ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Θατσερικός προϋπολογισμός, αυταρχικές οι μέθοδοι επιβολής

Αναμφισβήτητα, γνωρίζουμε όλοι σ' αυτήν την αίθουσα τι σημαίνει προϋπολογισμός. Δεν είναι, παρά ένα τμήμα του συνολικού κυβερνητικού προγράμματος. Είναι φυσικό η συζήτηση να μην περιοριστεί στο θέμα του προϋπολογισμού αυστηρά, αλλά να διευρυνθεί, κρίνοντας τη γενικότερη πολιτική σας. Με αυτήν την έννοια, δεν έχουν νόημα οι κραυγές που ακούσαμε προχτές κατά την ομιλία του βουλευτή Β. Μπούτα, ότι όποιος αποπειράται να κάνει μια γενίκευση της συζήτησης είναι εκτός θέματος.

Θατσερική η πολιτική σας, θατσερικός και ο προϋπολογισμός σας, αυταρχικές και βίαιες οι μέθοδοι, που χρησιμοποιείτε για να επιβληθεί.

Η αδιαλλαξία σας να ικανοποιήσετε αγροτικά αιτήματα μικρού οικονομικού κόστους οφείλεται στο γεγονός ότι θέλετε να καθυποτάξετε το λαό, να του τσακίσετε κάθε πνεύμα αντίστασης, προκειμένου να επιβάλετε σιγή νεκροταφείου σε όλη την Ελλάδα. Θέλετε ένα λαό προσκυνημένο, να αισθάνεται την ανάγκη να φιλήσει όποιο χέρι δεν μπορεί να δαγκώσει.

Να ξέρετε ότι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι, που σήμερα βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται ούτε τα ελάχιστα αιτήματά τους, δε μένουν μόνο με άδειες τις τσέπες. Βγαίνουν πλούσιοι σε πείρα και θα επιστρέψουν με πιο πολιτικοποιημένα αιτήματα, πιο έμπειροι, πιο συντονισμένοι, πιο ενωμένοι.

Πέφτετε πολύ έξω

Σας προειδοποιούμε, χωρίς να υποτιμάμε τις προσωρινές δυσκολίες, ότι πέφτετε έξω, αν πιστεύετε ότι μπορεί να τσακίσετε το λαϊκό κίνημα και, κυρίως, να φράξετε την προοπτική και το μέλλον του. Οι αγώνες δε θα σταματήσουν, η μια μορφή θα διαδέχεται την άλλη, η μια μορφή θα εναλλάσσεται με την άλλη. Ο ένας κλάδος θα δίνει τη σκυτάλη στον άλλο και όλοι μαζί θα κλιμακώνουν τον αγώνα με στόχους προοπτικής. Ο αγώνας θα είναι σκληρός, μακρόχρονος και θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μπλόκο, εναντίον της πολιτικής που τρέφει τα κέρδη για την πλουτοκρατία και τις ζημιές για το λαό.

Στα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον, θα ξεσηκωθεί ένας ολόκληρος λαός, όχι γιατί κάποιοι του έδωσαν παράγγελμα, αλλά γιατί θα έχει κατακτήσει πολύτιμη πείρα. Δε θα διεκδικεί κάποια άμεσα και επιμέρους αιτήματα, δε θα διεκδικεί μια διαπραγμάτευση με την όποια κυβέρνηση υπάρχει, δε θα αναγνωρίζει κανένα θεσμικό διάλογο. Θα διεκδικεί την ανατροπή της πολιτικής, δηλαδή την ανατροπή της όποιας αντιλαϊκής κυβέρνησης και κρατικής εξουσίας. Θα διεκδικεί την ανάδειξη μιας λαϊκής κυβέρνησης, που εκφράζει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, κατά της πλουτοκρατίας.

Ποτέ δεν έχει συμβεί ως τώρα, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ένας κρατικός προϋπολογισμός να είναι τόσο καταδικασμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού, και μάλιστα 2 μήνες μετά τις εκλογές. Ο ηρωικός ξεσηκωμός των αγροτών, που τους έχετε ξεγελάσει, όχι μια και δύο φορές, αλλά πάμπολλες τα τελευταία χρόνια, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να σκεφθεί, γιατί πάρα πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές αντιστέκονται. Δεν είναι καθυστερημένοι, όπως τους ονομάζετε ή τους θεωρείτε, αλλά αρκετά συνειδητοποιημένοι. Δε σας ψήφισαν για να τους αδειάζετε τα πορτοφόλια με νέους φόρους που βάζει ο προϋπολογισμός, με νέα συνεχή εισοδηματική λιτότητα, που επίσης ο προϋπολογισμός κατοχυρώνει. Δεν υπάρχει τμήμα των εργαζομένων, που δεν έχει εκδηλώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την αντίθεσή του. Δε θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχουν απεργήσει οι διπλωματικοί υπάλληλοι και να κινείται ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό με προσωπικό ασφαλείας.

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Οι αγώνες φέρνουν ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για τον τόπο, για την οικονομία, για την ανάπτυξη: Οτι σ' αυτόν τον τόπο υπάρχουν πολλοί, πολλοί περισσότεροι, από όσο όλοι πιστεύαμε, που ξέρουν καλά τι σημαίνει αξιοπρέπεια, τι σημαίνει θάρρος της γνώμης. Νέοι άνθρωποι διακήρυξαν ότι είναι αποφασισμένοι να μείνουν στον τόπο τους και να μη συναινέσουν σε μια πολιτική, που καταδικάζει την ύπαιθρο στην πρωτοφανή ερήμωση, στη μετατροπή της σε ένα γηροκομείο - πτωχοκομείο.

Ηδη, λοιπόν, αρχίζει να ορθώνεται ένα μεγάλο μπλοκ δυνάμεων που ψήφισε χωριστά, αλλά τώρα παλεύει μαζί, και θα παλεύει μαζί με νέα δύναμη και το επόμενο διάστημα. Αυτό, για μας, είναι δημοκρατία.

Εσείς που δε νοιάζεστε για το πώς θα κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι οικογένειες των ανέργων, των μισθοσυντήρητων και τη συνταξιούχων, πώς θα κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά που έχουν πληγεί από την αντιλαϊκή πολιτική τόσων χρόνων, υποκρίνεστε, όταν λέτε ότι νοιάζεστε για την ελεύθερη μετακίνηση των ταξιδιωτών, που τάχα εμποδίζονται να κάνουν ειδυλλιακές διακοπές εξαιτίας των αγροτών και των ναυτεργατών. Αν νοιαζόσαστε πραγματικά, δε θα φέρνατε τέτοιο προϋπολογισμό.

Χτες, κύριε πρωθυπουργέ, ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Πέτρος Κωστόπουλος, τον οποίο τιμήσατε με συνέντευξη, δήλωσε ότι αν επρόκειτο να πάει στο Βόλο και τον εμπόδιζε ο Παττάκης θα τον πυροβολούσε. Λυπάμαι, γιατί, με την πολιτική που έχετε, αναγκάζεστε να επιστρατεύετε τέτοιους τύπους, προκειμένου να υπερασπιστούν την πολιτική σας και εσάς προσωπικά από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι ανάμεσα στους μεγαλοϊδιοκτήτες μεταφορικών μέσων βρήκατε πολύτιμους συμμάχους στη συκοφάντηση των αγροτικών και ναυτεργατικών αγώνων. Τέτοιους συμμάχους, σας τους χαρίζουμε.

Περί δημοκρατίας και ηθικής

Το τελευταίο διάστημα, εμφανίζεται οξυμένο στη χώρα μας το πρόβλημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ.

Εδώ και 20 μέρες, δεν περίσσεψαν μόνο τα μπλόκα και οι διαμαρτυρίες, περίσσεψαν ο παρασκηνιακός τρομοκρατικός εκβιασμός, η ρουσφετολογία, η κομματική και κρατική εξαγορά, τα ανώνυμα τηλεφωνήματα, αλλά και οι επώνυμες προσωπικές απειλητικές πιέσεις, για να πάρουν τα τρακτέρ οι αγρότες, που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλους χώρους, να εγκαταλείψουν τους συναγωνιστές τους, να καταγγείλουν τους δήθεν υποκινητές σαν αγροτοπατέρες και μισθοφόρους. Ηταν τόσο μεγάλος ο κατάλογος των εκβιασμών, που, βέβαια, τίποτε δεν έμεινε κρυφό. Είναι προς τιμή μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία, για το πώς και πώς πιέστηκαν και εκβιάστηκαν. Αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι, να είσαστε βέβαιοι, τρέφουν τη μεγαλύτερη οργή και αηδία γι' αυτήν την κατάσταση, αυτοί είναι που θα βρουν κουράγιο να ξαναβγούν στους δρόμους και αυτή τη φορά δε θα είναι τα εύκολα θύματά σας. Ας σκεφθούν οι εργαζόμενοι πού βρίσκεται η δική σας ευαισθησία, η ευαισθησία ορισμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης, που προχώρησαν σε σωρεία μηνύσεων σε βάρος των εξεγερμένων αγροτών. Γιατί δε δείχνετε την ίδια ευαισθησία, όταν ισχυροί εργοδότες απολύουν έγκυες γυναίκες, προσβάλουν την προσωπικότητά τους, όταν παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία;

Εδώ βγήκε αθώος ο κ. Λάτσης και ξεχάστηκαν από την κυβέρνηση οι 13 νεκροί - θύματά του από τη γνωστή έκρηξη στην Ελευσίνα. Ο Κ. Σημίτης, προσωπικά, υπερασπίστηκε τον κ. Λάτση. Ας ψάξουν οι κύριοι δικαστές, και ο ιδιαίτερα ευαίσθητος κ. Τσουκάτος, αλλά και εσείς κ. πρωθυπουργέ, έστω από προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες δεν τολμούν να καταγγείλουν τις εργοδοτικές παραβιάσεις, γιατί οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, που ποτέ, βέβαια, δεν έκαναν καλά τη δουλιά τους, έχουν περάσει σε αχρηστία, στο όνομα της μείωσης του προσωπικού και της έλλειψης κονδυλίων.

Τις μορφές πάλης δεν τις επέλεξαν οι αγρότες, οι ναυτεργάτες. Τις υποδείξατε εσείς με τα μπλόκα που έχετε στήσει σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, στην τσέπη του, στο δικαίωμα για δουλιά, για ελεύθερο χρόνο, για ανεκτό, έστω, βιοτικό επίπεδο. Την υποδείξατε εσείς με την πολιτική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" και "εσείς κόψτε το λαιμό σας".

Η θεωρία της προσαρμογής

Χτες, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, έγινε συζήτηση για τη γενικότερη στρατηγική στην αγροτική οικονομία. Η ΝΔ, ο Συνασπισμός υπογράμμισαν, ότι υπάρχει κυβερνητική ευθύνη, για το πόσο και πώς προσαρμόστηκε έγκαιρα η οικονομία της χώρας στα κοινοτικά δεδομένα. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν ως και αυτοκριτική για το ότι έγιναν στο παρελθόν λάθη στην πολιτική προσαρμογής. Σε ένα βαθμό και το ΔΗΚΚΙ, αν καταλάβαμε καλά, μιλά για ένα τέτοιο πρόβλημα. Η εκτίμηση ότι τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας είναι διαρθρωτικά δίνει και παίρνει.

Είμαι βέβαιη ότι η ίδια θέση θα χρησιμοποιηθεί, αν κάνουμε συζήτηση για τη βιομηχανία, για τη βιοτεχνία, για τις νέες τεχνολογίες, για την εισοδηματική πολιτική, για το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα. Σε όλα τα ζητήματα θα βάλετε, τα κόμματα που υπογράψατε το Μάαστριχτ, την ταμπέλα "αναδιάρθρωση" και "αναπροσαρμογή". Και ο ένας θα κάνει κριτική στον άλλο για την ικανότητα προώθησης αυτής της αναπροσαρμογής.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση παραπλανά το λαό, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται φιλολαϊκά, κάνοντας κριτική, όχι στην ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά στην ικανότητά της. Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι ικανή, όταν πρόκειται να μεθοδεύσει την αφαίρεση λαϊκών κατακτήσεων, όταν βρίσκει πλάγιους δρόμους για να ικανοποιεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, που, από την πολλή αγάπη στην πατρίδα, μόλις νομίσουν ότι θίγεται κάποιο από τα συμφέροντά τους, κατά μια τρίχα, τότε αμέσως παραγγέλνουν ότι θα κατεβάσουν την ελληνική σημαία, και θα ανεβάσουν οποιαδήποτε ξένη σημαία ευκαιρίας. Κατά τα άλλα, οι εκβιαστές είναι οι εργάτες, οι υπάλληλοι και οι αγρότες.

Οι αναδιαρθρώσεις και οι αναπροσαρμογές έχουν πολιτικό, κοινωνικό, ταξικό περιεχόμενο. Είναι σε βάρος του λαού, είναι υπέρ της πλουτοκρατίας.Σας διαβάζω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Σημίτη, με τίτλο "ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ", σελίδα 18:

"Η αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να είναι κυρίως διαδικασία διαρθρωτικών αλλαγών, να οδηγεί σε διαφορετικές λειτουργίες... Η αναπτυξιακή διαδικασία δε συνεπάγεται μόνο κερδισμένους, αφήνει πίσω της και χαμένους, που είτε δεν μπορούν είτε δε θέλουν να εκμεταλλευτούν τις νέες συνθήκες. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τη δραματική έξοδο του αγροτικού πληθυσμού. Η ανάπτυξη, επομένως, έχει ως βασικό της χαρακτηριστικό και ένα καταστροφικό στοιχείο. Για να χτιστεί το καινούριο, πρέπει πρώτα να υποχωρήσει το παλιό... Οταν αυτή απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές, τότε το "ποιος και πότε χάνει", διαγράφεται σχεδόν με βεβαιότητα, ενώ το "ποιος και πότε θα κερδίσει" είναι από τη φύση του ακαθόριστο...".

Ομολογείτε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν, ενώ σκόπιμα δε λέτε ποιοι ακριβώς θα είναι. Τώρα όλοι ξέρουμε ότι κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο, που, κατά την κυβέρνηση και τον κ. Σημίτη, αντιπροσωπεύει το καινούριο, ενώ χάνει ο λαός, η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, η μικρομεσαία αγροτιά.

Ταξικές οι επιλογές

Εμείς είμαστε με τις αλλαγές, από τις οποίες επωφελείται ο λαός και χάνει το μεγάλο κεφάλαιο. Τέτοιες αλλαγές αντιπροσωπεύουν το σύγχρονο και το καινούριο.

Αυτή είναι η ριζική διαφορά μας με εσάς, την κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αγροτιά αρχίζει να βλέπει καθαρά τι σημαίνει αναδιάρθρωση και προσαρμογή: Ο αγροτικός πληθυσμός να πέσει στο 11% και στη συνέχεια να πιάσει το ποσοστό 4%, λες και η Ελλάδα είναι Γερμανία.

Η ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης στοχεύει στο ξεκλήρισμα ενός μεγάλου μέρους της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην απορρόφηση ενός σημαντικού μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων. Για την εργατική τάξη, προβλέπονται πιο σκληρή εκμετάλλευσή της και οι πιο αυθαίρετες εργασιακές σχέσεις, η μόνιμη ανεργία και η μόνιμη μερική απασχόληση.

Το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, που θα συνεδριάσει πανηγυρικά στις 10 Γενάρη, εκεί αποβλέπει: Να εξασφαλίσει τη συναίνεση κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, που θεωρούν το Μάαστριχτ μονόδρομο για να προχωρήσει ταχύτατα το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται δεν αφορούν μόνο τη συγκέντρωση χρηματικού πλούτου στα ταμεία των πολυεθνικών. Δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα. Οι αναδιαρθρώσεις συνεπάγονται υπερσυγκέντρωση ιδιοκτησίας, άρα και εξουσίας, στα χέρια του πιο σκληρού πυρήνα της πλουτοκρατίας, που ενδιαφέρεται να επικρατήσει μια γενικότερη συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και όσο γίνεται περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που βρίσκονται στις επάλξεις της ΟΝΕ.

Προϋπολογισμός για τους λίγους

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι καθαρός των προθέσεων και των επιλογών σας. Χρήμα για τους λίγους, απίστευτη τσιγκουνιά για τους πολλούς, για το λαό:

  • Μειώνετε, σχετικά και απόλυτα, τα κονδύλια για το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, το ΝΑΤ, για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα επιδόματα πολυτέκνων, τα ιδρύματα του πολιτισμού, τον αθλητισμό, τον ΕΟΜΜΕΧ, τον ΟΑΕΔ.
  • Δεν έχετε τάχα χρήματα για να χρηματοδοτήσετε γενναία προγράμματα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • ,

  • Η ευαισθησία σας οδηγεί μέχρι στο φαινόμενο διακοπής επιδομάτων σε βαριά νοητικά και καθυστερημένα άτομα.
  • Δεν έχετε χρήματα για να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των οικογενειών, που στέλνουν τα παιδιά τους στις θεραπευτικές κοινότητες. Τι σας ζητάνε συνολικά; 3 δισ., όσα δίνετε στον κ. Λαμπράκη μόνο για το Μέγαρο Μουσικής.

Το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης το δείξατε τις τελευταίες μέρες, όταν με στιλ "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" είπατε στον ελληνικό λαό ότι δε δέχεστε οικονομικά αιτήματα. Σήμερα όλα τα αιτήματα του ελληνικού λαού είναι οικονομικά, είτε αφορούν το εισόδημα, είτε καθαρά θεσμικά αιτήματα.

Η άλλη πολιτική

Είναι φανερό ότι η στρατηγική που εμείς υπερασπιζόμαστε είναι ριζικά διαφορετική από τη δική σας. Εσείς, προκειμένου να υπηρετήσετε τον πιο σκληρό πυρήνα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν κάνετε ούτε έναν πόντο πίσω.

Είμαστε βέβαιοι ότι δεν είσαστε διατεθειμένοι να μελετήσετε και να ακούσετε καμία από τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, όπως και των κοινωνικών οργανώσεων που αφορούν τη βελτίωση έστω του εισοδήματος, τη μείωση των φορολογικών βαρών, την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Δεν τις δεχόσαστε, γιατί δε θέλετε να θίξετε ούτε μια τρίχα από τη σωρεία των προκλητικών προνομίων, που έχουν παραχωρηθεί στην πλουτοκρατία του τόπου με νόμο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και "κάτω από το τραπέζι".

Δεν είσαστε διατεθειμένοι ούτε καν να σηκώσετε κεφάλι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να ζητήσετε εξαιρέσεις επιλογών και κατευθύνσεων, ώστε ο ελληνικός λαός, που βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι των χωρών της Κοινότητας, όσον αφορά το βιοτικό του επίπεδο, να πάρει έστω και κάποια ψίχουλα.

Είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται ούτε καν να προβληματιστείτε για τις παρατηρήσεις μας, τις ενστάσεις, που έχουμε για το δήθεν νέο ασφαλιστικό οργανισμό που κάνετε για τους αγρότες, που θα πληρώνουν διπλά και τριπλά για να πάρουν σε 15 - 20 και 40 χρόνια μια σύνταξη, που τελικά θα είναι κατώτερη από το αν έμενε το ίδιο καθεστώς που ισχύει σήμερα.

Δεν πρόκειται να δεχτείτε τις προτάσεις μας για τον τρόπο επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων και για το πώς πρέπει να γίνουν οι ενοποιήσεις, από τη στιγμή που εσείς έχετε πάρει απόφαση να γκρεμίσετε το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα πρόνοιας και στη θέση του να βάλετε ένα νέο σύστημα, που είναι αδύνατο να ικανοποιήσει τον Ελληνα εργαζόμενο και συνταξιούχο, αν δεν καταφύγει σε συμπληρωματικό ιδιωτικό ταμείο που θα του αφαιρεί σημαντικά ποσά από την τσέπη του.

Δεν πρόκειται να δεχτείτε τις θέσεις μας για την ανάγκη γενναίας επιχορήγησης συνολικά του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, γιατί θα μας πείτε ότι δεν αντέχει η οικονομία.

Τις θέσεις και τις προτάσεις μας δεν τις εγκαταλείπουμε. Τις απευθύνουμε στον ελληνικό λαό, γιατί, τώρα πια, η τύχη του τόπου εξαρτάται ολοκληρωτικά από τη στάση του λαού στους αγώνες και στις εκλογές, όταν θα έρθει η ώρα.

Για το γενικό ξεπούλημα

Ο κ. Παπαντωνίου όταν συζητά με τον κ. Μάνο και άλλα στελέχη της ΝΔ - στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ - ισχυρίζεται ότι δεν έχει βάση η κριτική ότι δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Οταν εμείς θέτουμε ζήτημα, τότε μας αναφέρει ότι γίνονται οι απολύτως αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις, για οργανισμούς που είναι άνευ σημασίας και περιττοί, ενώ οι στρατηγικής σημασίας μένουν στο δημόσιο.

Ισχυρίζεται ο υπουργός ότι απλά μετατρέπονται οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις σε ανώνυμες εταιρίες για να διοικούνται καλύτερα. Βαφτίζει το κρέας - ψάρι. Αν ήθελε η κυβέρνηση να οργανώσει σε καλύτερη βάση τη λειτουργία και διαχείριση των επιχειρήσεων, δε χρειάζεται να τις μετατρέψει σε ανώνυμες. Η μετατροπή τους σε ΑΕ είναι συγκεκριμένης μορφής ιδιωτικοποίηση. Στην ουσία, σε λίγα χρόνια, ο λαός δε θα γνωρίζει καν τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, τις οποίες βεβαίως έχετε καταντήσει κατ' όνομα κοινής ωφέλειας. Ούτε τι τυπικά μένει στο δημόσιο και τι στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Είναι ξεπούλημα, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς, δηλαδή στα πλαίσια της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ υποδούλωσης της χώρας στο ξένο κεφάλαιο, στις πολυεθνικές. Οι ιδιωτικοποιήσεις σε όλη τη γη οδήγησαν στην αύξηση των τιμολογίων και στην υποβάθμιση των υπηρεσιών. Διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι, από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκαν οι αεροπορικές εταιρίες, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα ατυχήματα.

Το επιχείρημα ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να πουληθούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, λόγω της ζημιάς, έχει αποκαλυφθεί. Αλλωστε, οι ιδιώτες δε θα αγόραζαν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις δεύτερης σημασίας. Αρκετές από αυτές, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, δεν είναι καθόλου ζημιογόνες. Αντίθετα, είναι κερδοφόρες, χωρίς να εξετάσουμε τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να παίξουν. Εσείς τις πουλάτε όλες, είτε είναι τυπικά ζημιογόνες, είτε όχι.

Το πιο μεγάλο ψέμα είναι ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν επιβαρύνουν το λαό, αλλά μόνο τους ιδιοκτήτες τους. Οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι που επιβαρύνουν το λαό και τη ζωή του, όπως και τους δείκτες της οικονομίας της χώρας, τα ελλείμματα και τα χρέη. Ποιος πληρώνει, εκτός από το λαό, τα προνόμια και τις χαριστικές πράξεις υπέρ των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της ολιγαρχίας; Ποιος πληρώνει τις τράπεζες, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους; Τα κέρδη των πλουτοκρατών μήπως δε σχηματίζονται με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων;

Από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ωφεληθεί το πολυεθνικό κεφάλαιο και θα πληρώσει ακριβά ο λαός.

Πακτωλός χρημάτων θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών από τις εκποιήσεις επιχειρήσεων και οργανισμών που φθάνουν ως τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ, ως και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Είναι στα σκαριά ένα μεγάλο σκάνδαλο ολκής, η εκποίηση ή φθηνή μίσθωση τεράστιων εγκαταστάσεων του ΕΟΤ. Η διαφυγή κεφαλαίων και κερδών θα είναι τεράστια. Φοβάμαι πως δεν μπορεί ούτε καν να υπολογιστεί.

Κάποια χρήματα θα μπούνε στα ταμεία, όσα μείνουν από τις μίζες και τις υποτιμολογήσεις. Αυτά τα χρήματα, υποτίθεται, θα καλύψουν κάποιες τρύπες. Δε μας λέτε, όμως, τι θα πουλήσετε τα επόμενα χρόνια, την επόμενη 10ετία, εσείς ή όποια άλλη κυβέρνηση σαν τη δική σας υπάρχει, αν υπάρχει.

Οταν τελειώσει το ξεπούλημα, τι άλλο θα πουλάτε, για να μπορείτε να ταϊζετε την ολιγαρχία και να πληρώνει το κράτος το σπασμένα της;

Για τις επενδύσεις

Ισχυρίζεστε ότι εν τω μεταξύ θα γίνουν επενδύσεις, θα υπάρξει ανάκαμψη και διάφορα παρόμοια. Επικαλείστε, μάλιστα, ότι αυτή η πολιτική εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, λες και όταν μια πολιτική εφαρμόζεται παντού, είναι υπέρ των λαών υποχρεωτικά!

Ολα τα διεθνή στοιχεία λένε ότι, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει επιβράδυνση των πάγιων ιδιωτικών επενδύσεων. Οτι τα κέρδη, που το μεγάλο κεφάλαιο συσσωρεύει, τα διοχετεύει περισσότερο σε κερδοσκοπικές και μη παραγωγικές επενδύσεις. Οτι τα χρήματα τοποθετούνται για εξαγορές, κλεισίματα και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και όχι για νέες επιχειρήσεις. Οτι οι επενδύσεις οξύνουν, αντί να μειώνουν την ανεργία. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο δραματικές. Το θέμα είναι θέμα πολιτικής επιλογής. Η διαφορά μεταξύ μας, όπως και οι διαφορές που μας χωρίζουν και από τα άλλα κόμματα, δε βρίσκεται στις επιμέρους προτάσεις, αλλά, πριν απ' όλα, στη συνολική αντίληψη και πρακτική για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

Το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που οδηγεί τάχα στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, είναι καραμπινάτος καπιταλισμός. Το μοντέλο που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, που υπερασπίζονται η ΝΔ και ο Συνασπισμός, ενώ τον θεωρεί μονόδρομο και το ΔΗΚΚΙ, είναι ο πιο άγριος και αποκρουστικός καπιταλισμός, που δε χωράει ούτε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Εσείς στηρίζετε αυτό το σύστημα, εμείς το πολεμάμε. Προτάσεις, σχεδιασμούς, απόψεις και στόχους, έχουμε όλοι. Το θέμα είναι ποιον υπηρετούν. Εχετε απόλυτο δίκαιο, όταν αντιδράτε στην κριτική που σας κάνουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι δεν μπορεί να ζητούν από εσάς και να είστε πιστοί στο μονόδρομο και να έχετε φιλολαϊκή πολιτική. Η με το μεγάλο κεφάλαιο ή με το λαό θα είσαι. Εμείς είμαστε καθαροί απέναντί σας. Εσείς κάνετε την επιλογή σας, αλλά και ο λαός θα κάνει τη δική του. Δεν πρόκειται να φυλακίσει τη συνείδησή του.

Στα επόμενα χρόνια, θα ξεσηκωθεί ένας ολόκληρος λαός, όχι γιατί κάποιοι του έδωσαν παράγγελμα, αλλά γιατί θα έχει κατακτήσει πολύτιμη πείρα. Δε θα διεκδικεί κάποια άμεσα και επιμέρους αιτήματα, δε θα διεκδικεί μια διαπραγμάτευση με την όποια κυβέρνηση υπάρχει, δε θα αναγνωρίζει κανένα θεσμικό διάλογο. Θα διεκδικεί την ανατροπή της πολιτικής, δηλαδή την ανατροπή της όποιας αντιλαϊκής κυβέρνησης και κρατικής εξουσίας. Θα διεκδικεί την ανάδειξη μιας λαϊκής κυβέρνησης, που εκφράζει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, κατά της πλουτοκρατίας

Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι ικανή όταν πρόκειται να μεθοδεύσει την αφαίρεση λαϊκών κατακτήσεων, όταν βρίσκει πλάγιους δρόμους για να ικανοποιεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των εφοπλιστών που από την πολλή αγάπη στην πατρίδα, μόλις νομίσουν ότι θίγεται κάποιο από τα συμφέροντά τους, κατά μια τρίχα, τότε αμέσως παραγγέλνουν ότι θα κατεβάσουν την ελληνική σημαία, και θα ανεβάσουν οποιαδήποτε ξένη σημαία ευκαιρίας

Ας σκεφθούν οι εργαζόμενοι πού βρίσκεται η δική σας ευαισθησία, η ευαισθησία ορισμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης που προχώρησαν σε σωρεία μηνύσεων σε βάρος των εξεγερμένων αγροτών. Γιατί δε δείχνετε την ίδια ευαισθησία όταν ισχυροί εργοδότες απολύουν έγκυες γυναίκες, προσβάλλουν την προσωπικότητά τους, όταν παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία; Εδώ βγήκε αθώος ο κ. Λάτσης και ξεχάστηκαν από την κυβέρνηση οι 13 νεκροί, θύματά του, από τη γνωστή έκρηξη στην Ελευσίνα

Οι αγώνες φέρνουν ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για τον τόπο, για την οικονομία, για την ανάπτυξη: Οτι σ' αυτόν τον τόπο υπάρχουν πολλοί, πολλοί περισσότεροι από όσο όλοι πιστεύαμε, που ξέρουν καλά τι σημαίνει αξιοπρέπεια, τι σημαίνει θάρρος της γνώμης. Νέοι άνθρωποι διακήρυξαν ότι είναι αποφασισμένοι να μείνουν στον τόπο τους και να μην συναινέσουν σε μια πολιτική που καταδικάζει την ύπαιθρο στην πρωτοφανή ερήμωση, στη μετατροπή της σε ένα γηροκομείο - πτωχοκομείο. Ηδη, αρχίζει να ορθώνεται ένα μεγάλο μπλοκ δυνάμεων, που ψήφισε χωριστά, αλλά τώρα παλεύει μαζί, και θα παλεύει μαζί με νέα δύναμη και το επόμενο διάστημα. Αυτό για μας είναι δημοκρατία

"Να ξέρετε ότι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι, που σήμερα βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται ούτε τα ελάχιστα αιτήματά τους, δε μένουν μόνο με άδειες τις τσέπες. Βγαίνουν πλούσιοι σε πείρα και θα επιστρέψουν, με πιο πολιτικοποιημένα αιτήματα, πιο έμπειροι, πιο συντονισμένοι, πιο ενωμένοι", υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στην προχτεσινή της παρέμβαση στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ηταν μια παρέμβαση, που προκάλεσε γενικότερη εντύπωση, για την τεκμηριωμένη πολιτική αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, του βαθιά αντιλαϊκού και φιλομονοπωλιακού περιεχομένου του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και των θέσεων δημαγωγικής ή ανώδυνης κριτικής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ