ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση στην ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής

Ανάγλυφα φάνηκε η συναινετική επί της ουσίας στάση της ΝΔ έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή τη βδομάδα που πέρασε

Ολοι οι ομιλητές της ΝΔ, παρά τις φραστικές κορόνες και την κριτική τους στον προϋπολογισμό, όταν έφταναν στην ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, που αυτός επιφυλάσσει, φρόντιζαν όχι μόνο να την αθωώνουν, αλλά να ζητούν ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα.

Η μεγάλη αγωνία της ΝΔ ήταν να αθωωθεί το Μάαστριχτ και η αντιλαϊκή πολιτική που απορρέει από τη συμμόρφωση σε αυτό. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του γενικού εισηγητή Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος είπε πως η ακολουθούμενη πολιτική "ενέχει τον κίνδυνο ότι ο ελληνικός λαός που μέσα από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας πίστεψε ότι θα μπορούσαν να επιλυθούν πολλά από τα οικονομικά και εθνικά του προβλήματα αρχίζει πλέον να διερωτάται αν η επιλογή της ενσωμάτωσης στην Ευρώπη ήταν σωστή".

Η παραπάνω ρήση δείχνει χαρακτηριστικά την αγωνία της ΝΔ, που δεν είναι άλλη από το να συσκοτιστεί ο κυρίαρχος ρόλος της ΕΕ, να μην αντιληφθεί ο λαός τους υποβολείς των αντιλαϊκών πολιτικών και συνακόλουθα να μη στρέψει την πάλη του εναντίον τους.

Ετσι η κεντρική κριτική των ομιλητών - όπως την παρουσίασε ο γενικός εισηγητής του κόμματος Γ. Αλογοσκούφης - ήταν ότι "χρειάζεται μία διαφορετική οικονομική πολιτική. Οχι πολιτική φόρων, αλλά πολιτική συγκράτησης των δημόσιων δαπανών". Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η "ανάπτυξη μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προέλθει", καθώς "η ανάπτυξη δεν μπορεί να προέλθει μόνο από τις δημόσιες επιχειρήσεις". Ο εισηγητής ήταν σαφής: "Θα προέλθει από ιδιωτικές επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στις αεροπορικές συγκοινωνίες, σε λιμάνια, μαρίνες και αεροδρόμια... ".

Στα παραπάνω συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία της ΝΔ που προβλέπει εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο σημαντικών τομέων του δημοσίου, που - στοιχειωδώς έστω - σήμερα παρέχουν κοινωνική πολιτική. Η ιδιωτικοποίηση αυτή κατά τη ΝΔ θα φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στο κράτος και κατά συνέπεια θα ελαφρυνθούν φορολογικά οι πολίτες. Πέρα από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προωθεί και μάλιστα αποτελεσματικότερα τις ιδιωτικοποιήσεις, το παραπάνω επιχείρημα είναι έωλο. Και αυτό γιατί με την ιδιωτικοποίηση για παράδειγμα των ΑΕΙ οι οικογένειες θα επιβαρυνθούν με τα αναπόφευκτα δίδακτρα, χάνοντας έτσι ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. Το ίδιο κατ' αναλογία θα γίνει και με την υγεία και άλλους τομείς που με βάση την πρόταση αυτή θα ιδιωτικοποιηθούν.

Στην πραγματικότητα η πρόταση της ΝΔ αποβλέπει στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, που για ένα "κομμάτι ψωμί" θα αποκτήσει σημαντικά τμήματα της δημόσιας περιουσίας. Αλλωστε για παράδειγμα ο Γ. Αλογοσκούφης πρότεινε την ιδιωτικοποίηση μόνο "της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας", επειδή ακριβώς η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος έρχεται πιο φτηνά στους ιδιώτες, καθώς η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ασύμφορη και μη κερδοφόρα για "τους επενδυτές", γιατί πρέπει να μεταφερθεί το ρεύμα σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς τα προσδοκώμενα έσοδα.

Αλλωστε το ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να ωφεληθεί το κεφάλαιο φαίνεται και από την πρόσφατη εμπειρία. Για παράδειγμα η κινητή τηλεφωνία σκανδαλωδώς παραχωρήθηκε σε δύο ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες έναντι πενιχρού ανταλλάγματος χρησιμοποιούν το δίκτυο του κρατικού ΟΤΕ. Μάλιστα ο ΟΤΕ με νόμο αποκλείστηκε από την κινητή τηλεφωνία, τη στιγμή που αν μη τι άλλο είχε έτοιμο το δίκτυο και την υποδομή.

Με βάση τα παραπάνω, που αποδεικνύουν την αντιλαϊκή κατεύθυνση και της πολιτικής της ΝΔ, είναι σαφές ότι η όποια αντίδραση της ΝΔ στον προϋπολογισμό είναι δημαγωγική. Η κυβέρνηση φροντίζει και το έχει δείξει κιόλας να υλοποιεί αποτελεσματικότερα αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και γι' αυτό έχει τη στήριξη των κέντρων εκείνων (ντόπιων και ξένων) που παλιότερα έδειχναν την προτίμησή τους στη ΝΔ.

Αυτή ακριβώς η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι που στερεί ζωτικό πολιτικό χώρο από τη ΝΔ, οδηγώντας τη σε πολιτικό αδιέξοδο.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ