ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Με καταθέσεις στεφανιών, στο μνημείο των ηρώων στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, άρχισε χτες στη Θεσσαλονίκη ο τριήμερος γιορτασμός της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η Οργανωτική Επιτροπή για το γιορτασμό, που αποτελείται από μαζικούς και λαϊκούς φορείς της πόλης, καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που γίνεται αύριο στις 4.30 μ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους. Επίσης, τους καλεί στην εκδήλωση που γίνεται σήμερα στις 7 μ.μ. στο χώρο του ΕΚΘ. Στο μήνυμα της Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρονται μεταξύ άλλων: "Το Πολυτεχνείο αποτελεί φωτεινό ορόσημο για την ιστορία του μαζικού λαϊκού κινήματος της χώρας μας, γιατί βρίσκεται στον αντίποδα της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και του "φρονηματισμού", που θέλουν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές στους λαούς του κόσμου. Το ζωντανό μήνυμα του Πολυτεχνείου, για συσπείρωση και αγώνα, ενάντια στην κοινωνική αναλγησία και την αποστράτευση, που καλλιεργούν η άρχουσα τάξη και οι εκφραστές της στο λαό, στέκεται όρθιο στους καθημερινούς μας αγώνες".

Μηνύματα εξέδωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ - Ν/Τ Θεσσαλονίκης, οι πέντε ΕΛΜΕ κ.ά. Επίσης τη συμμετοχή τους στην αυριανή συγκέντρωση και πορεία ανακοίνωσαν χτες πολλοί φορείς και σχολεία, όπως η ΕΕΤΕΜ, το Πειραματικό Σχολείο κλπ.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, αύριο στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, ο Δήμος Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο της πόλης και φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν συγκέντρωση.

Στο Αγρίνιο

Ο Δήμος Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της πόλης διοργανώνουν συγκέντρωση, αύριο Κυριακή και ώρα 6 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας. Οι παραπάνω φορείς απευθύνουν κάλεσμα στο λαό για μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση. Οπως τονίζεται στη διακήρυξή τους, σήμερα, η γενικότερη κατάσταση μάς υποχρεώνει να αγωνιστούμε στη βάση των διακηρύξεων του Πολυτεχνείου για την ουσιαστική άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Στη Χαλκίδα

"Το Πολυτεχνείο μάς καλεί να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ, για να βρουν δικαίωση οι αγώνες, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας". Με αυτό το μήνυμα, ο Σπουδαστικός Σύλλογος της Σχολής Δημόσιας - Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καλούν το λαό στην πορεία που διοργανώνουν την Κυριακή στις 6.00 το απόγευμα από τα φανάρια της Νεάπολης στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Η ΚΝΕ, επίσης, τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου διοργανώνει αύριο εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ. στην Κοινότητα Κυρίνθου.

Στο Βόλο

Η Οργανωτική Επιτροπή Φορέων Βόλου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας καλούν τους φορείς και το λαό της περιοχής να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας, αύριο στις 5 το απόγευμα, με κατεύθυνση το Ηρώον.

Στο Ηράκλειο

Η Συντονιστική Επιτροπή των ΑΕΙ και ΤΕΙ του Ηρακλείου Κρήτης, για τα 23 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, διοργανώνουν συγκέντρωση, αύριο Κυριακή στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Λιονταριών. Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι τα αιτήματα των φοιτητών της γενιάς του '73 είναι πάντα επίκαιρα και δηλώνουν ότι απαιτούν τα πάγια δικαιώματά τους για σίτιση - στέγαση - συγγράμματα, καθώς και δωρεάν ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση. Τέλος, καταδικάζουν κάθε μεθοδευμένη ενέργεια και προβοκάτσια που αποσκοπεί στην κατάργηση του ασύλου.

Στο Ρέθυμνο
Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητικών παρατάξεων και η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου, τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου, διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση - πορεία την Κυριακή στις 11 π.μ. στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.Στη Ζάκυνθο

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί τους εργάτες, υπάλληλους, συνταξιούχους, νέες και νέους του νησιού να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση - πορεία στις 5.30 μ.μ., για να τιμήσουν την επέτειο της 17ης Νοέμβρη. "Το Πολυτεχνείο αποτελεί σταθμό αντεπίθεσης του εργατικού λαϊκού κινήματος και της νεολαίας, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των μηχανισμών της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, που θέλουν το λαό και τη νεολαία στο περιθώριο", τονίζει.

Στο Λουτράκι

Ο όμιλος ΔΕΠΠΑΛΠ, η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου, η ΠΕΑΕΑ και άλλοι φορείς διοργανώνουν εκδήλωση για το Πολυτεχνείο αύριο στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου (Κολοκοτρώνη 17).

Στην Κόρινθο

Χτες, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, γιορτάστηκε με μαθητική πορεία η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Κόρινθο. Με απόφαση των μαθητικών συμβουλίων τους, οι μαθητές πέντε γυμνασίων και λυκείων της πόλης πορεύτηκαν προς τη Νομαρχία, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους για αναβάθμιση της παιδείας, ενώ οι μαθητές συνάντησαν στη διαδρομή τους τις επιδοκιμασίες και τα χειροκροτήματα των περαστικών.

Στα Τρίκαλα

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Τρικάλων, μαζί με άλλους 16 μαζικούς φορείς του νομού, διοργανώνουν την κεντρική εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, στην οποία καλούν να συμμετάσχει και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως και το δήμο και τα πολιτικά κόμματα.

Στην Καλαμάτα

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΑΤΑΘ καλούν τους τοπικούς φορείς, τους νέους και τους πολίτες της πόλης και του νομού να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, για να τιμήσουν την 23η επέτειο του Πολυτεχνείου, που θα γίνει την Κυριακή στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Στον Πύργο

Η Πανηλειακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, καλεί τους φορείς της πόλης σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Στη Λιβαδειά

Η ΚΝΕ, η ΠΕΑΕΑ και η Επιτροπή Ειρήνης Λιβαδειάς καλούν σε συγκέντρωση αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Μητροπόλεως της Λιβαδειάς.

Στη Λαμία

Οι φορείς που συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή καλούν στις εκδηλώσεις, που θα γίνουν αύριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου.

"Αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά"

Οι μαθητές του 10ου Λυκείου Περιστερίου βαδίζουν στο δρόμο του Νοέμβρη

"... τη λευτεριά δεν τη ζητούν με παρακάλια, με τα δικά τους χέρια την παίρνουν μοναχοί... ", "κρατάμε ζωντανά τα μηνύματα του Νοέμβρη και αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν παιδεία, πολιτιστική αναβάθμιση της ζωής".Τα συνθήματα αυτά βρίσκονταν ζωγραφισμένα στα ταμπλό, που διακοσμούσαν το προαύλιο του 10ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου, όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν χτες εκδήλωση για το Πολυτεχνείο.

"Τούτοι δω διατάξανε την τρομερή εξόντωση, τούτοι δω συναντήσανε τον λαό να τραγουδάει ενωμένος",τραγουδούσε η χορωδία του σχολείου και όλοι οι μαθητές και οι παρευρισκόμενοι συνόδευαν σιγοτραγουδώντας. Τη χορωδία συνόδευε με το πιάνο της η Μ. Χρυσάφη, με το μπουζούκι του ο Λ. Ψωμόπουλος και το αρμόνιό του ο Β. Ρούμπος, φυσικά το σιγοψιθύρισμα των υπόλοιπων παιδιών και η ψυχή της εκδήλωσης ο καθηγητής τους Θ. Αυγέρος.

"Αρνιέμαι να με κάνουν ότι θέναι / αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά / αρνιέμαι να έχω σκέψη που σωπαίνει...",συνέχιζαν σε επόμενο τραγούδι οι μαθητές και ακολούθησαν χιλιοτραγουδισμένες μελωδίες, όπως τα "Το γελαστό παιδί", "Ο δρόμος", "Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ".

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από την Π. Σπινέλη,εκπροσώπου του 15μελούς, όπου εκτός από την αναφορά της στο χρονικό της εξέγερσης, έστειλε και το μήνυμα: "Δυστυχώς, δεν είχαμε την εμπειρία να ζήσουμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το Νοέμβρη του '73. Παρ' όλα αυτά οι σημερινοί μας αγώνες για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, που νοσεί, συνδέονται με αυτούς τους ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς σήμερα αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Ο αγώνας της αμφισβήτησης της γενιάς του '70 παραδειγματίζει τους νέους της γενιάς του '90 για τους δικούς τους αγώνες. "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία" ήταν το σύνθημα του τότε. Το ίδιο παραμένει και σήμερα, στηριγμένο όμως στις δικές μας ανάγκες". Για όσους προσπαθούν να αμαυρώσουν τη μνήμη του Πολυτεχνείου, είπε: "Το Πολυτεχνείο που τιμάμε εμείς σήμερα, δεν είναι αυτό που καίει τις ελληνικές σημαίες, αλλά αυτό που μάχεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις επεκτατικές διαθέσεις των ισχυρών.Μαχόμαστε για την παιδεία που νοσεί, που βάζει σε καλούπια, που δεν αφυπνίζει, γιατί φοβάται πως αν μορφώνουν το λαό, αυτός θα διεκδικήσει" και συνεχίζοντας κατέληξε: "Προσπαθούν να παραστήσουν το Πολυτεχνείο ως ένα τυχαίο αυθόρμητο ξέσπασμα. Εμείς όμως οι μαθητές του 1996 νιώθουμε το Πολυτεχνείο στους αγώνες του σήμερα για καλύτερη παιδεία, δικαίωμα στη δουλιά και την ίδια τη ζωή".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιστασιακός Β. Χρυσοπουλιώτης,ο οποίος έστειλε μήνυμα προς τους μαθητές να συνεχίσουν τους αγώνες τους. Οι μαθητές με τη σειρά τους του έδωσαν έναν πίνακα ζωγραφικής, για να τον παραδώσει "σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αντιστασιακούς".

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ στις γειτονιές της Αθήνας, τιμώντας την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στο Χολαργό,στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο και στο Γαλάτσι,στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ, στα Εξάρχεια στις 7 μ.μ. στην Κωλέττη, στο Χαλάνδρι στις 6.30 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο, στην Αγ. Παρασκευή στα γραφεία της ΚΟΒ, στο κέντρο Περιστερίου στις 6 μ.μ. στα γραφεία της Αχτίδας και στην Αμφισσα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Δημαρχίας. Επίσης, εκδηλώσεις θα γίνουν στην Καισαριανή,στις 6 μ.μ. στα γραφεία της δημοτικής παράταξης, στο Καλαμάκι στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ, στην Αργυρούπολη,στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ, στο Μπραχάμι,στις 3 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ, στα Ν. Λιόσια στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Λιοσίων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις των οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σήμερα εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

  • Στο Κερατσίνι στα γραφεία της ΚΟΒ.
  • Στη Θεσσαλονίκη,στις 5 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στη Χαριλάου και στις 8 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στη Ροτόντα.
  • Στην Πολίχνη,στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ.
  • Στις Συκιές,στις 6 μ.μ.
  • Στη Βέροια στα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης στις 5.30 μ.μ.
  • Στην Καβάλα στα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης στις 6 μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ