ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
ΟΧΙ στο μισθολόγιο μείωσης των μισθών

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 28 του Νοέμβρη, αλλά δε δεσμεύτηκε για κλιμάκωση των αγώνων. "Κρεματόριο" για τους δημόσιους υπαλλήλους, χαρακτηρίζει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" το νέο μισθολόγιο. Αντιδράσεις και από νοσοκομειακούς και υπαλλήλους υπουργείου Οικονομικών

Την αντίθεσή του στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που παρουσίασε η κυβέρνηση και το οποίο ουσιαστικά οδηγεί στην παραπέρα μείωση των πραγματικών τους αποδοχών για το '97, εξέφρασε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου χτες, κηρύσσοντας 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Νοέμβρη, από κοινού με τη ΓΣΕΕ, που έχει επίσης κηρύξει για την ίδια μέρα 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος - κατά τη συνέντευξη - ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με το νέο μισθολόγιο "ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων δεν πρόκειται να πάρει καμιά αύξηση, ούτε καν το νομοθετημένο διορθωτικό ποσό, ένας άλλος θα πάρει αυξήσεις στα όρια του αναμενόμενου πληθωρισμού, ενώ ένας άλλος αριθμός θα πάρει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό".Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, πως από τις επισημάνσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ και τους συγκριτικούς πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι οι επιπτώσεις που θα έχει το νέο μισθολόγιο, θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Η ΑΔΕΔΥ συνοδεύει τον πίνακά της με τη διευκρίνιση ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν σήμερα (με τα διάφορα επιδόματα, υπερωρίες κλπ.) πάνω από τα ποσά που δίνει το νέο μισθολόγιο, δε θα πάρουν ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ στις αποδοχές τους.Ενώ όσοι παίρνουν παραπάνω (εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, δικαστικοί, υπάλληλοι υπουργείου Οικονομικών κλπ.), η επιπλέον διαφορά, θα παγώσει ως προσωπική διαφορά)

Πιο κοντά στην πραγματικότητα, για τις απώλειες που θα προκαλέσει το νέο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους, είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε την Κυριακή ο "Ρ" και αναδημοσιεύουμε σήμερα. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του νέου μισθολογίου, που έκανε ο "Ρ" προκύπτει ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων το '97, θα υπάρξουν μηδενικές ονομαστικές αυξήσεις,με εξαίρεση ελάχιστους δημόσιους υπαλλήλους που θα πάρουν κάποιες ελάχιστες αυξήσεις. Ομως, σχεδόν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, θα σημειωθεί παραπέρα μείωση των πραγματικών τους αποδοχών.

Για μείωση των πραγματικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και σε ορισμένες περιπτώσεις και των ονομαστικών αποδοχών (δηλαδή δραχμικά) ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων έκανε λόγο ο Κ. Κόλλιας,γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, ενώ ο Η. Βρετάκος,αντιπρόεδρος, σημείωσε πως το νέο μισθολόγιο "φωτογραφίζει" τη σημερινή πραγματικότητα και οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης.

Ο δε κ. Παπαντωνίου σημείωσε πως με το νέο μισθολόγιο, και αντίθετα από τις δεσμεύσεις, διαιωνίζεται η επιδοματική πολιτική και ότι εντείνονται οι ανισότητες και δημιουργούνται διαφορετικές ταχύτητες ανάμεσα σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, που θα έχει επιπτώσεις στην ενότητα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος.

Για την προετοιμασία της απεργίας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σήμερα στη Θεσσαλονίκη και αύριο στην Αθήνα, όπου θα καλεστούν οι Ομοσπονδίες - μέλη της ΑΔΕΔΥ. Τη Δευτέρα, 18 Νοέμβρη, θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο, με πρόταση την επικύρωση της 24ωρης απεργίας και την εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για παραπέρα αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο Γ. Κουτσούκος, ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα για το αν θα υπάρξει κλιμάκωση κινητοποιήσεων και με ποια μορφή και είπε ότι "αυτό θα εξαρτηθεί από τις συσκέψεις, τις εκτιμήσεις, τις διαθέσεις της κυβέρνησης και τη συμμετοχή στην απεργία"!

Αντιδράσεις

Την απόρριψη συνολικά του νέου μισθολογίου της κυβέρνησης ζήτησε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα",χαρακτηρίζοντας το μισθολόγιο κρεματόριο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Οπως τονίζει σηματοδοτεί μια νέα πιο άγρια διετή λιτότητα. Η κυβέρνηση υφαρπάζει το διορθωτικό ποσό και την εισοδηματική πολιτική που θα έπρεπε να καταβάλλει στους δημόσιους υπαλλήλους και επιβάλει μηδενικές ονομαστικές αυξήσεις για τη μεγάλη μάζα και πολύ μεγάλες μειώσεις στις πραγματικές αποδοχές όλων. Επισημαίνοντας πως η στάση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ ουσιαστικά στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και να παλέψουν για πραγματικές αυξήσεις.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ (νοσοκομειακοί) τονίζει ότι το νέο μισθολόγιο δεν καλύπτει τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και απαιτεί πραγματικές αυξήσεις πέραν της εισοδηματικής πολιτικής για όλους.

Τέλος, η ΠΟΕ - ΔΟΥ (που εκπροσωπεί τους τελωνειακούς, τους εφοριακούς και γενικά τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών), εκφράζει την αντίθεσή τους στο νέο μισθολόγιο, το οποίο - όπως αναφέρει - σημαίνει "μηδενικές αυξήσεις και μέσα από τις φοροαπαλλαγές μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων".

Περιφερειακές συσκέψεις οργανώνει η ΓΣΕΕ

Προχωρά η προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 28 Νοέμβρη, με περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στη Λάρισα με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Φαρσάλων, Ελασσόνας, Βόλου, Αλμυρού, Τρικάλων, Καρδίτσας και στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Θεσπρωτίας, Αρτας, Πρέβεζας.

Αύριο, Τετάρτη 13 Νοέμβρη, θα γίνει σύσκεψη στην Τρίπολη με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλλίας, Λακωνίας, Γυθείου, Αργολίδας, Ναυπλίου, Κορίνθου, Κιάτου, Λουτρακίου.

Την Πέμπτη, 14 του Νοέμβρη, θα γίνει σύσκεψη στη Λαμία με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Θήβας, Λιβαδειάς, Χαλκίδας, Αιδηψού, Ευρυτανίας, Φωκίδας. Στις 18 Νοέμβρη θα γίνουν συσκέψεις στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας, Κιλκίς, Εδεσσας, Γιαννιτσών, Κατερίνης, Σερρών, Χαλκιδικής και στο Ηράκλειο Κρήτης με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας.

Στις 19 Νοέμβρη θα γίνει σύσκεψη στην Πάτρα με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Αγρινίου, Αιγίου, Πύργου, Αμαλιάδας, Μεσολογγίου, Ζαχάρως, Κρεστενών.

Στις 20 Νοέμβρη έχει σειρά η Δράμα με τα Εργατικά Κέντρα Ξάνθης, Εβρου, Ορεστιάδας, Διδυμότειχου, Καβάλας, Κομοτηνής.

Στις 21 του Νοέμβρη θα γίνει σύσκεψη στην Κοζάνη με τα Εργατικά Κέντρα Πτολεμαϊδας, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ