ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ψυχροπολεμικό κλίμα καλλιεργεί η κυβέρνηση
Πρωτοφανές ψυχροπολεμικό κήρυγμα Πάγκαλου χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ, σχετικά με την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να ματαιωθεί η αδελφοποίηση των Δήμων Λάρισας και URCUP

Ψυχροπολεμικό κλίμα καλλιεργεί η κυβέρνηση γύρω από το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιδιώκοντας προφανώς να ντομπάρει ψυχολογικά το λαό, για να περάσει χωρίς αντιδράσεις η πολιτική της. Μια πολιτική, που, από τη μια μεριά, προς ικανοποίηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ και προς όφελος των πολυεθνικών πολεμικών βιομηχανιών, φορτώνει στις πλάτες του λαού τρισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα και, από την άλλη, κινούμενη στη λογική του "γιες μεν", προετοιμάζει καινούριες εκχωρήσεις εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Χτες, στη Βουλή δόθηκε μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ξεπέρασε κάθε φαντασία, καταφεύγοντας σε ψυχροπολεμικές κραυγές ως απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, με την οποία ζητούνταν εξηγήσεις για την παρέμβαση του υπουργείου, ούτως ώστε να παρεμποδιστεί - ή και να ακυρωθεί - η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας για αδελφοποίηση με το Δήμο URCUP της Τουρκίας. Αφού παραδέχτηκε την παρέμβαση του υπουργείου, προσέφυγε στην υπεράσπισή της, με το επιχείρημα ότι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός πρέπει να νιώθουν εχθροί κι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να προετοιμαστεί ψυχολογικά σ' αυτή τη βάση, επειδή η Τουρκία έχει εγείρει εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας.Να, τι είπε συγκεκριμένα: "Από τη στιγμή που ηγέρθη εδαφική διεκδίκηση εις βάρος της Ελλάδος από την Τουρκία, οι τουρκικοί σοβινιστικοί κύκλοι προσπαθούν, παράλληλα με την εξωτερική επιθετική και αμυντική τους απειλή εναντίον της Ελλάδος, να αναπτύξουν μια ιδεολογική προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι οι λαοί μπορούν να αδελφώνονται, να χορεύουν, να τραγουδούν μαζί, διότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Μας χωρίζει μια εδαφική διεκδίκηση. Και η εδαφική διεκδίκηση αφορά και τους λαούς. Πώς θέλουμε να κινητοποιήσουμε τον ελληνικό λαό να καταβάλει το τίμημα, σε χρήμα σήμερα και σε ζωές αύριο, μιας υπεράσπισης του εθνικού μας εδάφους, όταν, ταυτόχρονα, τον αφοπλίζουμε κατ' αυτόν τον τρόπο (σ. σ. μέσω της αδελφοποίησης πόλεων) ψυχολογικά;".

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το προκλητικό ψυχροπολεμικό κήρυγμα του υπουργού - που φορτώνει στους λαούς τις επιλογές των αρχουσών τάξεων - πρώτη φορά ακούγεται ανοιχτά από κυβερνητικά χείλη τις τελευταίες δεκαετίες. Και μάλιστα, τη στιγμή που η Τουρκία ακολουθεί αντίστοιχη τακτική στο εσωτερικό της και η ελληνική κυβέρνηση δε χάνει την ευκαιρία να την καταγγέλλει γι' αυτό. Μέχρι πρότινος τέτοιες κραυγές, σαν αυτές του Θ. Πάγκαλου, ακούγονταν από περιθωριακές ομάδες ακροδεξιών και ορισμένους σοβινιστικούς κύκλους, από τους οποίους η επίσημη πολιτεία επιδιώκει - ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές των ελληνοτουρκικών σχέσεων - να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας. Δε χωράει αμφιβολία ότι ένας νέος κύκλος εθνικισμού, σοβινισμού, πολεμοκαπηλίας και πατριδοκαπηλίας ετοιμάζεται να ανοίξει.

Ορ. Κολοζώφ: Τι επιδιώκετε με το ψυχροπολεμικό κλίμα;

"Με αφήνει κατάπληκτο το ψυχροπολεμικό ύφος του υπουργού", επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ. "Ισως - πρόσθεσε - η απάντηση γι' αυτό το ύφος να βρίσκεται στην απόφαση που πήρε σήμερα το ΚΥΣΕΑ για εξοπλιστικά προγράμματα, αξίας 4 τρισεκατομμυρίων. Κι ίσως η απάντηση για τους εξοπλισμούς αυτούς να βρίσκεται σε αντίστοιχα πολλαπλάσια ποσά, που αυτές τις μέρες και η Τουρκία εγκρίνει για το δικό της σχεδιασμό. Φυσικά, μια τέτοια πολιτική δε θα μπορούσε να περάσει, εάν δεν τροφοδοτούνταν από μια τέτοια ψυχροπολεμική αντίληψη, από την οποία διακατέχεται σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών και που δεν είχε προηγούμενα. Εμείς εξακολουθούμε να λέμε ότι η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών είναι μια θωράκιση για τη χώρα μας. Είναι ένας δρόμος, που οδηγεί στην ανατροπή της προσπάθειας των σοβινιστικών κύκλων, όπου Γης, να φέρουν τους δύο λαούς αντιμέτωπους. Και η αντιμετώπιση τέτοιων σοβινιστικών κύκλων δε γίνεται ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ενισχύοντας την ιδεολογία, τη σκέψη, την προετοιμασία που κάνουν, για να μπορέσουν πιο εύκολα, με μικρότερα επεισόδια, απ' ό,τι στην Ιμια, να μας οδηγήσουν σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία".

Στη συνέχεια, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι οι λαοί πρέπει να παρακάμψουν όλα τα τεχνητά εμπόδια που δημιουργούν οι ηγεσίες των χωρών και να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας μέσω των λαϊκών φορέων τους, περιορίζοντας και αποκαλύπτοντας τον εθνικισμό και το σοβινισμό. Τέλος, σχολιάζοντας την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών, έτσι ώστε να παρεμποδιστεί η αδελφοποίηση των δύο δήμων, σημείωσε ότι πρόκειται - πέραν των άλλων - για μια επιλεκτική πολιτική. "Αν - τόνισε - τα πράγματα είναι όπως μας τα είπατε, κ. υπουργέ, γιατί τότε δεν απαγορεύετε και σε οικονομικούς παράγοντες να επενδύουν στην Τουρκία;".

ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Αποτυπώνονται οι αμερικανικές πιέσεις

Απαλλαγμένη από το "άγχος" των εκλογών, η κυβέρνηση Κλίντον αρχίζει να ξεδιπλώνει τις ιδέες της για τη διευθέτηση των προβλημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρώτο σταθμό το Κυπριακό

Τα "ίχνη" που άφησε χτες στην Αθήνα το αμερικανικό "ενδιαφέρον" για το Κυπριακό ήταν προς την αναμενόμενη κατεύθυνση. Η επίσκεψη του Κ. Κάβανο, υπεύθυνου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας θεωρείται ως αφετηρία για την εξύφανση της αμερικανικής δραστηριότητας για την επιβολή "λύσης" στο κυπριακό.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε χτες με υπηρεσιακούς παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον υφυπουργό Εξωτερικών Χ. Ροζάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις επαφές της με τον Αμερικανό διπλωμάτη, η ελληνική διπλωματία έλαβε ήδη δύο σημαντικά μηνύματα. Πρώτον, πως είναι απίθανο να ολοκληρωθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, δίχως προηγουμένως να επιλυθεί το πρόβλημα και δεύτερο, πως η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να εγκατασταθεί στρατιωτικά στην Κύπρο, κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Τα μηνύματα αυτά παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τα χαρακτηρίζουν "πιεστικά" και έχουν δύο άμεσους στόχους. Πρώτον, την επιτάχυνση των διαδικασιών του στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ της Εθνοφρουράς και των κατοχικών δυνάμεων, προκειμένου να δημιουργηθεί "κλίμα εμπιστοσύνης", το οποίο θα επιτρέψει, δεύτερον, την πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ του Προέδρου Γλ. Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, τις οποίες προωθεί η αμερικανική διπλωματία.

Ευρύτερος στόχος της επίσκεψης του Κ. Κάβανο στην περιοχή - όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών - είναι η καλλιέργεια του εδάφους, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των αμερικανικών πρωτοβουλιών για το Κυπριακό. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Χ. Ροζάκη, σημείωσε πως η παρουσία του στην περιοχή υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό. Ο Κ. Κάβανο σημείωσε επίσης πως η υλοποίηση των αμερικανικών πρωτοβουλιών για το Κυπριακό εξαρτάται από τη διάθεση των ενδιαφερόμενων μερών και επισήμανε πως στις επαφές του στην Αθήνα διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων για πολλά θέματα.

Η θερμή υποδοχή, που επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Τσεσμέ τον περασμένο Απρίλη στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δείχνει ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ