ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Γενάρη 1995
Σελ. /49
ΚΕΝΗ
Ανακύκλωση στα ίδια πρόσωπα

Στην πατρίδα μας επικρατούν οι υπερβολικές και κομπαστικές εκτιμήσεις εντός ενός περιορισμένου κύκλου αμοιβαίας εξυπηρέτησης και ανταλλαγής. Αυτό το δυσάρεστο κι επιζήμιο φαινόμενο πλήττει και τη λογοτεχνία μας, εμποδίζοντας την αντικειμενική κριτική, τη σωστή αξιοκρατική επιβράβευση των δημιουργών και τη γνωριμία του Ελληνα αναγνώστη με το σύγχρονο ελληνικό ποιοτικό λόγο.

Στην ομιλία του - κατά τη φετινή απονομή των κρατικών βραβείων - όσο κι αν προσπάθησε ο υπουργός Πολιτισμού να μας πείσει πως αυτό το έτος ήταν καλό, δεν κατάφερε τίποτα. Τ' αυτιά μας είναι γεμάτα από πλάνα λόγια. Καμιά πρόοδος και καμιά στοργή και φροντίδα δεν είδαν ούτε το 1994 οι εργάτες του Πνεύματος. Αδιαφορία και πάλι αδιαφορία για τους πολλούς και γενναιόδωρη μεταχείριση για τους λίγους.

Η επιτροπή βραβείων του υπουργείου Πολιτισμού λειτούργησε ξανά με το πονηρό της σύστημα, προκειμένου να ευεργετήσει τους γνωστούς της. Ακόμα μια φορά περιφρόνησε την ετήσια λογοτεχνική σοδειά, έστω κι αν για τα μάτια του κόσμου ζήτησε να της σταλεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη ο κατάλογος της εκδοτικής χρονιάς, εκείνη διάλεξε τα ονόματα της αρεσκείας της και χωρίς να διαβάσει κανένα άλλο βιβλίο αποφάνθηκε για τα καλύτερα.

Παλιά της τέχνη κόσκινο η προβολή των φίλων της κι ο σκληρός αγώνας να επιβάλει τους δικούς της ευνοούμενους με κάθε τρόπο. Δικαιολογημένα πρέπει ν' απορείς πώς η πλούσια λογοτεχνική μας παράδοση κατάντησε ν' ανακυκλώνεται στα ίδια πρόσωπα, λες και τόσο ξαφνικά φτώχυνε ο τόπος μας από άξιους λογοτέχνες.

Ο κ. υπουργός, βέβαια, μας ανέφερε ακόμα και την εθνική του πολιτική και τους κύριους της άξονες στην ενδυνάμωση της Διεύθυνσης Γραμμάτων και τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ομως, παρέλειψε να μας εξηγήσει την αιτία που τον ανάγκασε να συρρικνώσει την προσφορά τιμητικών λογοτεχνικών συντάξεων, αντικαθιστώντας το χαρακτηρισμό "σημαντικές" με τον επιδεικτικό τίτλο "εξαιρετικές υπηρεσίες". Μήπως κι αυτή η κίνηση ανήκει στο ευρύτερο σχέδιο εξόντωσης των μη εκλεκτών του υπουργείου του;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ

Οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί

Οι κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί δε φτάνουν για τις ανάγκες του εργαζόμενου πληθυσμού. Και όσοι λειτουργούν δέρνονται από μια σειρά ελλείψεις. Αλλοι λειτουργούν χωρίς αναγκαίο προσωπικό. Αλλοι χωρίς θέρμανση κι άλλοι δε λειτουργούν καθόλου.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θα επιταθεί με τον προϋπολογισμό του 1995, που με εντολή του μεγάλου κεφαλαίου και των Βρυξελλών θα περικοπούν οι δαπάνες για παιδικούς σταθμούς. Γι' αυτό η κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη.

Είμαι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αγίου Δημητρίου (Αττικής) και ελεγκτής του 1ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού.

Ο σταθμός για λόγους ιδιοκατοίκησης μεταστεγάστηκε σε άλλο οίκημα. Το προηγούμενο δεν είχε θέρμανση και το νέο δεν έχει επίσης θέρμανση.

Ζητήσαμε από την αρμόδια υπηρεσία να μας χορηγήσει το αναγκαίο ποσό για την αγορά και εγκατάσταση AIR CONTISSION (1.100.00 δρχ. περίπου) και εισπράξαμε μια στείρα και κατηγορηματική άρνηση. Μάλιστα η αρμόδια του Τμήματος κ. Χαριτόπουλου, με ανάρμοστη συμπεριφορά σ' αυτόν που συνομιλούσε... απαιτούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να παραιτηθούμε του δικαιώματός μας να διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες λειτουργίας του σταθμού μας και για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών των εργαζομένων συνδημοτών μας.

Μας κατέκρινε γιατί ενοικιάσαμε ακίνητο χωρίς θέρμανση και ότι έπρεπε να υποχρεώσουμε τον ιδιοκτήτη να τοποθετήσει, με δικές του δαπάνες, δίκτυο θέρμανσης. Δηλαδή έθετε προβλήματα που καμιά διάταξη δεν προβλέπει, αλλά ούτε και αρμοδιότητα έχει να ασχολείται με έλεγχο αποφάσεων και πράξεων του Διοικητικού Συμβουλίου του σταθμού.

Ερωτώ τον κ. νομάρχη Πειραιά, θα αφήσει τα παιδιά του 1ου Παιδικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου χωρίς θέρμανση; Θα επιτρέπει σε υπαλλήλους της νομαρχίας να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρθηκε η κ. Χαριτοπούλου και η βοηθός της σε εκλεγμένο εκπρόσωπο των δημοτών, αρμόδιο για την προώθηση αποφάσεων του ΔΣ του 1ου Παιδικού Σταθμού;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΓΑΡΑΣ

Δύναμη αντίστασης

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΖΑΖΗΣ,από την Αθήνα, αναφερόμενος στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει πιστά τις εντολές των Βρυξελλών, του Μάαστριχτ και της Ευρ. Ενωσης. Δέσμια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, αλλά και των ΝΑΤΟ - Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που σιγοντάρουν την αδιαλλαξία των Τοτύρκων στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από 6 στα 12 μίλια, με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για το δίκαιο των θαλασσών. Πρόκειται στην ουσία για τη θεωρία του "διαίρει και βασίλευε". Πιστεύουμε - καταλήγει - ότι ο ελληνικός λαός έχει γνωρίσει από την καλή τους "συμμάχους" κι έχει τη δύναμη να ματαιώσει κάθε επέμβαση από όπου κι αν προέρχεται. Αυτό έδειξε και με τους αγώνες του ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή με επικεφαλής το ΕΑΜ και το ΚΚΕ".

Τα μποφόρ του κ. Παπανδρέου

Τα μποφόρ μεγαλώνουν και φαίνεται ότι στη στεριά είναι πιο επικίνδυνα. Ο πρωθυπουργός μας όμως δηλώνει ότι ταξιδεύει και με 10 μποφόρ. Πού, όμως, στην μπανιέρα; Αν σας δώσω, "σύντροφε" Ανδρέα, τη σύνταξή μου του ΙΚΑ - 86.000 δρχ., με 8.500 ένσημα - και καταφέρετε να ζήσετε τριμελή οικογένεια, θα παραδεχτώ ότι ταξιδεύετε όχι μόνο με 10 μποφόρ, αλλά και σε αντικυκλώνα ακόμα... Είναι σίγουρο ότι από τότε που γίναμε Ευρωπαίοι πάμε από το κακό στο χειρότερο... Φαίνεται πως χάνουμε το τρένο και δε θα καταφέρουμε να γίνουμε Ευρωπαίοι (λες και μέχρι τώρα είχαμε σύνορα με την... Ταγκανίκα)... Θυμάμαι τη χαρά μας όταν θα παίρναμε την προεδρία της ΕΕ. Είπα μέσα μου πως τώρα, που θα κάνουμε κουμάντο, κάτι καλό θα προκύψει. Αν μη τι άλλο θ' αναγκάσουμε τους άλλους 11 να πιέσουν τους Τούρκους να μας δώσουν τουλάχιστον τους 1.619 αγνοούμενους αδελφούς Κύπριους. Αλλά δε βαριέσαι... Είχε δίκαιο ο "σύντροφος" Ανδρέας, όταν βροντοφώναζε ότι θ' ανοίξει το "φάκελο της Κύπρου" και το άλλο "σοσιαλιστικό" "Εξω από το ΝΑΤΟ" - "Εξω από την ΕΟΚ". Αλλά τι να πρωτοπρολάβει κανείς σε τρεις τετραετίες;... Τελειώνω με την ευχή αυτοί που μας κυβέρνησαν επί δεκαετίες, κάποτε να κοιτάξουν τον άγιο τούτο τόπο και το λαό του. Διαφορετικά, όσα φράγματα κι αν βάλουν στο ποτάμι, που λέγεται λαϊκή οργή, το νερό πάλι θα χυθεί στη θάλασσα που λέγεται σοσιαλισμός.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΛΙΑΚΙΔΗΣ

Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης

Η εγκατάλειψη των αγωνιστών

Ο υπέργηρος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, κάτοικος Κολωνού Αθήνας, με επανειλημμένα γράμματά του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, θέτει ωμά την εγκατάλειψη των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθν. Αντίστασης, όχι μόνο από τη δεδομένη αντικομμουνιστική ΝΔ, αλλά ειδικότερα από το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις του, ιδιαίτερα τη σημερινή, που αθέτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, να ξαναδώσει, δηλ., στους αγωνιστές ό,τι τους αφαίρεσε η κυβέρνηση της ΝΔ. "Δεν μπορώ να πιστέψω - γράφει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - τα τόσα μεγάλα ψέματα που λέτε και μετά τα ξεχνάτε και πάλι από την αρχή.

Κι επειδή βρισκόμαστε στην περίοδο των γιορτών, αναφέρεται στο κύμα της ακρίβειας, που στρέφεται ενάντια στους συνταξιούχους. Οι "λαϊκές αγορές" στις διάφορες γειτονιές - λέει - είναι ληστρικές αγορές, με την άνοδο των τιμών μέχρι και 100%.

Ο Γ. Θ., σε άλλη επιστολή του, εκφράζει το παράπονο των αντιστασιακών, που δεν εκτιμήθηκε η προσφορά τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, που συκοφαντείται η ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τιμάται η εθνοπροδοσία και δε διδάσκεται στα σχολεία η γνήσια ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Επίσης γιατί καμιά μεταπολεμική κυβέρνηση δε διεκδίκησε το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία κλπ.

Μόνο το ΚΚΕ - υπογραμμίζει - είναι συνεπές και αγωνίζεται για τα συμφέροντα του λαού και την ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. "Αυτό μόνο - καταλήγει - ήταν πάντα και είναι δίπλα στο λαό".

"Εγώ σας οφείλω τη ζωή μου... "

Στους "αγαπημένους της σωτήρες - όπως τους αποκαλεί - γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου" απευθύνεται η ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΛΙΜΠΑΚΟΥ,μέλος της ΚΟΒ Κυπριάδου (Πατήσια) του ΚΚΕ. Γράφει:

"Θεωρώ μεγάλη μου υποχρέωση να σας ευχαριστήσω δημόσια. Είμαι η Μαρία ΤΕΡΛΙΜΠΑΚΟΥ,που τον περασμένο Αύγουστο με νοσηλεύσατε στην εντατική μονάδα ή ακριβέστερα με αναστήσατε (!!! ) από τα βαρύτατα τραύματά μου, που προήλθαν από τροχαίο ατύχημα.

Σήμερα που στην Ελλάδα πωλούνται τα πάντα, από συνειδήσεις, παροχές, εθνική περιουσία, ανεξαρτησία κλπ. ΕΣΕΙΣ δεν πουλάτε!!! Προσφέρετε αφειδώλευτα την επιστημονική σας πληρότητα και τη ζεστή ανθρώπινη στοργή στους ασθενείς σας, αφού συμπάσχετε μαζί τους!!!

Εγώ σας οφείλω τη ζωή μου και νιώθω την ανάγκη να πω: Ανθρωποι σαν ΕΣΑΣ - ιδιαίτερα της εντατικής μονάδας - τιμούν την επιστήμη σας, την προσωπικότητά σας, την πόλη του Βόλου.

Μπράβο σ' όλους σας."

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΚΙΜΩΝΑ ΛΙΜΕΝΙΔΗ,Αθήνα. Σωστή η παρατήρησή σου για ορισμένα άρθρα του νόμου για τον ΟΤΕ. Αλλά τώρα φαίνεται ότι αλλάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

- Μ. Φ. Γ. Δ. Π. Β.,Ηράκλειο Αττικής. Το εκτεταμένο κείμενό σου (σας), με τίτλο "Σταυρός στους σταυρωτήδες", όπως ομολογείτε, "είναι προχειρογραμμένο". Διαβάζεται, αλλά είναι αδύνατο να δημοσιευτεί τόσο μεγάλο. Και επειδή έχει ήδη κυλήσει αρκετό νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ, πολλά από όσα γράφετε έχουν αλλάξει. Χρειάζονται ξανακοίταγμα. Κι αν ξαναγράψετε, να μην ξεπερνάει τις 300 λέξεις.

- Π. ΑΡΩΝΗ (Αθήνα) και ΦΩΤΗ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗ (Καβάλα): Τα κείμενά σας, με θέμα τα "Δεκεμβριανά", δε στάθηκε δυνατό να δημοσιευτούν, λόγω πληθώρας άλλων ανάλογων που προηγήθηκαν.

- "ΟΜΙΛΟ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΙΚΥΩΝΑΣ".Λάβαμε το κείμενο που καταγγέλλετε τη διαιώνιση της καπηλείας της Εθν. Αντίστασης από τη σημερινή κυβέρνηση, παρότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί πως θα αποκαταστήσει τις αδικίες που έγιναν από την κυβέρνηση του ναρκισσευόμενου "αντιστασιακού" Μητσοτάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ