ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΠΕΣΗΣ,από το Μοναστήρι, (Βιτόλια) ήταν φοιτητής του Μαθηματικού, στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ Γ. ΔΙΟΡΙΝΟΣ,αριστούχος φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έγραφε προκηρύξεις στα γερμανικά, που απευθυνόταν στους Γερμανούς στρατιώτες. Πιάστηκαν και οι δύο από την Ειδική Ασφάλεια και παραδόθηκαν στους Γερμανούς. Στην απολογία τους στο Στρατοδικείο κράτησαν ενιαία στάση και αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την αντιστασιακή τους δράση.

Καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 23 Οκτώβρη 1941 και εκτελέστηκαν στις 13 Νοέμβρη 1941, έξω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ.

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ,ΕΠΟΝίτης, δολοφονήθηκε από τρομοκράτες του Δάγκουλα στην εξώπορτα της πολυκατοικίας Ρακτιβάν 9. Μετά την Απελευθέρωση, το ΕΑΜ έστησε μνημείο στον τόπο της δολοφονίας του, το οποίο καταθρυμμάτισαν τρομοκράτες του Μπουραντά μετά τη Βάρκιζα. Το βάθρο του μνημείου παραμένει ακόμη στη θέση του.

Ο ΙΟΡΔΑΝΗΣ Γεωρ. ΠΑΤΙΕΡΙΔΗΣ (φωτογραφία), μαθητής 19 χρόνων, δολοφονήθηκε στη διασταύρωση των οδών Κασσάνδρου και Δημητρίου Πολιορκητού στη Θεσσαλονίκη από τρομοκράτες του Δάγκουλα στις 16 Οκτώβρη 1944, ενώ οι Γερμανοί εγκατέλειπαν την Ελλάδα.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, φίλων, συμμαθητών και συμφοιτητών μας, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας και την προκοπή του τόπου, προσφέραμε για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, 425.000 δρχ.

Λ. και Α. Χ.

* * *



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ