ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα θέλουν να μας πείσουν...

ΔΥΟΜΙΣΙ ώρες συζητάγανε στου Μαξίμου τα κυβερνητικά στελέχη, το πώς θα μας πείσουνε ότι τα νέα οικονομικά μέτρα είναι καλά, απαραίτητα και αναγκαία. Εν ολίγοις, συζητούσαν, όπως είπαν, την επικοινωνιακή τους πολιτική...

***

Ως γνωστόν, η "επικοινωνιακή πολιτική" επιστρατεύεται πάντα όταν δεν υπάρχει "κοινωνική πολιτική", ή ακόμα καλύτερα όταν υπάρχει "αντικοινωνική πολιτική" όπως τώρα.

***

Ομως και το Παγκόσμιο Συνέδριο Επικοινωνιολόγων και συναφών επαγγελμάτων να συγκαλούσαν, τέτοιο επίτευγμα αποκλείεται να το επιτυγχάνανε. Διότι δε θα 'πρεπε απλά να αντιμετωπίσει την κοινή λογική του κάθε μισθωτού αλλά και το... ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

***

Το συμπέρασμα που βγήκε πάντως ήταν ότι "σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός πρέπει να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική". Αυτό σημαίνει, "τρέχτε συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, να μαζέψετε την αγανάκτηση του κόσμου"...***

Και θα τρέξουν, τι να κάνουν. Ο εκσυγχρονισμός θέλει θυσίες...

***

ΑΝΕΠΑΡΚΗ είναι τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, λέει η κυβέρνηση κι έτσι δεν μπορεί να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Α, μάλιστα, τόσο καιρό αυτό είναι το πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν ξέρει ποιοι είναι οι πραγματικά "έχοντες", και γι' αυτό δεν τους φορολογεί...

***

Για τους μισθωτούς πώς γίνεται και τα ξέρει, μέχρι δεκάρας και φορολογεί επίσης μέχρι δεκάρας, είναι να απορείς...

***

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικάτων, αυτός που το '92 πλήρωνε 60 χιλιάδες φόρο, τώρα πληρώνει 274 χιλιάδες, ενώ άμα είχε τιμαριθμοποιηθεί η κλίμακα θα 'πρεπε να πληρώνει 96 χιλιάδες. Αυτό θα πει πρόοδος...

***

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ τη χρήση αστυνομικής βίας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έτσι τουλάχιστον δήλωσαν οι αρμόδιοι. Δηλαδή άμα την επέτρεπε τι θα συνέβαινε;

***

Αντί για περιπολία θα βγαίνανε για... σαφάρι λαθρομεταναστών, τσιγγάνων κι άλλων μειονοτήτων;

Ποια "λύπη" και "ευαισθησία";

Αποθέωση της υποκρισίας. Επίδειξη δήθεν ευαισθησίας και ευθιξίας. Ο λόγος για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο οποίος, σχολιάζοντας την εν ψυχρώ δολοφονία του Τσιγγάνου Τάσου Μουράτη στη Λιβαδειά από τον αστυνομικό της Τροχαίας Δημ. Τρίμη, δε δίστασε να εμφανιστεί με τεθλιμμένο ύφος εκφράζοντας τη λύπη του και αποδοκιμάζοντας "τέτοιου είδους πρακτικές και ενέργειες".

Και λοιπόν; Αυτό είναι όλο; Μήπως θέλουν να πιστέψουμε ότι ήταν μια "άτυχη στιγμή" και δε θα επαναληφθεί; Οτι τα όπλα των αστυνομικών δε θα εκπυρσοκροτήσουν, από μόνα τους, όταν την επόμενη φορά "αντικρίσουν" Αλβανό λαθρομετανάστη ή Τσιγγάνο και τελικά και κάποιον διαδηλωτή; Αστεία πράγματα.

Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν αλλάζει τίποτα στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση - ενώ ξέρει πολύ καλά πώς εκπυρσοκροτούν τα όπλα των αστυνομικών - δεν μπορεί να εμφανίζεται τεθλιμμένη και συντετριμμένη. Γιατί εξοργίζει περισσότερο. Η υποκρισία έχει και τα όριά της.

Αλλαγές...

Πάει και

το "σταγονόμετρο",

ανάμεσα

στα άλλα,

και μην προσμένεις

"αύξηση",

κοσμάκη,

ούτε στάλα!

Το Μάαστριχτ, λεν

κι η "σύγκλιση"

πλέον

δεν επιτρέπει

ούτε μια στάξη

από... ρευστό

στου μισθωτού

την τσέπη.

Και για τον ίδιο

το σκοπό,

τρισ. και κακή μας

μοίρα,

αντί για σταγονόμετρο

οι μπαγαπόντες,

τήρα,

κρατούνε, τώρα,

μοναχά,

τον... "αναρροφητήρα"!

Ο οίστρος

"Κοινωνική ευαισθησία" ή γκαιμπελισμός;

Αυτό θα πει "κοινωνική ευαισθησία". Ο πρωθυπουργός και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν αμέσως την "ευαισθησία" τους, μόλις πληροφορήθηκαν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οι συνταξιούχοι αντέδρασαν στο περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού 1997. Ενόψει μάλιστα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη, έγιναν πολλές συσκέψεις στα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία και διαπίστωσαν τη "ρίζα του κακού". Βρήκαν ότι αυτό που φταίει για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δεν είναι το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού, αλλά η κακή "επικοινωνία" που είχε η κυβέρνηση με το λαό. Μάλιστα, παρακαλώ, η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται, επειδή ...νομίζουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Και για να διαλύσουν τις "αυταπάτες" - που κατά την κυβέρνηση έχουν οι εργαζόμενοι για το νέο προϋπολογισμό - ο πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο, σε σύσκεψη που είχαν χτες, αποφάσισαν να καταστρώσουν ένα πρόγραμμα "βελτίωσης της επικοινωνίας της κυβέρνησης με το λαό"!

Η ουσία του προγράμματος "βελτίωσης της επικοινωνίας της κυβέρνησης με το λαό" είναι πως, στις επόμενες μέρες, οι εργαζόμενοι θα δεχτούν μια συστηματική πλύση εγκεφάλου, με επιχειρήματα που θα προσπαθούν να πείσουν ότι το άσπρο είναι μαύρο. Και, βέβαια, που θα μας "ενημερώνουν" για το πόσο καλός και δίκαιος είναι ο κρατικός προϋπολογισμός και η νέα λιτότητα. Αυτό θα πει "εκσυγχρονισμός". Το τι ψέματα θα ακουστούν μέχρι την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού δε λέγεται. Μακάρι να διαψευστούμε.

Τι μένει τελικά;

Μια απλή ματιά στα αριθμητικά στοιχεία, τα σχετικά με το κονδύλι της μισθοδοσίας στις ΔΕΚΟ, που η ίδια η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα, βγάζει αμέσως το συμπέρασμα ότι η αύξηση ανέρχεται στο 6,7% περίπου.

Μόνο, που η αύξηση αυτή αφορά το συνολικό κονδύλι της μισθοδοσίας και όχι τους μισθούς των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ. Γεγονός που σημαίνει ότι από το 6,7% πρέπει να αφαιρεθεί το ποσοστό που αναλογεί στη λεγόμενη ωρίμανση των μισθών. Πρέπει να αφαιρεθεί, επίσης, το ποσοστό που αναλογεί στο κόστος του μεγαλύτερου από το 1996 αριθμού οικειοθελών και άλλων αποχωρήσεων - σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πέντε προς έναν.

Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι τι ποσοστό μένει τελικά - αν μένει - ως αύξηση στους μισθούς των εργαζόμενων. Πάντως, δεν είναι το 7%, που βεβαίωνε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

"Πλάτες" στην εργοδοτική ασυδοσία

Το 1985 διενεργήθηκαν 163.374 έλεγχοι και επιθεωρήσεις εργασίας από τις αρμόδιες για το σκοπό αυτό κρατικές υπηρεσίες. Το 1994 έγιναν μόνο 85.446. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, μετά από μια δεκαετία και ενώ όλα τα σχετικά, με την επιτακτική ανάγκη των ελέγχων, στοιχεία δείχνουν αυξητικές τάσεις, οι έλεγχοι πέφτουν στο μισό! Τα στοιχεία είναι πέρα για πέρα αληθινά, αλλά και ακόμη περισσότερο αποκαλυπτικά, αφού φανερώνουν ανάγλυφα τις "πλάτες" των κυβερνητικών πολιτικών στην αυξανόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία.

Και, ίσως, κανείς σκεφτεί ότι δε φταίνε οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους, αλλά οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι, που κάθονται και δε δουλεύουν και άλλα παρόμοια. Τα στοιχεία, όμως, είναι κατηγορηματικά και ρίχνουν τις ευθύνες στους προηγούμενους και τους σημερινούς κυβερνώντες. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας βρίσκονται ουσιαστικά υπό διάλυση. Τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους ανύπαρκτα και το έμψυχο δυναμικό ελάχιστο. Για το 1994, παράδειγμα που υπάρχουν επίσημα στοιχεία, 170 μόλις τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές είχαν αναλάβει να ελέγξουν 13.137 επιχειρήσεις, από τις πολύ περισσότερες που υπάρχουν...

Σταματήστε τους...

Πήραν φόρα στο Δήμο Πειραιά και αποφάσισαν να... γεμίσουν το κέντρο της πόλης με υπόγεια γκαράζ και τσιμέντο. Ηδη γλυκοκοιτάζουν τις πλατείες Κοραή, Τερψιθέας, Κανάρη, Πηγάδας και βλέπουμε... Επιμένει απ' την άλλη κι ο Κ. Λαλιώτης, για το σχεδιαζόμενο, στο Μικρολίμανο, γκαράζ.

Η γάγγραινα ξεκίνησε με τα σχέδια για τα οικόπεδα της "Υπεραγοράς" και απλώνεται, όπως φαίνεται, ραγδαία. Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας,τρενάρει την απόφασή του, επί της προσφυγής για το γκαράζ της "Υπεραγοράς" με κίνδυνο, αν δεν απαντήσει εντός των προθεσμιών, να ανάψει το "πράσινο φως" και σ' αυτή την τσιμεντοποίηση.

Και μπορεί, βέβαια, κάποιοι δημοτικοί και κυβερνητικοί "εγκέφαλοι", να... πιστεύουν, πως θα λύσουν - με πρόσχημα το υπαρκτό κυκλοφοριακό πρόβλημα και την ανυπαρξία χώρων παρκαρίσματος - το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Πειραιά και όχι μόνον αυτού, αλλά οι εργαζόμενοι του Πειραιά και η πόλη θα πληρώσουν τελικά το "μάρμαρο" και μάλιστα πολύμορφα, όπως ο καθένας καταλαβαίνει.

Υπουργικά φούμαρα

"Αλλα λόγια...", ή "από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα". Ο υπουργός Πολιτισμού "ξανακτύπησε" με θεωρητικές κορόνες, που εκτόξευσε χτες, στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Συγγραφέων.Ο υπουργός προτρέπει "να διακηρύξουμε όλοι μας (!) την εμμονή σε έναν πολιτικό φιλελευθερισμό νέου τύπου, που είναι απολύτως αναγκαίος ως θερμοκήπιο, μέσα στο οποίο μπορεί να ανθίσει η έμπνευση, όχι μόνο του λογοτέχνη, αλλά καθενός δημιουργού του πολιτισμού". Ευτυχώς, όμως, οι λογοτέχνες και δημιουργοί εμπνέονται χάριν της ελευθερίας της σκέψης, της κρίσης, των συναισθημάτων τους και δεν έχουν ανάγκη "νέου τύπου" κυβερνητικά θερμοκήπια.

Προφανώς, ο υπουργός και η κυβέρνηση πετάνε "φιλελεύθερα" φούμαρα, για να κρύψουν τις "Ερινύες" τους (αν έχουν ενοχές...), που καλπάζουν τα υποπροϊόντα του ...πολιτισμού τύπου "Κόκα Κόλα", που οι άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων δε βρίσκουν καν χώρο να εκφραστούν, που δεν εφαρμόζουν σωστά το νόμο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, που δε στηρίζουν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Και πολλών άλλων...

Κομβικές... συμφωνίες

Σύμφωνοι βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ κι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, στο ότι είναι κομβικό ζήτημα για την εξωτερική πολιτική της χώρας, η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Επίσης αμφότεροι επέκριναν την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και έλλειψη πολιτικής συνεννόησης στο εσωτερικό της χώρας.

Η σύμπτωση απόψεων σε αυτά τα δύο θέματα, δεν είναι βέβαια τυχαία. Πηγάζει από τις πολιτικές θέσεις των δύο κομμάτων, σχετικά με το ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας, πρέπει σήμερα να αναζητήσει συμμάχους - τριτεγγυητές, των εξωτερικών της συνόρων, όπως για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις μέρες μας, αν αναζητήσεις κοινά σημεία ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, στο βάθος πάντα θα βρεις τον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό". Αλλωστε, εκεί στηρίζουν και τη λεγόμενη εθνική συνεννόηση...

Ο "Ελληνάρας"

Ξαναχτύπησε ο "Ελληνάρας" Παπαθεμελής. Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, απειλεί την κυβέρνηση να μην τολμήσει να επιτρέψει τον επαναπατρισμό των σλαβόφωνων πολιτικών προσφύγων - μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που ζουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ξεσπώντας σ' ένα φασιστικό παραλήρημα, ο "χριστιανοσοσιαλιστής" βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αυτούς τους πολιτικούς πρόσφυγες "ελληνογενείς γενίτσαρους", που "στρέφονται κατά της προηγούμενης πατρίδας τους και της προηγούμενης καταγωγής τους", επειδή "έχουν εθνολογική μετάλλαξη εσωτερική, ψυχική και δράση την οποία γνωρίζουν οι πάντες... "!

Τώρα, αν κατηγορήσουμε τον Παπαθεμελή ως εμπνεόμενο από εθνικοσοσιαλιστικές, χιτλερικές αντιλήψεις, θα τον αδικήσουμε; Οχι, αλλά το θέμα είναι αν θα στενοχωρηθεί γι' αυτούς τους χαρακτηρισμούς, ο "Ελληνάρας" ή θα πει "τιμή μου και καμάρι μου"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ