ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοπόρος μαχητής για τα ιδανικά του ΚΚΕ

Εγινε προχτές Κυριακή στο παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου εκδήλωση τιμής για τον αγωνιστή δημοσιογράφο Συμεών (Μάκη) Λιμπεράτο

Ηταν μια συγκινητική, σεμνή, αγωνιστική εκδήλωση όπως θα το ήθελε και ο ίδιος ο Μάκης και ήταν παρόντες πολλοί. Από τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Σπ. Χαλβατζή, τον δήμαρχο Χαλανδρίου Κ. Πατακό, τον Νίκο Καραντηνό μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρο του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, τον Παναγιώτη Μακρή επίτιμο δήμαρχο Καισαριανής, τον Αλέκο Γκολφίδη πρόεδρο του Παραρτήματος Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ που οργάνωσε (με πρωτοβουλία της οικογένειάς του, τη συμπαράσταση του Δήμου Χαλανδρίου και τη συμμετοχή της ΚΟΒ "Ριζοσπάστη") το πολιτικό μνημόσυνο του αγωνιστή κομμουνιστή δημοσιογράφου Συμεών (Μάκη) Λιμπρεράτου. Χαιρετιστήριο τηλεγράφημα στην εκδήλωση μνήμης και τιμής έστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Στην εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο του Μ. Λιμπρεράτου ήταν παρόντες και όλοι εκείνοι, συναγωνιστές του αντιστασιακοί, που τον γνώρισαν στους δύσκολους καιρούς της γερμανοφασιστικής κατοχής της χώρας και της Εθνικής Αντίστασης, στα ξερονήσια της εξορίας, στους αγώνες του ΚΚΕ και του λαϊκού μας κινήματος για δημοκρατία και προκοπή. Παραβρέθηκαν σύντροφοί του από τις γραμμές του ΚΚΕ και του "Ριζοσπάστη", που πήγαν να τιμήσουν τον δικό τους Μάκη Λιμπρεράτο, που έφυγε στις 9 του Ιούλη, όταν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Παρόντες ήταν και ο "δάσκαλός" του στη δικηγορία Γιώργος Θεοτοκάτος, ο διοικητής του τμήματος ΕΛΑΣ Κεφαλλονιάς, όπου αγωνίστηκε στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης ο τιμώμενος, και συντοπίτες του Κεφαλλονίτες.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που οργανώθηκε και για τα 55 χρόνια του ΕΑΜ, ήταν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ, Αλέκος Γκολφίδης.Στάθηκε ιδιαίτερα στην αντιστασιακή δράση του Μ. Λιμπρεράτου σημειώνοντας πως, από την πρώτη στιγμή της κατοχής, όντας μαθητής ακόμα, εντάχθηκε και πολέμησε από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ τον κατακτητή, για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της χώρας μας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά στη μάχη που έδινε με πάθος μέχρι το τέλος της ζωής του ο σύντροφος Λιμπρεράτος - που ήταν και επίτιμος πρόεδρος του Παραρτήματος - για να γίνουν κτήμα όλου του λαού, ιδιαίτερα της νεολαίας μας, οι αξίες και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ, για την πραγματική αποκατάσταση της Εθνικής Αντίστασης. Σ' αυτήν τη μεγαλειώδη περίοδο του λαού μας, με αφορμή την επέτειο των 55 χρόνων του ΕΑΜ, στάθηκε ιδιαίτερα ο Αλ. Γκολφίδης στην ομιλία του, για να καταγγείλει ότι μέχρι σήμερα, παρά τις διακηρύξεις και τα μεγάλα λόγια, δεν έχει βρει τη δικαίωσή της η Αντίσταση και να υπογραμμίσει πως ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τέλους.

Μαχητής πρωτοπόρος

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους του Κόμματος ο Σπ. Χαλβατζής,που γνώρισε προσωπικά τον τιμώμενο σαν συνεξόριστος στα ξερονήσια της χούντας, τόνισε ότι ο Μ. Λιμπρεράτος ήταν ο μαχητής αγωνιστής πρωτοπόρος και στα χαρακώματα και τις εξορίες, όπως και στις καθημερινές μάχες της ζωής. Ως μαχόμενος αγωνιστής δημοσιογράφος υπήρξε πρωτοπόρος στην προβολή των ιδεών και των ιδανικών του ΚΚΕ, αγωνιστής μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του για τα συμφέροντα του λαού, πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Κ. Πατακός "μιλώντας προσωπικά και ανθρώπινα για τον κοντινό μας άνθρωπο που σε κάθε βήμα του πάσχιζε να μας συμβουλεύει για το καλό", ανέφερε ότι "ο Μ. Λιμπρεράτος τιμάει την πόλη του Χαλανδρίου". Συγκινητική ήταν η στιγμή που η συντρόφισσα της ζωής του Μάκη Λιμπρεράτου, η Νίκη,απάγγειλε ποίημα αφιερωμένο στον Μάκη. Η Σίμη Ρούσση - Ξεφτεράκη απάγγειλε το ποίημα του Β. Ρώτα, "ΕΑΜ". Στην αρχή οι παριστάμενοι τραγούδησαν το "Επέσατε θύματα...", ενώ η εκδήλωση έκλεισε με αντιστασιακά τραγούδια.

Για τον "ακριβό φίλο της νιότης και του "Ριζοσπάστη", για τον Μακρονησιώτη και ΕΠΟΝίτη Μάκη Λιμπρεράτο" μίλησε με "λόγια μεστά", φορτίζοντας ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, ο Νίκος Καραντηνός μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, του οποίου ήταν μέλος ο Μ. Λιμπρεράτος. Αναφέρθηκε σύντομα στην αγωνιστική πορεία της ζωής του συντρόφου από τότε που ξεκινούσε, αγροτόπαιδο φτωχής πολυμελούς οικογένειας, από τη γενέτειρά του, το ηρωικό νησί της Κεφαλλονιάς. Οταν μαθητής ακόμα, έζησε συγκλονιστικές στιγμές αντικρίζοντας αγωνιστές δασκάλους του στην κρεμάλα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Μια συγκλονιστική εμπειρία που θα τον συνόδευε για όλη τη ζωή και θα διαμόρφωνε τον αγωνιστικό χαρακτήρα του Μάκη ο οποίος συνέχισε την αγωνιστική του προσφορά χωρίς να υπολογίζει κόπους και θυσίες. Εκτός των άλλων, ο Ν. Καραντηνός, αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική δουλιά του Μάκη Λιμπρεράτου, ο οποίος από τους πρώτους συνέβαλε στη νόμιμη επανέκδοση του αγαπημένου του "Ριζοσπάστη" στον οποίο ως δημοσιογράφος έγραφε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από την ΚΟΒ του "Ρ" ο Γιάννης Ζαγγανάς, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες αρετές του κομμουνιστή, του αγωνιστή δημοσιογράφου Μάκη Λιμπρεράτου. Αφού σημείωσε τη σταθερότητα στις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματος και τη βαθιά πίστη του στα οράματα και την αποστολή του Κόμματος της Εργατικής Τάξης, κατέληξε: "Είχε το ΚΚΕ πάντα ψηλά και καμιά στιγμή - ούτε και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του - δε σταμάτησε να ενδιαφέρεται και να βοηθά το Κόμμα του. Για μας τους κομμουνιστές, ο Μάκης Λιμπρεράτος αποτελεί ένα ακόμα πρότυπο κομμουνιστή λαϊκού αγωνιστή, που θα μας οδηγεί στους κατοπινούς αγώνες μας".

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη 5ος όροφος) ανοιχτή συνεδρίαση - συζήτηση, με θέμα τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος και τις μετεκλογικές εξελίξεις.
  • Η ΚΟΒ Σαφράμπολης διοργανώνει την Πέμπτη 14 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Σινώπης και Σαφραμπόλεως) σύσκεψη οπαδών του Κόμματος, με θέμα"Τα αποτελέσματα των εκλογών και ο προϋπολογισμός".
  • Η ΚΟΒ Ιερόθεου διοργανώνει το Σάββατο 16 Νοέμβρη στις 8.30 μ.μ. εκδήλωση στο κέντρο "Τα Νησιώτικα" (Καυταντζόγλου 48 και Δημ. Ράλλη), στα Κ. Πατήσια, τηλ. 2286.557.
  • Η ΚΟ Νυρεμβέργης του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 17 Νοέμβρη,στις 10.30 π.μ. (στην αίθουσα του κτιρίου, όπου στεγάζεται η κοινότητα), ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση για την ενημέρωση των Ελλήνων μεταναστών. Θα μιλήσει ο Γιάννης Θεωνάς, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13, και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ.Σε ένταση των προσπαθειών, για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9.00 π.μ. - 12 μ. και 6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. ) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. ) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5.00 μ.μ. - 7.30 μ.μ. ) τηλ. 4618.180.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Γρ. Λαμπράκη 217 (5.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ. ) τηλ. 4942.288.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5.00 μ.μ. - 6.00 μ.μ. ) τηλ. 4610.362.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ