ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το σημερινό πρόγραμμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση).-

Το σημερινό διαγωνιστικό πρόγραμμα, του ελληνικού και διεθνούς τμήματος περιλαμβάνει τις εξής ταινίες:

  • Στον κινηματογράφο "ΑΝΑΤΟΛΙΑ": 4 μμ "Τσινπίρα / δύο αλήτες" του Ιάπωνα Σίντζι Αογιάμα (Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα - ΔΔΤ). 6μμ "Ονειρο σε άσπρο φόντο" του Δημήτρη Σπύρου (Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα - ΕΔΤ). 8μμ "Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται" του Γιουγκοσλάβου Σριντιάν Ντραγκόγιεβιτς (ΔΔΤ). 10μμ "Ινέπολι" του Νικόλαου Ντάβα (ΕΔΤ)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ:

  • Η ταινία του Μαθιού Γιαμαλάκη "Ολα τα δειλινά",προβάλλεται σήμερα στις 5μμ στον "ΕΣΠΕΡΟ" και αύριο στις 4.30μμ στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης.

"ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ"

  • Στο "ΠΑΛΛΑΣ": 3μμ "Ηθελα να δω αγγέλους" του Ρώσου Σεργκέι Μποντρόφ. 5μμ "Το ταξίδι" του Τσέχου Γιαν Σβέρακ. 7μμ "Νενέτ και Μπονί" της Γαλλίδας Κλερ Μπονί. 9μμ "Αιχμάλωτος του Καυκάσου" του Ρώσου Σεργκέι Μποντρόφ. 11μμ "Νοικιασμένη σάρκα" του Αμερικανού Μπρους Λαμπρούς.

Η σημερινή μέρα έχει και τις παρακάτω προβολές:

  • Στο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ": 3μμ "Το ημερολόγιο ενός διαφθορέα" της Γαλλίδας Ντανιέλ Ντιμπρού. 5μμ "Βάσκα" του Ούγγρου Πέτερ Γκοτάρ. 7μμ "Το μαύρο χελιδόνι" του Βούλγαρου Γκεόργκι Ντουλγκέροφ. 9μμ "Ηλικία για όλα" της Γαλλίδας Πασκάλ Φεράν. 11μμ "Το μάζεμα των κερασιών" του Ολλανδού Αρνο Κράνενμποργκ.
  • Στον "ΕΣΠΕΡΟ": 3.30μμ "Καλημέρα Αθήνα" του Γρηγόρη Γρηγορίου. 5μμ "Ολα τα δειλινά" του Μαθιού Γιαμαλάκη. 9μμ "Η καρδιά του δράκου" του Αμερικανού Ρομπ Κόεν. 11μμ "Το φεγγάρι" του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. 7μμ ταινίες της Ζερμέν Ντιλάκ με μουσική "επιτόπου" από τον Σ. Παπαδημητρίου.
  • Στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης: 3.30μμ "Κυριακή στις 6" του Ρουμάνου Λουτσιάν Πιντιλιέ. 5.30μμ "Προς την Ελευθερία" του Χάρη Παπαδόπουλου. 8.30μμ "Σωσίας" του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. 10.30μμ "Ο βαρόνος" των Διονύση Μανιάτη - Νίκου Ζερβού.
Εκθεση - συναυλία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση). -

  • Παράλληλα με το Φεστιβάλ και μέχρι τις 24 του Νοέμβρη θα λειτουργεί στην γκαλερί του "ΜΥΛΟΥ" έκθεση ζωγραφικής και κολάζ του ζωγράφου και σκηνοθέτη Πίτερ Γκριναγουέι.Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, από το Τμήμα "Νέοι Ορίζοντες". Περιλαμβάνει 30 έργα, ζωγραφικούς πίνακες, κολάζ και σκίτσα, που συχνά απεικονίζουν αποσπάσματα από τις ταινίες του ή αποτελούν σπουδές έργων.
  • Τον διάσημο Αργεντινό σαξοφωνίστα Γκάτο Μπαρμπιέρι μπορεί να απολαύσει σήμερα το κοινό της Θεσσαλονίκης στο "ΜΥΛΟ", αρκεί να διαθέσει το αντίτιμο των 4.000 δρχ. Η πρώτη συναυλία θα γίνει στις 10.30 μμ και η δεύτερη δύο ώρες αργότερα. Ο Μπαρμπιέρι, κορυφαίος μουσικός της τζαζ, είναι γνωστός για τον πρωτοποριακό τρόπο που συνέδεσε την free τζαζ με τη λατινοαμερικάνικη μουσική. Εχει γράψει τη μουσική για το "Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι" του Μπ. Μπερτολούτσι, ενώ οι πιο πρόσφατες δουλιές του για τον κινηματογράφο είναι η μουσική για τις ανεξάρτητες αμερικανικές ταινίες "1994" του Αμίρ Ναντερί και "Επτά υπηρέτες" του Ντάριους Σόκοφ, που προβάλλονται στο πρόγραμμα των "Νέων Οριζόντων". Ο Μπαρμπιέρι έχει κυκλοφορήσει 36 δικά του άλμπουμ.

"Ονειρο σε άσπρο φόντο" του Δημήτρη Σπύρου. Προβάλλεται σήμερα στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Ο ζωγράφος - σκηνοθέτης Πίτερ Γκρίναγουεϊ

"Προς την Ελευθερία", σκηνοθεσία Χάρης Παπαδόπουλος

Ιδέες και ιδεολογήματα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση). -

"Η κυριαρχία της αιωνιότητας πάνω στη ματαιότητα είναι ένας θρίαμβος του χρόνου", είπε ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος,αιτιολογώντας τον τίτλο της ταινίας του "Ο θρίαμβος του χρόνου", που συμμετέχει στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα. Μια ταινία, που ο ίδιος τη χαρακτήρισε ντοκιμαντέρ. Μαθητής του Κ. Σφήκα, ο Β. Μαζωμένος σημείωσε τις αισθητικές και φιλοσοφικές διαφορές του από τον δάσκαλό του, εξηγώντας ότι ο ίδιος "δεν είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με το μαρξισμό". Για το ότι οι ταινίες του έχουν απήχηση στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, σχεδόν, αγνοούνται από τους κριτικούς, είπε: "Τον δημιουργό τον ενοχλεί η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου που κυριαρχεί και το ότι αρνούνται οι κριτικοί να πάρουν θέση έστω και αρνητική".Ο παραγωγός της ταινίας "Ο Θρίαμβος του χρόνου", Γ. Κουτσομίτης, εξέφρασε την ελπίδα πως το ντοκιμαντέρ κάποτε θα πάρει τη θέση που του ανήκει στο χώρο του κινηματογράφου. Η ταινία έχει προσκληθεί στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου.

Αντικομμουνιστική "λογική"

"Σοσιαλισμός, ίσον βαρβαρότητα".Αυτήν την επικίνδυνη "λογική" προσπάθησε να "περάσει" ο Γεωργιανός σκηνοθέτης Οτάρ Ιοσιλιάνι στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες προς τους δημοσιογράφους, με αφορμή την προβολή της ταινίας του "Ληστές / κεφάλαιο εφτά". Αποκάλεσε "ολοκληρωτισμό" το σοσιαλιστικό καθεστώς, "που βέβαια δε συγκρίνεται με το ναζισμό, όμως περιορίζει την ελευθερία". Μίλησε για "το τείχος του Βερολίνου", αλλά δεν απάντησε στο σχόλιο ότι "σήμερα υπάρχει το τείχος της Συμφωνίας Σέγκεν".Ούτε, βέβαια, μπόρεσε να διαψεύσει την αλήθεια για την τρομερή φτώχεια του γεωργιανού λαού, αλλά και των ίδιων των κινηματογραφιστών, που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν ταινίες.

"Ο θρίαμβος του χρόνου", του Βασίλη Μαζωμένου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ