ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσαντίλες

ΤΣΑΝΤΙΣΤΗΚΕ χτες ο Πάγκαλος, γιατί, λέει, για τα εξωτερικά τον ρωτάνε οι δημοσιογράφοι τις ίδιες ερωτήσεις. Δεν εξετάζει καλύτερα αν οι υπουργοί της κυβέρνησης ή και του υπουργείου του, δίνουν πάντα στις ίδιες ερωτήσεις τις... ίδιες απαντήσεις.

***

Πάντως ήταν κατηγορηματικός στο ότι "δε θα δεχτούμε λύση - πακέτο για Αιγαίο - Κυπριακό". Τα χέρια του τα πρόσεξε κανείς; Μήπως τα 'χε πίσω από την πλάτη με διπλωμένα δάχτυλά;

***

Εκτός αν εννοούσε... "δε θα το δεχτούμε σήμερα". Διότι αύριο δεν ξέρεις τι γίνεται. Αμερικανική πρωτοβουλία έρχεται...

***

ΔΙΩΞΗ από εισαγγελέα για την αφίσα της "Μπένετον" που δείχνει δύο άλογα σε στάση αναπαραγωγής. Για την αφίσα που... το δείχνει, ξέρουν να ασκούν δίωξη. Για τα οικονομικά μέτρα του Σημίτη που... το κάνουν, θα γίνει τίποτε;

***

ΚΙ ΑΛΛΟ όπλο αστυνομικού εκπυρσοκρότησε από μόνο του, αυτόματα. Αυτή τη φορά δεν ήταν επειδή (το όπλο) είδε Αλβανό, αλλά επειδή είδε Τσιγγάνο. Πού θα πάει, θα 'ρθει κι ώρα που θα πυροβολάνε γενικώς μόνα τους μόλις δουν άνθρωπο.

***

Οσο για το πόρισμα των ερευνών που θα γίνουν, το πιθανότερο είναι να μιλάει για "αδιευκρίνιστα αίτια" ή αν ζορίσουν τα πράγματα για "ενέργεια εν βρασμώ ψυχής". Δηλαδή, βράστα...

***

ΟΡΓΙΑΖΕΙ λένε ο παράνομος τζόγος με τα παιγνίδια τύπου "αεροπλανάκι". Μη φοβάστε η κυβέρνηση έχει τη λύση. Θα τα προσθέσει κι αυτά στο... νόμιμο τζόγο που - αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι - επίσης οργιάζει στα καζίνο της χώρας.

***

ΝΕΕΣ ρυθμίσεις προωθούνε τώρα για τις κλήσεις της Τροχαίας. Αν δεν την πληρώσεις σε 10 μέρες, αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω. Κοινώς, ή θα "ψάχνεις" αμέσως τις κλήσεις ή θα καταντήσεις να ψάχνεις για αγοραστή του χωραφιού που έχεις στο χωριό, προκειμένου να ξεχρεώσεις...

Οι κεντροαριστεροί του Μάαστριχτ

Ποιος ήταν ο στόχος της επίσκεψης Σημίτη στη Ρώμη και των επαφών που θα έχει εκεί με τον Ιταλό ομόλογό του Ρ. Πρόντι; Επίσημα υποστηρίζεται ότι στόχος είναι η διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής πορείας Ελλάδας - Ιταλίας, προς την Ευρώπη του Μάαστριχτ, ενόψει και της Συνόδου στο Δουβλίνο.

Ασφαλώς και έχει πολλά να "κερδίσει" ο Ελληνας πρωθυπουργός από την ανταλλαγή πείρας στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων. Ο Ιταλός ομοϊδεάτης του έχει πολύ προωθημένες ιδέες, όπως η επιβολή του "Ευρω - φόρου". Ομως και ο "δικός μας" δεν πάει πίσω. Ενα τρισ. λογαριάζει να εισπράξει από φόρους μέσα στον επόμενο χρόνο.

Αυτό, που πάντως ενώνει τους δύο εκπροσώπους της "κεντροαριστεράς" είναι η φιλοδοξία να αποδείξουν, ότι και η "κεντροαριστερά" μπορεί να οδηγεί στο Μάαστριχτ και μάλιστα πιο γρήγορα και αποφασιστικά.

Κεντροαριστεροί του Μάαστριχτ ενωθείτε!

Τα "βραχιόλια"

Ανήλικοι που έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα φορούν υποχρεωτικά "ηλεκτρονικά βραχιόλια", για να μπορούν να ελέγχουν οι αρχές τις κινήσεις τους.

Οχι, δεν είναι θέμα κάποιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, για μια απάνθρωπη μελλοντική κοινωνία. Είναι σύγχρονη πραγματικότητα και αποτελεί απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που ήδη εφαρμόζεται!!!

Αυτά τα "βραχιόλια", με ηλεκτρονικό σήμα, τοποθετούνται ήδη στους καρπούς 16χρονων, ενώ ορίζεται και συγκεκριμένη περιοχή στην οποία μπορούν να κινούνται και οι αρχές ελέγχουν το αν υπερβαίνουν τα όρια! Με απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο και σε παιδιά 10 χρονών! Αυτή η ασύλληπτη, με κάθε κριτήριο, απόφαση έχει προκαλέσει σάλο στη Βρετανία, και αναμφισβήτητα βάζει οποιονδήποτε σε πολύ σοβαρές σκέψεις, για το πού οδηγείται η αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο...

Η "κοτρόνα"

Στο κεφάλι μου

σαν πέτρα

έφαγα

τα νέα "μέτρα"

και ευρέθηκα

με... γάζες

για να κάνουν

κάποιοι "μπάζες"!

Μπαμ! μου ήρθαν,

σαν λιθάρι,

ένα τρισ.

καινούρια βάρη

και στον πόνο μου

επάνω

..."άι σιχτίρ", φώναξα,

"Γιάννο"!

..."Δεκαπέντε άστρα"

γύρω,

είδα, λίγο πριν

να γείρω,

κι έτσι έριξα,

κατόπι,

και μια "μούντζα"

στην "Ευρώπη"!

Ο οίστρος

Πειράχτηκε ο Πάγκαλος

Συνέβη όμως και κάτι άλλο στη συνέντευξη. Δεν άρεσαν στον υπουργό Εξωτερικών οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και, όπως συνηθίζει, επιχείρησε να τους προβοκάρει, κατηγορώντας τους πως χρησιμοποιούν ασφαλίτικες μεθόδους! Η Ασφάλεια, είπε ο Θ. Πάγκαλος, ρωτούσε πενήντα φορές το ίδιο πράγμα, μέχρι να πάρει την απάντηση που επιθυμούσε!

Προφανώς ο Θ. Πάγκαλος δεν έχει συναίσθηση της θέσης του και των ευθυνών του. Και πάνω απ' όλα, δεν ανέχεται ερωτήσεις που του δημιουργούν προβλήματα. Προτιμά τις "συζητήσεις" σε στενό κύκλο, με κάποιους δημοσιογράφους πρόθυμους να τον "λιβανίσουν" και να μεταφέρουν τη "γραμμή". Οσοι δε βρίσκονται σε αυτό το στενό κύκλο, πρέπει, κατά τη γνώμη του Θ. Πάγκαλου, είτε να πειστούν για την ορθότητα των απόψεων του υπουργού, είτε να λασπολογηθούν και να τρομοκρατηθούν και απ' ό,τι φαίνεται δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά αυτό το έργο!

Αλήθεια, χρησιμοποιεί άραγε την ίδια γλώσσα και μέθοδο στις συναντήσεις του με τους συναδέλφους του της ΕΕ, ή μήπως από εκεί αντλεί τα σχετικά μαθήματα..;

Ποιο από τα δύο;

Το προχτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Τα Νέα" επιχειρούσε να πείσει τους αναγνώστες της, δημόσιους υπάλληλους, ότι θα πάρουν 8% αύξηση στο μισθό τους και μάλιστα από την 1η Γενάρη του 1997. Το χτεσινό έρχεται να μας ενημερώσει, ότι "Με 4 κόλπα ξεφεύγουν οι "έχοντες" από τις τσιμπίδες της Εφορίας, για ακίνητα, σκάφη αναψυχής και ΙΧ αυτοκίνητα...".

Και σε μας δημιουργήθηκε η εξής απορία: Αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν τόση αύξηση και μάλιστα, πάνω από τον αναμενόμενο πληθωρισμό και αφού οι "έχοντες" ξεφεύγουν την τσιμπίδα της Εφορίας, από πού θα μαζέψει ή θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση τα μεγάλα ποσά, που έχει βάλει στον κρατικό προϋπολογισμό;

Εσείς, ποιο από τα δυο λέτε ότι δεν είναι αλήθεια;

Τα "πακέτα" και η σύγχυση

Την κατηγορηματική αντίθεση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενες λύσεις - πακέτο στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε και πάλι χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος. Δήλωση, που έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για να διαλυθούν - όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός - οι συγχύσεις, που κάποιοι καλλιεργούν, για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Ελα, όμως, που η σύγχυση, φαίνεται πως έχει γίνει μόνιμος πλέον συνοδός της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Και λέμε σύγχυση, για να μην πούμε τίποτε χειρότερο.

Η κυβέρνηση έχει ολοφάνερα εναποθέσει τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά στις... καλές υπηρεσίες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Οι τελευταίοι, ολοφάνερα επίμονα και συστηματικά, προωθούν τις λύσεις - πακέτο και οι αποδείξεις γι' αυτό αρκετές και αδιαμφισβήτητες. Παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση και δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στα "πακέτα" και εμμένει στην πολιτική της εναπόθεσης. Είναι ή δεν είναι απόδειξη σύγχυσης - τουλάχιστον - αυτό...;

Υπουλη προπαγάνδα

Το έχουν μάθει καλά το παραμύθι τα κυβερνητικά στελέχη. "Υγιείς και φυσιολογικές" χαρακτήρισε τις λαϊκές κινητοποιήσεις ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, για "ζωντάνια" έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Πρώτος διδάξας, βέβαια, ο Κ. Σημίτης, ο οποίος, ήδη από την περασμένη βδομάδα, είχε δώσει τη γραμμή: "Κάθε προϋπολογισμός προκαλεί κινητοποίηση των ενδιαφερομένων. Αυτά είναι μέσα στη ζωή".

Πρόκειται για ύπουλη προπαγάνδα, που γίνεται με "δημοκρατική άνεση". Ποιο είναι το μήνυμα όμως που επιχειρείται να περάσει; Οτι οι λαϊκοί αγώνες είναι άσκοποι, αφού δεν πρόκειται να φέρουν αποτελέσματα. Αυτό που θέλουν να πουν είναι πως ό,τι και αν κάνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, αγρότες, η νεολαία, όσο και αν φωνάξουν και αν διαμαρτυρηθούν, το αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει και "τα σκληρά αλλά δίκαια μέτρα" θα επιβληθούν τελικά.

Ποιο είναι το αδύνατο σημείο της "επιχειρηματολογίας" τους; Οτι είναι πολύ αδύνατοι για να εμφανίζονται τόσο σκληροί απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Η ενωμένη πάλη των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορεί να σαρώσει την αντιλαϊκή πολιτική και τους "ευφάνταστους" διαχειριστές της. Γεγονός που αποδείχνεται και από τις απανωτές συσκέψεις συνδικαλιστών του κυβερνητικού κόμματος - που πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές - ακριβώς για να υπονομευτούν και να αναχαιτιστούν οι αγώνες των εργαζομένων.

Το "ευρωπαϊκό λεωφορείο"

Το είπε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον γραμματέα του ΔΚΑ, Ντ' Αλέμα: "Στην αρχή της συζήτησής μου με τον σύντροφο Ντ' Αλέμα, ανέφερα ότι έχω την αίσθηση πως οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται όλες σ' ένα "λεωφορείο", το οποίο πηγαίνει σε κατεύθυνση που δεν είναι σαφής, δεν είναι βέβαιη και οδηγείται κατά ένα τρόπο, με τον οποίο όλοι όσοι συμμετέχουν, δεν είναι σύμφωνοι".

Αφελής απορία: Γιατί ο πρωθυπουργός, αφού δεν είναι βέβαιος πού πάει και δεν έχει εμπιστοσύνη στους οδηγούς του "λεωφορείου" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρεί να επιβάλλει στον ελληνικό λαό νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα οδηγήσουν περισσότερους στη φτώχεια και την εξαθλίωση; Γιατί αυτή την "τρελή πορεία" του ευρωπαϊκού λεωφορείου την αναγορεύει, ως "νέα μεγάλη ιδέα", όταν το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα είναι ότι η διαδρομή του θα αφήσει πίσω της εκατομμύρια θύματα; Μήπως όλα τα "ανέχεται", ακριβώς γιατί έχει τυφλή εμπιστοσύνη στους οδηγούς και τους έχει εναποθέσει τα πάντα; Μήπως το μόνο που επιθυμεί είναι όλο και όλο να είναι ένας επιβάτης, αδιαφορώντας για το ποιοι και πώς πληρώνουν το εισιτήριο;

Επικίνδυνα φαινόμενα

Επεισόδια επιθέσεων και χειροδικίας από νεαρά άτομα σε μουσουλμάνους και μάλιστα της τρίτης ηλικίας πληροφορούμαστε πως σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή της Κομοτηνής. Και μπορεί, βέβαια, να χαρακτηριστούν ακόμη μεμονωμένα, αφού δεν έχουν πάρει έκταση, αλλά θεωρούμε απαραίτητο να το σημειώσουμε.

Πολύ περισσότερο, που συστηματικά καλλιεργείται από διάφορους κύκλους και από θύλακες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ένα κλίμα υπερπατριωτισμού και εθνικισμού. Ακόμη περισσότερο, που έχουμε και επίσημες δηλώσεις υπουργών - σαν τις πρόσφατες του υπουργού Εξωτερικών - ανάλογου λίγο - πολύ περιεχόμενου και προσανατολισμού.

Και είναι, βέβαια, ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της περιοχής καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες. Εξίσου φανερό, όμως, είναι πόσο πολύμορφα ζημιογόνα και επικίνδυνα είναι τα προαναφερόμενα φαινόμενα. Γεγονός, που υποχρεώνει - θέλουν, δε θέλουν - και τους αρμόδιους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ