ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αριστερά είναι συνδεμένη με τον συλλογικό αγώνα

Ομιλία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες το βράδυ στην Αρτα

"Η Αριστερά στην Ελλάδα ήταν πάντα μάχιμη και ρηξικέλευθη δύναμη και είχε ανέκαθεν μία αντικαπιταλιστική διάθεση, αντίληψη και πρακτική",υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ομιλία του χτες το βράδυ στην Αρτα. Συγκεκριμένα ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: "Οσο πιο δεξιά, νεοφιλελεύθερη είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο εντείνεται η ιδεολογικοπολιτική του επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και το εργατικό, μαζικό και λαϊκό κίνημα. Ταυτόχρονα, προπαγανδιστικά χρησιμοποιούν φιλολαϊκές έως και σοσιαλιστικές κορόνες. Οσο πιο αντιλαϊκά οδεύουν τόσο πιο "αριστερή" φρασεολογία χρησιμοποιούν για την εξαπάτηση των οπαδών και ψηφοφόρων τους.

Το μέγα εύρημα, το νέο ιδεολόγημα του κ. Σημίτη είναι η ανακάλυψη της "Κεντροαριστεράς".

Η συζήτηση που άρχισε ανάμεσα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επιδιώκει να παρουσιάσει τις σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις ως τη σύγχρονη Αριστερά στην Ελλάδα.

Αλλά ποια είναι η Αριστερά στην Ελλάδα;

Οποιος αποδέχεται την αστική αντίληψη για την ανάπτυξη της χώρας. Οποιος συμφωνεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ό,τι συνεπάγεται αυτή. Οποιος αποδέχεται με λόγο και πράξη, άμεσα ή έμμεσα, τη "νέα τάξη πραγμάτων" των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών.

Οποιος αποδέχεται την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Οποιος ακολουθεί μια συμβιβαστική πολιτική και καλλιεργεί ηττοπαθείς αντιλήψεις μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Μπορεί να λέγεται αριστερός;

Μπορεί να υποστηρίζει ότι μάχεται για τις αξίες και τα οράματα της Αριστεράς;

Η Αριστερά στην Ελλάδα ήταν πάντα μάχιμη και ρηξικέλευθη δύναμη.

Είχε πάντα μια ανατρεπτική διάθεση, αντίληψη και πρακτική.

Είχε ανέκαθεν μια αντικαπιταλιστική στάση και δράση.

Τη συγκινούσαν τα εξεγερτικά μηνύματα και η αντιιμπεριαλιστική της αντίληψη και η φιλειρηνική της δράση συσπείρωνε και κινητοποιούσε πλατιές λαϊκές και νεολαιίστικες δυνάμεις".

Επιστρατεύουν την καταστολή

"Εμείς ως ΚΚΕ δε δίδουμε "πιστοποιητικά" αριστεροσύνης.

Ωστόσο, έχουμε κάθε δικαίωμα να μιλήσουμε για την Αριστερά στη χώρα μας και να υπενθυμίσουμε - σε όσους είτε το ξεχνούν είτε το απεμπολούν - ότι η Αριστερά για ογδόντα περίπου χρόνια συμβάδιζε με την πολιτική και τις γενικές θέσεις του ΚΚΕ.

Δεν υπήρξε στην ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος της Ελλάδας κάποια Αριστερά η οποία να συμβαδίζει με την αστική ή τη σοσιαλδημοκρατική αντίληψη και πρακτική.

Εάν σήμερα ο πρωθυπουργός θέλει να "εφεύρει" ή ακόμα, γιατί όχι, να κατασκευάσει μια "Αριστερά" δικών του προδιαγραφών, είναι άλλο ζήτημα.

Αυτή η δήθεν Αριστερά, να είναι σίγουρος, δεν πρόκειται να συγκινήσει και πολύ περισσότερο να κινητοποιήσει κανέναν πραγματικό αριστερό, κανέναν αγωνιστή νέο ή παλιότερο, που θέλει να παλέψει ενάντια στα μονοπώλια και τους Ευρωαμερικανούς.

Θέλουμε να σημειώσουμε και μια άλλη πλευρά της κυβερνητικής δραστηριότητας, αυτήν του αυταρχισμού. Μια πάγια αλήθεια επανέρχεται στην καθημερινή ζωή του λαού. Για να περάσουν τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα και γενικότερα κάθε αντεργατική πολιτική, επιστρατεύονται συχνά οι δυνάμεις καταστολής. Ετσι το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Η αστυνομοκρατία, που κυριάρχησε στις μέρες του γιορτασμού του Πολυτεχνείου και ειδικά την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας.

Οι επελάσεις δυνάμεων των ΜΑΤ κατά των τσιγγάνικων καταυλισμών και η δολοφονία ενός πλανόδιου μικροπωλητή.

Οι συλλήψεις στελεχών της ΚΝΕ μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, άλλες συλλήψεις νεολαίων και μελών της ΚΝΕ, καθώς και οι προβοκάτσιες, που θέλουν να στήσουν με κάθε ευκαιρία, είναι επικίνδυνα σινιάλα.

Αυτά μαζί με τον εμπρησμό των γραφείων του ΚΚΕ στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά και τη βόμβα που τοποθέτησαν "τρομοκράτες" στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας σηματοδοτούν μια ανησυχητική κατάσταση.

Το εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα πρέπει όχι μόνον να ανησυχεί, αλλά και να δράσει αποφασιστικά, μαζικά, ενωμένα και κυρίως να εντείνει την επαγρύπνησή του. Οι δυνάμεις της καταστολής και όποιες αντιδραστικές δυνάμεις θέλουν να τρομοκρατήσουν το μαζικό κίνημα, πρέπει να συναντήσουν ένα αγωνιστικό μέτωπο λαού και νεολαίας. Μέτωπο, που πάνω του θα συντριβεί κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού".

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας,σήμερα Κυριακή στις 10.30 π.μ. θα περιοδεύσει στο Καινούργιο και στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει στη Λεπενού.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή τις παρακάτω εκδηλώσεις: Στις 10 π.μ. στο Χαρακοποιό Πυλίας, με τον Μ. Αρβανιτάκη.Στις 7 μ.μ. στον Πύργο Τριφυλίας με τον Μ. Αρβανιτάκη.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί αύριο Δευτέρα τις παρακάτω εκδηλώσεις: Στις 6.45 π.μ. στα συνεργεία του ΟΤΕ με τον Στ. Βαμβέτσο.Στις 6.45 π.μ. στα ΕΛΤΑ με τον Γ. Λυριτζή,μέλος της ΕΠ. Στις 9 π.μ. στις τράπεζες με τον Δ. Τζαβάρα.Στις 9.30 π.μ. στο ΙΚΑ με τον Ν. Διασάκο.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί την Τρίτη 26 Νοέμβρη τις παρακάτω εκδηλώσεις: Στις 9 π.μ. στο Διοικητήριο με τον Δ. Τζαβάρα.Στις 7 μ.μ. στην Ελληνοκκλησιά με τον Γ. Πετρόπουλο.Στα Δημοτικά Σχολεία, 6ο, 7ο και 21ο, με τον Ντ. Μακρόπουλο.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί την Τετάρτη 27 Νοέμβρη εκδήλωση στη Λευκοχώρα στις 7 μ.μ. με τον Στ. Βαμβέτσο.
  • Η ΝΕ Χίου καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, που κατάγονται από τη Χίο και ζουν στην περιοχή της πρωτεύουσας, σε σύσκεψη την Παρασκευή 29 Νοέμβρη,στις 6 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), για τη συγκρότηση Επιτροπής Ετεροδημοτών από τη Χίο.
  • Την Τετάρτη 27 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση της Επιτροπής Ετεροδημοτών Κρήτης, με θέμα την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και το πρόγραμμα δράσης.
Προσφορές στο ΚΚΕ

Οι παρακάτω αγωνιστές - μέλη της "Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ" του Μόντρεαλ Καναδά, πρόσφεραν για τον εκλογικό αγώνα|

  • Κ. Ν. και ΠΕΤΡΟΣ Φ. ΚΟΤΣΟΡΝΙΘΗΣ και ένας φίλος από 100 δολάρια.
  • Αγωνιστής από τη Λακωνία 200 δολ.
  • ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΜΟΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΟΥΧΟΣ από 50 δολάρια.
  • ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΡΑΣ και ΣΟΥΡΟΣ ΝΑΒΟΛΗΣ από 80 δολάρια.
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ 40 δολ.
  • Γ. Ρ.,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ από 30 δολ.
  • ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΟΠΕΛΑΣ 25 δολ.
  • ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΡΝΟΣ,ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ,ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΟΒΑΣ,ΠΙΕΡΟΣ,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ και ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΩΝΑΣ από 20 δολάρια.
  • Γ. Σ.,ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΒΑΚΑΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ από 10 δολάρια.
  • ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΠΗ 100 δολάρια, στη μνήμη του θείου της Μάκη Λιμπεράτου.
  • Η "Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ" ΜΟΝΤΡΕΑΛ πρόσφερε 2.046,46 δολάρια.
  • Σε συνεστίαση που οργανώθηκε στις 29 Σεπτέμβρη 1996 από τη "Λέσχη Φίλων και οπαδών του ΚΚΕ" στο ΣΙΔΝΕΪ της Αυστραλίας, συγκεντρώθηκαν και στάλθηκαν στην ΚΕ του ΚΚΕ 1.200 δολάρια για την Οικονομική Εξόρμηση.
ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Βραδιά ποίησης και λογοτεχνίας

Το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" οργανώνουν αύριο στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Ζωγράφου (Καλλικράτους 28-30) βραδιά ποίησης και λογοτεχνίας με τους ποιητές και συγγραφείς Καραβίδα, Μαυρογιώργο, Σιδέρη και Νικολόπουλο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ευάγγελος Μαχαίρας για την έκθεση της διεθνούς επιτροπής περί "ημιτελούς Ειρήνης στα Βαλκάνια" και για το πακέτο των αμερικανικού τύπου Ντέιτον για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στη Μαγνησία τιμούν το ΔΣΕ

Το Σάββατο 30 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και οι οργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Ν. Ιωνίας Βόλου και καλούνται να πάρουν μέρος οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, καθώς και όλος ο μαγνησιώτικος λαός. Η εκδήλωση αυτή είχε προγραμματιστεί για τις 27 Οκτώβρη σε χώρο που έδρασε ο ΔΣΕ αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ διοργανώνει κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα στο θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ (Ιπποκράτους 7), με στόχο τη μέγιστη δυνατή δημόσια προβολή του αιτήματος για διενέργεια εθνικού Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή) για την επίδοση ψηφίσματος.

Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος εκπρόσωποι των κυριότερων μαζικών φορέων και οργανώσεων, καθώς και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της χώρας (επιστήμονες, καλλιτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ευρωβουλευτές κ.ά.).

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13, και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ. Σε ένταση των προσπαθειών για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6 μ.μ. - 8 μ.μ. ) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5 μ.μ. - 7.30 μ.μ. ) τηλ. 4618.180.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5 μ.μ. - 6 μ.μ. ) τηλ. 4610.362.

Οικονομική Εξόρμηση του ΚΜΕ

Το ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) ξεκίνησε από τις 15 Νοέμβρη Οικονομική Εξόρμηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Γενάρη του 1997, με στόχο να οργανώσει τη βιβλιοθήκη του, να συμβάλει στη μελέτη της ιστορίας του ΔΣΕ και να αναβαθμίσει γενικότερα τη λειτουργία του Κέντρου.

Το ΚΜΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του να βοηθήσουν για την επιτυχία της Εξόρμησης.

Τα γραφεία του ΚΜΕ είναι Πατησίων και Τροίας 36 (στάση Αγγελοπούλου). Τηλέφωνα: 88.10.046, 88.10.074.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ