ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΤ
Υπό το βάρος των ελλειμμάτων

Ασήκωτα μοιάζουν να είναι για την κρατική ραδιοτηλεόραση τα οικονομικά της προβλήματα, αφού μέχρι τις 30.6.96 το έλλειμμα ήταν 33 δισ.

"Ωρολογιακή βόμβα, που πάνω της κάθεται η ΕΡΤ", είχε χαρακτηρίσει πριν ακριβώς από ένα χρόνο, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου το οικονομικό πρόβλημα της εταιρίας. Δυστυχώς η "ωρολογιακή βόμβα" δε φαίνεται ν' απομακρύνεται από τα θεμέλια του Μεγάρου της Αγίας Παρασκευής, όχι μόνο στο άμεσο χρονικό διάστημα, αλλά και στο απώτερο μέλλον, σύμφωνα και με τον νέο προϋπολογισμό της περιόδου 1.7.96 έως 30.6.97. Η κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, επιμένει ν' αγνοεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αφήνοντάς τη να λιμνάζει στα οικονομικά της αδιέξοδα. Η ΕΡΤ αντλεί το "εισόδημά" της κύρια από το ανταποδοτικό τέλος, αλλά και από δάνεια και εν μέρει από την κρατική επιχορήγηση. Την περασμένη περίοδο το ανταποδοτικό τέλος απέφερε στην ΕΡΤ έσοδα ύψους 42 δισ. 247 εκατ. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εξασφαλίσει πόρους για την ΕΡΤ, με αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ήδη μειωμένο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Στο "πακέτο" των προτάσεων, που επεξεργάζεται η επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων, γίνεται λόγος και για πάγωμα των μισθών των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Αντί η κυβέρνηση να στηρίξει την ΕΡΤ, με την αύξηση για παράδειγμα της επιχορήγησής της από τον κρατικό προϋπολογισμό και να δώσει στην εταιρία ώθηση για την ανάπτυξή της, αναλώνεται σ' ευχολόγια και μεγαλοστομίες, οι οποίες βέβαια κάθε άλλο παρά όφελος αποφέρουν στην ΕΡΤ. Η έλλειψη της πολιτικής βούλησης, άλλωστε, είναι και η κύρια αιτία, που εδώ και χρόνια η ΕΡΤ πορεύεται στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των προβλημάτων της, μη μπορώντας να ξεφύγει από την "εσωστρέφειά" της και μη τολμώντας ν' αποτινάξει το "ζυγό" της, από τις κυβερνητικές επιταγές και επιλογές. Με "ενέσεις" κυβερνητικής αδιαφορίας, λίγο πριν το 2000 και μέσα σ' ένα τηλεοπτικό ιδιωτικό τοπίο, που σφύζει από κιτρινισμό, ανοησία, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό, η ΕΡΤ ετοιμάζεται για νέο "άλμα" ελλείμματος, όπως αποδεικνύεται και από το νέο προϋπολογισμό. Απ' ό,τι υπολογίζεται, μάλιστα, το έλλειμμά της μέχρι το τέλος του χρόνου ενδέχεται ν' αγγίξει τα 38 δισ.

"Νέα" αύξηση του ελλείμματος

Ζημιογόνος - φυσικά - και ελλειμματικός είναι και ο προϋπολογισμός του 1997. Ο "απολογισμός" του περασμένου διαστήματος εμφανίζεται θετικός με 3 δισ. 82 εκατ. Το έλλειμμα της προηγούμενης χρονιάς, όμως, δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, επειδή καλύπτεται από το δάνειο ύψους 18 δισ. που πήρε η ΕΡΤ στις 2.4.96 από την "Hill Samuel Bank Ltd".

Ασήκωτα εξακολουθούν να είναι για την ΕΡΤ τα οικονομικά της "βάσανα", αφού τα γενικά βάρη της εταιρίας μέχρι και τις 30.6.96 ανέρχονται σε 33 δισ. Η ΕΡΤ δεν απαλλάχτηκε από το ύψος και του πρωτογενούς της ελλείμματος, που ανέρχεται σε 11 δισ. 50 εκατ. δρχ. (1 δισ. το μήνα). Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι το πρωτογενές έλλειμμα αντί να μειωθεί, θ' αυξηθεί. Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό της περιόδου 1.7.96-30.6.97, το πρωτογενές έλλειμμα θ' ανέλθει στο ύψος των 16 δισ. 640 εκατ. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό - εφόσον ακόμη δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση - δε συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, ενώ οι δαπάνες του προσωπικού είναι αυξημένες κατά 10,6%. Συγκεκριμένα, ενώ το ανταποδοτικό τέλος στον προϋπολογισμό '95-'96 ανήλθε σε 42 δισ. 247 εκατ. στον προϋπολογισμό του '96-'97 προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 43 δισ. Οι δαπάνες του προσωπικού από 22 δισ. 726 εκατ., που ήταν την περίοδο '95-'96, σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού, θα φτάσουν τα 25 δισ. 150 εκατ.

Περιορισμένο είναι το ποσό που η ΕΡΤ διαθέτει σε πρόγραμμα και μάλιστα σε μια εποχή ανταγωνισμού, στην οποία η ΕΡΤ θα έπρεπε να είναι "πρωτοπόρος", προσφέροντας στους τηλεθεατές ένα πρόγραμμα ποιότητας, με νέες σειρές κι εκπομπές. Περίπου 16 δισ. ήταν τα "έξοδα" της εταιρίας για το πρόγραμμα των ΕΤ-1 και ΕΤ-2 (10 δισ. 55 εκατ. για την ΕΤ-1 και 5δισ. 825 εκατ. για την ΕΤ-2), τα "έξοδα" όμως παραμένουν στάσιμα, αφού και στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται για τα προγράμματα των δύο καναλιών ποσό ύψους 15 δισ. Η κρατική επιχορήγηση στην προηγούμενη χρήση - μαζί με την επιχορήγηση για τη δορυφορική - έφτασε τα 3δισ. 750 εκατ., ενώ και στη νέα χρήση δεν ξεπερνά τα 3 δισ. 500 εκατ. Περιορισμένα, βέβαια, είναι τα έσοδά της από τις διαφημίσεις, που ανήλθαν στο ποσό των 2 δισ., ενώ προβλέπεται μία μικρή "άνοδος", που θ' αγγίξει τα 2 δισ. 500 εκατ. την επόμενη περίοδο.

Η οικονομική κατάσταση της ΕΡΤ, όπως καταγράφεται και από τους επίσημους "απολογισμούς", δεν άλλαξε ρότα μέσα στο χρόνο που πέρασε, με αποτέλεσμα οι κλυδωνισμοί στα θεμέλια της "ζωής" της να δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το μέλλον της. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι τέτοιον καιρό η ΕΡΤ έπασχε από πρωτογενές έλλειμμα ύψους 11 δισ. και από σωρευτικό έλλειμμα ύψους 32 δισ.!

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ