ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μετρούν κέρδη και ζημιές οι δύο πλευρές

Φαινομενική ηρεμία επικρατεί στη ΝΔ μία μέρα μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και όλα δείχνουν ότι ο επόμενος γύρος αντιπαράθεσης θα είναι το πώς θα γίνει η "διεύρυνση" του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη.

Το προχτεσινό Πολιτικό Συμβούλιο απλώς συζήτησε την περίπτωση διερεύνησης του συνεδρίου, αλλά δεν αποφάσισε τίποτα για το πώς θα γίνει αυτή η διεύρυνση, την οποία ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτης, με πόρισμα που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα.

Η κάθε πλευρά προσδοκά ότι το πόρισμα θα είναι ευνοϊκό γι' αυτήν και -όπως είναι φυσικό - σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν της "βγαίνουν τα κουκιά", θα αντιδράσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητιέται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το συνέδριο με τη συμμετοχή εκλεγμένων στελεχών του κόμματος σε διάφορους μαζικούς φορείς, με διεύρυνση των μελών που θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή συνέδρων ή με αύξηση των συνέδρων που κάθε οργάνωση θα στείλει στο συνέδριο.

Ο Μ. Εβερτ, αφού κέρδισε την παραμονή του στην προεδρία μέχρι το συνέδριο, προσδοκά ότι μέσω του κομματικού μηχανισμού θα ελέγξει τελικά το συνέδριο και θα επανεκλεγεί πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος την περίοδο "ύφεσης" που μέχρι τότε ελπίζει ότι θα υπάρξει.

Αντίθετα ο Γ. Σουφλιάς και η πλευρά των "τριών" ελπίζουν ότι με τη "διεύρυνση του συνεδρίου" θα εκφραστεί η "λαϊκή βάση της παράταξης", που όπως εκτιμούν είναι υπέρ της ανατροπής του Μ. Εβερτ.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές μετρούν "κέρδη και ζημιές" από το χτεσινό παζάρι και επανακαθορίζουν τη στάση του ενόψει των νέων δεδομένων. Ηδη ο Γ. Σουφλιάς και η Ντ. Μπακογιάννη άρχισαν περιοδείες στην επαρχία, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τη βάση του κόμματος, ενώ και ο Μ. Εβερτ μέσω του κομματικού μηχανισμού θα προχωρήσει σε συνεδριάσεις κομματικών οργάνων.

Οπως είναι φυσικό, στελέχη και των δύο πλευρών με δηλώσεις τους χτες εμφάνιζαν την προχτεσινή συμφωνία ως ευνοϊκή για αυτούς, ενώ διάχυτη ήταν η ανακούφιση για την αποφυγή στο "παραπέντε" της σύγκρουσης.

ΠΑΣΟΚ
"Ανασυγκρότηση" σε νεοσυντηρητικές βάσεις

Η "ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ" σε συντηρητικότερη ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση, ώστε να "προσαρμοστεί" με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, και η οργανωτική επανασυγκρότησή του, ώστε να απορροφά και να ενσωματώνει τις εσωτερικές "διαφωνίες" και να στηρίξει αποτελεσματικότερα τα αντιλαϊκά μέτρα, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της εσωκομματικής εκστρατείας, που ξεκινά σήμερα στο κυβερνών κόμμα, με σύνθημα το "ΠΑΣΟΚ παντού".

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα και αύριο, συνεδριάζουν τα Νομαρχικά Συμβούλια σε όλη τη χώρα, την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει η κοινή συνεδρίαση των ΚΟ και ΚΕ, ενώ για το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη έχει προγραμματιστεί σύνοδος των περιφερειακών συμβουλίων.

Κεντρικός πολιτικός στόχος που τίθεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι "η επανάκαμψη των δυνάμεων", που χάθηκαν στις εκλογές και η διεύρυνση της πολιτικής επιρροής. Εκτιμάται ότι οι απώλειες που είχε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να αναπληρωθούν, εκτός από "την ψήφο άρνησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας".

Η εισήγηση, με την οποία εφοδιάστηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θα παρευρεθούν στις εσωκομματικές διαδικασίες, περιλαμβάνει "τις κατευθύνσεις για την ανασυγκρότηση του Κινήματος" και φέρει τον τίτλο "το ΠΑΣΟΚ παντού". Αυτό που διαπερνά την εισήγηση, η οποία φέρει τη σφραγίδα του γραμματέα της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδη, είναι η αγωνία για το πώς ο κομματικός μηχανισμός θα συνεισφέρει στη γενικότερη "εκσυγχρονιστική" προσπάθεια. Ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, η εισήγηση θεωρεί τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση της πολιτικής και των αποφάσεων, την αυτονομία του και την"ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία" του. Παρ' όλο που το κείμενο διανθίζεται με"προοδευτική" ορολογία, ωστόσο το μόνο που κάνει είναι να θέτει ορισμένα ερωτήματα, τα οποία, βέβαια, αφήνονται να "απαντηθούν" από τη νεοσυντηρητική κυβερνητική πολιτική.

Επίσης, αν και αποδοκιμάζεται η πρακτική "το κίνημα να είναι ουραγός των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης" και "κυματοθραύστης των κοινωνικών εκρήξεων", ωστόσο αυτό είναι που μένει στο "διά ταύτα", με διαφορετικούς τρόπους και φρασεολογία.

Αναφερόμενη στην πολιτική κατάσταση η εισήγηση επισημαίνει ότι με η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 22 του Σεπτέμβρη "μετατέθηκε η κρίση στη συντηρητική παράταξη". Οσον αφορά την κρίση στη ΝΔ επισημαίνεται ότι "μια ενδεχόμενη διάσπαση της ΝΔ μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο ή και στην πολιτική ζωή, δε σημαίνει όμως και "ιταλοποίηση"". Προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτή η εκτίμηση, υποστηρίζεται ότι είναι ανιστόρητη η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τους δικαστικούς λειτουργούς

Τα προβλήματα του κλάδου τους ανέπτυξε χτες το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΚΚΕ και οι δικαστικοί λειτουργοί ζήτησαν τη συμπαράσταση του Κόμματος. Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα μελετήσει με πολλή προσοχή τα προβλήματα του χώρου και θα επιδιώξει τη δίκαιη επίλυσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ