ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ας πέσει γιούχα!

Το παιχνίδι είναι γνωστό, στημένο και έχει χιλιοπαιχτεί, ιδιαίτερα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Κάθε φορά που πρόκειται να ληφθούν αντιλαϊκές αποφάσεις, αιφνιδίως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με δύο προσωπεία: Στη μια όψη της, εμφανίζονται οι "καλοί", οι φιλολαϊκοί, οι έχοντες "κοινωνική ευαισθησία", οι "αμφισβητίες" και, από την άλλη, "οι κακοί", οι στυγνοί και άτεγκτοι διαχειριστές, οι εντολοδόχοι των Βρυξελλών, κ.ο.κ. Κάπου στη μέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσπαθεί, τάχα, να παίξει "εξισορροπητικό" ρόλο. Οι ρόλοι από την αρχή είναι μοιρασμένοι, αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να τους υποδυθούν. Το ίδιο παιχνίδι παίζεται εδώ και μέρες και μάλιστα με ιδιαίτερη προβολή από τα ΜΜΕ. Τους "καλούς", αυτή τη φορά, ανέλαβαν να παίξουν οι Γερ. Αρσένης, η Β. Παπανδρέου, ο Α. Τσοχατζόπουλος και τους κακούς οι Γ. Παπαντωνίου και Αλ. Παπαδόπουλος (Η αλήθεια είναι ότι οι δύο τελευταίοι δεν μπορούν, και να θέλουν, να παίξουν άλλο ρόλο...). Ο Κ. Λαλιώτης ενδιαφέρεται περισσότερο πώς θα αποδώσει το θέαμα και θα πάει καλά συνολικά ο θίασος.

*******

Προς άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι πρόκειται για στημένο παιχνίδι, αρκεί να αναφερθεί ότι τα παραπάνω στελέχη - και οι "καλοί" και οι "κακοί" - ούτε μία φορά δεν καταψήφισαν ούτε μία διάταξη οποιουδήποτε αντιλαϊκού νομοσχεδίου που πέρασε από τη Βουλή, τα προηγούμενα τρία χρόνια. Και πέρασαν δεκάδες από δαύτα.

Μόνο αφελείς δεν μπορούν να αντιληφθούν πού αποσκοπεί αυτό το παιχνίδι. Στη δημιουργία σύγχυσης στις λαϊκές μάζες, στην καλλιέργεια αυταπατών, στη διευκόλυνση, τελικά, της επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων.

**********

Είναι δυνατόν να προβάλει κάποιος το ερώτημα: Δεν μπορεί τα κορυφαία αυτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που υποδύονται τους θεματοφύλακες των λαϊκών συμφερόντων να κρατούν αυτή τη στάση, γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λαϊκή αγανάκτηση ή γιατί θέλουν να την εκφράσουν; Σίγουρα όχι. Τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς, γίνονται αποδέκτες της λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουν να την εκφράσουν πολιτικά. Αντίθετα. Εχουν θωρακιστεί απέναντι στη λαϊκή κατακραυγή. Αυτό που επιδιώκουν είναι να την ποδηγετήσουν και αφομοιώσουν, ώστε να διευκολυνθεί η επιβολή των αντιλαϊκών επιλογών, με τις οποίες, εξάλλου, συμφωνούν επί της ουσίας.

Η μόνη απάντηση στο κακοστημένο θέατρό τους είναι η αποδοκιμασία και τα γιουχαϊσματα.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να έρθει στη Βουλή, η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ

Επιστολή στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Βουλής, έστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ζητώντας να φέρει η κυβέρνηση το θέμα στο Κοινοβούλιο, σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως

Το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, να έρθει για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό το αίτημα απευθύνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, καλώντας την κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία να φέρει το εν λόγω θέμα στη Βουλή.

Το περιεχόμενο της επιστολής της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής: "Στις αρχές του Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Δουβλίνο, όπου θα συζητηθεί η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα έχει ήδη υποβάλει η Ιρλανδική Προεδρία.

Είναι γνωστό ότι με την αναθεώρηση της συνθήκης θα θεσμοθετηθεί η παραπομπή βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επειδή πρόκειται για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις πάνω σε κρίσιμα προβλήματα που αφορούν σε σοβαρότατους περιορισμούς στη λαϊκή κυριαρχία και στην εθνική ανεξαρτησία και επειδή η σύνοδος του Δουβλίνου θεωρείται αποφασιστική για την πορεία της Διακυβερνητικής και τις δεσμεύσεις της χώρας μας, προτείνουμε η κυβέρνηση να φέρει με πρωτοβουλία της το θέμα στη Βουλή, σε συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, όπου θα δοθεί η δυνατότητα τόσο στους αρχηγούς των κομμάτων όσο και στους βουλευτές να εκθέσουν τις απόψεις τους".

H Αλ. Παπαρήγα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία αύριο Παρασκευή 15 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 16 Νοέμβρη στο Νομό Σερρών.

  • Το πρόγραμμα της περιοδείας στη Θεσσαλονίκη είναι το ακόλουθο:

- Στη 1 μ.μ. θα επισκεφτεί το χώρο του 37ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. - Στις 5.30 μ.μ. θα επισκεφτεί τους απολυμένους εργάτες της GOOD YEAR που έχουν "κατασκηνώσει" στην Πλατεία Αριστοτέλους.

  • Το πρόγραμμα της περιοδείας στο Νομό Σερρών είναι το ακόλουθο:

- Στις 9.30 π.μ. θα έχει συνάντηση με το νομάρχη Σερρών.

- Στις 11 π.μ. θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Νιγρίτας.

- Στις 11.30 π.μ. θα μιλήσει στο Δημαρχείο Νιγρίτας.

- Στις 4 μ.μ. θα παρευρεθεί σε σύσκεψη στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Σερρών.

- Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις Σέρρες, στον κινηματογράφο "Ορφέας".

Συγκέντρωση στην Αθήνα

Μαζική εκδήλωση στην ΑΘήνα, τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη, διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Οπως επισημαίνει σε δελτίο Τύπου που έστειλε η επιτροπή, "η συγκέντρωση πραγματοποιείται λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου (6 Δεκέμβρη), η οποία αναμένεται να καταλήξει στις βασικές κατευθύνσεις της αναθεωρημένης Συνθήκης του Μάαστριχτ. Σχετικό ψήφισμα θα επιδοθεί την ίδια μέρα στο προεδρείο και τα κόμματα της Βουλής, ενώ θα κατατεθούν και όσες υπογραφές πολιτών, που αξιώνουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, θα βρίσκονται μέχρι τότε στα χέρια της επιτροπής. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούνται οι Τοπικές Επιτροπές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη συγκέντρωση μέχρι τη μέρα εκείνη του μέγιστου αριθμού υπογραφών. Τέλος, καλούνται οι συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις καθώς και οι μαζικοί φορείς, να συμβάλουν με τις αποφάσεις τους στην επιτυχία της εκδήλωσης". Σύντομα η επιτροπή θα ανακοινώσει την ώρα και το χώρο της εκδήλωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ