ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Θα κρατηθούν τα προσχήματα;

Επιμένει η ιρλανδική προεδρία να θεωρεί πως τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν πρέπει να επηρεάσουν την εξέλιξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί τη μετατροπή του κειμένου της 15 Ιουλίου που προωθεί η ιρλανδική προεδρία. Ως εκ τούτου, αν η προεδρία της ΕΕ επιμείνει, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, δε θα υπάρξει κοινή θέση.

Η "σκληρή" ελληνική θέση, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, είναι αυτή τη συγκεκριμένη φορά η μόνη δυνατή απάντηση της Αθήνας, καθώς για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να καταγραφεί σε επίσημο κείμενο της Κοινότητας η άποψη πως τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν είναι δυνατό να παρεμποδίζουν την εξέλιξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων.

Η θέση αυτή, την οποία ασπάζεται σχεδόν το σύνολο των εταίρων, αλλά και οι ΗΠΑ, ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα, καθώς μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την εκκίνηση μιας εφ' όλης της ύλης συζήτηση των ελληνοτουρκικών.

Πράγματι, στο κείμενο που προωθεί η ιρλανδική προεδρία, περιγράφεται και το επόμενο βήμα προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο "ελληνοτουρκικό ζήτημα": Συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για όλα τα θέματα και παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πηγών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η ιρλανδική προεδρία θα αναζητήσει μια συμβιβαστική φόρμουλα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξέλιξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων. Πάντως οι ίδιες πηγές, θεωρούν πολύ δύσκολο να εξευρεθεί, σε αυτή τη φάση, αυτή η φόρμουλα, καθώς μετά τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου την περασμένη Πέμπτη, τα περιθώρια κινήσεως της ελληνική κυβέρνησης δεν επιτρέπουν υπαναχωρήσεις.

Η επανάληψη από τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, την περασμένη Πέμπτη, των πάγιων θέσεων της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διαμορφώνονται - μέσα στο κυβερνών κόμμα - για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αναζήτηση "λύσεων" στα ελληνοτουρκικά.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ολα τα χατίρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Επί της... ουσίας, συμφωνεί και ο αρχηγός της ΝΔ

Υπόθεση ρουτίνας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,την εξέταση της πορείας της οικονομίας της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός απαντώντας χτες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της ΝΔ Μ. Εβερτ,για την απειλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αν μέχρι την Ανοιξη του 1997 δε μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 7,6% του ΑΕΠ, θα ανασταλούν οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Συνοχής, είπε ότι οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εντάσσονται στο Ταμείο Συνοχής έχουν αποφασίσει την κατά διαστήματα εξέταση της οικονομίας τους για να διαπιστωθεί αν πραγματοποιούνται οι στόχοι του Προγράμματος Σύγκλισης. Από την εξέταση αυτή διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα ακολουθεί το Πρόγραμμα. Η εκτίμηση της Επιτροπής ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 1996 θα είναι 7,9% του ΑΕΠ, αντί 7,6%, ο Κ. Σημίτης είπε ότι δεν είναι ακριβής και θα αποδειχθεί στο τέλος του χρόνου.

Ο Μ. Εβερτ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και επιτρέπει να δέχεται η χώρα πολιτικές πιέσεις σε βάρος της. Τόσο όμως ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγαν να αναφερθούν στην πραγματική αιτία των προβλημάτων της χώρας, η οποία δεν είναι άλλη από την πολιτική που και οι δύο, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του μααστριχτικού τόξου, δογματικά, ακολουθούν.

Να σημειωθεί ότι ο Μ. Εβερτ μιλώντας αργότερα σε επερώτηση του κόμματός του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε: "Ποτέ η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είπε πάρτε σκληρά μέτρα, για τη Σύγκλιση προς το Μάαστριχτ".

ΠΑΣΟΚ
Μέτρα εξαπάτησης των λαϊκών μαζών!

Τρόπους για να εκλαϊκεύσει την ...αντιλαϊκή πολιτική και να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να περάσει τα νέα μέτρα - λαίλαπα, προσπαθεί να εφεύρει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Η καλύτερη οργάνωση και συντονισμός της προπαγανδιστικής μηχανής, ώστε να υποβοηθάται και υποστηρίζεται αποτελεσματικότερα η επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν περνάει στη "βάση" του κόμματος και την "κοινή γνώμη" η επιχειρηματολογία της για την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, όπως ότι τα μέτρα έχουν "κοινωνική ευαισθησία", καθώς και ότι θα πληρώσουν "οι έχοντες και κατέχοντες". Επίσης στη σύσκεψη τονίστηκε πως δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές οι διαφοροποιήσεις βουλευτών και στελεχών σε κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες χαλάνε το "γενική εικόνα" και επηρεάζουν αρνητικά την κυβερνητική προπαγάνδα. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε η ρήση του Κ. Σημίτη ότι "όλοι πρέπει να σηκώσουν το πολιτικό κόστος" των αντιλαϊκών μέτρων και "όλοι οφείλουν να πειθαρχήσουν".

Προκειμένου να διευκολυνθεί ο συντονισμός μεταξύ κόμματος - κυβέρνησης συστάθηκε ενιαίο όργανο, με επικεφαλής τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδη, που θα ασχολείται με την έγκαιρη προετοιμασία της "επικοινωνιακής πολιτικής" και τον "εξοπλισμό" των στελεχών του Κινήματος. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν αρκεί η γενική προβολή των κυβερνητικών επιλογών, αλλά χρειάζεται και η "ζωντανή επαφή" με τις λαϊκές μάζες. Τις υπηρεσίες του στο όργανο που συστάθηκε θα προσφέρουν και οι Κ. Λαλιώτης και Κ. Σκανδαλίδης.

Συνάντηση Κ. Στεφανόπουλου - Αντιστασιακών δημοσιογράφων

Την ανάγκη για προβολή και αξιοποίηση της Εθνικής Αντίστασης με την εισαγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και άλλα αιτήματά τους, έθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων - Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 44, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ν. Καραντηνός και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, πρότειναν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ίδρυση Μουσείου ΕΘνικής Αντίστασης καθώς και την ανέγερση κεντρικού μνημείου για την Εθνική Αντίσταση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής με την παράλληλη μνημειακή ανάπλαση του χώρου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "ζήτησε να έχει ενημέρωση σχετικά με την προώθηση των ζητημάτων που του ετέθησαν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ