ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Παρεμβαίνουμε συντονισμένα

- Ποιο είναι το αντικείμενο και οι στόχοι της σύσκεψης που πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας τη Δευτέρα στις 6μμ στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων;

- Σε λίγες μέρες θα κατατεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το '97. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, διαφαίνεται ότι θα είναι στην ίδια κατεύθυνση με τους προηγούμενους. Δηλαδή θα "καθρεφτίζει" την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, έτσι όπως τη ζούμε σήμερα και σε ακόμα πιο χειρότερη "έκδοση". Η ΓΣΕΕ κήρυξε 24ωρη απεργία για τις 28 Νοέμβρη, κάτω από την πίεση των προβλημάτων. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι στις προθέσεις της είναι να αποτελέσει απλώς μια "ντουφεκιά", να λειτουργήσει προς εκτόνωση της αγανάκτησης. Και αυτό γιατί είναι μετέωρη, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Χωρίς παραπέρα πρόγραμμα δράσης. Γι' αυτό πραγματοποιούμε τη σύσκεψη τη Δευτέρα. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε από κοινού τα μέτρα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να ελπίζουμε στην επιτυχία της απεργίας. Το κριτήριο της "επιτυχίας" είναι για μας η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει. Κυρίως όμως κριτήριο είναι το περιεχόμενο της απεργίας, δηλαδή να προβάλλουμε εκείνα τα αιτήματα που αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων και στις διαθέσεις τους.

- Η Συντονιστική έχει κάνει ήδη αρκετά βήματα. Πώς εκτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία της;

- Δεν ξεκινάμε τώρα την προσπάθεια για συντονισμό της δράσης των σωματείων. Εχει ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια. Εχουμε παρέμβει σαν Συντονιστική Επιτροπή και για τους προηγούμενους προϋπολογισμούς, αλλά και σε άλλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, είτε γενικά είτε κάποιους ιδιαίτερους χώρους. Εχουμε αγωνιστεί από κοινού για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων. Εχουμε προβάλει την ανάγκη για αντιμετώπιση της ανεργίας, για την επίλυση σοβαρών ασφαλιστικών προβλημάτων. Τα συλλαλητήρια που έχουν πραγματοποιηθεί αυτά τα χρόνια είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης και της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων. Η ύπαρξη της Συντονιστικής Επιτροπής βοήθησε αυτά τα 2 χρόνια τα σωματεία να κατευθύνουν από κοινού τη δράση τους σε συγκεκριμένους στόχους και παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα στα σωματεία να αναπτύξουν δράση σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι διαφόρων χώρων. Απ' αυτή την άποψη συνέβαλε σε ένα βαθμό στο να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί η αδράνεια και η στάση υποταγής των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων, με ευθύνη των δυνάμεων της πλειοψηφίας, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ.

- Τα προβλήματα των εργαζομένων, όπως είπατε, είναι σοβαρά. Αρκεί λοιπόν μια 24ωρη απεργία;

- Ξέρουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι τόσο μεγάλα και πολλά και είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούν να λυθούν ή να δρομολογηθεί έστω, η επίλυσή τους, με μια 24ωρη απεργία. Εκτός από τον προϋπολογισμό έχουμε τα ζητήματα των συμβάσεων, ζητήματα της ασφάλισης και απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι δεχόμαστε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε όλα μας τα δικαιώματα. Γι' αυτό βλέπουμε ότι μόνο με κοινό αγώνα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη δράσης στους χώρους δουλιάς από κάθε σωματείο για τα ζητήματα αυτά. Η δραστηριότητα να συντονίζεται, έτσι ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να αναπτύξουμε και άλλες μορφές πάλης από κοινού, για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά τα προβλήματα και να πετύχουμε λύσεις.

Ντ. Ν.

χερακια

ΜΕ ΑΠΛΗ επανάληψη των όσων προβλέπει η σχετική νομοθεσία, απάντησε χτες ο υπουργός Τύπου στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί ο αυθαίρετος τρόπος λειτουργίας των ΜΜΕ (σελίδες 6 - 7).

ΖΑΪΡ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο χτες να δώσει την έγκρισή του στην αποστολή περίπου 10.000 ξένων πολυεθνικών στρατευμάτων. Ομως Ρουάντα και Ζα ϊρ αντιδρούν... (σελίδα 11).

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι περιπτώσεις διαφθοράς μεταξύ αξιωματικών του ρωσικού στρατού, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών και των κακών συνθηκών διαβίωσης στις ένοπλες δυνάμεις (σελίδα 12).

ΣΕ ΠΝΕΥΜΑ συσπείρωσης και πάλης για την προώθηση και λύση των προβλημάτων, που βασανίζουν τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες καθώς και αυτούς που ακόμα παραμένουν στην προσφυγιά, διεξήχθησαν οι εργασίες της 7ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΠΕΕΠΠ (σελίδα 23).

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ των κατοίκων και οι αποκαλύψεις της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" για το σκάνδαλο του ξεπουλήματος των οικοπέδων της "Υπεραγοράς", που απειλούνται με τσιμεντοποίηση από το Δήμο Πειραιά, έφεραν αποτελέσματα (σελίδες 24 - 25).

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ για το μέλλον της ελληνικής ταινίας, ήταν η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Φιλίπ Κοβά, υπεύθυνος για την Οπτικοακουστική Πολιτική της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπου και ρωτήθηκε αν θα μπορεί να χρηματοδοτείται το Φεστιβάλ από την ΕΕ... (σελίδες 28 - 29).

"ΠΥΡΕΤΟΣ" αγωνιστικής προετοιμασίας για την επιτυχία της μεγάλης πανθεσσαλικής αγροτικής κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοέμβρη, επικρατεί στα χωριά της Θεσσαλίας (σελίδα 36).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ