ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνη υποκρισία

Το πρωί της 21.11.1996 εφτά παιδιά της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω" περίμεναν τον υπουργό Γ. Παπαντωνίου να του επιδώσουν ένα υπόμνημα για τους 33 θεραπευτές, που έμειναν ξεκρέμαστοι γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους. Ηταν τα παιδιά, που χτες ήταν χαμένα στους λαβυρίνθους των τεχνητών παραδείσων και σήμερα βαδίζουν στους δρόμους της ζωής, με νόημα και αξίες. Ηταν τα παιδιά που μαζί με τους (απολυμένους) θεραπευτές τους δίνουν τη μάχη κατά της εξάρτησης ως τρόπου ζωής. Δεν ήταν εκεί κανένας ματσουκοφόρος ή κανάλι. Δεν ήταν εκεί, γιατί κανένα απ' αυτά τα παιδιά δε βρέθηκε με μια καρφωμένη σύριγγα στο χέρι κι ούτε κανένα προσφερόταν για ιστορίες "παρανομίας"... Η στάση τους - μια κατάφαση στη ζωή - δεν είχε τηλεοπτικό θέαμα. Δεν προσφερόταν για απρόσκλητες τηλε-δόσεις, συνοδευόμενες με ναρκο-δόσεις κάποιων "ειδικών" εκ των "παραθυρακίων".

Αυτή η ένοχη σιωπή "έσπασε", την ίδια ώρα, στη Βουλή. Εκεί έγινε η "ένοχη" συζήτηση μιας επίκαιρης ερώτησης της Μ. Δαμανάκη για την αποποινικοποίηση της χρήσης, η οποία δήθεν θα "αφαιρέσει από το εμπόριο των ναρκωτικών την τεράστια δύναμη που έχει και η οποία στηρίζεται στο μέγιστο και παράνομο κέρδος"! Ποια σχέση μπορεί να έχουν όλες αυτές οι απόψεις, που ακούστηκαν στη Βουλή, αλλά και που τις περιφέρουν σε καθημερινή βάση στελέχη του ΣΥΝ στα κανάλια, με μια αριστερή πολιτική και πρακτική, πέρα από έναν επικίνδυνο πολιτικάντικο τυχοδιωκτισμό πάνω στις πλάτες της ελληνικής νεολαίας και του λαού μας;

Το τονίζουμε με κατηγορηματικότητα και απόλυτο τρόπο! Καμία σχέση δεν έχουν με την αριστερά, την πρόοδο, την πραγματική ελευθερία του ατόμου οι προτάσεις - που συνυπογράφονται από υπουργούς της κυβέρνησης, βουλευτές της αντιπολίτευσης και διάφορους "ειδικούς" - περί της νομιμοποίησης, των διαχωρισμών "σκληρών" - "μαλακών" κλπ. Απόψεις που εμφανίστηκαν στη διεθνή σκηνή και με την υπογραφή του Μίλτον Φρίντμαν - οικονομολόγου της Σχολής Σικάγου και συμβούλου του Πινοσέτ - του "Εκόνομιστ" και διάφορων γερουσιαστών, στο όνομα να υπάρξουν ...φορολογικά έσοδα απ' το εμπόριο των ναρκωτικών!!!

Αριστερή πολιτική είναι η πολιτική της πρόληψης. Είναι η πολιτική των γενναίων αυξήσεων στον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, χώρων μόρφωσης και ψυχαγωγίας. Είναι οι γενναίες αυξήσεις για τη στήριξη της πολιτικής της αποθεραπείας και επανένταξης, όπου οι απεξαρτημένοι νέοι μπορούν - μαζί με τους συνομηλίκους τους - να δείξουν ότι αξίζουν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Ξεκαθαρίζουμε δυο πράγματα: Δεν πέφτουμε στην "παραμύθα" της "άτιμης κοινωνίας" και των αυτόκλητων φιλεύσπλαχνων "ιδεολόγων". Κάθε άνθρωπος έχει την ευθύνη των πράξεών του. Ομως χρειάζεται διαχωρισμός στις κατηγορίες χρηστών και ανάλογη μεταχείρισή τους. Η ευθύνη του χρήστη πρέπει να εξετάζεται με ευελιξία και αντικειμενικότητα ανάλογα με την ηλικία του, την προσωπικότητα, τις συνθήκες που συνέβη η χρήση. Να εκτίει την ποινή του σε ειδικά θεραπευτικά ιδρύματα κι όχι να κλείνεται σε φυλακές με τους ποινικούς κατάδικους, με εμπόρους ναρκωτικών ή στα ψυχιατρεία.

Ο εξαρτημένος θα πρέπει να έχει ευκαιρίες. Να του γίνουν προτάσεις διεξόδου στην πράξη και όχι στα λόγια, μέσα από ποικιλία θεραπευτικών προγραμμάτων. Αυτά τα προγράμματα λείπουν και όσα υπάρχουν έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Αυτά, μαζί με την πρόληψη, είναι το ζητούμενο των ημερών μας.

Τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνη υποκρισία και ξένα προς κάθε αριστερή πρόταση και προοδευτική αντίληψη. Απλώς θυμίζουν τον μυθικό Περσέα, που φορούσε την κουκούλα για να κυνηγήσει φαντάσματα.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της η κυβέρνηση
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό, για τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των Ελλήνων προσφύγων από τηΡουμανία
  • Αλ. Παπαρήγα: Εδώ και τώρα να δοθούν οι συντάξεις
  • Ως πολίτες άλλης χώρας, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους πολιτικούς πρόσφυγες από τη Ρουμανία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους προβλήματα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει ευθέως από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε καμία ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει αυτοί οι άνθρωποι και για το γεγονός ότι δεν παίρνουν συντάξεις, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στο ρουμανικό κράτος, το οποίο μέχρι πρότινος αρνιόταν να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με την Ελλάδα. Αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι, αν η Ρουμανία αθετήσει τις δεσμεύσεις της, τώρα που η σχετική διακρατική σύμβαση έχει υπογραφεί, ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει καθαρή θέση, δίνοντας την αόριστη υπόσχεση ότι σε μια τέτοια περίπτωση "θα πάρουμε τα μέτρα που πρέπει".

    Σχετικά με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, για το ζήτημα των συντάξεων των πολιτικών προσφύγων, ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: "Στις 23 Φεβρουαρίου 1996 υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και ρουμανική κυβέρνηση, με βάση την οποία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να συνταξιοδοτηθούν οι πρόσφυγες. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 15 εκατομμυρίων δολαρίων από πλευράς της ρουμανικής κυβέρνησης. Από αυτά, τα 12 εκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν σε προϊόντα και τα 3 εκατομμύρια δολάρια πρόκειται να καταβληθούν σε μετρητά, σε 6 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Η συμφωνία αυτή πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή. Δεν έχει κυρωθεί ακόμη, διότι η ρουμανική πλευρά ζήτησε να κυρωθεί μετά τις 3 Νοεμβρίου όπου υπήρχαν εκλογές. Οταν κυρωθεί και από την πλευρά της Ρουμανίας, θα υπάρξει η σχετική υπουργική απόφαση και οι πρόσφυγες αυτοί θα ενταχθούν στις γενικές ρυθμίσεις, οι οποίες κρατούν".

    Αλ. Παπαρήγα: Δώστε τώρα τις συντάξεις

    Παίρνοντας το λόγο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η απάντηση του πρωθυπουργού δεν είναι ικανοποιητική, αλλά ούτε και καθησυχαστική, πολύ περισσότερο, που διαπνέεται από τη λογική ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει καμία ευθύνη για τη συνταξιοδότηση αυτών των ανθρώπων, που είναι πολίτες της Ελλάδας. Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει σαφή θέση - κάτι που δεν έγινε - για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η Ρουμανία αθετήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία. "Σας ρωτάμε - είπε - έχει ή δεν έχει υποχρέωση η ελληνική κυβέρνηση να δώσει συντάξεις σε όλες τις κατηγορίες των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία, που αποτελούν ένα τμήμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ένα τμήμα των ανθρώπων, που πάλεψαν για την απελευθέρωση της χώρας και οδηγήθηκαν στην αναγκαστική προσφυγιά ύστερα από τις γνωστές εξελίξεις, μετά τη λήξη του πολέμου στη χώρα μας; Ξέρετε ότι υπάρχουν Ελληνες πρόσφυγες από τη Ρουμανία που αυτοκτόνησαν τα τελευταία χρόνια, γιατί πεινούσαν και γιατί δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίναι; Επρεπε, ήδη, να είχατε δώσει συντάξεις και ας πηγαίνατε μετά στους διεθνείς οργανισμούς να καταγγείλετε τη ρουμανική κυβέρνηση για αθέτηση των υποχρεώσεών της. Διαπραγματευτήκατε ορισμένα χρόνια, είδατε το αδιέξοδο, ήδη, έπρεπε να έχουν πάρει συντάξεις και να έχει ρυθμιστεί το ζήτημα των ανθρώπων εκείνων που τους αναγνωρίζουν μόνο 1.500 ένσημα. Ομως ήρθαν στην Ελλάδα πάνω από 50 - 55 ετών και δεν μπορούν να βρουν δουλιά, αφού δεν μπορούν να βρουν δουλιά ούτε οι Ελληνες που ζουν αδιαλείπτως από τότε που γεννήθηκαν στην Ελλάδα".

    Καταλήγοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: "Εμείς απαιτούμε εδώ και τώρα να ρυθμιστεί το ζήτημα και ξέρουμε πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν μπορεί επίσης να επιρριφθεί στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία. Οπως χαρίστηκαν τα χρέη της εργοδοσίας απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως δόθηκε άφεση αμαρτιών σ' αυτούς που έφεραν κότερα, χωρίς να πληρώσουν τους πραγματικούς φόρους, δώστε τώρα τα χρήματα κι από κει και πέρα, αν η ρουμανική κυβέρνηση δεν τηρήσει τη συμφωνία, βρείτε τρόπους να τα διεκδικήσετε, αφού, όμως, έχετε λύσει τα προβλήματα των Ελλήνων προσφύγων από τη Ρουμανία".

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
    Κεντρική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα

    Τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ διοργανώνει κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα στο θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ (Ιπποκράτους 7), με στόχο τη μέγιστη δυνατή δημόσια προβολή του αιτήματος για διενέργεια εθνικού Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή) για την επίδοση ψηφίσματος.

    Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος εκπρόσωποι των κυριότερων μαζικών φορέων και οργανώσεων, καθώς και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της χώρας (επιστήμονες, καλλιτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ευρωβουλευτές κ.ά.).



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ