ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΜΑ

ΛΙΓΑ εικοσιτετράωρα πριν την 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική, πανϋπαλληλική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη, 28 του Νοέμβρη, συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε όλη τη χώρα, προσπαθούν να κινητοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις για την ολόπλευρη επιτυχία της, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα συνέχισης, διεύρυνσης και κλιμάκωσης του αγώνα. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία κινητοποιούνται, ενημερώνουν τους εργαζόμενους, σφραγίζουν με τα δικά τους, ουσιαστικά, αιτήματα το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης. Ο "Ρ" παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα για τα "μέτρα - καταιγίδα" της κυβέρνησης και την ανάγκη να γίνει το συλλαλητήριο της Πέμπτης, αφετηρία αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Συγκεκριμένα:

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ από όλη τη χώρα μιλούν για την προετοιμασία και τους στόχους της απεργίας, "χρωματίζοντας" ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές της χώρας και διάφοροι κλάδοι εργαζομένων (σελίδες 8 - 9).

ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ του αγώνα και οι αγρότες. Ορόσημο στην αγωνιστική ιστορία, στην πολύχρονη πάλη της αγροτιάς της Θεσσαλίας, θ' αποτελέσει η ερχόμενη Πέμπτη, 28 Νοέμβρη. Τη μέρα αυτή οι Θεσσαλοί αγρότες, ξεκινώντας με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα από τις επαρχίες και τα χωριά των τεσσάρων Θεσσαλικών νομών, θα φτάσουν στη Λάρισα και θα καταλάβουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Παράλληλα κοινό μέτωπο πάλης δημιουργούν στη Θεσσαλία αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, συνταξιούχοι, για να αποκρούσουν την επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ εναντίον τους (σελίδες 10 - 11).

ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ κινητοποιήσεις θα απαντήσουν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων στη νέα λιτότητα της κυβέρνησης Σημίτη, μετά την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων Ελλάδας, που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, του δημοσίου και των τραπεζών (σελίδα 11).

ΤΑ... "ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗΝ ΨΕΥΔΗ" για την εισοδηματική πολιτική 1997. Αν παραμονές των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτέμβρη, σημειώναμε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δεν έλεγαν την αλήθεια για την εισοδηματική πολιτική, σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως έλεγαν και λένε συνειδητά ψέματα!... Με αλχημείες προσπαθούν να κρύψουν το "ψαλίδι" στις κοινωνικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό του '97, αφού μειώνονται κατά 11,3% οι δαπάνες υγείας - πρόνοιας και κατά 3,9% οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης (σελίδες 14 - 15).

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ δραχμές θα υφαρπάξει η κυβέρνηση από κάθε δημόσιο υπάλληλο το 1997, μόνο με το νέο σύστημα της "εισοδηματικής πολιτικής", με εξαίρεση κάποιους "τυχερούς" που θα χάσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες! Κανένας υπάλληλος του δημοσίου σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να πάρει αυξήσεις που στο ελάχιστο να καλύπτουν τη φετινή χαμένη αγοραστική τουδύναμη (σελίδα 16).

ΑΣΗΚΩΤΑ μοιάζουν να είναι για την κρατική τηλεόραση τα οικονομικά της προβλήματα, αφού μέχρι τις 30.6.96 το έλλειμμα ήταν 33 δισ. Η κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, επιμένει ν' αγνοεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και προσανατολίζεται να εξασφαλίσει πόρους για την ΕΡΤ, με αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ήδη μειωμένο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών (σελίδα 21).

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ προσχολικής αγωγής - αν και αναγνωρίζεται διεθνώς ως θεμέλιο της πνευματικής, ηθικής και σωματικής εξέλιξης ενός παιδιού - μάλλον δε χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ελλάδα. Διαφορετικά δεν εξηγείται η άθλια πλέον κατάσταση που επικρατεί στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς της χώρας μας, που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο απελπιστική τόσο για τους γονείς και τα μικρά παιδιά, όσο - και κυρίως - για τους εργαζόμενους σ' αυτούς (σελίδες 36 - 37).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ