ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης

Ο κύβος ερρίφθη. Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, οδεύει σταθερά στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης, μετά την επικύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και ΕΤΕ, που προβλέπει την ακύρωση του παλαιού μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της ΕΤΕ και την ταυτόχρονη έκδοση νέου 5ετούς ομολογιακού δανείου, με υποχρεωτική μετατροπή του 1/5 (20%) του δανείου σε μετοχές (1 προς 1) κάθε χρόνο μέχρι το 2001. Μ' αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται δυναμικά η παρουσία του ιδιωτικού τομέα στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά και τον έλεγχό της, κάτι που το Κόμμα μας είχε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό.

Ο Γ. Ανωμερίτης, εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος των "εκσυγχρονιστών", ήταν σαφέστατος στις προθέσεις του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, πλην όμως απ' ό,τι φαίνεται δίνει τη δική του ερμηνεία του τι είναι "δημόσιος χαρακτήρας". Μεταξύ άλλων αναφέρει: "... η πολιτική μας όπως εκφράζεται μέσα απ' αυτή τη σύμβαση.... είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της (ΕΤΕ) που αποτελεί τουλάχιστον γι' αυτή την Τράπεζα, το κύριο στοιχείο σταθερότητας και εμπιστοσύνης του κοινού".

Αμέσως μετά ο υφ. Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σπεύδει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, αναφέροντας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι "Δεν είναι πρόθεση του ελληνικού δημοσίου να κρατήσει στην κατοχή του τις μετοχές αυτές. Θα τις διαθέσει σταδιακά σε επενδυτές θεσμικού χαρακτήρα, σε ασφαλιστικά ταμεία και όπου κρίνει σκόπιμο... ".

Δηλώνει δηλαδή, ξεκάθαρα χωρίς υπεκφυγές, ότι οι 8.076.371 νέες μετοχές, που θα προκύψουν από τη μετατρεψιμότητα του εν λόγω ομολογιακού δανείου, θα περιέλθουν στα χέρια των θεσμικών, στρατηγικών επενδυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σταδιακά μέχρι το 2001, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του εγκλήματος σε βάρος του δημόσιου τομέα του τραπεζικού μας συστήματος, και της οικονομίας κατ' επέκταση, αφαιρώντας από τα χέρια του κράτους, (του οποίου η επιρροή, όπως ανέφερε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα πρέπει να σμικρυνθεί όσο γίνεται περισσότερο), ένα ακόμη εργαλείο άσκησης πιστωτικής πολιτικής.

Ο υφ. Οικονομικών των εκσυγχρονιστών, επικαλείται μάλιστα και την ομόφωνη θετική αποδοχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, του Συλλόγου των υπαλλήλων της ΕΤΕ, προκειμένου να δώσει ένα ακόμη στήριγμα, στην εγκληματική αυτή πράξη της κυβέρνησης. Απ' ό,τι φαίνεται ή οι πληροφοριοδότες του δεν τον ενημέρωσαν σωστά, ή ο ίδιος απουσίαζε από τη Βουλή, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε ότι η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση στην ΕΤΕ, σε απάντηση για τη συγκεκριμένη σύμβαση, δήλωνε ότι "δε συμφωνεί με τις λογικές που λένε ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΤΕ, ακόμη και αν διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση". Πόσο μάλλον δηλαδή, με την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου τομέα, όπως αδιαμφισβήτητα προκύπτει από τη Σύμβαση.

Εκτός των άλλων γνωρίζει άραγε ο Σύλλογος των υπαλλήλων της ΕΤΕ και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του, ότι ο υφ. Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, δήλωσε απροκάλυπτα στη Βουλή πως "το ελληνικό δημόσιο θα διαθέσει τις μετοχές σε στρατηγικούς επενδυτές"; Γνωρίζει άραγε ότι ο παραπάνω υφυπουργός δήλωσε επίσης, "ότι όσον αφορά το μάνατζμεντ της Εταιρίας (δηλαδή της ΕΤΕ)... αυτό το εξασφαλίζει η κυβέρνηση με δύο τρόπους: Και με τη σταθεροποιητική πολιτική... και αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο προσλαμβάνονται, αξιολογούνται και προγραμματίζουν τη διοίκηση στις δημόσιες υπηρεσίες"; Αναφέροντας μάλιστα και το παράδειγμα του ΟΤΕ, με τη γνωστή προκήρυξη πρόσληψης για το γενικό διευθυντή, η οποία ήδη υπάρχει σ' όλο το διεθνή Τύπο.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι στοιχειοθετείται "Εγκλημα εκ προμελέτης" σε βάρος της εθνικής οικονομίας εκ μέρους της κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών, για την απόφασή της να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες 8.297.698 μετοχές που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών (χωρίς ο υφυπουργός να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, ποιοι ιδιώτες κατέχουν μεγάλα πακέτα μετοχών) σταδιακά και τις 8.076.371 νέες μετοχές που θα προκύψουν από τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές.

Μ' αυτή την πράξη, οι "διάφοροι" ιδιώτες και κυρίως οι θεσμικοί επενδυτές, οι στρατηγικοί επενδυτές (και ξένοι φυσικά), θα ενισχύσουν την παρουσία τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ, αφού θα κατέχουν συνολικά το 68,33% του συνόλου των μετοχών έναντι 52,24% που κατέχουν σήμερα, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο την καθαρή συμμετοχή του κράτους μέσω του υπ. Οικονομικών από 5,2% σε 3,74%, όσο και τη συμμετοχή του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 47,76% που είναι σήμερα, σε 31,5%.

Οι θέσεις που εκφράστηκαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σύμβασης στη Βουλή, από τη ΝΔ, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις θέσεις του κόμματος των εκσυγχρονιστών. Ο επιφανειακός "καβγάς", στράφηκε στο αν θα έπρεπε να ακυρωθεί η προηγούμενη σύμβαση, που υπεγράφη φυσικά επί κυβέρνησης ΝΔ και κυρίως στο ζήτημα της χρηματικής αποτίμησης. Θα τις αναφέρει στην ομιλία του ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Τζοάννος: "Βεβαίως, η ενίσχυση της κεφαλαιουχικής θέσης της ΕΤΕ, πιθανόν να ενισχύει την εξέλιξη της μετοχής. Αλλά αυτό δεν είναι το κυρίαρχο θέμα. Το κυρίαρχο θέμα είναι ποιο θα είναι το μάνατζμεντ της εταιρίας στο μέλλον... Ποια θα είναι η πολιτική για συμπίεση του κόστους.... ". Και συνεχίζοντας για το ζήτημα των θεσμικών επενδυτών: "... να μοιράσει το χαρτοφυλάκιο (τις μετοχές), εν μέρει στο ευρω - επενδυτικό κοινό και εν μέρει σε θεσμικούς επενδυτές. Και μάλιστα... σε θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό... ".

Ο έχων κοινόν νου, μπορεί να κρίνει την ταυτότητα της σύγκλισης των παραπάνω απόψεων.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΝ, διατύπωσε δύο προτάσεις "που η μεν πρώτη έχει σχέση με τη δέσμευση από την κυβέρνηση, ότι ένα πακέτο μετοχών της τάξης του 20% να μείνει στα χέρια του κράτους ως άμεση συμμετοχή του κράτους στην ΕΤΕ. Και η δε δεύτερη, έχει σχέση με τη δέσμευση από την κυβέρνηση ότι οι μετοχές που θα είναι στην κατοχή της, θα διατεθούν στα ασφαλιστικά ταμεία... ".

Είναι φανερή η πρόθεση του ΣΥΝ, να συνδράμει στις κυβερνητικές επιδιώξεις, μέσω της παραπάνω "πονηρής λύσης", εφόσον απ' ό,τι φαίνεται αφήνει στην κυβέρνηση τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει πόσες μετοχές θα κρατήσει (αν κρατήσει) το δημόσιο, έτσι και αλλιώς δε διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΤΕ, ούτε με την εναλλακτική ή συμπληρωματική λειτουργία των προτάσεων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εν λόγω εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΔΗΚΚΙ Α. Ιντζές, στα πλαίσια της ομιλίας του, δήλωσε ότι "το ΔΗΚΚΙ θα καταψηφίσει το ν/σ" γιατί, όπως ανέφερε παρακάτω "... εμείς είμαστε υπέρ του να μείνει η Τράπεζα ελεγχόμενη από το κράτος... ", χωρίς βέβαια να διευκρινίζει πώς εννοεί αυτόν τον έλεγχο. Το γεγονός είναι ένα: Οτι οι "μάσκες έπεσαν" και η ΕΤΕ έχει ήδη μπει σε πορεία ιδιωτικοποίησης, από την κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι αυτή η πορεία πρέπει ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ, και η μόνη καθαρή λύση, είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ, ότι τουλάχιστον οι νέες μετοχές να μην γίνουν βορρά των θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών μέσω του Χρηματιστηρίου, αλλά να παραμείνουν όλες στα χέρια του κράτους. Ετσι διασφαλίζεται ο πραγματικός έλεγχος του κράτους, και μέσα απ' αυτόν, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού, για τα οποία κόπτεται ο εισηγητής της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ έχουν το λόγο.

Μιχάλης ΚΑΧΡΗΣ

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι στοιχειοθετείται "Εγκλημα εκ προμελέτης" σε βάρος της εθνικής οικονομίας εκ μέρους της κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών, για την απόφασή της να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες 8.297.698 μετοχές που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών σταδιακά και τις 8.076.371 νέες μετοχές που θα προκύψουν από τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ