ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Το 7ο συνέδριο "Η ώρα της οικονομίας" διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις 25 και 26 Νοέμβρη 1996 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εκδήλωση κλήθηκαν να συμμετάσχουν ως σύνεδροι και ομιλητές σημαντικοί Ελληνες και ξένοι παράγοντες της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Από ελληνικής πλευράς θα μιλήσουν υπουργοί, βουλευτές, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Μεταξύ των ομιλητών από την πλευρά της κυβέρνησης είναι οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Αλ. Μπαλτάς και Χρ. Πάχτας, Οικονομικών, Γ. Δρυς και Ν. Χριστοδουλάκης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρ. Πρωτόπαππας. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αποσταλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να χρησιμοποιηθούν στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του 1997.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με τον ελβετικό οίκο "Swissca", επενδυτικό φορέα της Ενωσης Ομοσπονδιών Ελβετικών Τραπεζών, υπέγραψε η Τραπεζική Μονάδα Διαχείρισης Περιουσιών (private banking) της Εμπορικής Τράπεζας. Ο όμιλος εταιριών "Swissca" ιδρύθηκε από την ένωση των 26 ομόσπονδων ελβετικών τραπεζών για να αποτελέσει τον επενδυτικό της βραχίονα. Η ένωση έχει ενεργητικό που υπερβαίνει τα 250 δισ. ελβετικά φράγκα και δραστηριοποιείται στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία θα αναλάβει να διαθέσει στην αγορά η Εμπορική Τράπεζα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Με δικό του περίπτερο συμμετείχε με επιτυχία στη διεθνή έκθεση της Ντοβίλ "TOP RESA" ο τουρ - οπερέιτορ "Plotin Greece", κάνοντας την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στη γαλλική αγορά. Η παρουσίαση του προγράμματος έδωσε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους της γαλλικής αγοράς να γνωρίσουν ενδιαφέροντα πακέτα διακοπών για ελληνικούς προορισμούς, που δεν είχαν ξαναπαρουσιαστεί στη γαλλική αγορά.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινήθηκε η κατασκευαστική εταιρία "Αβαξ" στο πρώτο εξάμηνο του 1996 σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του 1995. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 16% και έφτασε τα 3,2 δισ. δρχ. έναντι 2,8 δισ. δρχ. το 1995, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 642,3 εκατ. δρχ. παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 17,4% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 1995. Μεγάλο είναι και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των τεχνικών έργων που έχει αναλάβει η εταιρία, καθώς στις 30 Σεπτέμβρη ήταν μεγέθους 47,7 δισ. δρχ., από τα οποία 22,9 δισ. δρχ. αφορούν τη συμμετοχή της στην Αττική Οδό.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Στο έλεος των τζογαδόρων οι μικρομέτοχοι

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή το σκάνδαλο της "Δέλτα". Οι χρηματιστές απαιτούν, στην ουσία, να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι "μαύρες" τρύπες, που προκαλούν οι μεγαλοαεριτζήδες τύπου "Δέλτα"

"Κενό γράμμα" παραμένει η προστασία των 200.000 περίπου επενδυτών του Χρηματιστηρίου, παρά τις πρόσφατες αλλαγές στη χρηματιστηριακή νομοθεσία, όπως επισήμανε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Στρ. Κόρακας και Μ. Μπόσκου κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

"Η υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρίας "Δέλτα", μιας εταιρίας που το 1994 παρουσίασε αύξηση κερδών κατά 307,43% και βρισκόταν στην 30ή θέση των χρηματιστηριακών εταιριών, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξίων Αθηνών (ΧΑΑ) και της διάθεσης των αντλούμενων κεφαλαίων. Επίσης, ανέδειξε και το πρόβλημα του ελέγχου των Ανωνύμων Χρηματιστηριακών Εταιριών (ΑΧΕ), ως προς την εξασφάλιση μέτρων προστασίας των 200.000 περίπου επενδυτών - στην πλειοψηφία τους μικροεπενδυτές - η οποία, παρά τις πρόσφατες αλλαγές στη χρηματιστηριακή νομοθεσία, παραμένει "κενό γράμμα".

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, τόσο στον προληπτικό τομέα, όσο και στον κατασταλτικό, για τον πραγματικό έλεγχο των ΑΧΕ, από τις οποίες οι 10 πρώτες ελέγχουν το 50% του τζίρου; Από ποιο κρατικό φορέα θα γίνει ο έλεγχος των ΑΧΕ και ποιος ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σ' αυτή τη διαδικασία;"

Στο ζήτημα παρενέβη και η ΝΔ, που ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και την επέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να μη συγκαλυφτεί τελικά το σκάνδαλο, αφού, όπως επισημαίνεται, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει θέμα ανεπάρκειας του νόμου, αλλά πρόκειται για παραβίαση του ισχύοντος. Στην ουσία το Χρηματιστήριο λειτουργεί με "τεχνητή" παρέμβαση της κυβέρνησης, δηλαδή τα προϋπάρχοντα προβλήματα παραμένουν. Παράλληλα, δεν έχει καταβληθεί δραχμή από τα 2,6 δισ. δρχ. φέσια της "Δέλτα", ενώ δεν έχει αποδοθεί ευθύνη ή ποινή σε κανέναν και όλες οι Χρηματιστηριακές επαναλειτουργούν κανονικά σα να μη συνέβη τίποτα.

Οι χρηματιστές

Στο μεταξύ, οι χρηματιστές ζήτησαν χτες από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να τροποποιήσει την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη της "Δέλτα", ώστε να δοθεί παράταση στην απόδοση του 1,3 δισ. δρχ. περίπου, που αναλογεί στο (δικό τους) Συνεγγυητικό Ταμείο. Στόχος των χρηματιστών, που, όπως λένε πληροφορίες, θα υλοποιηθεί, είναι να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες εκκαθάρισης των συναλλαγών της "Δέλτα", ώστε να μην καταβάλλουν από το ταμείο τους το μέρος των χρημάτων που καρπώθηκαν παράνομα οι αετονύχηδες του Χρηματιστηρίου.

Η χτεσινή συνεδρίαση, τέλος, έληξε με άνοδο του γενικού δείκτη κατά 1,37% και συναλλαγές στα 6 δισ. δρχ., ενώ επανήλθαν τα δυο χρηματιστηριακά γραφεία "ΑΑΓΗΣ ΑΧΕ" και "Γιαννόπουλος", καλύπτοντας εκπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς το Αποθετήριο.

  • Μήνυση εναντίον των υπευθύνων της "ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακής" για απάτη κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Εμμ. Ξανθάκης. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο 2ος ειδικός ανακριτής Κ. Γκανιάτσος, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, ερευνά και τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρία "Δέλτα" προτίθεται να εξαφανίσει όλες τις μετοχές από τα γραφεία της.
ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Μειωμένα τα επιτόκια της νέας σειράς

Μειωμένο κατά τρία δέκατα της μονάδας, στο 12% έναντι 12,3% της προηγούμενης έκδοσης, είναι το επιτόκιο της νέας σειράς επταετών ομολόγων που θα διατεθεί στις τράπεζες με τη μέθοδο της δημοπρασίας την ερχόμενη Παρασκευή. Παράλληλα με τα νέα έντοκα και ομόλογα θα εκδοθούν και θα διατεθούν - για πρώτη φορά - και τα νέα ομόλογα τριετούς διάρκειας, με σταθερό επιτόκιο 11%. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει την άντληση συνολικά 300 δισ. δρχ., από τα οποία 200 δισ. δρχ. θα διατεθούν με κυμαινόμενο επιτόκιο εκκίνησης προσφορών 12% πλέον περιθωρίου διακύμανσης 1,4%, που μειώνεται κι αυτό έναντι 1,5% που ίσχυε μέχρι τώρα.

Η πολιτική μείωσης των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων τους τελευταίους δυο μήνες (από το 12,7% στο 12%), που γίνεται σε περίοδο σταθερότητας του πληθωρισμού στο 8,5%,δε φαίνεται να είναι άσχετη με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει - έστω και με καθυστέρηση - στη φορολόγηση των τόκων κρατικών τίτλων. Ασχετα όμως απ' αυτό - και ενάντια στα όσα λένε οι τραπεζίτες - αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια μείωσης των πραγματικών αποδόσεων, δηλαδή των επιτοκίων μείον το ρυθμό πληθωρισμού.

ΔΕΗ
Μεγαλώνει κατά 73 δισ. δραχμές ο δανεισμός σε συνάλλαγμα

Αυξάνει κατά περίπου 73 δισ. δραχμές, ο εξωτερικός δανεισμός της ΔΕΗ, με δύο νέα δάνεια που συνήψε με τράπεζες του εξωτερικού. Για τα δύο αυτά νέα δάνεια της ΔΕΗ, για τα οποία ας σημειωθεί δεν είναι γνωστό πώς θα χρησιμοποιηθούν, δόθηκε ήδη και η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το πρώτο δάνειο είναι ύψους 80 εκατομ. μάρκων Γερμανίας και το δεύτερο 250 εκατομ. δολαρίων και η σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία δίνεται η εγγύηση του δημοσίου, υπογράφτηκε στις 5 του Νοέμβρη 1996.

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι τις εγγυήσεις ζήτησε με έγγραφό της η διοίκηση της ΔΕΗ, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα και τους σκοπούς που θα εξυπηρετήσουν τα εν λόγω δάνεια.

Το δάνειο των 80 εκατομ. γερμανικών μάρκων, θα χορηγηθεί στη ΔΕΗ από την Τράπεζα της Φραγκφούρτης KREDITANSTALT FYRWIEDERAUFBAU και το δεύτερο δάνειο των 250 εκατομ. δολαρίων από την κοινοπραξία των αμερικανικών τραπεζών The Sumitomo Bank Limited, Credit Suisse, Bank of Tokyo - Mitsubishi Bank Ltd και Societe Generaleo.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΒΕ ΛΕΣΒΟΥ
Συντριπτική νίκη της Αγωνιστικής Ενότητας

Σημαντική επιτυχία σημείωσε ο συνδυασμός της Αγωνιστικής Επαγγελματικής Βιοτεχνικής Ενότητας Λέσβου στις εκλογές της αντίστοιχης Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, η παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ πήρε τις 6 από τις 7 έδρες στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και τους 2 αντιπροσώπους για τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Την έβδομη έδρα στο ΔΣ κατέλαβε η Προοδευτική Ενότητα Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά, η Αγωνιστική Ενότητα έλαβε το 71% των ψήφων και εκλέχτηκαν οι: Μπουλμπούλης Νίκος, Γιαννέλης Γρηγόρης, Βλάχος Μανώλης, Φρανσουάς Γεώργιος, Βαλαλάς Γεώργιος, Σωτήρχος Κώστας. Ως εκπρόσωποι στη ΓΣΕΒΕΕ οι Μπουλμπούλης Νίκος και Γιαννέλης Γρηγόρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ