Ο Ουκρανός για 6η συνεχόμενη φορά χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής με 6.01!
Σεργκέι Μπούμπκα. Ενα όνομα που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. "τσάρος των αιθέρων" για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι είναι ο πρώτος των πρώτων στο επί κοντώ. Αναμφίβολα ο Ουκρανός με το επίτευγμά του στο ΑΘΗΝΑ '97 αναδεικνύεται πλέον ως η μεγαλύτερη προσωπικότητα των παγκόσμιων πρωταθλημάτων. Ο Σεργκέι (που στις 4 του Δεκέμβρη συμπληρώνει τα 34 του χρόνια) νίκησε με 6.01 και αυτό το χρυσό μετάλλιο ήταν το έκτο συνεχόμενο σε ισάριθμες διοργανώσεις! Τρομερό ρεκόρ, που δύσκολα θα ξεπεραστεί. Ο Μπούμπκα, που φέτος λόγω τραυματισμού είχε περάσει μόλις τα 5.61, είχε πολύ δυνατό αντίπαλο τον Ρώσο Μαξίμ Ταράσοφ, που για λίγο πίστεψε ότι μπορούσε να τον κερδίσει. Ο Ταράσοφ απέκτησε προβάδισμα ξεπερνώντας τα 5.96 με την 1η προσπάθεια, όμως ο Μπούμπκα δεν είχε πει την τελευταία λέξη. Αφησε το ύψος έβαλε τον πήχη στα 6.01 και απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Ο Ρώσος (με 6μ. φέτος) δεν κατάφερε να... ανταποδώσει.
Οσο για το παγκόσμιο ρεκόρ που τόσο περίμενε ο κόσμος, αλλά δεν έγινε καν η προσπάθεια στα 6.15 ο μεγάλος νικητής είχε την απάντηση: "Ξέρω ότι μπορεί να απογοήτευσα τον κόσμο, αλλά ήδη είχε ικανοποιηθεί από το 6.01. Πρέπει όλοι να καταλάβουν τη δική μου κατάσταση. Πονούσα, ήμουν κουρασμένος, σε κάποια άλματα δεν πήγαινα με απόλυτη ισορροπία προς τον πήχη, προερχόμουν από τραυματισμό. Αλλωστε ουσιαστικά ήταν ο πρώτος μου φετινός αγώνας. Για να συμπληρώσει: "Δεν ήθελα να ρισκάρω. Αλλωστε μετά την εξασφάλιση του χρυσού μεταλλίου, δεν υπήρχε ισχυρό κίνητρο. Πάντως, τα έξι συνεχή χρυσά είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα. Σίγουρα αυτή η νίκη μου δεν ήταν η μεγαλύτερη όμως ήταν η δυσκολότερη". Για το πόσο καλό ήταν το άλμα του Μπούμπκα στα 6.01 μίλησε με τα καλύτερα λόγια ο αντίπαλός του Ταράσοφ: "Ξαφνιάστηκα πολύ. Το άλμα του ήταν από τα καλύτερα που έχω δει να γίνονται σε αγώνες".
Ο Ουκρανός σούπερ αθλητής μίλησε και για τα κίνητρα που υπάρχουν, ώστε να είναι στην κορυφή 14 ολόκληρα χρόνια: "Το μόνο που με νοιάζει είναι να είμαι ο πρώτος. Αγαπώ τον αθλητισμό όσο τίποτα. Γεννήθηκα γι' αυτόν. Πρέπει όμως να βρίσκω συνεχώς κίνητρα για να συνεχίσω. Αυτό είναι το ζητούμενο για μένα".
Οσο για το πότε θα σταματήσει;
"Νομίζω ότι μέχρι την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ. Αρκεί να είμαι καλά και να πηδάω ψηλά και σωστά. Θέλω να τελειώσω όπως νομίζω, στην κορυφή", κατέληξε ο Σεργκέι Μπούμπκα.
Η Μαρία Πολύζου 12η στον τελικό του μαραθωνίου γυναικών. Ατυχη η ομάδα 4Χ100 ανδρών που έχασε μια θέση στον τελικό
Την αποκάλεσαν "θηλυκό Λούη" και αυτή φρόντισε να τους δικαιώσει. Ο λόγος για την Μαρία Πολύζου που στο Μαραθώνιο κατάφερε να σημειώσει τη μεγαλύτερη ελληνική επιτυχία στο αγώνισμα, αφού τερμάτισε στην 12 θέση με χρόνο 2 ώρες 39.10. Η επίδοσή της αποτελεί τον καλύτερο χρόνο μέχρι σήμερα στην κλασική διαδρομή.
Η Πατρινή μαραθωνοδρόμος κατάφερε να φθάσει σε χαλαρούς ρυθμούς μέχρι τα μέσα της διαδρομής και από κει και έπειτα "άνοιξε" κατεβαίνοντας σιγά σιγά τις θέσεις.
"Ηταν εύκολος αγώνας, αφού οι συνθήκες που επικράτησαν ήταν πολύ καλές και δε μου δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Πίστευα ότι θα μπορούσα να μπω και στην οκτάδα" τόνισε η Μαρία Πολύζου μετά τον τερματισμό της, που παρά την υπερπροσπάθειά της εμφανίστηκε ευδιάθετη.
Οι υπόλοιπες αθλήτριες που συμμετείχαν στο μαραθώνιο τερμάτισαν στις εξής σειρές: Παναγιώτα Νικολακοπούλου 42η (2.54.03), Γεωργία Αμπατζίδου 45η(2.56.58), ενώ η Χρυσούλα Σούμα και η Παρασκευή Καστρίτη εγκατέλειψαν στο 30χλμ και 35χλμ αντίστοιχα.
Στους άνδρες ο 25χρονος Νίκος Πόλλιας, που ήταν το αουτσάιντερ από τις ελληνικές συμμετοχές, κατάφερε να τερματίσει στην 19η θέση με χρόνο 2.21.03 που αποτελεί τον τρίτο καλύτερο χρόνο στην κλασική διαδρομή. Οι υπόλοιποι αθλητές μας (Ανδριόπουλος, Περήφανος, Χαραμής) δεν κατάφεραν να τερματίσουν.
Τον ορισμό της ατυχίας αποτέλεσε για την ελληνική ομάδα (Γενοβέλης - Σμπώκος - Παναγιωτόπουλος - Παυλακάκης) η κούρσα στα ημιτελικά των 4Χ100, αφού στην τελευταία αλλαγή η σκυτάλη έπεσε από τα χέρια του Παυλακάκη και μαζί τα όνειρα για πρόκριση στον τελικό.
Πριν τα ημιτελικά είχε προηγηθεί η πολύ καλή εμφάνιση της ελληνικής ομάδας στον προκριματικό, όπου είχε πάρει τη δεύτερη θέση στη σειρά της σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 38.74 καταρρίπτοντας το παλιό 39.00 που κρατούσε από το 1993.
Πανελλήνιο ρεκόρ κατάφερε να σημειώσει και η ομάδα στα 4Χ400 με τους Ιακωβάκη, Σαρρή, Μπάτσικα, Μουμουλίδη με χρόνο 3.05.43 βάζοντας σοβαρή υποθήκη για το μέλλον, καθώς, ας μην ξεχνάμε, ότι ουσιαστικά η ομάδα ήταν η εθνική εφήβων.
Στα 4Χ400 των γυναικών η ελληνική ομάδα με τις Πανάγου - Γκουντενούδη - Παχατουρίδου - Βασαρμίδου τερμάτισε τελευταία στην προκριματική της σειρά με χρόνο 33.37.14.
Το άγχος αποτέλεσε τροχοπέδη για τη Μιρέλλα Μανιάνη - Τζελίλη που συμμετείχε στο τελικό του ακοντισμού, καταλαμβάνοντας τελικά την 11η θέση με καλύτερη βολή στα 57.80.
Το ατομικό ρεκόρ που σημείωσε η Χριστίνα Ταμπάκη στα 100μ με εμπόδια με χρόνο 13.82 δεν ήταν αρκετό για να ξεφύγει από την τελευταία θέση η Ελληνίδα αθλήτρια.