ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας,θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. στο Ευηνοχώρι και στις 7 μ.μ. θα επισκεφθεί το Γαλατά.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή τις παρακάτω εκδηλώσεις: Στις 6.45 π.μ. στα συνεργεία της ΔΕΗ με τον Στ. Βαμβέτσο.Στις 9.30 π.μ. στο Βιοτεχνικό Πάρκο με τον Δ. Τζαβάρα.Στις 6 μ.μ. εξόρμηση στο πολυκατάστημα ΑΤΛΑΝΤΙΚ. Στις 7 μ.μ. στη Γλυφάδα Πυλίας με τον Στ. Βαμβέτσο.
  • Η ΚΟ Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης και η ΟΒ της πόλης της ΚΝΕ διοργανώνουν συνεστίαση σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ. στην ταβέρνα ΚΑΣΤΡΟ (Μποφώρ 13).
  • Η ΚΟΒ Ζαχάρως καλεί σε εκδήλωση - συνεστίαση σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. στην ταβέρνα "Τα Πεύκα" (Τάση Κοντολέτα), προς τιμήν των 50 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και των νεκρών αγωνιστών της περιοχής. Θα μιλήσουν ο Ι. Λέφας, φιλόλογος - συγγραφέας της ιστορίας του ΔΣΕ Ολυμπίας και ο Ν. Θεοφιλάτος, μέλος του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αρτας διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα "Σκουφά", με ομιλητή τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΑΕ Βορειοδυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ διοργανώνει αύριο Σάββατο,στις 9.30 μ.μ., γλέντι στο κέντρο ΓΟΡΓΟΝΑ (οδός Κύπρου 88, Ν. Χαλκηδόνα, τηλ. 2520.909) προς τιμήν των δύο επετείων, των 78 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 50 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
  • Η ΝΕ Λάρισας διοργανώνει αύριο Σάββατο, στις 9 μ.μ., στο κέντρο "Ιφιγένεια" (οδός Βόλου), συνεστίαση αφιερωμένη στα 78 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και στην εκλογική επιτυχία του Κόμματος στις πρόσφατες εκλογές. Προσκλήσεις θα διατίθενται από τα γραφεία της ΝΕ (Πανός 9, 2ος όροφος) τηλ. 229.591 και από τις Κομματικές Οργανώσεις.
  • Η ΝΕ Λέσβου διοργανώνει αύριο Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο "Αρετούσα", στο Ακρωτήρι στη Μυτιλήνη, συνεστίαση για τα 78χρονα του Κόμματος.
  • Ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας,αύριο Σάββατο στις 10.30 π.μ. θα επισκεφθεί το Νιοχώρι και την Κατοχή, στις 5.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στη Στάμνα και στις 7 μ.μ. θα μιλήσει στη Γουριά.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί αύριο Σάββατο τις παρακάτω εκδηλώσεις: Στις 7 μ.μ. στο Χανδρινό Πυλίας με τον Μ. Αρβανιτάκη,μέλος της ΚΕ. Στις 7 μ.μ. σε καφενεία - πιάτσες οικοδόμων.
  • Ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας,την Κυριακή 24 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. θα περιοδεύσει στο Καινούργιο και στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει στη Λεπενού.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί την Κυριακή 24 Νοέμβρη τις παρακάτω εκδηλώσεις: Στις 10 π.μ. στο Χαρακοποιό Πυλίας, με τον Μ. Αρβανιτάκη.Στις 7 μ.μ. στον Πύργο Τριφυλλίας με τον Μ. Αρβανιτάκη.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη τις παρακάτω εκδηλώσεις: Στις 6.45 π.μ. στα συνεργεία του ΟΤΕ με τον Στ. Βαμβέτσο.Στις 6.45 π.μ. στα ΕΛΤΑ με τον Γ. Λυριτζή, μέλος της ΕΠ. Στις 9 π.μ. στις τράπεζες με τον Δ. Τζαβάρα.Στις 9.30 π.μ. στο ΙΚΑ με τον Ν. Διασάκο.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί την Τρίτη 26 Νοέμβρη τις παρακάτω εκδηλώσεις: Στις 9 π.μ. στο Διοικητήριο με τον Δ. Τζαβάρα.Στις 7 μ.μ. στην Ελληνοκκλησιά με τον Γ. Πετρόπουλο.Στα Δημοτικά Σχολεία, 6ο, 7ο και 21ο, με τον Ντ. Μακρόπουλο.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί την Τετάρτη 27 Νοέμβρη εκδήλωση στη Λευκοχώρα στις 7 μ.μ. με τον Στ. Βαμβέτσο.
  • Η ΝΕ Χίου καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, που κατάγονται από τη Χίο και ζουν στην περιοχή της πρωτεύουσας, σε σύσκεψη την Παρασκευή 29 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), για τη συγκρότηση Επιτροπής Ετεροδημοτών από τη Χίο.
Απάντηση στους θρασύδειλους προβοκάτορες

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την τρομοκρατική επίθεση στο συνδικάτο οικοδόμων

Τη γενική κατακραυγή συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων συνεχίζει να προκαλεί η τρομοκρατική βομβιστική επίθεση σε βάρος των γραφείων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση που "έγινε λίγες μόλις ώρες μετά τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου και την αποφασιστική περιφρούρησή του από φοιτητές και συνδικάτα". Τονίζει δε πως "το μόνο που καταφέρνουν οι κύκλοι της ανωμαλίας με τέτοιες ενέργειες, είναι να σφυρηλατούν την ενότητα και την επαγρύπνηση των εργαζομένων".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης τονίζει ότι "στόχος τους δεν ήταν μόνο οι οικοδόμοι, αλλά ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, η νεολαία και οι λαϊκές δυνάμεις που δεν υποχωρούν, αλλά προχωρούν στην αντεπίθεση, οργανώνοντας την πάλη τους" και συμπληρώνει: "Απαντάμε στην πρόκληση με τη συνέχιση του αγώνα μας, με την καθολική συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία στις 28 Νοέμβρη".

Η Ενωση Υπαλλήλων Εστιατορίων - Κέντρων Διασκέδασης και το Σωματείο Μαγείρων Αττικής,σε κοινή τους ανακοίνωση, τονίζουν: "Οι ενέργειες αυτές δε θα μπουν φραγμός στο αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. Ενωμένοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ θα αντισταθούν σε κάθε είδους σκοπιμότητες".

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης επισημαίνει ότι "το εργατικό κίνημα έχει περάσει από φωτιά και σίδερο και είναι αποφασισμένο να μην κάμψει την αγωνιστικότητά του, από τέτοιου είδους ενέργειες, παλεύοντας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του".

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης υπογραμμίζει πως "στους θρασύδειλους προβοκάτορες που υπονομεύουν τις λαϊκές διεκδικήσεις, η απάντηση εργαζομένων και συνταξιούχων θα είναι η ενότητα και ο αγώνας" και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 28 του Νοέμβρη και στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 10 του Δεκέμβρη.

ΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Την πρώτη δημόσια συγκέντρωσή της πραγματοποίησε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των συνδικαλιστικών στελεχών των ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, σχετικά με την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε πριν λίγες μέρες, θεωρεί καθήκον της να δράσει με σκοπό την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση των ΕΒΕ της πόλης, προκειμένου να αντιδράσουν ατομικά και συλλογικά και να απαιτήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στη συγκέντρωση, που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, μίλησε ο Ν. Σουγανίδης, σύμβουλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη συγκρότηση της Επιτροπής.

"Εχουμε να πούμε ότι πανελλαδική κίνηση για δημοψήφισμα λειτουργεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο", είπε. "Κρίθηκε αναγκαίο να δημιουργηθεί κίνηση από το χώρο των ΕΒΕ, γιατί, τόσο οι γενικότερες, όσο και οι επιπτώσεις πάνω στον κλάδο, έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Η κίνησή μας γίνεται για να προωθήσει τη θέση για δημοψήφισμα μέσα στο χώρο των βιοτεχνών, επαγγελματιών, εμπόρων, συνταξιούχων. Επίσης οι βαριές επιπτώσεις στον κλάδο μας, επιβάλλουν την ανάγκη της ολόπλευρης πληροφόρησης".

"Ιδιαίτερη ευθύνη πέφτει, όμως, στους φορείς του χώρου και περισσότερο στους συνδικαλιστικούς - συνέχισε. Δεν πρέπει τη στιγμή που σαν φορείς ασχολούμαστε με μια σειρά ζητήματα, πολλές φορές μικρότερης σημασίας, να παραβλέπουμε αυτό που θα παίξει τον κυριότερο ρόλο για το μέλλον μας. Πρέπει οι φορείς να γίνουν, όχι μόνον μπροστάρηδες της πληροφόρησης, αλλά και μπροστάρηδες της απαίτησης για δημοψήφισμα".

Στη συνέχεια, ο Ν. Σουγανίδης μίλησε για τις γενικότερες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Απαντώντας σε όσους λένε ότι "έχετε δίκαιο, αλλά η πορεία μέσα στην ΕΕ είναι μονόδρομος", είπε: "Η ΕΕ δεν αποτελεί Ενωμένη Ευρώπη. Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει πορεία για καλυτέρευση της ζωής όλων των ευρωπαϊκών λαών. Η ΕΕ δε δημιουργήθηκε, όμως, γι' αυτό. Δημιουργήθηκε για να μπορεί ανεμπόδιστα να βαθαίνει και να απλώνεται η εκμετάλλευση των λαών από την ολιγαρχία του πλούτου".

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν ο Η. Μαυρίδης, αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο Χρ. Ζαχαρέλλης, πρόεδρος της ΟΒΣΘ, ο Γ. Κούπκας, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΘ, ο Β. Μακρίδης, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστηρίων, ο Δ. Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Δραστηριότητες της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, θα μιλήσει την Κυριακή 24 Νοέμβρη σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Κερατσινίου, με θέμα "Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ".Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου (Μ. Ασίας και Παπαναστασίου, δίπλα στο Δημαρχείο).

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13, και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ. Σε ένταση των προσπαθειών για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5 μ.μ. - 7.30 μ.μ. ) τηλ. 4618.180.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Γρ. Λαμπράκη 217 (5 μ.μ. - 7 μ.μ. ) τηλ. 4942.288.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5 μ.μ. - 6 μ.μ. ) τηλ. 4610.362.

Η ΚΟΘ τιμά τις αγωνίστριες του ΔΣΕ

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ,διοργανώνει, στα πλαίσια του γιορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας,εκδήλωση, την Κυριακή 1 Δεκέμβρη,στις 11 π.μ. στη ΔΕΘ, για να τιμήσει τις αγωνίστριες του ΔΣΕ που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη.

Η ΚΟΘ παρακαλεί τις αγωνίστριες ή όσους τις γνωρίζουν να γνωστοποιήσουν τα ονόματά τους στα αντίστοιχα Παραρτήματα των αντιστασιακών και των πολιτικών προσφύγων, στις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ή απευθείας στην ΚΟΘ στον Ν. Παπαδόπουλο.

Οικονομική Εξόρμηση του ΚΜΕ

Το ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) ξεκίνησε από τις 15 Νοέμβρη Οικονομική Εξόρμηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Γενάρη του 1997, με στόχο να οργανώσει τη βιβλιοθήκη του, να συμβάλει στη μελέτη της ιστορίας του ΔΣΕ και να αναβαθμίσει γενικότερα τη λειτουργία του Κέντρου.

Το ΚΜΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του να βοηθήσουν για την επιτυχία της Εξόρμησης.

Τα γραφεία του ΚΜΕ είναι Πατησίων και Τροίας 36 (στάση Αγγελοπούλου). Τηλέφωνα: 88.10.046, 88.10.074.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ