ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Το χαμόγελο" βραβεύτηκε

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου,ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής, το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 1996 απονέμεται, ομόφωνα, στην Λίτσα Ψαραύτη για το βιβλίο της "Το χαμόγελο της Εκάτης".Η Επιτροπή αγοράς και βράβευσης παιδικών λογοτεχνικών βραβείων απαρτίζεται από τους: Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Δημήτρη Κουκουλομάτη, Σοφία Χατζηδημητρίου, Βιτώ Αγγελοπούλου, Ελένη Χωρεάνθη και Κωνσταντίνο Κορούλη (άνευ ψήφου). Στην τελική συνεδρίαση δε μετείχε ο Δημήτρης Κουκουλομάτης.

Νέες Εκδόσεις
  • Από τον "Κέδρο" εκδόθηκαν: Μένη Κουμανταρέα "Η μυρωδιά τους με κάνει και κλαίω",μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την καθημερινότητα των ανθρώπων της Αθήνας. Σε επιμέλεια - πρόλογο Μένη Κουμανταρέα, το βιβλίο του (χαμένου πριν δύο χρόνια) Κρίτωνα Χουρμουζιάδη "ΣΥΜΠΟΣΙΟ Κείμενα για τη Νεοελληνική Πεζογραφία",το οποίο περιλαμβάνει κριτικά κείμενά του για τους: Π. Αμπατζόγλου. Δ. Αξιώτη, Γ. Αριστηνό, Θ. Βαλτινό, Ν. Βασιλειάδη, Β. Βασιλικό, Σ. Βογιατζόγλου, Σ. Δημητρίου, Μ. Δούκα, Α. Ισαρη, Μ. Καραβία, Α. Κοτζιά, Μ. Κουμανταρέα, Α. Μήτσου, Μ. Μήτρα, Ν. Μπακόλα, Α. Πανσέληνο, Β. Ραπτόπουλο, Γ. Συμπαράρδη, Ε. Σωτηροπούλου, Α. Φραγκιά, Γ. Χειμωνά, Ε. Χουρμουζιάδου. Επίσης κείμενα για την παραλογοτεχνία και νεοελληνική πεζογραφία σε μετάφραση,μια συνέντευξη του Κρ. Χουρμουζιάδη και ένα βιωματικό κείμενό του για τη γενέθλια πόλη του, την Καβάλα. Νίκου Μπακόλα "Η ατέλειωτη γραφή" (μυθιστόρημα). Ζινέ Ρεμπό "Το παιδί και ο θάνατος" (μελέτη της Γαλλίδας ψυχιάτρου, μετάφραση Μίνα Μπούρα). "Οι δρόμοι της σκέψης",τιτλοφορείται το βιβλίο των Δημήτρη Μητρόπουλου - Νίκου Μπακουνάκη,υποτιτλιζόμενο "Δώδεκα Ελληνες στοχαστές". Πρόκειται για επιλογή κειμένων των Αξελού, Αρβελέρ, Καστοριάδη, Κονδύλη, Λορεντζάτου, Μάνεση, Μαρωνίτη, Μόραλη, Μουζέλη, Ξενάκη, Ράμφου, Τσουκαλά.
@ Κυκλοφορούν και στα ισπανικά από τις εκδόσεις της Ανατολής και της
  • Κυκλοφορούν και στα ισπανικά από τις εκδόσεις της Ανατολής και της Μεσογείου, οι "Προσανατολισμοί" του Οδυσσέα Ελύτη και τα "Ρέστα" του Κώστα Ταχτσή.Μεταφραστής των "Προσανατολισμών" είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Ραμόν Ιριγκόγιεν,ενώ τα "Ρέστα" μεταφράστηκαν από την ποιήτρια Νατιβιδάδ Κάλβεθ.

Στο βιβλιοπωλείο "Κεντρί" της Λαμίας (Υψηλάντη 7), την Κυριακή (24/11), (7μμ), οι εκδόσεις "Καστανιώτη" θα παρουσιάσουν τον συγγραφέα Μήτσο Κασόλα, με συμμετοχή συντελεστών της τηλεοπτικής μεταφοράς του μυθιστορήματός του "Ο πρίγκιπας". Συμμετέχουν ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαράς, οι ηθοποιοί Ηλίας Λογοθέτης, Ντενίζ Μπαλτσαβιά και Μαρία Ζαχαρή. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα "Λογοτεχνία - Ζωή - Τηλεόραση".

"Αναμνήσεις" της Π. Δέλτα

"Αναμνήσεις 1921",τιτλοφορείται ο νέος τόμος αναμνήσεων της Πηνελόπης Σ. Δέλτα,σε επιμέλεια Αλ. Π. Ζάννα,που παρουσίασαν χτες οι εκδόσεις "Ερμής".Μια παρουσίαση που συνοδεύτηκε με ανάγνωση αποσπασμάτων από την Μέμη Σπυράτου και τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο τόμος αυτός έρχεται να προστεθεί στις "Αναμνήσεις 1899" που αφορούσαν στα νεανικά χρόνια της και εκδόθηκαν το 1990. Στις νεανικές της αναμνήσεις (τις έγραψε στα γαλλικά) είχε προσθέσει και ένα δεκαεξασέλιδο χειρόγραφο στα ελληνικά, περιγράφοντας τη ζωή της από το 1895, την επομένη του γάμου της μέχρι το 1905, οπότε γνωρίζεται με τον Ιωνα Δραγούμη. Τις "Αναμνήσεις 1921" η Π. Δέλτα άρχισε να τις γράφει στις 4/7/1921, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Δραγούμη, αλλά είναι άγνωστο πότε τις τέλειωσε, οπωσδήποτε πολλά χρόνια αργότερα, αφού αναφέρεται και σε γεγονότα του 1940. Να μνημονεύσουμε με την ευκαιρία τον Παύλο Ζάννα,χάρη στον οποίο ταξινομήθηκε και αξιοποιείται το αρχείο της Π. Δέλτα.

Στις 8/8/96, στη σελίδα του Βιβλίου, δημοσιεύτηκε κριτικό σημείωμα για

Στις 8/8/96, στη σελίδα του Βιβλίου, δημοσιεύτηκε κριτικό σημείωμα για το ποιητικό βιβλίο του Λεόντιου Πετμεζά "Διάσταση ζωής". Από παραδρομή, ως υπογράφων το κριτικό σημείωμα εμφανίστηκε ο συνεργάτης μας Γιάννης Καραβίδας,ενώ το κριτικό σημείωμα, στην πραγματικότητα, υπέγραφε ο Γιώργος Καραβίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ