ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Ερχονται νέα δεινά για τους εργαζόμενους

"Ο προϋπολογισμός του 1997 είναι ο πιο αντιλαϊκός απ' όσους γνώρισε ο τόπος μας τις τελευταίες δεκαετίες",υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Και συνέχισε: "Για άδικο προϋπολογισμό μιλούν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν για την ταμπακιέρα: Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από αυτό το ξαναμοίρασμα της πίτας; Είτε γιατί θέλουν να τους συγκαλύψουν, επειδή στην πραγματικότητα συμφωνούν, είτε γιατί δεν το τολμούν, αποφεύγουν να πουν ότι κερδισμένοι θα βγουν οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές ενώ για τους εργαζόμενους έρχονται νέα δεινά".

Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι "ο προϋπολογισμός είναι μεν σκληρός αλλά δίκαιος", ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι αυτού του είδους η προπαγάνδα αποσκοπεί στο να κρύψει τη νέα φορολογική επιδρομή, που σχεδιάζεται σε βάρος των εργαζομένων, τη στιγμή που τα κέρδη της πλουτοκρατίας μένουν άθικτα και συνεχώς ενισχύονται. Προς απόδειξη αυτού, ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε: "Κατά ποσοστό 13,4%, δηλαδή 2,5 περίπου φορές πάνω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, προβλέπεται να αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι. Κατά 21%, δηλαδή τρεισήμισι φορές πάνω από τον πληθωρισμό, προβλέπεται να αυξηθούν οι άμεσοι φόροι που θα κληθούν να καταβάλουν τα φυσικά πρόσωπα και μόνο κατά 15% αυξάνουν οι φόροι για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις επιχειρήσεις". Στη συνέχεια, ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στην αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και πρόσθεσε: "Αν σ' όλα αυτά προσθέσουμε και τις προγραμματισμένες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, καθώς και τους νέους φόρους που προωθούνται μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τότε γίνεται ολοφάνερο ότι έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων".

Αναφερόμενος στην πολυδιαφημιζόμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών ο Αχ. Κανταρτζής επισήμανε: "Η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών που αφορούν τους βουλευτές και ορισμένους άλλους είναι ελκυστικό περιτύλιγμα, για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα και τη φορολόγηση μιας σειράς επιδομάτων που κατακτήθηκαν από τους εργαζόμενους στην προσπάθειά τους να αυξήσουν στοιχειωδώς το εισόδημά τους. Ταυτόχρονα, το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση όχι μόνο αφήνει άθικτες τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, αλλά τους δίνει και άλλες".

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ασταμάτητος ο κυβερνητικός κατήφορος

Τα ΜΑΤ στέλνει η κυβέρνηση στη Θεσσαλία, σε μια νέα επίδειξη αδιαλλαξίας

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους, με το κεφάλι ψηλά, περιφρουρώντας την αγωνιστική τους ενότητα και έχοντας αποσπάσει την ένθερμη και πλατιά αλληλεγγύη και συμπαράσταση των εργαζόμενων και του λαού, οι αγρότες της Θεσσαλίας παρέμεναν, μέχρι αργά χτες βράδυ, στα μπλόκα περιμένοντας την απόφαση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα, που συνεδρίαζε την ίδια ώρα για να χαράξει την παραπέρα πορεία του αγώνα. Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι, μια πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία διακόπηκε για να επαναληφθεί γύρω στις 6 το απόγευμα, προκειμένου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής να συζητήσουν και να πάρουν τη γνώμη των αγωνιζόμενων στα μπλόκα αγροτών.

Με οργή και αγανάκτηση υποδέχτηκαν οι αγρότες τη νέα έκφραση της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης, δηλαδή την αποστολή αρκετών διμοιριών ΜΑΤ στη Θεσσαλία, με δήθεν στόχο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας από τις παρακαμπτήριες οδούς.

Ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στο Αίγιο

Το προσωρινό άνοιγμα του μπλόκου στον κόμβο του Μεγανίτη, στο Αίγιο, αποφάσισε χτες, αργά το απόγευμα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιγιάλειας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως οι αγρότες της Αιγιάλειας διακόπτουν προσωρινά και θα επανέλθουν πιο μαχητικοί, πιο αποφασιστικοί στον αγώνα, γιατί οι λογαριασμοί τους με την κυβέρνηση ήταν και είναι ανοιχτοί.

Σημειώνουν επίσης πως έδωσαν έναν ηρωικό αγώνα, 22 μέρες τώρα, αποκρούοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να τσακίσει την ενότητα, αλλά και το φρόνημα των αγροτών. Δεν τα κατάφερε να τους κάμψει. Δηλώνουν πως είναι νικητές. Πως έχουν κατακτήσει την αγωνιστική τους ενότητα.

Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, έχει πλέον, αποκαλυφθεί. Αποκαλύφθηκε με ποιους είναι, ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί, καθώς και η άνευ όρων υποταγή της στις θελήσεις της ΕΕ.

Η ανακοίνωση καταλήγει πως οι δρόμοι των αγροτών δε συναντώνται με εκείνον που έχει πάρει η κυβέρνηση. Υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί με την κυβέρνηση και αυτοί θα λυθούν στο δρόμο του αγώνα.

Αμφίβολη η συνάντηση

Σκεπτικισμός επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και μεταξύ των "αγροτοπατέρων", που εμφανίστηκαν ως "Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Μακεδονίας - Θράκης", για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έτσι όπως προτείνεται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα, "στο πλαίσιο του διαλόγου για τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, ο οποίος πρέπει να πραγματοποιηθεί με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Δευτέρα 23-12-96 και ώρα 2.30 μ.μ. με τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ". Υπενθυμίζεται ότι προχτές βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει, επίσης γραπτώς, ότι αύριο Δευτέρα στις 6 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με 5μελή αντιπροσωπεία αγροτών της Μακεδονίας.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαριστεί αν τελική τελικά η "Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Μακεδονίας - Θράκης" θα πάει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υπέβαλε παραίτηση ο Βιντένοφ

ΣΟΦΙΑ.-

Την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του υπέβαλε χτες, στην έναρξη του συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ζαν Βιντένοφ, καθιστώντας μάλιστα σαφές ότι δεν πρόκειται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία ή την αρχηγία του κόμματος.

Ο Βιντένοφ δήλωσε ότι η παραίτηση της κυβέρνησής του "θα επιτρέψει στη Δημοκρατική Αριστερά να παρουσιάσει στη Βουλή την κυβέρνηση που χρειάζεται σήμερα η Βουλγαρία και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης".

Ο Βιντένοφ, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωθυπουργία το 1994, μετά την νίκη του ΒΣΚ στις εκλογές, αναμένεται να προωθήσει τη διαδικασία ανάδειξης νέας κυβέρνησης μετά την 15η του Γενάρη, καθώς έως τότε η Βουλή θα παραμείνει κλειστή, λόγω των εορτών. Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν ο Βιντένοφ να επανεξετάσει τη στάση του, αν πιεστεί από το 42ο έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Θάνατος Αμερικανού συντρόφου

Από το Μαϊάμι της Φλόριδας μας ήρθε αυτές τις μέρες η θλιβερή είδηση για το θάνατο σε ηλικία 85 χρονών του ακριβού Αμερικανού φίλου και συντρόφου Χάρι Σπέκτορ, που είχε αφιερώσει όλη τη ζωή του στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Ταυτόχρονα, μαζί με τη συντρόφισσά του Νόρμα είχαν πάρει ενεργό μέρος στη Νέα Υόρκη, όπου κατοικούσαν μέχρι πριν ένα χρόνο, και στους αγώνες συμπαράστασης του αμερικανικού προοδευτικού κινήματος προς τους εξόριστους και φυλακισμένους Ελληνες πατριώτες τόσο παλιότερα όσο και στα μαύρα χρόνια της χούντας. Διακρίνονταν πάντα για την απλότητα, σεμνότητα και καλοσύνη του.

Στη συντρόφισσα Νόρμα και στα παιδιά τους στέλνουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ '97
Συζήτηση στο γνωστό αντιλαϊκό μοτίβο

Αποκαλυπτική, ως προς τον εισπρακτικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα των δημοσιονομικών μέτρων που προωθούνται παράλληλα με τον προϋπολογισμό, ήταν η ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, στη χτεσινή, τελευταία ημέρα συζήτησης του θέματος στη Βουλή. Αιτιολογώντας την εμμονή της κυβέρνησης, να μην προχωρήσει στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας - πάγιο αίτημα των συνδικάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων - υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί". Παραδεχόμενος πως η τιμαριθμοποίηση θα ελάφρυνε τις επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, υποστήριξε ότι στον προϋπολογισμό αντισταθμίζεται μέσω των.... αυξήσεων των ΔΕΚΟ, "που δε θα ξεπεράσουν ποσοστό μεγαλύτερο του προϋπολογισμού". Μιλώντας συνολικά για τον προϋπολογισμό, επανέλαβε τη γνωστή κυβερνητική θέση ότι η πορεία σύγκλισης και ο στόχος της εισόδου στην ΟΝΕ, είναι σήμερα η "πρώτιστη προτεραιότητα".

Κατά τα άλλα η χτεσινή πρωινή συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή συνεχίστηκε με αγορεύσεις βουλευτών, στο "μοτίβο" τη γνωστής αντιπαράθεσης. Οι βουλευτές της ΝΔ επιδόθηκαν στη δημαγωγία γύρω από τα λαϊκά προβλήματα που οξύνει η πολιτική της κυβέρνησης κι από την άλλη οι κυβερνητικοί βουλευτές έδωσαν μαθήματα στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πώς ένα κόμμα του κεφαλαίου πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της τάξης του. Δεν έλειψαν και οι αήθεις επιθέσεις κατά των αγώνων των αγροτών και του ΚΚΕ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Τζανής πχ ισχυρίστηκε ότι οι αγρότες των μπλόκων είναι "τσιφλικάδες" και ζήτησε από το ΚΚΕ, να απαντήσει "για ποιους αγρότες αγωνίζεται"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ