ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημέρες Πολυτεχνείου στην ΕΡΤ

Δεκαεφτά του Νοέμβρη σήμερα και η μνήμη ανατρέχει στα χρόνια που πέρασαν. Από το Νοέμβρη του 1973, πέρασαν, ήδη, είκοσι τρία χρόνια. Πολλοί έζησαν από κοντά ή από μέσα από το Πολυτεχνείο τις μέρες, που οι φοιτητές και ο λαός φώναζαν "Κάτω η χούντα", "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία". Αλλοι, όμως, δεν είχαν ούτε καν γεννηθεί. Είναι η νεολαία, που "ακούει" και μαθαίνει για το Πολυτεχνείο, για τα ιδανικά, για τα οποία οι νέοι εκείνης της εποχής αψήφησαν και την ίδια τους της ζωή. Η γενιά του Πολυτεχνείου, που ένα μεγάλο μέρος της, όπως και άλλοι αγωνιστές, έζησαν στις φυλακές, στις εξορίες και γνώρισαν φρικτά βασανιστήρια. Η μνήμη, λοιπόν, είναι εδώ και ανατρέχει στις μέρες του Πολυτεχνείου, στα "συνθήματα", που πολλά από αυτά ακόμη δεν έχουν δικαιωθεί.

Η "τηλεοπτική" μνήμη όμως, όπως φαίνεται, ανήκει μόνο στην ΕΡΤ, αφού τα ιδιωτικά κανάλια δεν έχουν προγραμματίσει κανένα ειδικό αφιέρωμα στις ιστορικές μέρες του Πολυτεχνείου. Γιατί, φυσικά, "μνήμη" και "ιστορία" δεν είναι οι αλλεπάλληλες εικόνες και σκηνές των "επεισοδίων", με τις οποίες ακατάπαυστα - τουλάχιστον στις περασμένες επετείους - βομβάρδιζαν τους τηλεθεατές, διαστρεβλώνοντας το νόημα του Πολυτεχνείου. Η ΕΡΤ βέβαια, όπως όφειλε φυσικά ως εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, τιμά τη σημερινή μέρα παρουσιάζοντας μια σειρά εκπομπών, με υλικό αρχείου και όχι μόνο.

Η ΕΤ-1 στις 11.20 το πρωί θα μεταδώσει δύο "Ιστορικές συναυλίες",που δόθηκαν το 1975. Πρόκειται για τη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου,στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην οποία παρουσίασε το έργο του "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού. Ερμηνευτές ήταν ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης και οι Λάκης Χαλκιάς και Ηλίας Κλωναρίδης.Θα ακολουθήσουν αποσπάσματα από τη συναυλία που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Παλέ ντε Σπορ Θεσσαλονίκης, με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη,τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Πέτρο Πανδή.

Στην ΕΤ-1 στις 23.30,η εκπομπή "Οι δημοσιογράφοι προτείνουν" έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα με τίτλο "17 Νοέμβρη: Πριν και μετά".Στην εκπομπή των δημοσιογράφων του πρώτου κρατικού καναλιού, παρουσιάζεται οπτικό υλικό, που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στις ελληνικές οθόνες. Γιατί, όπως λένε οι συντελεστές του, "τότε απαγορεύτηκε και μετά ξεχάστηκε". Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι της Δήμητρας Γκουντούνα.

Στην ΕΤ-2 στις 19.30,θα μεταδοθεί ένα αφιέρωμα σκηνοθετημένο από τον Λάκη Παπαστάθη.Είναι οι "Ημέρες του Πολυτεχνείου", που εντάσσονται στην αρχειακή σειρά ντοκιμαντέρ "Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα". "Σκηνές" αρχείου, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, γνωστά και άγνωστα πλάνα, τα πιο πολλά με το φυσικό τους ήχο, από τις 14, 15 και 16 προς 17 του Νοέμβρη 1973. Πλάνα και μέσα από το Πολυτεχνείο, αλλά και από τη συγκλονιστική νύχτα της Παρασκευής. Σκηνές, όμως, και από την επόμενη μέρα στους δρόμους της Αθήνας. Παράλληλα, από την εκπομπή θα προβληθεί και ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "Μέγαρα".

"Εδώ Πολυτεχνείο",είναι ο τίτλος της ασπρόμαυρης μεγάλου μήκους ταινίας, που θα προβληθεί από την ΕΤ-2 στις 21.00.Η ταινία, που τη σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Μακρής,αναφέρεται στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στα γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση, αλλά και σε όσα επακολούθησαν. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία βγήκε κρυφά τότε από την Ελλάδα στην Ιταλία και συμπληρώθηκε με σκηνοθετημένα γυρίσματα, στα οποία πήραν μέρος Ελληνες και Ιταλοί φοιτητές, καθώς και Ελληνες πολιτικοί εξόριστοι. Η αφήγηση είναι του Αλέκου Παναγούλη και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.Η ταινία προβάλλεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ηδη, όμως, έχει προβληθεί στο εξωτερικό.

Τέλος, ενταγμένη στο πνεύμα της σημερινής επετείου, είναι και η εκπομπή του Βασίλη Βασιλικού "Αξιον εστί",που θα μεταδοθεί από την ΕΤ-2 στις 23.30.Προσκεκλημένοι είναι η δημοσιογράφος Αλκμήνη Ψιλοπούλου, η οποία έχει γράψει ένα από τα κείμενα του βιβλίου "Εκ των υστέρων", η Κωστούλα Μητροπούλου με το βιβλίο της "Το χρονικό των τριών ημερών" και ο Ολύμπιος Δαφέρμος με το βιβλίο του "Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα 1972 - 1973. Ειδικός καλεσμένος είναι ο Δημήτρης Παπαχρήστος.

Ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής συμμετέχουν στην "ιστορική συναυλία", που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Παλαί ντε Σπορ το 1975



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ