ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσβλέπουν όλοι στη "συνάντηση κορυφής"

Μέχρι τα Φώτα θα γίνει η συνάντηση Εβερτ, Σουφλιά, Βαρβιτσιώτη, από την οποία θα κριθεί η ομαλή ή όχι πορεία προς το συνέδριο

Στάσιμη παρέμεινε η κατάσταση στα εσωκομματικά της ΝΔ, καθώς η κάθε πλευρά εκμεταλλεύεται τη γιορταστική ανάπαυλα των ημερών για να οργανώσει καλύτερα την αντεπίθεσή της αμέσως μετά τις γιορτές.

Στελέχη και των δύο πλευρών, αλλά κυρίως ο Γ. Σουφλιάς περιμένουν τη συνάντηση "κορυφής" μεταξύ Εβερτ, Βαρβιτσιώτη και Σουφλιά, που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει μέχρι τα Φώτα και στην οποία θα φανεί εάν ο ανυποχώρητος μέχρι τώρα Μ. Εβερτ είναι διατεθειμένος να κάνει την οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα του ορισμού των επιπλέον συνέδρων του επικείμενου έκτακτου Συνεδρίου. Οπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει στο συνέδριο με βάση το πόρισμα Βαρβιτσιώτη, που προβλέπει τον ορισμό των επιπλέον συνέδρων και όχι την εκλογή τους από την κομματική βάση όπως επιθυμεί ο Γ. Σουφλιάς.

Ηδη ο τελευταίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα "αντιδράσει έντονα χωρίς να αποκλείει τίποτα" σε περίπτωση εμμονής του Μ. Εβερτ, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη και ο Κ. Μητσοτάκης προωθούν την πρόταση αμφισβήτησης του προέδρου της ΝΔ μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Μ. Εβερτ, μη επιθυμώντας "να σέρνεται" ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όρισε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αμέσως μετά τα Φώτα, "πετώντας έτσι το γάντι" στην αντίπαλη πλευρά. Μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνεδρίαση να γίνει από κοινού με την Κεντρική Επιτροπή, στα μέλη της οποίας η κυριαρχία του είναι πλήρης.

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους, ρίχτηκαν στη μάχη και οι δημοσκοπήσεις. Ετσι σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜΕΤRΟΝ ANALYSIS, κανένα από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ δε συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οπαδών του κόμματος. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Δ. Αβραμόπουλος (που στην παρούσα φάση τουλάχιστον δεν ενδιαφέρεται) συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 23,8% των ερωτωμένων, ο Γ. Σουφλιάς το 17,3%,ο Κ. Μητσοτάκης το 11,4%, ο Μ. Εβερτ το 9,6% και ο Κ. Καραμανλής το 7,9%.

Στους ψηφοφόρους της ΝΔ επίσης προηγείται ο Δ. Αβραμόπουλος με 29,9% και ακολουθούν ο Κ. Μητσοτάκης με 15,8%, οι Μ. Εβερτ και Γ. Σουφλιάς με το ίδιο ποσοστό (12,4%) και ο Κ. Καραμανλής με 11,1%.

ΠΑΣΟΚ
Αναβιώνει η "εσωκομματική γκρίνια"

Η "αξιοποίηση όλων των στελεχών" είναι το "μεγάλο αίτημα" των δήθεν διαφωνούντων, με προφανή στόχο να μη μείνουν εκτός του παιχνιδιού της εξουσίας και σταδιακά περιθωριοποιηθούν

Η αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια που όλο και περισσότερο παίρνει τη μορφή οργανωμένης και σκληρής αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αρχίζει να έχει τον αντίκτυπο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και να δημιουργεί "προβληματισμό" και "πονοκεφάλους" στον Κ. Σημίτη.Το πολιτικό κόστος που κατέβαλε και θα συνεχίζει για πολύ ακόμη η κυβέρνηση, καθώς και η κοινωνική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας του ηρωικού και μεγάλου αγώνα των αγροτών και των ναυτεργατών, δίνει, εκτός των άλλων, μια καλή ευκαιρία στους εσωκομματικούς αντιπάλους του να ανασυνταχθούν και να κινηθούν στην κατεύθυνση σχηματοποίησης της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης".

Ηδη, ορισμένα στελέχη επισημαίνουν τον "κίνδυνο συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ" και"αποκοπής του από στρώματα που το στήριζαν παραδοσιακά, όπως οι αγρότες", εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να θέτουν ζήτημα αλλαγής αυτής της πολιτικής. Αντίθετα, συμφωνούν ότι η πορεία προς το Μάαστριχτ είναι μονόδρομος, αλλά υποστηρίζουν ότι μπορεί να ακολουθηθεί μέσα από διαφορετικούς δρόμους και με ρυθμούς "λιγότερο επώδυνους για τις κατώτερες κοινωνικές ομάδες και στρώματα". Μεταξύ αυτών των στελεχών συμπεριλαμβάνονται οι Γερ. Αρσένης, Απ. Κακλαμάνης, Π. Οικονόμου, Αν. Πεπονής, Ευ. Βενιζέλος, Χρ. Παπουτσής κ.ά. Ο τελευταίος, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, κωδικοποίησε τις ενστάσεις του απέναντι στον Κ. Σημίτη, επικεντρώνοντας, κυρίως, στο ζήτημα του χαρακτήρα και της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Οι εσωκομματικές αντιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ προσλαμβάνουν, σε αυτή τη φάση, την εκδήλωση δυσαρέσκειας για τον "αλαζονικό τρόπο" αντιμετώπισης από τον Κ. Σημίτη και της "μη αξιοποίησης" των άλλων κορυφαίων στελεχών, τον οποίο αποδίδουν, όπως συνηθίζεται, στο "περιβάλλον" του, που στην τρέχουσα ορολογία αποκαλείται "πρωινός καφές". Ετσι, από ορισμένους "διαφωνούντες", έχει τεθεί ευθέως ζήτημα κατάργησης του "πρωινού καφέ" και αντικατάστασής του από ένα συλλογικό όργανο που θα εξασφαλίζει ευρύτερη εκπροσώπηση των εσωκομματικών τάσεων.

Δεν είναι τυχαίο από αυτή την άποψη ότι ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης,ο οποίος φέρεται δυσαρεστημένος από τον παραγκωνισμό που του επιφύλαξε ο Θ. Τσουκάτος,αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση του κυβερνώντος κόμματος κάνει λόγο για "αναβίωση του κλίματος του συνεδρίου".Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η "γκρίνια" και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή και αξιοποίηση όλων των στελεχών στο κυβερνητικό έργο, ορισμένα ηγετικά στελέχη, όπως η Β. Παπανδρέου,έχουν ρίξει την ιδέα για τη συγκρότηση μιας νέας "ηγετικής ομάδας". Η "αξιοποίηση όλων των στελεχών" είναι το "μεγάλο αίτημα" των δήθεν διαφωνούντων, με προφανή στόχο να μη μείνουν εκτός του παιχνιδιού της εξουσίας και σταδιακά περιθωριοποιηθούν.

Από την πλευρά του ο Κ. Σημίτης απορρίπτει, σύμφωνα με τα λεγόμενα από τους στενούς συνεργάτες του, τις αιτιάσεις των εσωκομματικών αντιπάλων και αντιτείνει ότι "οι ηγεσίες δε χρίζονται, αλλά αναδεικνύονται μέσα από τους πολιτικούς αγώνες".

Το βέβαιο είναι ότι το 1997 δε θα είναι 1996 για τον Κ. Σημίτη και στο εσωκομματικό παιχνίδι, για τον απλούστατο λόγο ότι βρίσκεται σε θέση "αμυνόμενου", εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει. Είναι ολοφάνερο ότι όσο χάνει η πολιτική του απέναντι στην κοινωνία, τόσο θα ενισχύονται οι εσωκομματικές "αντιδράσεις", σε μια προσπάθεια, βέβαια, διατήρησης των ισορροπιών και διασφάλισης της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, σε βάρος, πάντα, των λαϊκών συμφερόντων.

Π. Κ.

Κρίσιμο το 1997

Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα του προέδρου της Βουλής, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ

Μηνύματα, ενόψει του νέου χρόνου, εξέδωσαν - όπως συνηθίζεται - τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης καθώς και ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.Κοινή η εκτίμηση ότι το 1997 θα είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά.

Εκκληση για "μια κοινωνία με ενότητα, ομοψυχία και αίσθημα για ανάταση και συστράτευση" απευθύνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Απ. Κακλαμάνης σημειώνει πως "πρέπει να προετοιμάσουμε το μέλλον μας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, μια Ευρώπη που διαμορφώνεται σήμερα εν μέσω συγκρούσεων και ανταγωνισμών που προκαλούνται από την οικονομική ανισότητα των κρατών - μελών, αλλά και από τις διαφορετικές στρατηγικές που αναπτύσσονται στα πλαίσια του διαλόγου για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ". Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, όπου σημειώνεται πως "όσο η γειτονική χώρα θα συνεχίζει να προβάλλει προκλητικές διεκδικήσεις σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας, όσο η Κύπρος θα στενάζει κάτω από την τουρκική κατοχή, εμείς οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε".

"Μια χρονιά πυκνή σε πολιτικές εξελίξεις, κλείνει με αρνητικό απολογισμό", σχολιάζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Συνασπισμός. "Στο νέο χρόνο που έρχεται" σημειώνει "στο κατώφλι του 2000, απαιτούνται τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ριζικές αλλαγές στους συσχετισμούς και κοινωνική ενεργοποίηση". Οσον αφορά την παραπέρα πορεία του ΣΥΝ, στο μήνυμα τονίζεται πως "θα συνεχίσει την προσπάθεια για νέους συσχετισμούς ικανούς να στηρίξουν προοδευτικές πολιτικές".

"Ετος κρίσιμο για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τον ελληνισμό" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, το 1997. Καλεί τον ελληνικό λαό σε συστράτευση "για να αποτραπούν οι βλαπτικές εξελίξεις που μεθοδεύονται από τις μεγάλες ξένες δυνάμεις και τους οικονομικά ισχυρούς".

Περιοδεία σε στρατιωτικές μονάδες

Την καθιερωμένη τις γιορτινές μέρες επίσκεψη σε συνοριακά φυλάκια πραγματοποίησε προχτές ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, επιλέγοντας φυλάκια στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, στα νησιά Σάμο και Λέρο. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο ΥΦΕΘΑ επισκέφτηκε απομακρυσμένα φυλάκια μονάδων του πεζικού και ελλιμενισμένα πλοία. Συνοδεύτηκε από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αν/χο Λ. Παληογιώργο και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντ/γο Δ. Αρβανίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ