ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάλπικα όνειρα

Ολοι περιμένουμε να πέσει στο κομμάτι μας το νόμισμα που κρύβει στα σπλάχνα της η βασιλόπιτα. Οχι μονάχα για το γούρι αλλά διότι μπορεί να είναι λίρα. Λίρα χρυσή. Αγγλίας. Λίρα αληθινή και όχι κάλπικη. Επειδή όμως, το να μας πέσει το νόμισμα είναι κάπως δύσκολο, (ποιος έχασε την τύχη του για να τη βρούμε εμείς; κτλ., κτλ., ) και να είναι μάλιστα και λίρα χρυσή ακόμη δυσκολότερο, ας περιοριστούμε στην ευκαιρία που μας δίνει σήμερα το MEGA στις 18.20 και ας απολαύσουμε την αξέχαστη ταινία του Γιώργου Τζαβέλα "Κάλπικη λίρα".Πρόκειται για μια εξαιρετική, σπονδυλωτή ταινία που αποτελείται από τέσσερις ιστορίες ενώ, μια κάλπικη λίρα χρησιμεύει ως ο συνδετικός κρίκος και δίνει τη σκυτάλη από τη μια στην άλλη. Από το χαράκτη που ξοδεύει εκατό χρυσές λίρες για να φτιάξει μια ψεύτικη, η λίρα πάει στον τυφλό ζητιάνο που βλέπει θαυμάσια, έπειτα χάνεται, για να περάσει στα χέρια του φιλάργυρου, που μόνον έτσι "πείθεται" να βοηθήσει ένα φτωχό ορφανό και τελικά, φτάνει και κρύβεται στο δωμάτιο ενός ερωτευμένου αλλά αταίριαστου ζευγαριού που, ενώ αγαπιέται χωρίζει. Η "κατάρα" της λίρας είναι πιο δυνατή από την αγάπη της νέας και πλούσιας γυναίκας που δεν αντέχει την οικονομική ανέχεια του φτωχού αλλά ταλαντούχου ζωγράφου. Η λίρα ήταν σίγουρα κάλπικη, οι ιστορίες, όμωςκαι οι χαρακτήρες της ταινίας θα μπορούσαν να είναι πέρα για πέρα αληθινοί. Με τους: Δημήτρη Χορν, Ελλη Λαμπέτη, Βασίλη Λογοθετίδη, Μίμη Φωτόπουλο, Ιλυα Λιβικού, Ορέστη Μακρή και Σπεράντζα Βρανά.

Από το STAR στις 23.20 "Αλόου Ντόλι" του Τζιν Κέλι.

Ενα ωραίο και θεαματικό μιούζικαλ του 1969 που αφηγείται την ιστορία της Ντόλι Λεβί, που είναι και χήρα και προξενήτρα. Ανάμεσα στις άλλες αποστολές που αναλαμβάνει η χήρα, είναι και η ανεύρεση της κατάλληλης γυναίκας για ένα μεγαλέμπορο, τον Χόρας. Ο τελευταίος δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για μια κυρία που έχει ένα κατάστημα στο Μανχάταν. Ομως, η Ντόλι που δεν είχε δει τον "πελάτη" όταν ανέλαβετις... υποθέσεις του τον ερωτεύεται. Και αποφασίζει να τον κρατήσει για τον εαυτό της. Δε θα τη σταματήσει τίποτε και θα αποδείξει ότιείναι καλή προξενήτρα και για τον ίδιο της τον εαυτό. Με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

Από τονΣΚΑΪ στις 00.45 "Το λάθος του νεκρού" του Κλάιβ Ντόβερ.

Πρόκειται για μιαν αστυνομική ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι με τον απολαυστικό Πίτερ Ουστίνοφ στο ρόλο του του δαιμόνιου Ηρακλή Πουαρό. Σε μια έπαυλη οι οικοδεσπότες και οι καλεσμένοι τους παίζουν ένα παιχνίδι, ένα αθώο παιχνίδι που αποδεικνύεται επικίνδυνο. Το παιχνίδι μετατρέπεται σε πραγματικότητα όταν βρίσκονται τρία πτώματα. Αληθινά πτώματα. Ο Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη μυστηριώδη υπόθεση. Ποιος μπλοφάρει, ποιος έχει κίνητρο, ποιος έχει άλλοθι, ποιος κρύβει την αληθινή του ταυτότητα; Ολα αυτά τα ερωτηματικά όταν απαντηθούν θα μας οδηγήσουν στον ένοχο.

Από την ΕΤ - 2 στις 23.30 "Οι γενναίοι πολεμιστές" του Ρενέ Κλερ.

Πρόκειται για μια περιπέτεια εποχής που αφηγείται την εξής ιστορία: Ηττημένος από τον πρίγκιπα Μπογέ, ο στρατάρχης Ντ' Αλαμπέρ καταφεύγει στο φρούριο του Μόντε Κάλβο. Οι λιγοστοί πιστοί που του απομένουν δε βρίσκουν τίποτε για "πλιάτσικο" στην περιοχή ενώ, το φρούριοκινδυνεύει να πέσει... Με τον Ζαν Πιερ Κασέλ και την Μαρί Ντιμπουά.

Τροπικάνα

Το συναρπαστικό θέαμα του καμπαρέ της Αβάνας, του πιο παλιού και πιο διάσημου κέντρου όλης της Νότιας Αμερικής, μας χαρίζει η ΕΤ - 1 στις 01.45. Εκατόν πενήντα εκπληκτικές χορεύτριες σε πολλές σκηνές ταυτόχρονα, στους ήχους της μεγάλης ορχήστρας, παρασύροντας τους θεατές αλλά και τους τηλεθεατές στους ξέφρενους ρυθμούς της σάμπας, του μάμπο και της ρούμπας, που πατρίδα τους είναι η Κούβα, και στους παθιασμένους ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Βραζιλίας, μας προσφέρουν μια γιορταστική μουσικοχορευτική βραδιά.

Σκηνή από την ταινία του Τζιν Κέλι "Αλόου Ντόλι" (STAR 23.20)

Διαχρονικές επιτυχίες

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.00 "Η Μαρινέλα στο ΡΕΞ". Πρόκειται για μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση που δόθηκε στο "Ρεξ", απ' όπου η Μαρινέλα μαζί με τους Δημήτρη Κόκκοτα και Αλέξανδρο Χατζή ερμηνεύουν διαχρονικές αλλά και πρόσφατες επιτυχίες. Επίσης, είκοσι πέντε νέοι καλλιτέχνες αποδεικνύουν το ταλέντο τους στο τραγούδι, στο χορό και το θέατρο. Η ενορχήστρωση είναι του Γιώργου Νιάρχου, η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου, τα σκηνικά της Τίτης Κυριακίδου, τα κοστούμια του Γιώργου Μανούσκου. Τα κείμενα έχει γράψει η Γεωργία Καλλέργη, ενώ η ηχητική κάλυψη είναι του Γιάννη Σμυρναίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ