ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Συγκρούσεις και όξυνση

ΓΚΟΜΑ.-

Οι αντάρτες της Συμμαχίας των Δημοκρατικών Δυνάμεων άρχισαν χτες να θέτουν υπό κράτηση χιλιάδες νεαρούς Ρουαντέζους πρόσφυγες της φυλής των Χούτου, θεωρώντας τους συνεργάτες ή υποστηριχτές των παραστρατιωτικών της φυλής τους. Αυτό υποστήριξαν χτες στους ξένους δημοσιογράφους πρόσφυγες της περιοχής, προσθέτοντας ότι στα νότια και δυτικά της Γκόμα μαίνονται σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και τους παραστρατιωτικούς Χούτου, οι οποίοι φαίνεται πλέον ότι συμμάχησαν με τα κυβερνητικά ζαϊρινά στρατεύματα κατά των δυνάμεων της "Συμμαχίας για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ". Οι πληροφορίες για κράτηση εφήβων προσφύγων δε στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιωθούν από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι χτες για πρώτη φορά αντιμετώπισαν τους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους στην Γκόμα από τους αντάρτες. Οσο για το πλήθος των περιπλανώμενων προσφύγων: Αυτοί ξεπερνούν τις 800.000 και βρίσκονται σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από την Ουβίρα και το Μπουκάβου κινούμενοι προς διάφορες κατευθύνσεις. Το πλήθος των υποσιτισμένων και εξασθενημένων προσφύγων εντοπίστηκε από τις φωτογραφικές κάμερες δημοσιογράφων που επέβαιναν σε αεροσκάφη ή από αεροφωτογραφήσεις μελών της "Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού".

Και τώρα που εντοπίστηκαν οι - εδώ και δύο βδομάδες αγνοούμενοι - πρόσφυγες, τι θα κάνει η διεθνής κοινότητα; Προς το παρόν ...μάλλον τίποτα! Οι αποστολές των ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων προς το Κιγκάλι και την Γκόμα έχουν ξαναρχίσει με ρυθμούς που, ωστόσο, αδυνατούν να ταϊσουν ή να περιθάλψουν επαρκώς το πλήθος των ανέστιων Ρουαντέζων. Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χτες ότι εκατοντάδες από τους πρόσφυγες, που επιστρέφουν στο Μπουρούντι, χάνουν τη ζωή τους όχι από την πείνα, αλλά από τα όπλα των δυνάμεων ασφαλείας... Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή της πληροφορίες και ντοκουμέντα για σφαγές και μυστηριώδεις εξαφανίσεις 500 πολιτών στο Μπουρούντι.

Οσον αφορά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή ξένων πολυεθνικών στρατευμάτων στο ανατολικό Ζαϊρ, αυτή παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Οι σχετικές συσκέψεις των χωρών, που έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν με στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια, αναβάλλονται συνεχώς για "την επόμενη μέρα"...

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Πολιτική αναστάτωση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το κλίμα πολιτικής αναστάτωσης, που έχει προκληθεί από την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για τις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής σε δεκάδες δήμους της Σερβίας, "τροφοδοτήθηκε" και χτες από νέες ογκώδεις διαδηλώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Χιλιάδες οπαδοί του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντνο" πραγματοποίησαν νωρίς χτες το απόγευμα πορείες διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι διαδηλωτές ξεπερνούσαν τους 20.000 και τραγουδούσαν συνθήματα όπως "Δε χαρίζουμε τη νίκη μας".

Η απεργία πείνας, που ξεκίνησαν την Τετάρτη οι ηγέτες και βουλευτές του "Ζάγιεντνο" και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνεχίστηκε και χτες. Ο Ντουκ Ντράσκοβιτς επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά της σερβικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι "ο Μιλόσεβιτς προσφεύγει στην πολιτική τρομοκρατία, ακυρώνοντας την επιθυμία των πολιτών που εκφράστηκε στις εκλογές, και στη φυσική τρομοκρατία, κινητοποιώντας το στρατό, την αστυνομία και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις". Οι απεργοί έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση, ζητώντας να οριστούν νέες εφορευτικές επιτροπές που θα κάνουν νέα καταμέτρηση ψήφων, ενώ κάλεσαν τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να αναγνωρίσει τα εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Πολύνεκρη έκρηξη από διαρροή υγραερίου

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-

Σε διαρροή υγραερίου οφείλεται η χτεσινή πολύνεκρη έκρηξη σε 6ώροφο εμπορικό οικοδόμημα σε κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο, Σαν Χουάν. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από πενήντα άλλα.

Η έκρηξη, που προκάλεσε κρατήρα πλάτους 15 μέτρων, σημειώθηκε γύρω στις 8.30 το πρωί τοπική ώρα στο εσωτερικό καταστήματος υποδημάτων. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν πελάτες και εργαζόμενοι στο μαγαζί. Ορισμένοι από τους δεκάδες τραυματίες έχουν θαφτεί από μεγάλο βάρος συντριμμιών. Γι' αυτό και τα σωστικά συνεργεία επιχειρούσαν πυρετωδώς μέχρι χτες βράδυ να διασώσουν τα θύματα.

Αστυνομικές πηγές είπαν στους δημοσιογράφους ότι η έκρηξη ήταν δυνατή εξαιτίας μεγάλης συγκέντρωσης διαρροής υγραερίου.

Εξουδετέρωση εκρηκτικού μηχανισμού

ΛΟΝΤΟΝΤΕΡΙ.-

Εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος εξουδετέρωσε η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο στο Λόντοντερι. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο κοντά σε αστυνομικό τμήμα και στρατιωτική μονάδα και η εξουδετέρωση του μηχανισμού έγινε από τους πυροτεχνουργούς, με τη βοήθεια ενός ρομπότ, που έσπευσαν επί τόπου, μετά από προειδοποίηση ανωνύμου.

Την προειδοποίηση έκανε ανώνυμος στο BBC, που δήλωσε ότι μιλούσε για λογαριασμό του ιρλανδικού "Στρατιωτικού Συμβουλίου της Συνέχειας". Ο ίδιος υποστήριξε ότι στο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί 250 κιλά εκρηκτικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο εξερράγη βόμβα στο Ενισκιλεν, από την οποία τραυματίστηκαν περίπου 40 άτομα και για την οποία ευθύνεται η ίδια οργάνωση.

ΒΕΛΓΙΟ
Κοινοβουλευτική έρευνα για την παιδεραστία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Περισσότερο χρόνο, για να διερευνηθεί κατά πόσο είναι βάσιμες οι υποψίες για παιδεραστία που βαραίνουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βελγίου, Ελιο Ντι Ρούπο, έδωσε η κοινοβουλευτική επιτροπή, που έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ασκηθούν κατηγορίες. Παράλληλα, χτες το απόγευμα η Βουλή υιοθέτησε τη σύσταση της επιτροπής να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ερευνήσει περαιτέρω τις κατηγορίες για παιδεραστία που προσάπτονται στον Ντι Ρούπο. Η ολομέλεια του βελγικού Κοινοβουλίου ψήφισε με 130 ψήφους υπέρ και 20 κατά να συνεχιστεί η έρευνα για τις κατηγορίες, τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά ο Ντι Ρούπο.

Η 11μελής κοινοβουλευτική επιτροπή ανακοίνωσε χτες το πρωί ότι αποφάσισε να εισηγηθεί στο Κοινοβούλιο να μην παραπεμφθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο Ντι Ρούπο. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ραϊμόν Λανγκεντρί δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η 11μελής επιτροπή, αντί της παραπομπής του αντιπροέδρου, θα ήθελε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να συνεχίσει την έρευνα για τις υποψίες που βαραίνουν τον Ντι Ρούπο και να ενημερώσει σχετικά το Σώμα μέχρι τις 9 Δεκέμβρη.

Τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο σχετικό φάκελο και η μαρτυρία ενός ατόμου δεν είναι αρκετά για να ασκηθούν επίσημα κατηγορίες εναντίον του Ντι Ρούπο για παιδεραστία.

"Δε βλέπω κανένα λόγο για να πω στον Ντι Ρούπο ότι πρέπει να παραιτηθεί", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Τόνι Βαν Πάρις, μέλος του φλαμανδικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που συμμετείχε στην επιτροπή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τα "βραχιόλια" της βαρβαρότητας

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

"Ηλεκτρονικά βραχιόλια" θα φέρουν οι ανήλικοι που έχουν διαπράξει αδικήματα στη Βρετανία για να ελέγχουν οι αρχές τις κινήσεις τους. Αυτό προβλέπει τροπολογία του νόμου για την εγκληματικότητα, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους νομικούς και δικαστικούς κύκλους που χαρακτηρίζουν το μέτρο "ταπεινωτικό".

Ηδη "ηλεκτρονικά βραχιόλια" τοποθετούνται στους ανήλικους άνω των 16 χρόνων και από τώρα και στο εξής ο δικαστής θα μπορεί να ζητά την τοποθέτησή τους και σε ανηλίκους μεταξύ 10 και 16 ετών που είναι υπότροποι αδικημάτων. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τις αρχές, θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός τους αν παραβιάζουν τους περιορισμούς μετακίνησης που τους έχουν τεθεί.

Το κυβερνητικό αυτό μέτρο έχει επικριθεί από δικηγόρους και δικαστικούς που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του και εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια απάντηση "ταπεινωτική και μη εποικοδομητική" για την αντιμετώπιση της εφηβικής εγκληματικότητας, ενώ η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη.

Αλλος ένας μικρός που σηκώνει το "βάρος" των χιλιομέτρων του πήγαινε κ

Αλλος ένας μικρός που σηκώνει το "βάρος" των χιλιομέτρων του πήγαινε και της επιστροφής...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Δημοσίευμα - "βόμβα" για δωροδοκία του πρωθυπουργού

ΤΟΚΙΟ.-

Σάλο προκάλεσε χτεσινό δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο και εννέα κυβερνητικοί αξιωματούχοι (οι περισσότεροι απασχολούνταν στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας) δωροδοκήθηκαν με πάνω από 685.000 δολάρια από ιατρικές φαρμακοβιομηχανίες και εταιρίες νοσοκομειακού εξοπλισμού.

Η εφημερίδα "Μαϊνίτσι Σινμπούν" υποστηρίζει ότι οι δωροδοκίες του Χασιμότο και των εννέα συμβούλων ή κυβερνητικών αξιωματούχων έγιναν στο διάστημα 1990-'93 από επιχειρήσεις, όπως "Ιαπωνική Νοσοκομειακή Ενωση Ιατρικού Ρουχισμού" και "Ιαπωνική Ενωση Νοσοκομειακών Γευμάτων".

Ο πρωθυπουργός Χασιμότο, απαντώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας, υποστήριξε ότι έλαβε το ποσό των 41.000 δολαρίων από ορισμένες εταιρίες στο πλαίσιο της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και εξέφρασε την απορία του για τους υπαινιγμούς του Τύπου περί δωροδοκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ