ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέες αντικειμενικές τιμές σε 61 περιοχές

Θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα και αφορούν Αττική, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Νότιο Αιγαίο και Δυτική Ελλάδα

Τις νέες αντικειμενικές τιμές σε 61 περιοχές (δήμους και κοινότητες) της χώρας, οι οποίες εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για δήμους και κοινότητες που ανήκουν στις περιφέρειες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νότιου Αιγαίου.

Οι νέες αντικειμενικές τιμές, που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινούν από 85.000 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν μέχρι και 380.000 δρχ. ανά τ. μ. Με βάση τους αναλυτικούς πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ακριβότερη περιοχή είναι η Σκόπελος της περιφέρειας Θεσσαλίας (380.000 δρχ./τ.μ.) και ακολουθούν η Κρωπία (Κορωπί) στην Ανατολική Αττική (320.000 δρχ./τ.μ.), τα Καλύβια στην παραλία Λαγονησίου (320.000 δρχ./τ.μ.), η Νάξος (300.000 δρχ./τ.μ.), η Τήνος (250.000 δρχ./τ.μ.) κλπ. Αντίστοιχα, η φτηνότερη αντικειμενική τιμή βρίσκεται στην Ορεστιάδα (85.000 δρχ./τ. μ.) και ακολουθούν η Αλεξάνδρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (90.000 δρχ./τ.μ.), η Αμφιλοχία (90.000 δρχ./τ. μ.) καθώς και η Αμαλιάδα,τα Κρέστενα,τα Λεχαινά και άλλες περιοχές της Δ. Ελλάδας και της Πελοποννήσου με 100.000 δρχ./τ.μ.

Είναι εμφανές από τα παραπάνω και από τον σχετικό πίνακα ότι αρκετές από τις περιοχές, στις οποίες θα εφαρμοστεί το αντικειμενικό σύστημα, εμφανίζουν έντονη τουριστική και εμπορική κίνηση, όπως είναι η Σκόπελος, η Νάξος, η Τήνος, ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου κλπ.

Η παραπάνω απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα συνοδευτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με ανάλογες κινήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου - σύμφωνα με τις προσδοκίες του υπουργείου - να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στόχος του υπουργείου είναι η άντληση πρόσθετων εσόδων, δεδομένου ότι ο φόρος μεταβίβασης, κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών κλπ. θα υπολογίζεται πλέον σε συνάρτηση με τις παραπάνω τιμές στις περιοχές αυτές. Η συγκεκριμένη κίνηση πάντως του υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την πρόθεση για επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, δε φαίνεται άσχετη με την αναμενόμενη επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ας σημειωθεί τέλος ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται για την εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, όπως είχε προαναγγελθεί παλαιότερα. Οι συγκεκριμένες αξίες (για οικόπεδα και αγροκτήματα) φέρονται ότι θα είναι συνδεδεμένες με τις αξίες που ισχύουν σήμερα στον πιο κοντινό δήμο ή κοινότητα.

Προβληματισμός στο ΤΣΜΕΔΕ για την Τράπεζα Αττικής

Εντείνεται ο προβληματισμός στη διοίκηση του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) για το ενδεχόμενο αγοράς εκ μέρους του Ταμείου σημαντικού πακέτου μετοχών της Τράπεζας Αττικής. Η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, που εξέτασε το όλο θέμα, έληξε χωρίς αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι η Εμπορική υπαναχώρησε με την τελική της πρόταση σε αποτίμηση της Τράπεζας Αττικής αντίστοιχη με την αποτίμηση του ΤΣΜΕΔΕ.

Παράγοντες του ΤΣΜΕΔΕ επισημαίνουν ότι οι απανωτές εμπλοκές δείχνουν την ύπαρξη προβληματισμού στο εσωτερικό του ταμείου. Ο σκεπτικισμός εστιάζεται συγκεκριμένα στο αν η επικείμενη αγορά της Τράπεζας σηματοδοτήσει τη μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ από ταμείο κοινωνικής πρόνοιας σε οργανισμό κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΕΣΟΔΑ
Εισπράχτηκε μόλις το 10% των βεβαιωθέντων προστίμων

Αύξηση 27% παρουσίασαν τα εισπραχθέντα ποσά από τελωνειακές παραβάσεις το δεύτερο τρίμηνο του 1996 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 1995. Από τη σύγκριση των ίδιων περιόδων προκύπτει επίσης αύξηση 143,8% στα συνολικά καταλογισθέντα ποσά από κάθε είδους τελωνειακές παραβάσεις. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα κρατικά ταμεία εισέρευσαν το δεύτερο τρίμηνο του 1996 504 εκατ. δρχ. έναντι 397,5 εκατ. δρχ. το 1995 και 396,4 εκατ. δρχ. το 1994.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα χρηματικά ποσά που εισπράχτηκαν το 1996 συγκριτικά με αυτά που είχαν βεβαιωθεί για είσπραξη, αποτελούσαν μόλις το 10,1% των προστίμων που είχαν επιβληθεί και βεβαιωθεί για είσπραξη (είχαν βεβαιωθεί για είσπραξη περίπου 5 δισ. δραχμές). Το 1995 είχε εισπραχθεί περίπου το 20% των προστίμων που είχαν επιβληθεί και βεβαιωθεί για είσπραξη (εισπράχτηκαν 397,5 εκατ. δραχμές, από τα περίπου 2 δισ. δρχ. που είχαν βεβαιωθεί).

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μειώνονται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και στεγαστικών δανείων προχώρησε χτες η Κτηματική Τράπεζα. Με τις νέες μειώσεις, που κυμαίνονται από ένα μέχρι και τρία τέταρτα της μονάδας, το επιτόκιο απλού ταμιευτηρίου διαμορφώνεται από 12% σε 11,75% (ετήσια απόδοση με ανατοκισμό 12,1%), ενώ μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις στα δάνεια που συνάπτονται με σταθερό επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, το σταθερό επιτόκιο στεγαστικού δανείου τριετούς διάρκειας διαμορφώνεται τώρα σε 15% από 15,5%,εξαετούς διάρκειας σε 15,5% από 16% και δεκαετούς ή δεκαπενταετούς διάρκειας σε 16% από 16,75%. Ταυτόχρονα μειώνεται το επιτόκιο των δανείων στεγαστικού ταμιευτηρίου σταθερού επιτοκίου από 15,5% σε 15%.Αμετάβλητα παραμένουν στο μεταξύ τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου τόσο τα απλά (17,25%) όσο και τα δάνεια στεγαστικού ταμιευτηρίου (15,5%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ