ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Αρχίζει από 2 Δεκέμβρη η χορήγηση του ειδικού σήματος

Οι κάτοχοι ΙΧ θα το προμηθευτούν φέτος ακριβότερα, από 25 μέχρι και 33%

Από τις 2 Δεκέμβρη 1996 μέχρι τις 31 Γενάρη 1997, θα χορηγούνται τα ειδικά σήματα των νέων αυξημένων τελών κυκλοφορίας του 1996, για τα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα, τα τύπου "jeep" επιβατικά και φορτηγά, τις μοτοσικλέτες και τα τροχόσπιτα. Το παραπάνω διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

Στην ίδια εγκύκλιο, διευκρινίζεται ακόμη ότι τα ειδικά σήματα (τα οποία θα φέρουν ασημί χρώμα) θα χορηγούνται από τα υποκαταστήματα των Τραπεζών Εθνικής, Αγροτικής, Ιονικής και Πίστεως. Από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), θα χορηγούνται τα ειδικά σήματα τελών κυκλοφορίας, μόνο για ορισμένες περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Τα σήματα διακρίνονται σε 5 κατηγορίες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν, μετά τις νέες "τσουχτερές" αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα τέλη κυκλοφορίας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες ξεκινούν από 25% και φτάνουν μέχρι 33%.Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται τα σήματα έχουν ως εξής:

  • 2.000 δραχμές, για τα απαλλασσόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας οχήματα (μέχρι 785 κυβικά).
  • 25.000 δραχμές για οχήματα 786 μέχρι 1.357 κυβικά, από 20.000 δρχ. που ήταν πριν.
  • 45.000 δραχμές για οχήματα από 1.358 μέχρι 1.928 κυβικά, από 35.000 δρχ. που ήταν πριν.
  • 100.000 δραχμές για οχήματα από 1.929 μέχρι 2.357 κυβικά, από 75.000 δρχ. πριν.
  • 130.000 δραχμές για οχήματα από 2.358 και άνω, αντί 100.000 δρχ. που ήταν πριν.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ακόμη ότι η προμήθεια του ειδικού σήματος θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 31 Γενάρη 1997. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, το σήμα θα χορηγείται με πρόστιμο και θα αφαιρούνται οι πινακίδες από τα οχήματα που θα κυκλοφορούν χωρίς σήμα. Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας και προμήθειας του ειδικού σήματος, τα πρόστιμα θα είναι ίσα με τα ποσά των τελών που αντιστοιχούν στον κυβισμό του οχήματος.

Η φορομπηχτική πολιτική... αποδίδει

Τα φορολογικά έσοδα που εισπράχτηκαν από τα τελωνεία στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος '96 αυξήθηκαν κατά 200 δισ. δραχμές. Σημαντικές επιτυχίες των τελωνειακών στην καταπολέμηση των ναρκωτικών

Αύξηση κατά 16,47% παρουσίασαν τα συνολικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τα Τελωνεία, κατά τη διάρκεια του οκταμήνου Γενάρης - Αύγουστος 1996 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1995. Στο παραπάνω διάστημα του 1996, τα συνολικά τελωνειακά έσοδα έφτασαν το ποσό του 1,4 τρισ. δρχ. έναντι 1,2 τρισ. δρχ. αντίστοιχα πέρυσι. Τα παραπάνω στοιχεία, που δείχνουν από μια άλλη σκοπιά τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε χτες η Ενωση Τελωνειακών Υπαλλήλων με θέμα "Αλκοόλη - Αλκοολούχα ποτά". Σε σχέση με τα παραπάνω, αναφέρθηκε επίσης ότι σήμερα τα έσοδα από τα Τελωνεία αντιπροσωπεύουν το 45% των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού.

Στην ημερίδα επισημάνθηκαν και οι επιπτώσεις που είχε η κατάργηση των τελωνειακών συνόρων - άρα και ελέγχων στα εισαγόμενα προϊόντα από τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στις τελωνειακές υπηρεσίες και στα έσοδα του κράτους, από την εγκαθίδρυση της εσωτερικής αγοράς την 1.1.1993.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στη συμβολή των τελωνειακών υπηρεσιών στην καταπολέμηση των ναρκωτικών ουσιών.Οπως υπογραμμίστηκε συγκεκριμένα, από το 1988 μέχρι σήμερα οι Ελληνες τελωνειακοί εξάρθρωσαν δεκάδες κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και κατάσχεσαν συνολικά 12.150 κιλά χασίς, 840 κιλά ηρωίνης, 227 κιλά κοκαϊνης, 250 κιλά μαριχουάνας, 10 κιλά όπιο και 845.000 ναρκωτικά χάπια. Δηλαδή τα τελωνεία έχουν κατασχέσει το 75% των κατασχεμένων στη χώρα μας ναρκωτικών έναντι 25% των άλλων υπηρεσιών.

Τέλος, κατά τις ομιλίες αναφέρθηκε ότι σημαντικός τομέας, στον οποίο οφείλει η τελωνειακή υπηρεσία να δραστηριοποιηθεί ακόμη περισσότερο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, είναι ο έλεγχος των φορολογικών αποθηκών και της διακίνησης των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.Στον τομέα αυτό - τονίστηκε - θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο από τις τελωνειακές αρχές που ελέγχουν και εποπτεύουν τις φορολογικές αποθήκες για την τήρηση των προβλεπόμενων υποχρεώσεων και την απόδοση των αναλογούντων φόρων, όσο και από τις διωκτικές υπηρεσίες για την περιστολή και πάταξη του φαινομένου παράνομης διακίνησης τέτοιων προϊόντων.Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ν. Βερνίκος καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χ. Αλαμάνος.Στη συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση του θέματος με δύο βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα με εισηγητή τον Ν. Παπαδόπουλο (προϊστάμενος γραφείου οινοπνεύματος Β Τελωνείου Πειραιά), έγινε εκτενής αναφορά στις ισχύουσες διατάξεις για τις επιβαρύνσεις, τις απαλλαγές και τις διαδικασίες διακίνησης και εξαγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων. Η δεύτερη ενότητα, με θέμα "Λαθρεμπόριο - Πρακτικές εφαρμογές, μέτρα ελέγχου για την καταστολή και την αντιμετώπισή του", είχε εισηγητή τον Β. Χρήστου (προϊστάμενο Β Τελωνείου Πειραιά).

Περιοδεία στη ΔΕΗ

Περιοδεία στη Μονάδα Τομέα Συστήματος Κατασκευών Διανομής της ΔΕΗ στον Πειραιά πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και το Ν. Μπατιστάτο, μέλος της ΚΕ. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας οι εκπρόσωποι του Κόμματος συζήτησαν με τους εργαζόμενους τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ, τους ενημέρωσαν για τις θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και τους κάλεσαν ν' αγωνιστούν, προκειμένου να ανατραπεί η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και αναμένεται να είναι πιο σκληρή με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τις δικές τους ανησυχίες για την πορεία της επιχείρησης, που σχετίζεται άμεσα με το μέλλον τους και ζήτησαν το ΚΚΕ να ενισχύσει παραπέρα τον αγώνα τους, στηρίζοντας τα αιτήματά τους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την περιοδεία θα δημοσιευτεί στον αυριανό "Ρ".

Στη σειρά για... έλεγχο από τον ΟΟΣΑ

Μία πρώτη γεύση της εξέλιξης των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, καθώς και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται από την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 1997, πήρε τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα εμπειρογνωμόνων του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού, κατέφθασε στην Αθήνα στις αρχές της βδομάδας και συναντήθηκε προχτές με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να υποδείξει (μετά την Κομισιόν) στην ελληνική κυβέρνηση την άμεση λήψη νέων μέτρων στο όνομα της εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης".

Οι παραπάνω επαφές έγιναν σε επίπεδο προκαταρκτικού ελέγχου για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενόψει του συνολικού ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί από το διεθνή οργανισμό στα τέλη Γενάρη του 1997, για να συνταχθεί στη συνέχεια η ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία. Στην προχτεσινή συνάντηση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, πέρα από τη λεπτομερή αναφορά στον εκτελούμενο προϋπολογισμό, έγινε επίσης αναλυτική ενημέρωση για τις κατευθύνσεις του προϋπολογισμού του 1997, καθώς και για τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική, οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του νέου μισθολογίου, το οποίο - όπως αναφέρθηκε - θα εφαρμοστεί από την 1-1-1997 και θα περιλαμβάνει τόσο την εισοδηματική πολιτική, όσο και το διορθωτικό ποσό που δικαιούνται βάσει νόμου οι δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος του '96.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ