασάρουν οι εταιρίες που μετέχουν στην έκθεση "Eurocity". Εκθεση που - σύμφωνα με τα επίσημα δελτία Τύπου - τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΚΕ και ανοίγει το κανονικό πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου. Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται, πως οι εταιρίες αυτές προσφέρουν υπηρεσίες στους τομείς: καθαριότητας, ανακύκλωσης, απορριμμάτων, χωρών αναψυχής, παιδικών χαρών, εξοπλισμού και διακόσμησης πόλης, φωτισμού, έργων πρασίνου, οδικής ασφάλειας, στάθμευσης, παροχής υπηρεσιών γενικά. Δηλαδή όλα αυτά που μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να τα ζητάμε από το δήμαρχό μας, όλα αυτά για τα οποία μέχρι τώρα ξέρουμε πως πληρώνουμε φόρους και κόντρα φόρους στο κράτος και τους δήμους, για να μας τα παρέχουν.

Τι συμβαίνει άραγε; Το θράσος του προέδρου της ΚΕΔΚΕ να ορίσει ως πρώτη πράξη του συνεδρίου της, μετά τη φιέστα στο Μέγαρο, τα εγκαίνια της έκθεσης "Eurocity", αποκαλύπτει την ουσία του προβλήματος.

Ας πάρουμε το κουβάρι από την αρχή: Η Ευρωπαϊκή Ενωση διατάσσει περικοπή των κρατικών δαπανών. Ως τέτοιες λογίζει και τις επιχορηγήσεις προς τους δήμους και τις κοινότητες. Ομως, με βάση τους ισχύοντες νόμους, οι επιχορηγήσεις αυτές έχουν πληρωθεί από τους πολίτες μέσα από το μηχανισμό της άμεσης φορολογίας με σκοπό να αποδοθούν στους δήμους και τις κοινότητες. Η παρακράτηση των φόρων από την κυβέρνηση ισοδυναμεί ουσιαστικά με μια τεράστια και σκανδαλώδη υπεξαίρεση. Κάνει το ίδιο ακριβώς, με όποιον παρακρατεί τον εισπραττόμενο ΦΠΑ από τον πελάτη και δεν τον αποδίδει στο κράτος. Αυτό ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση σε βάρος των δήμων. Υπεξαιρεί τα χρήματα που τους ανήκουν! Η Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή - ανάμεσα στ' άλλα - υπάρχει και για να προωθεί τα συμφέροντα εταιριών, όπως αυτές που μετέχουν στην έκθεση "Eurocity", ζητά αντί να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών με βάση το χρήμα που έχουν ήδη πληρώσει ως άμεσο φόρο, να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και αυτοί να καλύψουν το κενό. Πώς; Επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους και αναθέτοντας την αρμοδιότητα σε ιδιωτικές εταιρίες.

***

Το παιχνίδι είναι καλά στημένο και ο πολίτης που θα θελήσει να βρει μια άκρη είναι καταδικασμένος να χαθεί στον λαβύρινθο των διαφόρων νομοθετικών πλαισίων. Το κλειδί, ο μίτος για να ξετυλιχτεί το κουβάρι, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα αυτού που έχει ήδη ακριβοπληρώσει μία υπηρεσία, όπως π.χ. η καθαριότητα, είναι να θυμηθεί, να ψάξει να βρει το γιατί, με βάση τους ισχύοντες νόμους πλήρωσε τον όποιο άμεσο φόρο. Για να μπορεί έτσι να καταλάβει ότι όταν ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι δεν μπορεί οι δήμοι να αντλούν συνέχεια χρήματα από το κρατικό ταμείο και άρα πρέπει να επιβάλουν πρόσθετους φόρους στους δημότες τους, κάνει μία θρασύτατη λαθροχειρία. Κρύβει το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει για αυτά που δεν τους παρέχουν.

Αυτή η απατεωνιά πρέπει να γίνει τώρα, σήμερα κιόλας, κατανοητή. Ετσι ώστε σήμερα στις 6 το απόγευμα, όταν στην αίθουσα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ ο Δ. Αβραμόπουλος και η παρέα του θα προσπαθούν να αιτιολογήσουν την ανάγκη πρόσθετης φορολόγησης των πολιτών, να μην μπορούν να το κάνουν άβρεχτοι... Δηλαδή, με απλά ελληνικά, σήμερα το απόγευμα έξω από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δεν πρέπει να είναι μόνο οι πρόεδροι των σωματείων που οργανώνουν το συλλαλητήριο ενάντια στους πρόσθετους φόρους και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιβάλλεται να είμαστε όλοι εμείς, που τελικά θα πληρώσουμε ακριβά το μάρμαρο.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Η παρακράτηση των φόρων από την κυβέρνηση ισοδυναμεί ουσιαστικά με μια τεράστια και σκανδαλώδη υπεξαίρεση. Κάνει το ίδιο ακριβώς, με όποιον παρακρατεί τον εισπραττόμενο ΦΠΑ από τον πελάτη και δεν τον αποδίδει στο κράτος. Αυτό ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση σε βάρος των δήμων. Υπεξαιρεί τα χρήματα που τους ανήκουν!

ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΚΟΣΔΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ"
Στόχος, ένα πλατύ μέτωπο αγώνα

- Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία από διάφορες περιοχές της χώρας να αποφασίσουν να δράσουν από κοινού και να διοργανώσουν συλλαλητήριο την Τρίτη στις 4μμ, στην πλατεία Κάνιγγος;

- Είδαμε ότι η μοναχική πορεία κάθε σωματείου, οι μεμονωμένοι αγώνες δεν έχουν θετική ανταπόκριση. Πιστεύουμε ότι μόνο με τον συντονισμό δράσης των σωματείων που έχουν ίδια ή παρόμοια προβλήματα, μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Βλέπετε έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματική λαίλαπα. "Λουκέτα" σε μεγάλα εργοστάσια, συρρίκνωση άλλων, ιδιωτικοποιήσεις παραγωγικών μονάδων με στρατηγική σημασία, μαζικές απολύσεις, αλλά και προσπάθεια για κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων. Τα σωματεία ΜΙΣΚΟ και ΜΙΝΙΟΝ πήραν μια πολύ θετική πρωτοβουλία και μας κάλεσαν να συζητήσουμε και να βαδίσουμε μαζί. Αποφασίσαμε σαν πρώτο βήμα, να διοργανώσουμε το συλλαλητήριο της Τρίτης, για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας, ενάντια στους βιομήχανους και το μεγάλο κεφάλαιο που υπερεκμεταλλεύονται τον ιδρώτα μας. Την αγανάκτησή μας για την κυβέρνηση που αρνείται να σκύψει πάνω στα προβλήματα και να δώσει λύσεις. Για παράδειγμα, η προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύουν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης απέναντι στα προβλήματα των εργατών της "Χαλυβουργικής". Εχουμε στείλει υπομνήματα, αλλά απ' ό,τι φαίνεται απευθυνόμαστε σε "ώτα μη ακουόντων".

- Ποια είναι τα κύρια αιτήματα που προβάλλετε;

- Το κυρίαρχο είναι να παρθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει επιτέλους η συρρίκνωση και η αποβιομηχάνιση της χώρας, που εκτινάσσει στα ύψη την ανεργία και μαραζώνει ολόκληρες περιοχές, όπως το Θριάσιο που βρισκόμαστε εμείς. Τέτοια μέτρα είναι η εφαρμογή κλαδικών πολιτικών στήριξης και ανάπτυξης βασικών κλάδων της οικονομίας μας. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και όχι μόνο να μην διαλυθεί ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα να ανασυγκροτηθεί με στόχο τη στήριξη και ανάπτυξη κολοσσιαίων επιχειρήσεων για τα δεδομένα της χώρας, π.χ. ΛΑΡΚΟ κ. ά. Επίσης να παρθούν μέτρα για την κατοχύρωση των εργατικών κατακτήσεων, για το σταμάτημα της μερικής απασχόλησης, για τη μη εφαρμογή από τους βιομήχανους της "Λευκής Βίβλου". Είναι αιτήματα που αγκαλιάζουν όλους τους εργαζόμενους, πέρα από τα ιδιαίτερα που αντιμετωπίζει ο κάθε χώρος. Και αυτόγιατί αποτελούν απάντηση στη συνολική αντεργατική επίθεση που δεχόμαστε όλοι, στον ένα ή άλλο βαθμό.

- Είπατε προηγουμένως ότι το συλλαλητήριο είναι το πρώτο βήμα. Από κει και πέρα;

- Αυτή τη στιγμή ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, για την όσο μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό. Δε σταματάμε εδώ. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτό τον συντονισμένο αγώνα και με άλλες μορφές, έτσι ώστε να ανακόψουμε την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων. Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους στη "Χαλυβουργική", στη ΜΙΣΚΟ, στην "Αχάια Κλάους" και στα άλλα εργοστάσια. Θέλουμε και καλούμε και άλλα σωματεία, όλους τους εργαζόμενους, να έρθουν να παλέψουμε μαζί. Είναι πεποίθησή μας, πως μόνη λύση για την απόκρουση της επίθεσης, για την ανατροπή της ζοφερής πραγματικότητας που ζουν οι εργαζόμενοι, είναι να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα.

Ντ. Ν.

χεράκια

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Τελωνειακού Κώδικα: Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο προχωρά πέρα από την ιδιωτικοποίηση της αποθήκευσης και στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και των δημοσίων αποθηκών (σελίδα 8).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ επιτυχία σημείωσαν οι δυνάμεις της "Βιοτεχνικής Ενότητας" στις αρχαιρεσίες για ανάδειξη ΔΣ και αντιπροσώπων στις εκλογές της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων (σελίδα 16).

ΕΝΑ ΑΠΟ τα μαζικότερα και μαχητικότερα συλλαλητήρια που έχουν γίνει ποτέ στην Αχαϊκή πρωτεύουσα έγινε χτες στην Πάτρα, κατά της ανεργίας, των απολύσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων (σελίδα 20).

ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ δικαστική δίωξη έξι μαθητών των ΤΕΛ - ΤΕΣ Εύοσμου, ανάμεσά τους και του μέλους της ΚΝΕ, για τις καταλήψεις 1992 - 93, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ (σελίδες 24-25).

ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που παρουσίασε χτες ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, εκτός των άλλων αναγνωρίζει ιδιοκτήτες οικοπεδοφάγους και καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων και νομιμοποιεί χιλιάδες αυθαίρετες οικοδομές... (σελίδα 27).

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ προς την κυβέρνηση, όσων συμμετείχαν στην ημερίδα που οργάνωσαν ο Δήμος Περάματος και το ΤΕΕ, είναι "Δράση τώρα", με κεντρικό στόχο να συγκροτηθεί επιτέλους ο φορέας που θα αναλάβει τη μετεγκατάσταση των εταιριών πετρελαιοειδών (σελίδα 36).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ