ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ μόνο να σχεδιάσουμε ένα ωραίο αυτοκίνητο. Πρέπει να ανοίξουμε και το καπό να δούμε πώς δουλεύει η μηχανή", δήλωσε ο Ζακ Ντελόρ,πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Ο Ζ. Ντελόρ με τη δήλωσή του αναφέρεται στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Το σημαντικότερο από τα προβλήματα που εντοπίζει είναι ότι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "που δημιουργήθηκαν για έξι κράτη το 1957, έχουν φτάσει στα όρια τους σήμερα και θα καταρρεύσουν κάτω από το βάρος 30 κρατών - μελών την επόμενη δεκαετία". Με λίγα λόγια, ο "αρχιτέκτων" του Μάαστριχτ λέει: Σαν πολλοί μαζευτήκαμε στα κοινοτικά όργανα, καιρός να αραιώνουμε...

***

ΠΟΛΥΚΟΣΜΙΑ,λοιπόν, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό είναι ενοχλητικό για όσους έχουν συνηθίσει να μη μοιράζονται το δικαίωμά τους να αποφασίζουν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ερβέ ντε Σαρέτ, ο οποίος - σχολιάζοντας την αύξηση του αριθμού των υπουργών στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης - είπε: "Το νέο συμβούλιο είναι τόσο πολυάριθμο, που δεν μπορείς να δεις ποιος κάθεται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού"...

***

ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ συμμετοχή της Ελλάδας, κατά τα άλλα, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και γι' αυτή τη νέα "Μεγάλη Ιδέα" καλεί τους εργαζόμενους να υποστούν τις συνέπειες από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του. Για ποια ισοτιμία μιλάει ο πρωθυπουργός, όταν ο ίδιος, αλλά και οι άλλοι Ελληνες υπουργοί θεωρούνται "ενοχλητικοί" έως και"παρείσακτοι" στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Γιατί δε νομίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ενοχλείται από την παρουσία των ομολόγων του της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας...

***

ΕΥΕΛΙΞΙΑ είναι η μαγική λέξη που δίνει λύση στο πρόβλημα του "συνωστισμού" στα κοινοτικά όργανα. Η "ευελιξία", που προωθούν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, προβλέπει τη μείωση του αριθμού των επιτρόπων (οι μικρότερες χώρες θα χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής), την κατάργηση του "βέτο" για όλα τα υπό συζήτηση θέματα (επομένως οι διαμορφωμένες πλειοψηφίες δε θα αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους "διαφωνούντες"), τη στάθμιση της ψήφου κάθε χώρας - μέλους ανάλογα και με το μέγεθος του πληθυσμού της (έτσι οι μικρές χώρες - όπως η Ελλάδα - θα έχουν "ελαφρύτερη" ψήφο απ' τις μεγάλες). Δηλαδή, το "άκρον άωτον" της ...ισοτιμίας.

Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13, και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ. Σε ένταση των προσπαθειών για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5 μ.μ. - 7.30 μ.μ. ) τηλ. 4618.180.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Γρ. Λαμπράκη 217 (5 μ.μ. - 7 μ.μ. ) τηλ. 4942.288.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5 μ.μ. - 6 μ.μ. ) τηλ. 4610.362.

Εμμεσοι φόροι και πληθωρισμός

Στον σημερινό πίνακα αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της μεταβολής των έμμεσων φόρων στον πληθωρισμό την τελευταία τριετία. Οι έμμεσοι φόροι είναι η πιο άδικη μορφή φορολογίας, αφού σ' αυτούς συμμετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα και η οικονομική τους ισχύς.

Επομένως, ο δείκτης αυτός μπορεί να θεωρηθεί, ως ένα βαθμό, και δείκτης της φορολογικής δικαιοσύνης ή καλύτερα της φορολογικής αδικίας. Ακόμη περισσότερο η επίπτωση των έμμεσων φόρων στον πληθωρισμό δίνει ένα μέτρο της επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων, αφού αυτά επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών από την αύξηση του τιμαρίθμου.

Και σ' αυτή την κατηγορία η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό έμμεσων φόρων, ενώ η έμμεση φορολογία επιβαρύνει τον πληθωρισμό περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Αν ληφθεί υπόψη μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού, τότε ο σχετικός δείκτης γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτικός της φορολογικής αδικίας που κατ' εξακολούθηση πλήττει τους εργαζόμενους.

Αν εξαιρέσουμε τη Φινλανδία, που παρουσιάζει επίσης μεγάλο δείκτη επιβάρυνσης του πληθωρισμού απ' τους έμμεσους φόρους, για τις υπόλοιπες χώρες - μέλη ο δείκτης βρίσκεται στο μισό περίπου και πολύ χαμηλότερα απ' αυτόν της Ελλάδας.

Φυσικά τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα το 1997, αφού σύμφωνα με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά οι έμμεσοι φόροι, είτε με τις αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα, είτε μέσω της αύξησης των τιμολογίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ