ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Γενάρη 1995
Σελ. /49
ΚΕΝΗ
ΚΑΖΑΜΙΑΣ '95
Γυμνοί στον ... πράσινο ήλιο

Η χώρα εξακολουθεί να είναι στην τροχιά του (πράσινου) ήλιου και "ζήτω που καήκαμε" πάλι! Το ζωνάρι, οι φόροι, η ανεργία, η ακρίβεια, τα χαράτσια, όχι μόνο θα διατηρηθούν κι αυτό το χρόνο, αλλά θα ενταθούν και θα μας γονατίσουν για καλά.

Αλλά ο ήλιος με... δόντια, που μας κυβερνά, δε θα "δαγκώσει" μόνον εμάς. Στα σαγόνια του θα βρεθεί και ολόκληρο το βιος της χώρας, με αποτέλεσμα να "φαγωθούν" ναυπηγεία, διυλιστήρια και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, το '95 δεν έρχεται με έλκηθρο, αλλά με... δρεπανηφόρο άρμα για να "θερίσει" ό,τι έμεινε ακόμη όρθιο σ' αυτόν τον τόπο.

Ετσι τουλάχιστον προβλέπει ο "Καζαμίας" και συνιστά να μην υποδεχτούμε το νέο χρόνο με τραγούδια, φωταψίες και πυροτεχνήματα, αλλά με συνθήματα, πανό και πλακάτ. Να του αντισταθούμε, δηλαδή, γιατί αν τυχόν τηρήσουμε παθητική στάση ο "Καζαμίας" λέει ότι μας βλέπει όλους στο τέλος του '95 με την κοιλιά... φουσκωμένη. Κι αυτό το φούσκωμα - διευκρινίζει - δε θα είναι μόνον από την πείνα!

Γενάρης

Ο νέος χρόνος μπαίνει πάλι με το... Δεξί και με τέτοιο "ποδαρικό" ας μην περιμένει τίποτε καλό ο κοσμάκης, το '95. Αλλωστε, μόλις ξημερώνει η Πρωτοχρονιά, ξέρετε ποιος μας χτυπάει την πόρτα; Ο ΟΤΕ. "Ευτυχές το νέο Ετος", μας λέει πονηρά και μας προσφέρει τον "μποναμά" του: Μια αύξηση 40% στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. "Να δώσω, καλέ στον επισκέπτη μας ένα μελομακάρονο;", λέει από μέσα η κυρά Μαρία, που δεν έχει δει ποιος μπήκε στο σπιτικό της. "Ασε, δε χρειάζεται", της φωνάζει από το σαλονάκι ο άντρας της. "Του έδωσα εγώ μια... μούντζα"!

Να, κι ο Αη - Βασίλης, που φτάνει με το σακούλι του γεμάτο δώρα. Αυτός μας είναι πράγματι καλοδεχούμενος, γιατί εκ παραδόσεως δεν παίρνει, αλλά μόνο δίνει. Τον καλωσορίζουμε, λοιπόν, με χαρά και τον ρωτάμε με περιέργεια: "Τι δώρο έφερες, άγιε, σε μας τους μισθωτούς;" "Μια ζώνη, ρε παιδιά, για την ...κήλη, που έχετε πάθει όλοι σας, σηκώνοντας, χρόνια και χρόνια, τεράστια βάρη"!

Εθιμο ακατάλυτο αυτές τις μέρες και τα τυχερά παιχνίδια και έτσι ο τζόγος δίνει και παίρνει παντού. Οι Εφορίες, λόγου χάρη, παίζουν με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους το... "πάρτα όλα", στη Ρηγίλλης παίζουν ..."σπαθιά" και στη Χαρ. Τρικούπη το 'χουν ρίξει στο τάβλι και παίζουν ...πλακωτό", "πόρτες" και "φεύγα"! Στο τζόγο όμως το έχει ρίξει και ολόκληρη η κυβέρνηση. Εχει βάλει κάτω τον κοσμάκη και του παίζει αράδα τον παπά!

"Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά"

όλος ο κόσμος

ψάλλει

κι αντί

για τρίγωνα,

χτυπά το... άδειο του

κεφάλι,

που σε "παπάδες"

έδωσε

την εξουσία

πάλι!

Φλεβάρης

Κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη τη χώρα με βροχές... ανατιμήσεων στην αγορά, χιονοστιβάδες... νέων φόρων και πολικό ψύχος. Το θερμόμετρο δείχνει μείον δέκα στο Νευροκόπι και... μείον 35 στην Οικονομία. Εξαιτίας αυτού του διαβολόκαιρου, η κυκλοφορία των οχημάτων και του... χρήματος διεξάγεται δυσχερώς. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο... "Ξενοκράτης". Το σχέδιο αυτό προβλέπει αλυσίδες στους τροχούς των αυτοκινήτων και στο... λαιμό της Ελλάδας, από τους ξένους δανειστές της, στους οποίους καταφεύγει για να τα βγάλει πέρα.

Στο μεταξύ, οργασμός, στην κυριολεξία, παρατηρείται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Επιδιώκοντας, δηλαδή, οι σταθμοί να αυξήσουν την ακροαματικότητά τους, παύουν πλέον να βγάζουν προγράμματα στις οθόνες και βγάζουν... εσώρουχα. Ετσι, τα καθιστικά των τηλεθεατών γεμίζουν κάθε βράδυ με... σουτιέν, σλιπάκια και ζαρτιέρες!

Στους σταθμούς μας

πλέον όλους

επεβλήθη

νέο στιλ

και σερί

μας δείχνουν

κώλους

σε... ανφάς

και σε προφίλ!

Μάρτης

"Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης", λέει η παροιμία, αλλά μη φοβόσαστε τίποτε. Εμείς έχουμε τόσα... παλούκια (ακρίβεια, ανεργία, λιτότητα), που όσα κι αν "κάψουμε" δεν πρόκειται να μας τελειώσουν!

Το υπουργείο Οικονομικών ορίζει ως τελευταία προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τις 15 Μάρτη και στις Εφορίες σχηματίζονται "ουρές". Κάθεται κι ο υπαλληλάκος, ο Θεμιστοκλής, να συντάξει τη φορολογική του δήλωση και, όση ώρα γράφει, έχει την εντύπωση ότι δίπλα του είναι ο... υπουργός των Οικονομικών και του ψαχουλεύει την τσέπη. Συμπληρώνει λοιπόν ο Θεμιστοκλής τις διάφορες στήλες φουρκισμένος κι, όταν φτάνει στη στήλη "Ζημίες από επιχειρήσεις στο εσωτερικό", γράφει:

"Τεράστιες απώλειες από το... συνεταιρισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ". Αλλά και στην άλλη στήλη, που μιλάει για "Κέρδη ή ζημίες από εταιρικές επιχειρήσεις στην αλλοδαπή", δίνει τη σωστή απάντηση: "Πλήρης καταστροφή εμού και όλων ανεξαιρέτως των μισθωτών και των μικρομεσαίων από την εταιρική επιχείρηση ΕΟΚ"!

Τα τηλεοπτικά κανάλια συνεχίζουν τα πορνοπρογράμματά τους και κάποιοι φιλόλογοι υποστηρίζουν ότι η λέξη τελεβίζιον δεν πρέπει πλέον να γράφεται έτσι. Η ορθή γραφή, λένε, είναι... τελεβυζιών!

Με κάθε ειλικρίνεια,

έφορα, σου δηλώνω

ότι εγώ

ο μισθωτός

κι αυτόν εδώ

το χρόνο,

βάρη, χαράτσια

χίλια δυο,

"έσοδα"

είχα μόνο.

Κι αν θέλεις

και τεκμήρια

να 'χεις

καλά και σώνει,

ιδού η άδεια

τσέπη μου

και η σφιχτή

η ζώνη,

ιδού και

η... παλάμη μου,

που τους ταγούς

μουντζώνει!

Απρίλης

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελής βάζει ωράριο στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου βάζει ωράριο στο... στομάχι των μισθωτών και των συνταξιούχων. Με απόφασή του, δηλαδή, ορίζει ότι αυτό επιτρέπεται να λειτουργεί μόνο... μια φορά το 24ωρο!

- Για ποιο λόγο παίρνετε αυτό το μέτρο; ρωτούν οι δημοσιογράφοι το Γιάννο.

- Μα για τον ίδιο λόγο, που έβαλε ωράριο και ο Παπαθεμελής στα κέντρα.

- Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης λέει ότι με το ωράριο θα πατάξει την εγκληματικότητα.

- Και εγώ με το δικό μου ωράριο το ίδιο θα κάνω. Θα πατάξω, δηλαδή, την εγκληματική συνήθεια των μισθωτών να... τρώνε τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα!

Στις 15 Απρίλη μπαίνουμε στην εβδομάδα των παθών, αλλά... δεν το καταλαβαίνουμε, αφού των παθών είναι όλες οι εβδομάδες μας, με τους "σταυρωτές" που έχουμε μπλέξει!

Μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία του "Μέγκα" στο δελτίο των 8.30 της Μεγάλης Παρασκευής. Το κανάλι συνδέεται απευθείας με το Γολγοθά και οι ρεπόρτερς του παίρνουν αποκλειστική συνέντευξη από το... Χριστό, την ώρα που ξεψυχάει στο σταυρό, και από τον Ιούδα, την ώρα που αιωρείται κρεμασμένος στα κλαδιά της συκιάς!

Απαγορεύεται

ρητώς

του μισθωτού

η γαστέρα

να παραμένει

ανοιχτή

... ολόκληρη

τη μέρα!

Μια φορά

μόνον αυτή

θ' ανοίγει

να γεμίσει,

...ασυδοσία

στην κοιλιά

δεν επιτρέπ'

η "κρίση"!

Μάης

Ωραίος μήνας ο ελληνικός Μάης και η κυβέρνηση σκέφτεται πόσα μπορεί να πιάσει αν τον... πουλήσει! "Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος αν τον βγάλουμε στο σφυρί", λέει ο Γιάννος και προτείνει να... μετοχοποιήσουν απλώς το μήνα, κατά 30%!

Μαραθώνια συζήτηση όμως γίνεται στο υπουργικό συμβούλιο και για το πρόγραμμα αύξησης των δημοσίων εσόδων. Οι περισσότεροι υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι κρατικοί κορβανάδες θα γεμίσουν αν η κυβέρνηση αρχίσει να... κουρεύει χελώνες. Οι τέσσερις όμως "αμφισβητίες" (Σημίτης, Αυγερινός, Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου) διαφωνούν κάθετα. "Με αυτή τη μέθοδο - λένε - δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Εμείς πιστεύουμε ότι τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν, όχι κουρεύοντας χελώνες, αλλά... αρμέγοντας λαγούς"!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ζητάει εκλογές. "Πριτς!", απαντάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αποστομώνει με το "επιχείρημά" του την αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια, δηλαδή, και αυτόν τον μήνα στο κανάλι της πολιτικής ζωής του τόπου παίζονται τα σίριαλ "Οι απαράδεκτοι" και "Το γελοίον του πράγματος"!

Να κεφάλι μου

χαζό,

που ψηφίζεις

σαν το ζο

κι όλο κάνεις κυβερνήτες

αρλεκίνους

κι αγιογδύτες!

Ιούνης

Η κυβέρνηση βγάζει στο "σφυρί" τα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, τον ΟΤΕ, τα καζίνα, τις ιαματικές πηγές, τις βραχονησίδες, τα μεταλλεία και οτιδήποτε αποτελεί δημόσια περιουσία. Εκπληκτοι παρακολουθούν όλοι αυτό το πρωτοφανές ξεπούλημα και οι δημοσιογράφοι ρωτούν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τους πει"τι συμβαίνει επιτέλους;". Ο Ε. Βενιζέλος χαμογελάει λίγο και δηλώνει ευτυχής πως το μόνο που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση άρχισε, επιτέλους, την εκτέλεση των... μεγάλων έργων!

Στο μεταξύ, στον τηλεοπτικό χώρο εμφανίζονται δύο νέα ιδιωτικά κανάλια: Το... "Κιλότα - TV" και το "Μπανιστίρ - TV"!

Γύρω στις 20 Ιούνη επίσης γίνεται σωστός χαμός, όταν η οργάνωση 17 Νοέμβρη" ανοίγει... γραφεία στην οδό Ακαδημίας. Στα εγκαίνια των γραφείων, προσκαλεί και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, στέλνοντάς του το εξής μπιλιέτο: "Ελάτε για να γνωριστούμε κι από κοντά και να σας προσφέρουμε ένα κοκτέιλ... μολότοφ"!

Καλοκαιράκι

και η ντάλα

τους βάρεσ'

ίσια

στην κεφάλα

κι όλη

τη χώρα

οι μωροί

την οδηγούνε

στο "σφυρί"!

Ιούλης

Κατακαλόκαιρο, αφόρητη ζέστη και ο κοσμάκης ιδροκοπάει και υποφέρει. Μια κάποια ανακούφιση αισθάνεται μόνον αργά τη νύχτα, όταν αρχίζουν να... αερολογούν στα "τοκ σόου" των καναλιών οι βαρύγδουποι καλεσμένοι τους.

Από τον καύσωνα η κυρά - Ελλάδα λιποθυμάει και εισάγεται επειγόντως στο "Γενικό Κρατικό". Οι γιατροί την εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή και τελικά διαπιστώνουν ότι έχει πάθει θερμοπληξία. "Τη βάρεσε κατακούτελα - λένε - ο ήλιος του... ΠΑΣΟΚ". Και της συνιστούν να μην ξανακάνει στο μέλλον "ηλιοθεραπεία" αν δε θέλει να φάει το κεφάλι της!

Κοντά στη ζέστη, να και το νέφος άγριο και απειλητικό. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ όμως επεμβαίνει αμέσως και με απόφαση, που εκδίδει, απαγορεύει, λέει, τη συγκέντρωση... ρύπων στην ατμόσφαιρα. Για να μην υπάρξουν μάλιστα παρατράγουδα, ο υπουργός διευκρινίζει ότι θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν στο Αυτόφωρο το... όζον, το διοξείδιο του θείου και η αιθάλη, αν τυχόν παραβιάσουν την απόφασή του!

Νέφος βαρύ

στον ουρανό

κι άντε να πάρ'

ανάσα,

έτσι που άρχοντες

μωροί,

συμφέροντα

και "μάσα"

αυτήν

την πόλη έκαναν

να μοιάζει πια

με... κάσα!

Αύγουστος

Οι θερινές άδειες είναι στο φόρτε τους και οι πόλεις έχουν αδειάσει. Τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει μια φαεινή ιδέα: "Ρε παιδιά, λέει στο υπουργικό συμβούλιο, τι τον θέλουμε αυτόν τον προβληματικό μήνα; Δεν τον... πουλάμε να γλιτώσουμε από δαύτον;".

Στο μεταξύ, στις πλαζ, τα μπάνια δίνουν και παίρνουν. Οι μικρομεσαίοι, λόγου χάρη, κολυμπούν στα... χρέη τους, οι μισθωτοί κολυμπούν στο... παντελόνι τους, λόγω της λιτότητας, που τους έχει ρέψει και οι σουλτάνοι του τόπου κολυμπούν στα προνόμια και τα πλούτη, που τους χαρίζει αφειδώς η κυβέρνηση. Να, όμως λίγο πιο πέρα και οι (λωπο)δύτες, που βουτούν συνεχώς στα κρατικά ταμεία, στις τράπεζες, στις προμήθειες, στις επιδοτήσεις.

Τόσες, μάλιστα, είναι οι "βουτιές" και τόσα μεγάλα τα ποσά των λεηλασιών, ώστε η κυβέρνηση θεσπίζει ειδικό τέλος, το "σκανδαλόσημο", για να ισοφαρίσει τις απώλειες. Ο λαός όμως που έχει αγανακτήσει από τη δυσωδία των καταχρήσεων ονομάζει προφανώς το νέο φόρο, όχι σκανδαλόσημο, αλλά... σκατόσημο!

Η Ελλάδα

όλο πλέει

σε ελλείμματα

και χρέη,

κολυμπάει

δώθε πέρα,

μέσ' στη μίζα

και στη λέρα!

Η Ελλάδα

κάνει μπλουμ

στη φθορά

στο αλαλούμ

και μικρό

της μένει τράτο

για να πάει

καρφί στον πάτο!

Σεπτέμβρης

Επιστροφή από τις διακοπές και η κυβέρνηση ανασκουμπώνεται να κλείσει, λέει, τη "μαύρη τρύπα" της Οικονομίας. Νέα βάρη, λοιπόν, στο λαό και νέες αφαιμάξεις, συνολικού ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών. Μέσω της "τρύπας", δηλαδή, οι κυβερνώντες εισχωρούν στις τσέπες μας και πραγματοποιούν έτσι το αληθινό "ριφιφί του αιώνα"!

Ο πρωθυπουργός τρίβει τα χέρια του για τη γερή μπάζα και χτυπώντας φιλικά στις πλάτες, τους υπουργούς του αναφωνεί: "Μπορεί, μωρέ, να μη βγάλατε φτερά, όπως περίμενα, αλλά από νύχια μια χαρά πάτε. Σωστά σαφινια είσαστε πλέον στο "άρπαγμα""!

Από τις 15 Σεπτέμβρη, τα κανάλια παρουσιάζουν τα χειμερινά προγράμματά τους. Σίριαλ του ...φωσκόλου, δηλαδή, και γυμνά σόου. Ολες οι τολμηρότητες των καναλιών, όμως, ωχριούν μπροστά στα... όργια που συμβαίνουν στο πρόγραμμα"Μπράβο... ζούλα", που "παρουσιάζει" η κυβέρνηση για να μαζέψει το ένα τρισ. από το λαό!

Δόξα στους

κυβερνήτες μας

που γράφουν

νέα... έπη

καθώς ορμούν

ακάθεκτοι

στων μισθωτών

την τσέπη.

Δόξα στους

κυβερνήτες μας

κι ας χαραχθεί

σε πλάκα, ότι μεγάλοι

στρατηγοί

υπήρξανε

στην... τράκα!

Οκτώβρης

Μαύρη ακρίβεια στην αγορά. Οι κερδοσκόποι δρουν ασύδοτοι και έχουν φτάσει τις τιμές των τροφίμων και γενικά όλων των ειδών σε εξωφρενικά ύψη. Το ρύζι, λόγου χάρη, πουλιέται προς 100 δραχμές το.. σπυρί, τα φασόλια προς 50 δραχμές το... ένα, τα σταφύλια προς 150 η... ρώγα, τα παντελόνια προς 15.000 το... μπατζάκι και τα γάντια προς 1.500 δραχμές το κάθε... δάχτυλο!Οι μισθωτοί ζορίζονται άγρια και μη έχοντας τι άλλο να κάνουν σφίγγουν συνέχεια το ζωνάρι τους. Απ' το σφίξε, σφίξε όμως, το στομάχι όλο και μπαίνει προς τα μέσα, ώσπου κάποια στιγμή έρχεται και κολλάει στα πλευρά! "Ιδού η..."σύγκλιση", που σας λέγαμε", αναφωνεί τότε με ενθουσιασμό η κυβέρνηση και ο λαός την επιβραβεύει για το "επίτευγμά" της, δίνοντάς της το μέγα παράσημο της... ανοιχτής παλάμης!

Νέο "γλέντι"

με... βιολιά

στήνεται

μες στην κοιλιά,

πάει, θα σπάσουνε

οι κόρδες

από τις μεγάλες

λόρδες!

Αντε σφίξτε

το ζωνάρι

πιείτε... φόρους,

φάτε... βάρη

και χορέψτε

στον τρελόν

το ρυθμό

των... Βρυξελλών!

Νοέμβρης

Η αγανάκτηση του κόσμου για τους φόρους, την ακρίβεια, την ανεργία και το ζωνάρι έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Για να καταλαγιάσει, λοιπόν, την οργή του λαού, ο Ανδρέας... υπογράφει νέο "συμβόλαιο" μαζί του, χαρίζοντας πάλι υποσχέσεις για "καλύτερες μέρες". Και αυτό το "συμβόλαιο" όμως είναι γραμμένο σε... χαρτί υγείας, ώστε να μπορεί εύκολα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να το κάνει... κωλοσφούγγι, όπως ακριβώς έκανε και τα προηγούμενα!

Στις 15 Νοέμβρη η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 1996. Ο Γιάννος, δηλαδή, στήνει πάλι έναν... "κουλοχέρη" για να "φάει" ό,τι έχει απομείνει στους μισθωτούς!

- Μα επιτρέπονται τέτοια παιχνίδια; ρωτάει ο λαός.

- Βεβαίως, λέει ο Γιάννος και υποχρεώνει τους μισθοσυντήρητους να αδειάσουν τις τσέπες τους στο "ληστή". Και ο λαός δίνει, δίνει κι άδικα περιμένει να του βγάλει αυτή η "μηχανή" κανένα καλό φρούτο.

Ολο.. αγγούρια του βγάζει η άτιμη!

Ε, αφέντες μας

αστοί,

σταματήστε πια

το χέρι,

άλλη τράκα

ο λαός

δεν μπορεί

να υποφέρει,

πάει, γίνατε

φτυστοί

με "ληστή" με "κουλοχέρη"!

Δεκέμβρης

Το δεκαχίλιαρο που κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου έχει γίνει πλέον... πετσετάκι από τον πληθωρισμό και έτσι τίθεται σε κυκλοφορία το εικοσαχίλιαρο. Το νέο χαρτονόμισμα παρουσιάζει στη μια πλευρά τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και στην άλλη ένα μισθωτό, που ρίχνει φάσκελα και με τα δυο του χέρια!

Το '95 τελειώνει πλέον και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει το υπερτολμηρό σόου "της Ευρώπης το κάγκελο", όπου θα εμφανίζει όλους τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους χωρίς... βρακί. Οπως δηλαδή τους κατάντησε με τα εξοντωτικά "μέτρα" της για να τους κάνει δήθεν Ευρωπαίους!

"Μέτρα"

το 'να πάνω

στ' άλλο

κι η κατάληξή τους

να:

στην Ευρώπη

μας πηγαίνουν

με γυμνά

τα... αχαμνά!

Χρόνια πολλά και υγεία!

Κείμενα:

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ