ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο "Ριζοσπάστης" συνεχίζει τη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα. Στο σημερινό φύλλο το 12ο μέρος, για τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Ενα "παιχνίδι" στημένο απ' την αρχή... Οι Αγγλοι επιμένουν στη συντριβή του ΕΑΜικού κινήματος και βρίσκουν έναν απρόσμενο "σύμμαχο". Ο σκοτεινός ρόλος του Ηλ. Τσιριμώκου. Πώς φτάσαμε στην υπογραφή της πιο πολυσυζητημένης και πιο ακριβοπληρωμένης από το λαό συμφωνίας στη σύγχρονη ελληνική ιστορία (σελίδες 14 - 15).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ.Αφετηρία εξόρμησης του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος αποτελεί το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που οι εργασίες του έγιναν στις 23 με 27 Οκτώβρη, στην Πόλη του Μεξικού. Πάνω από 200 σύνεδροι, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, διαμόρφωσαν με τις αποφάσεις του συνεδρίου τις θέσεις ΠΣΕ στις νέες παγκόσμιες συνθήκες. Οι αποφάσεις κινούνται στην κατεύθυνση της αντίστασης στις επιδιώξεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων στον πλανήτη, στην ανάγκη για αφοπλισμό και κατάργηση των πυρηνικών οπλοστασίων, στην απαίτηση για διάλυση των στρατιωτικών οργανισμών, που σήμερα είναι φορείς της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ (σελίδες 10 - 11).

ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.Εβδομήντα εννιά χρόνια μετά την Επανάσταση που άλλαξε τη ροή της ιστορίας της ανθρωπότητας. Ενα σύντομο χρονικό των κρίσιμων ημερών από την 1η του Σεπτέμβρη, όταν αρχίζει η συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνει το πέρασμα της εξουσίας στα σοβιέτ, ως τις 27 Οκτώβρη 1917, όταν στη δεύτερη συνεδρίαση, το Συνέδριο των σοβιέτ ψήφισε τα Διατάγματα "Για την Ειρήνη" και "Για τη γη" που καταργούσε την ατομική ιδιοκτησία στη γη (σελίδες 12 - 13).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ.Σαν αύριο, πριν από έξι χρόνια, η "Ρωμιοσύνη" έχασε τον ποιητή της. Το ΚΚΕ έχασε τον πολύτιμο, κοσμοαγάπητο σύντροφό του. Ο "Ριζοσπάστης" έχασε τον καθημερινό, ένθερμο συμπαραστάτη και σύμβουλό του. Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην αμάραντη μνήμη και τη μοναδική προσφορά του δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα από ένα κείμενο του ηθοποιού Βασίλη Κολοβού, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και συγγραφέα(σελίδες 18 - 19).

ΤΟ "ΒΑΣΙΛΕΙΟ" της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, το λιανικό εμπόριο. Το 60 - 70% των απασχολουμένων στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα γεύονται τα οδυνηρά αποτελέσματα των "ευέλικτων" μορφών εργασίας, που συνόδευσαν την αποδέσμευση και στη συνέχεια την απελευθέρωση των ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων (σελίδα 35).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ.Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της απελευθέρωσης του ωραρίου είναι τα ίδια τα προκλητικά κέρδη που επίσημα εμφανίζουν όλα τα τελευταία χρόνια οι δέκα αλυσίδες των μεγάλων, ντόπιων και ξένων σούπερ μάρκετ, που ήδη λειτουργούν καθημερινά μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι ακολουθούμενες πολιτικές έχουν σαν συνέπεια τη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - βιοτεχνικών και εμπορικών (σελίδα 34).

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - βήμα συντονισμού. Πρωτοβάθμια σωματεία από πολλές περιοχές της χώρας διοργανώνουν συλλαλητήριο την Τρίτη στις 4 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις, τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Μιλούν στο "Ρ" συνδικαλιστές από τα σωματεία που συντονίζουν το βήμα τους (σελίδα 36).

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ: Στις ράγες εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Το πενταετές "Επιχειρησιακό Σχέδιο" είναι αποκαλυπτικό: Προβλέπει δραστική συρρίκνωση του δικτύου, κλείσιμο γραμμών, ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων υπηρεσιών και δραστική μείωση του προσωπικού (σελίδα 40).

"ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΥΛΑΙΑ": Ενας θίασος που επιμένει σε έργα και παραστάσεις που μιλούν στα παιδιά για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, την ανθρωπιά, τη συλλογικότητα. Μιλούν στο "Ρ" οι συντελεστές της παράστασης "Ονειρο ηλεκτρονικής νύχτας" και προτείνουν: Αντεπίθεση με ποίηση και αγώνα(σελίδα 17).


Μπροστά στους αγώνες

Του Κώστα ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Η παρατεταμένη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργατοϋπαλλήλων και γενικότερα των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων, βρίσκεται σε νέα φάση.

Αμέσως μετά την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας, οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι επιταχύνουν την επίθεση με απολύσεις εργαζομένων, όπως στη "Χαλυβουργική" Ελευσίνας και σε εκατοντάδες άλλες μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, με εκβιασμούς για περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ασφάλιση, για τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Ακόμη και στην ντε φάκτο παραβίαση του ωραρίου για τους εμποροϋπαλλήλους, προχωρούν.

Ταυτόχρονα, η ίδια η κυβέρνηση υλοποιεί για λογαριασμό των μονοπωλίων και της ολιγαρχίας του πλούτου, ντόπιας και ξένης, ένα πρόγραμμα αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων και προετοιμάζει την ίδια στιγμή το έδαφος για κλιμάκωση αυτής της επίθεσης για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο.

Προκλητικά, πριν καλά καλά αναλάβει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε εξαγγελία ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ΟΤΕ, στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, ενώ σαν Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας της μπροστά στην επίθεση των ιδιωτικών πολυκαταστημάτων, των μεγαλοβιομηχάνων.

Στο όνομα της επιτυχίας των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης" προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα αδιαμαρτύρητης αποδοχής των νέων σκληρών μέτρων.

Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό θα εξαπολυθεί πραγματική καταιγίδα που θα έχει σαν κύριο στόχο να πλήξει τα κοινωνικά δικαιώματα με δραστικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την πρόνοια. Θα πληγεί το εισόδημα του εργαζόμενου λαού μέσα από την καθήλωση των μισθών για τους δημόσιους υπάλληλους και των συντάξεων για τους συνταξιούχους. Θα αυξηθούν και οι άμεσοι φόροι είτε μέσω των ειδών πλατιάς κατανάλωσης, είτε μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θα υπάρξει νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων. Ενώ για το μεγάλο κεφάλαιο θα παραχωρούνται μέσω του προϋπολογισμού ακόμα μεγαλύτερα προνόμια και κέρδη.

***

Μπροστά σ' αυτές τις επιδιώξεις της, η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το κλίμα λαϊκής δυσαρέσκειας, προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, να τους ευφησυχάσει σχετικά με τον πραγματικό χαρακτήρα των μέτρων. Ρίχνει από τώρα δολώματα και στήνει παγίδες. Μιλά για κατάργηση "φοροαπαλλαγών" και κρύβει συνειδητά ότι χειροτερεύει το άδικο φορολογικό σύστημα για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα μένουν στο απυρόβλητο οι φοροαπαλλαγές και το καθεστώς ασυδοσίας των μονοπωλίων. Με την πολιτική της υπηρετεί τα συμφέροντα των πιο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων και καλλιεργεί κλίμα διάσπασης μέσα στα λαϊκά στρώματα.

Επιχειρώντας να διαχωρίσει τεχνητά από τη μια τους φτωχούς, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και από την άλλη όσους έχουν μισθό ή μεροκάματο, αποκαλώντας τους "έχοντες και κατέχοντες".

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, μέσα στους εργαζόμενους αναπτύσσονται σημαντικές δραστηριότητες και ενδιαφέρουσες διεργασίες. Σε μια σειρά χώρους εργασιακούς, εργοστάσια και επιχειρήσεις με οξυμένα προβλήματα, όπως η "Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων" Καλαμάτας, η "Μίσκο" Πάτρας, η "Χαλυβουργική" Ελευσίνας κ.ά., εμφανίζονται αγωνιστικές διαθέσεις και κινητοποιήσεις.

Σε ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων είναι φανερό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις εκλογές, έχουν ξεπεραστεί αυταπάτες ότι η "νέα κυβέρνηση" μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, δυσπιστούν στις υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων, δε δίνουν "πίστωση χρόνου".

Περισσότερο φανερή είναι η αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από τη δράση και τις κινητοποιήσεις, παρ' ότι παραμένει ισχυρό το πνεύμα αδράνειας και απογοήτευσης.

Ταυτόχρονα, μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων κατανοούν τους υπεύθυνους αυτών των πολιτικών, το ρόλο κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

***

Οι διεργασίες αυτές, μαζί με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τις εκλογές, όπως αυτές των εργαζομένων της ΑΓΕΤ, των συνταξιούχων, των εργατών της Πάτρας την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν τις δυνατότητες να υπάρξει κλιμάκωση της πάλης και η αναγκαία μαζική και αγωνιστική απάντηση στην εξελισσόμενη επίθεση.

Η συσπείρωση των συνδικάτων και το συλλαλητήριο των εργαζομένων στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι οικοδόμοι, αρκετά Εργατικά Κέντρα και σωματεία, οι κινητοποιήσεις για το ωράριο, έχουν μια ιδιαίτερη αξία, γιατί εκτός από τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων απαντούν ταυτόχρονα στα αντεργατικά μέτρα και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να κάνουν δική τους υπόθεση την 24ωρη απεργία που προκήρυξε για τις 28 Νοέμβρη η ΓΣΕΕ. Να διεκδικήσουν μέσα από τα σωματεία τους, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες τα αιτήματα που έθεσε η ΕΣΑΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα οποία ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τα αιτήματα αυτά που για άλλη μια φορά απέρριψαν οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ (ΣΥΝ), αρνούμενες να έχει η Συνομοσπονδία συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο. Παρ' όλα αυτά οι εργατοϋπάλληλοι μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της 24ωρης απεργίας και των συγκεντρώσεων και να τις κάνουν βήμα καταγγελίας των βιομηχάνων. Βήμα καταδίκης της κυβέρνησης και αγωνιστικής συσπείρωσης και ενότητας. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση όχι μόνο στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, αλλά και στις δυνάμεις εκείνες που μέσα από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος επιδιώκουν να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να υποτάξουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας και των άλλων κινητοποιήσεων.

Θα παλέψουν επίμονα, σταθερά σε κάθε χώρο δουλιάς για την ανάπτυξη της δράσης και την κλιμάκωση του αγώνα ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού, με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και άλλες μορφές πάλης.

Οι ίδιοι οι εργατοϋπάλληλοι μαζί με τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τη νεολαία, πρέπει να δώσουν μια πρώτη αποφασιστική δυναμική μαζική απάντηση στην κυβέρνηση και την πλουτοκρατία συντονίζοντας και κλιμακώνοντας τους αγώνες τους, αναπτύσσοντας την κοινή δράση τους κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Δε θα είναι μόνο μια αγωνιστική και πολιτική απάντηση, αλλά και μια αναγκαία διεκδίκηση να μπει φραγμός στα αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η αποτροπή, ο περιορισμός αυτών των μέτρων θα είναι στις σημερινές συνθήκες μια σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους. Γι' αυτό η προετοιμασία των κινητοποιήσεων αποτελεί ένα άμεσο πολιτικό καθήκον για τους κομμουνιστές και όλους τους ταξικά συνειδητούς εργάτες. Η επιτυχία αυτών των αγώνων και η συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων θα είναι ένα βήμα στην προοπτική του μετώπου και στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και στην κυριαρχία τους.

Οι εργατοϋπάλληλοι μαζί με τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τη νεολαία, πρέπει να δώσουν μια πρώτη αποφασιστική δυναμική μαζική απάντηση στην κυβέρνηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ