ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κατευθυνόμενη φιλολογία περί "διαφωνούντων"

Στόχος, η δημιουργία σύγχυσης και η εξαπάτηση των λαϊκών μαζών, λίγο πριν την αντιλαϊκή λαίλαπα

Διαστάσεις "μεγάλου κόλπου", με στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών μαζών, προσλαμβάνει η κατευθυνόμενη φιλολογία περί "διαφωνούντων" στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού και της έναρξης της αντιλαϊκής λαίλαπας.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Σημίτης,μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου την περασμένη Τετάρτη, δήλωσε ότι οι απόψεις των "διαφωνούντων" στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθόλου δεν τον ανησυχούν, γιατί αυτές "εντάσσονται μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο, το οποίο όλοι αποδέχονται",εν τούτοις το θέμα των δήθεν διαφωνιών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επανέρχεται σκόπιμα στην επικαιρότητα, με ευθύνη κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του μεγάρου Μαξίμου.

Επίσης στη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, παρά τις ορισμένες επιμέρους παρατηρήσεις και προτάσεις για την οικονομική πολιτική (τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, φορολογία επί των κερδών) που έγιναν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλλον εκ του ασφαλούς και στο πλαίσιο των γνωστών ασκήσεων φραστικής πλειοδοσίας περί "κοινωνικής ευαισθησίας", τελικά όλοι συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής που πρόκειται να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε τα μέτρα "σκληρά αλλά δίκαια" και μάλιστα ανησυχώντας για τις λαϊκές κινητοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, τόνισε ότι "πρέπει να βρεθούμε όλοι μπροστά, ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικές εκρήξεις".

Το μέγεθος της "διαφωνίας"

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των "διαφωνιών" που εκφράζουν οι "αμφισβητίες", αξίζει να αναφερθούν ορισμένα από όσα είπε χτες σε ραδιοσταθμό ("Φλας"), ένας εκ των φερόμενων ως "διαφωνούντων" με την οικονομική πολιτική, ο Παντ. Οικονόμου.Από την αρχή ξεκαθάρισε ότι όλοι "θέλουμε να ψηφίσουμε πανηγυρικά" (!) τον προϋπολογισμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "τελικά θα ψηφιστεί πανηγυρικά, με το χέρι στην καρδιά" (!). Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ "ήταν πάρα πολύ καλή, πάρα πολύ ουσιαστική" και ότι "ο πρωθυπουργός λέει ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι σε μια βασική προσπάθεια και σε αυτό δεν μπορεί να έχει κανείς αντίρρηση".

Αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν είπε: "Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η σύγκλιση. Αυτή η περίφημη θεωρία του μονόδρομου, δεν είναι αληθής, και η εναλλακτική του λύση δεν είναι αυτή που παρουσιάζει φερ' ειπείν ο κ. Τσοβόλας, για να είμαστε σαφείς. Η εναλλακτική λύση είναι μια πολύ πολύ ολοκληρωμένη πρόταση που συνοψίζεται στο ότι στόχος της Ενωσης πρέπει να είναι η πραγματική σύγκλιση (...), η οποία οδηγεί και σε ονομαστική σύγκλιση. Αυτή είναι η βασική διαφωνία που υπάρχει, αν θέλετε" (!).

Μια μέρα νωρίτερα, έτερος "διαφωνών", μέλος του ΕΓ, ο Μανώλης Δασκαλάκης,είχε εκφράσει παρόμοια άποψη, μιλώντας στον "Σκάι": "Στο Εκτελεστικό Γραφείο υπήρξε μία ουσιαστική συζήτηση που απέδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι μονόδρομος. Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το γεγονός ότι επειδή έχουμε όλοι τους ίδιους στόχους - δηλαδή η Ελλάδα να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να μη μείνει εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης - τα μέτρα είναι μονόδρομος. Αποδείχτηκε, λοιπόν, από τη συζήτηση ότι υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν σκέψεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο προϋπολογισμό, αλλά αφορούν τη συνολική οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για να πάμε στους ίδιους στόχους" (!).

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή του χαρακτηρίζει "παντελώς ανυπόστατα" τα όσα μεταδόθηκαν ή γράφηκαν σχετικά με τους υποτιθέμενους διαλόγους ή δήθεν εκρήξεις στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΓ. Η συνεδρίαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν από τις πιο ουσιαστικές και γόνιμες και χαρακτηρίστηκε από "θετικές προτάσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης". Αντίθετα από το μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωναν (!) τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι αυτό που ήθελε να καταστήσει σαφές ο Κ. Σημίτης είναι "η αρχή της συνυπευθυνότητας" για την κυβερνητική πολιτική.

Χτεσινά δημοσιεύματα εμφάνιζαν τον Κ. Σημίτη να "εκρήγνυται" με αφορμή το κλίμα που επικρατεί στην ΚΟ και να "ξεσπά": "Οσοι νομίζουν ότι χτυπούν εμένα, κάνουν λάθος, το ΠΑΣΟΚ χτυπούν".

Π. Κ.

ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ

Πάγια ελληνική θέση τα 12 μίλια

Απαντώντας χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,σε ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Μ. Εβερτ,για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, είπε ότι αυτή είναι η πάγια ελληνική θέση και θα το πράξει "όταν θεωρήσει ότι είναι σκόπιμο. Οταν θεωρήσει ότι είναι επιβεβλημένο".

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός είχε πει ότι όλες οι κυβερνήσεις της δεκαετίας του '80 και του '90 υποστήριζαν ως μέσο επίλυσης της διαφοράς την προσφυγή στο δικαστήριο, χωρίς ποτέ να δηλώσουν ότι προτίθενται πριν από την προσφυγή αυτή να τροποποιήσουν το καθεστώς της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, παρά το γεγονός ότι ο κανόνας των 12 μιλίων είχε ήδη γίνει εθιμικό δίκαιο.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε ότι η επέκταση δεν έχει γίνει ακόμα για ορισμένους λόγους που ίσχυαν και επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη και ισχύουν και σήμερα. Καταλήγοντας πρόσθεσε: "Το θέμα αυτό θα το χειριστούμε όλοι μαζί με σύνεση, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα εθνικά δίκαια. Και αυτό θα πράξουμε και δε θα υπακούσουμε σε δημαγωγίες".

Αναβάθμιση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων

Η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ ετοιμάζει έκθεση, για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων

Τρόπους για την αναβάθμιση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων αναζητά η ιρλανδική προεδρία και προετοιμάζει σχετικό σχέδιο το οποίο θα θέσει προς συζήτηση στις 25 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης.

Τις προθέσεις της Ιρλανδίας, ανέπτυξε στην ελληνική κυβέρνηση ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Τζ. Μπρούτον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ιρλανδία διαπιστώνει ότι μετά την κρίση της Ιμιας η ένταση στην περιοχή δημιουργεί κινδύνους οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Για τον λόγο αυτό η ιρλανδική προεδρία καταλήγει στην πρόταση οι διαφορές να επιλύονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και όσα ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν να παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σχετικά με την πορεία των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, η ιρλανδική προεδρία αν και διαπιστώνειότι η Αγκυρα δεν έχει ακόμη απαντήσει στη Διακήρυξη των "15" για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι οι τουρκοκοινοτικές σχέσεις πρέπει να αναβαθμιστούν. Ετσι λοιπόν, η ιρλανδική προεδρία προτείνει να αναβαθμιστεί ο τακτικός διάλογος της τουρκικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τρόικα, το Συμβούλιο υπουργών και την Κομισιόν. Προτείνεται επίσης, να πραγματοποιείται η συνάντηση της τουρκικής κυβέρνησης με τους "15" στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής και συστήνεται η ενεργοποίηση κοινών επιτροπών για θέματα εμπορίου, δικαιοσύνης, πολιτισμού και εσωτερικών υποθέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ