ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
1918 - 1996: 78 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ

Ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος

Στο δρόμο του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου για το σοσιαλισμό

Συμπληρώνονται σήμερα εβδομήντα οκτώ χρόνια ασταμάτητης παρουσίας του ΚΚΕ στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η ίδρυση του ΚΚΕ αποτελεί κορυφαίο πολιτικό γεγονός στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Εκφράζει τη θέληση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για κοινωνική απελευθέρωση, για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, κοινωνικό αίτημα, που η επικαιρότητά του "επιστρέφει" και αναδύεται με τραγικό τρόπο, μέσα από την όξυνση της κοινωνικής κρίσης και τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.

Σηματοδοτεί την πολιτική βούληση του "άλλου έθνους", του έθνους των εργαζομένων, να απαλλαγεί, οριστικά και αμετάκλητα, από την επιρροή και την κηδεμονία των αστικών και μικροαστικών ιδεολογιών, να εγκαθιδρύσει τη δική του πολιτική εξουσία, να πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια, να εγκαινιάσει τη νέα ιστορική διαδρομή της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η πορεία του ΚΚΕ μέσα στην ελληνική κοινωνία και η δράση του αναδεικνύουν τον αναντικατάστατο ρόλο του στη νεότερη ιστορία της χώρας, την προσφορά του στην πρόοδο, στην πολιτιστική και πνευματική δημιουργία, στην πάλη για την κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας, στην ειρήνη, στην αποκάλυψη όλων των καινοφανών θεωριών, που "τεκμηρίωναν" την υποτέλεια και την εξάρτηση της χώρας, την υποτιθέμενη αναπτυξιακή της ανημπόρια.

Προβάλλει και τεκμηριώνει τη θέση του ΚΚΕ ως εργατικού, λαϊκού, πατριωτικού και διεθνιστικού κόμματος, ως καθημερινού υπερασπιστή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όλων των καταπιεζόμενων τάξεων και στρωμάτων από τη μονοπωλιακή ολιγαρχία.

Η αφοσίωση του ΚΚΕ στη λαϊκή υπόθεση, στη σταθερή υπεράσπιση της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, το ανέδειξε στο βασικό αντίπαλο της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας. Το ΚΚΕ κατέθεσε στο βωμό των λαϊκών και εργατικών συμφερόντων βαρύ φόρο ηρωικών αγώνων, θυσιών και αίματος. Οι οπαδοί του, τα μέλη και τα στελέχη του στάθηκαν πάντα στις πρώτες γραμμές της προσφοράς και της θυσίας.

Μέσα στον ανεμοστρόβιλο των πρόσφατων αντεπαναστατικών εξελίξεων, το ΚΚΕ κατοχυρώθηκε στη συνείδηση του ελληνικού λαού και των εργαζομένων ως δύναμη αντοχής, σταθερότητας, όσον αφορά τα συμφέροντα και δικαιώματα των εργαζομένων, ως δύναμη που, με την ορθότητα της πολιτικής του, μπορεί να παίξει το ρόλο της πολιτικής πρωτοπορίας του λαϊκού κινήματος.

***

Η ιστορική καμπή, που γνώρισε η ανθρωπότητα στο τέλος του αιώνα με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και το προσωρινό πισωγύρισμα του κομμουνιστικού κινήματος δεν έρχεται, κατά κανέναν τρόπο, να ακυρώσει το ρόλο και τα ιστορικά καθήκοντα του ΚΚΕ.

Αντίθετα, μέσα από τις πρόσφατες και οδυνηρές για τους λαούς εξελίξεις, επιβεβαιώνεται η ανάγκη ύπαρξης, αναζωογόνησης και ενδυνάμωσης του κομμουνιστικού κινήματος, του ΚΚΕ.

Η κυριαρχία του ιμπεριαλισμού, μετά την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, έφερε νέα δεινά για τους εργαζόμενους και τους λαούς. Η ένταση της εκμετάλλευσης, η αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το ξέσπασμα νέων πολέμων, οι επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού σε διάφορα σημεία του πλανήτη, η υπονόμευση της εθνικής ανεξαρτησίας των χωρών και η αμφισβήτηση της εθνικής ακεραιότητας, η γενίκευση της φτώχειας και της μιζέριας, η καλλιέργεια της υποταγής, της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού, αποτελούν τα άμεσα αποτελέσματα της ασύδοτης δράσης των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Επαληθεύεται ο ιστορικός και αναντικατάστατος ρόλος του κομμουνιστικού κινήματος, και του ΚΚΕ για τη χώρα μας, ως πολύτιμου καθημερινού υπερασπιστή των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Αναδεικνύεται η απαίτηση της αντίστασης στα σχέδια της μονοπωλιακής ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού, η ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης του εργατικού κινήματος και όλων των συμμάχων της εργατικής τάξης, των ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης, της νεολαίας και των γυναικών.

Προβάλλει και πάλι η σοσιαλιστική προοπτική, με την αξιοποίηση της πείρας και των πολύτιμων διδαγμάτων της Οχτωβριανής Επανάστασης και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, ως μόνης εναλλακτικής λύσης απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στην εξαχρείωση της κοινωνίας και του ανθρώπου, στην ασύδοτη δράση των μονοπωλίων για κέρδος, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου πολιτισμού.

***

Η κυβέρνηση, σήμερα, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της αντιδραστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Συμφωνιών του Μάαστριχτ, προωθεί συστηματικά και εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας και της αφαίρεσης των κατακτημένων με αγώνες εργατικών δικαιωμάτων.

- Επιτίθεται άμεσα, ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, οδηγεί στην εξαθλίωση και τη φτώχεια μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού.

- Καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας, τη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία, επιτρέποντας την άλωση της οικονομίας από τα ξένα μονοπώλια και προϊόντα, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας.

- Υπονομεύει τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος του μονοπωλιακού κεφαλαίου για φτηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη.

- Παραδίνει στην ιδιωτική εκμετάλλευση την παιδεία και τον πολιτισμό, υψώνοντας νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και στην ενασχόληση της νεολαίας και των εργαζομένων με τον πολιτισμό.

- Υπακούει και υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας και την επίλυση του Κυπριακού.

- Συνθλίβει και καταστρέφει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

- Ενσωματώνει τη χώρα, περισσότερο από ποτέ και με ευθύνη των άλλων κομμάτων του μααστραχτικού τόξου, στα πλαίσια της ΕΕ, ισχυροποιώντας τα συμφέροντα της μονοπωλιακής ολιγαρχίας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες και βιοτέχνες, σε αγώνα και αντεπίθεση.

Ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη και η νεολαία πρέπει να παρέμβουν άμεσα, για να ματαιώσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ο μόνος δρόμος, που μπορεί να βάλει φρένο και να αντιμετωπίσει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, είναι η συγκρότηση του μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων, που υποφέρουν από την πολιτική της κυβέρνησης, η σταθερή ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Είναι η διαμόρφωση, μέσα από τον αγώνα και την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση, του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου πάλης, που θα δώσει πολιτικό νόημα, αποτελεσματικότητα και προοπτική στη δράση και την αντίσταση του λαού.

Η ιστορική πορεία του ΚΚΕ αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, το δικό τους κόμμα, να συσπειρωθούν γύρω από την πολιτική του, να αντιτάξουν τη δική τους δύναμη στη δύναμη της μονοπωλιακής ολιγαρχίας.

Το ΚΚΕ, και τώρα, όπως και πριν, αναδεικνύεται σε πολιτική δύναμη που διαθέτει την ιστορική θέληση να συμβάλει, με την πολιτική του δράση, να έρθουν στο προσκήνιο οι κοινωνικές δυνάμεις, που μπορούν να εναντιωθούν στην οικονομική ολιγαρχία, που μπορούν να διεκδικήσουν μια νέα πορεία του τόπου. Η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί αδήριτη ανάγκη, προϋπόθεση, που αφορά όλους τους εργαζόμενους, για μια άλλη πορεία, που θα επιβάλλει ριζοσπαστικές αλλαγές στην κοινωνία στο δρόμο της σοσιαλιστικής προοπτικής.

ΑΘΗΝΑ 16.11.96Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ