ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρση της πλήρους απασχόλησης στην ΕΡΤ

Λύσεις εξυγίανσης: αύξηση ανταποδοτικού τέλους, πάγωμα μισθών και πληρωμή των χρεών από το δημόσιο

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ, αλλά και σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων - όπως φαίνεται - "επεκτείνεται" και στην ΕΡΤ. Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, κατά τη χτεσινή του ομιλία στο 13ο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ,έκανε λόγο για σταμάτημα των συμβάσεων αορίστου χρόνου στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Για "σταμάτημα" δηλαδή - όπως συμβαίνει και σε άλλους χώρους - της πλήρους απασχόλησης και "ενίσχυσης" της μερικής απασχόλησης. Στην ΕΡΤ, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, στο εξής δε θα συνάπτονται συμβάσεις αορίστου χρόνου, που ουσιαστικά σημαίνει άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων της ΕΡΤ. Τις "ανησυχίες" τους για τις δηλώσεις του υπουργού, εξέφρασαν στο χαιρετισμό τους ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ, Ν. Καραντηνός και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γ. Παπαμιχαήλ.

Στη χτεσινή εναρκτήρια ημέρα του Συνεδρίου, μέσα από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, "αναδείχτηκαν" τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κρατική - ή εθνική όπως τελευταία λέγεται - ραδιοτηλεόραση, αλλά και όλο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους. Παράλληλα, μέσα από τις ομιλίες του υπουργού ΜΜΕ και του προέδρου της ΕΡΤ, δεν αποκλείστηκε και το πάγωμα των μισθών των εργαζομένων, ενώ όπως είπε ο Δημήτρης Ρέππας η κυβέρνηση θ' αναλάβει να πληρώσει το χρέος της ΕΡΤ. Σύμφωνα με επίσημους απολογισμούς, μέχρι το τέλος του χρόνου θα φθάσει τα 38 δισ., όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Θανάσης Χατζαράς. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, με την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, θα υποχρεώσει τους Ελληνες πολίτες ν' αναλάβουν να βγάλουν την ΕΡΤ από το οικονομικό της αδιέξοδο. Ο Μάκης Κοψίδης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, αφού ουσιαστικά αποτελεί έναν ακόμη έμμεσο φόρο για τους εργαζόμενους.Ο Μάκης Κοψίδης τόνισε πως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και εξυγίανση της ΕΡΤ είναι η "ριζική αλλαγή" του τελευταίου νόμου για τα ΜΜΕ, που ψηφίστηκε όταν υπουργός Τύπου ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

"Αιχμηρός" κατά της ιδιωτικής τηλεόρασης και των "συμφερόντων" που εξυπηρετεί ήταν στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης,ο οποίος άνοιξε και τις εργασίες του Συνεδρίου. Ο Απόστολος Κακλαμάνης, όπως και στο παρελθόν, μίλησε για το αναρχούμενο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στο οποίο, όπως είπε, "βασιλεύει η οικονομική ιδιοτέλεια" και κυριαρχεί η "πρόκληση, η παραπληροφόρηση και η παραπλάνηση της κοινής γνώμης".

Στον "κατήφορο" της ιδιωτικής TV

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για τον "κατήφορο" των ιδιωτικών ΜΜΕ και υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός "σαφούς νομοθετικού πλαισίου",το οποίο θα δίνει "σε κάθε ένα από τα Μέσα, εκείνο το ρόλο που ταιριάζει στο συμφέρον του τόπου" και όχι σε "άτομα και ομάδες "συμφερόντων", που θέλουν να εξασφαλίσουν κάτι για τον εαυτό τους". Μίλησε επίσης για 5 - 6 "κυρίους", που ελέγχουν την ενημέρωση του λαού, καθώς και εκβιασμούς και συναλλαγές με την πολιτική εξουσία.

Την πλήρη συμφωνία του με τα όσα ανέφερε το πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Κοψίδης.Τα περισσότερα, όπως είπε, "ιδιωτικά κανάλια, όχι τυχαία, μέσα από μια σειρά εκπομπών, στοχεύουν στην υπονόμευση και στον εκχυδαϊσμό των δημοκρατικών και ανθρώπινων αξιών".Στάθηκε στο μονοπώλιο της AGB και στο ρόλο που παίζει στο "καναλιζάρισμα" της τηλεοπτικής διαφήμισης και πρότεινε τη δημιουργία εταιρίας μετρήσεων η οποία θα είναι υπό την εποπτεία του δημοσίου και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ και η ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων της, είναι για τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Θανάση Χατζαρά,οι δύο "όροι" για την "επιβίωση" της ΕΡΤ. Βασικούς άξονες για την ανάπτυξή της, μεταξύ άλλων θεωρεί την πρόωρη συνταξιοδότηση και την οργανωτική αναδιάρθρωση. Στη σημερινή κατάσταση της ΕΡΤ και στο σχέδιο "μεταρρύθμισης", που έχει σε συνεργασία με την κυβέρνηση προτείνει, στάθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου.

Τη χτεσινή πρώτη ημέρα του Συνεδρίου χαιρέτισαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι φορέων και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Θ. Κουρουσόπουλος. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν σήμερα με ομιλίες για τα προβλήματα της ΕΡΤ και με τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ. Στο νέο ΔΣ δε θέτει υποψηφιότητα ο "μακροβιότατος" πρόεδρός του Θανάσης Χατζαράς,ο οποίος θα προτιμήσει να γίνει μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ.

Τα αποτελέσματα της επιδρομής των "γνωστών - αγνώστων" κουκουλοφόρων, στα γραφεία του ΚΚΕ, στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ