ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Ποδαρικό κόντρα στην παράδοση

Ο Ολυμπιακός στο Φάληρο με τη Μπαρτσελόνα (18.45 ΑΝΤ-1) και ο ΠΑΟΚ στο Πέζαρο με τη Σκαβολίνι (21.30 ΣΚΑ+ΔΚΙ), ...ανοίγουν τα δώρα που τους έφερε ο νέος χρόνος

Ποδαρικό στο 95, κόντρα στην παράδοση, κάνουν σήμερα Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.

Στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, οι Πειραιώτες φιλοξενούν στις 18.45 την Μπαρτσελόνα (ζωντανή μετάδοση ΑΝΤ-1), ενώ οι Θεσσαλονικείς δοκιμάζονται στο Πέζαρο (21.30 ΣΚΑ+ΔΚΙ).

Η παράδοση τα δύο τελευταία χρόνια, θέλει τον Ολυμπιακό να δυσκολεύεται αφάνταστα να κάνει ποδαρικό στο νέο χρόνο με το δεξί, αν και αγωνίζεται στο κατάμεστο στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας". Το 1993 ίδρωσαν να κάμψουν την αντίσταση της Ορτέζ με 65 - 64, ενώ το 1994 έχασαν από τη Λιμόζ με 59 - 67. Η Μπαρτσελόνα στο παρελθόν έχει προσφέρει ουκ ολίγες άσχημες στιγμές στον Γ. Ιωαννίδη. Πέρσι, πάντως, έχασε εύκολα στον Πειραιά με 82 - 64, κάτι που επισήμανε χτες και ο προπονητής της Αφιτο Ρενέσες. "Την προηγούμενη φορά χάσαμε, να δούμε τι θα καταφέρουμε αυτή τη φορά" υπογράμμισε, ενώ ο Σαν Επιφάνιο ήταν πιο αισιόδοξος: "Ο Ολυμπιακός θα είναι σίγουρα στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα, γιατί είναι πολύ καλή ομάδα. Εμείς ήρθαμε, όμως, για να νικήσουμε" τόνισε, κι έχει το λόγο του να θέλει μόνο νίκη. Η ομάδα του στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής ηττήθηκε στη Βαρκελώνη από την Τσιμπόνα και αναζητεί επειγόντως εκτός έδρας νίκη για να ρεφάρει.

Οι "ερυθρόλευκοι" δηλώνουν αισιόδοξοι για την έκβαση του αγώνα. Ο Ιωαννίδης θα έχει στη διάθεσή του και τον Σιγάλα, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, ενώ τα 14.000 εισιτήρια που κυκλοφόρησαν έγιναν ανάρπαστα.Χωρίς Πρέλεβιτς ο ΠΑΟΚ

Νικητής στο διεθνές τουρνουά Βελιγραδίου αναδείχτηκε ο ΠΑΟΚ, αλλά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κινδυνεύει να μείνει νωρίς εκτός πρόκρισης, ορθότερα, να απομακρυνθεί επικίνδυνα από τις δύο πρώτες προνομιούχες θέσεις του Α ομίλου. Ο "δικέφαλος" αγωνίζεται στο Πέζαρο απέναντι στην τοπική ομάδα και στην έδρα απ' όπου πέρσι έφυγε ηττημένος με 66 - 82. Επιπλέον δε, θα έχει στη δύναμή του δύο βασικά στελέχη. Τον Μούσταφ, που δεν επέστρεψε ακόμα από την πατρίδα του και τον Μπ. Πρέλεβιτς, ο οποίος τραυματίστηκε στην προπόνηση της Δευτέρας και δεν ακολούθησε την αποστολή στην Ιταλία. Κι ενώ ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να κατέβει απ' το ευρωπαϊκό τρένο, παρότι το πρόγραμμα του δεύτερου γύρου τον ευνοεί, οι υπεύθυνοι της ομάδας αναζητούν απεγνωσμένα τον αντικαταστάτη του Μούσταφ για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Το βόλεϊ έχασε τον Κουζνέτσοφ

Τραγικό θάνατο βρήκε ο ουκρανικής καταγωγής πασαδόρος της Εθνικής Ρωσίας, Αντρέι Κουζνέτσοφ. Ο 28χρονος βολεϊμπολίστας σκοτώθηκε, όταν οδηγώντας έξω από το Κιέτι της Ιταλίας, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ο θάνατος του Κουζνέτσοφ επήλθε ακαριαία. Η σύζυγός του που καθόταν στη θέση του συνοδηγού τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ τα δυο του παιδιά που κάθονταν πίσω δεν έπαθαν τίποτα.

Με πέντε παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας γυναικών, υποδέχεται σήμερα το νέο χρόνο το ελληνικό βόλεϊ. Παίζουν Αρης - Ιωνικός ΝΦ (5μμ), ΑΓΣ Βύρωνα - Αγιος Σώστης (6μμ), ΑΓΣ Δραπετσώνας - Φιλαθλητικός (6μμ), Πανελλήνιος - Σίρις Σερρών (3.30μμ), Βριλήσσια - ΓΣ Κοζάνης (4.30μμ). Το παιχνίδι της ίδιας αγωνιστικής μεταξύ Παναθηναϊκού - Νίκης Αλεξανδρούπολης θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή στις 7.30μμ.

Στα Γιαννιτσά ο Κούης

Την τελευταία προπόνηση ως μάνατζερ του Αρη παρακολούθησε χτες ο Ντίνος Κούης στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο μέχρι χτες συνεργάτης του Γιώργου Φοιρού εγκαταλείπει τον Αρη μετά από 18 χρόνια συνεχή συνεργασία, είτε σαν παίκτης είτε σαν μάνατζερ. Ο παλιός διεθνής άσος μετακομίζει στα Γιαννιτσά, όπου και αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του συγκροτήματος της Γ Εθνικής. Ο Κούης είχε υποβάλει την παραίτησή του προ δεκαημέρου, αλλά τότε η διοίκηση δεν την είχε κάνει αποδεκτή. Ο μισθός του στην Αναγέννηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο δραχμές το μήνα. Ο Κούης είναι προσωπική επιλογή του νέου προέδρου της ομάδας της Πέλλας, Λάζαρου Παπαδόπουλου.

ΑΕΚ
Ετοιμος ο Κασάπης

Ετοιμοπόλεμος από χτες ο Μιχάλης Κασάπης στην ΑΕΚ. Ο διεθνής παίκτης ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του και θα είναι κανονικά στη διάθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς για το σαββατιάτικο παιχνίδι με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Ο Μπάγεβιτς σε δηλώσεις του για το νέο χρόνο φάνηκε ρεαλιστής: "Στόχος της ΑΕΚ πλέον είναι η κατάκτηση του κυπέλλου. Στο πρωτάθλημα θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, βελτιώνοντας όσο μπορούμε περισσότερο τη βαθμολογική μας κατάσταση. Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο". Ο Σέρβος τεχνικός είχε ένα καλό λόγο και για το Νίκο Μαχλά, που γοήτευσε με την απόδοσή του στον αγώνα της Μεικτής επιλέκτων με τη Μίλαν στην Ιταλία: "Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, που μπορεί να σταθεί και σε ομάδες του εξωτερικού. Φυσικά και θα τον ήθελα στην ΑΕΚ".

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

H Γερμανίδα κολυμβήτρια Σάντρα Βόλκερ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μέτρα ύπτιο κατά τη διάρκεια αγώνων που έγιναν στο Χονγκ - Κονγκ με επίδοση 27.86. Την παλιά επίδοση είχε η Αμερικανίδα Μαρτίνο με 27.93.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κόκκινα αστέρια στο Φάληρο

"Ερυθρόλευκη" σύγκρουση Ολυμπιακού - Ερ. Αστέρα (3.30μμ ΑΝΤΕΝΝΑ) για την ειρήνη και τη φιλία στα Βαλκάνια

Ελλάς - Σερβία συμμαχία, στην πράξη! Σήμερα στο στάδιο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τον Ερυθρό Αστέρα σε φιλικό αγώνα, που αποτελεί και τη ρεβάνς του 1-4 στο Βελιγράδι στις 14 του περασμένου Νοέμβρη. Δυο ομάδες που εκπροσωπούν δυο λαούς οι οποίοι συνδέονται με ειλικρινή και παντοτινή φιλία, θα ανοίξουν την αυλαία του νέου έτους σε ένα ματς γιορτή. Είναι η πρώτη εμφάνιση του Ερυθρού Αστέρα μετά την άρση του εμπάργκο εκτός Σερβίας. Οι Σέρβοι ήρθαν χτες με όλα τα αστέρια τους (Στοϊκόφσκι, Πέτροβιτς, Πέροβιτς, Κρουπνίκοβιτς) με επικεφαλής της αποστολής τον υπουργό των Σπορ Βλαδιμίρ Τσβέτκοβιτς. Ο προπονητής Λιούπκο Πέτροβιτς, παλιός γνώριμος στους φίλους του Ολυμπιακού, δήλωσε μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο: "Είναι μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Οι δυο λαοί είναι πάντα ενωμένοι και αυτό θα φανεί και στο παιχνίδι, όπου το τελευταίο πράγμα που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Ζητώ από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που τόσο αγαπώ να έρθουν στο γήπεδο".

Από πλευράς των Πειραιωτών ο Τάις Λίμπρεχτς επέλεξε για το σημερινό αγώνα τους: Στρακόσια, Τοχούρογλου, Μαυρομμάτη, Παχατουρίδη, Τρούπκο, Νταμπίζα, Αμανατίδη, Μαρινάκη, Καραταφιδη, Γκώνια, Εστάι, Σαπάνη, Μπατίστα, Πασσαλή, Σοφιανόπουλο και Σέγγο.

Ο Κρις Καλατζής αποκλείστηκε για προληπτικούς λόγους, ενώ ο Στιβ Ρεφενές γυμνάστηκε μόνος του με ελαφρύ τροχάδην.

Ο αγώνας αρχίζει στις 3.30μμ και θα μεταδοθεί ζωντανός από την τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Α. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Την πρώτη θέση κατέλαβε η εθνική ομάδα μπάσκετ των εφήβων, στο διεθνές τουρνουά της Ιταλίας. Η ελληνική ομάδα νίκησε την Κροατία με 103 - 91, τη Γαλλία με 97 - 81 και στον τελικό τη Λιθουανία με 105 - 83.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Αθηναίος Κουμάσης θα είναι ο διαιτητής του σαββατιάτικου αγώνα της 14ης αγωνιστικής μεταξύ Απόλλωνα - ΑΕΚ. Στα κυριακάτικα παιχνίδια κληρώθηκαν να σφυρίξουν οι εξής διαιτητές: Παναθηναϊκός - Αρης: Ντούτσιας, Ολυμπιακός - Σκόντα Ξάνθη: Τσιμεντερίδης, ΟΦΗ - Αθηναϊκός: Καλαθενός, Ιωνικός - Καβάλα: Μπίκας, Λεβαδειακός - Πανιώνιος: Μαζαράκης, Εδεσσαϊκός - ΠΑΟΚ: Βοργιάς, Ηρακλής - Λάρισα: Παπαδάκος, Δόξα Δράμας - Εθνικός: Βασιλάκης.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ
Νέο ξεκίνημα

Ο Πανιώνιος νίκησε 90-73 την Τεργέστη και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κόρατς

Ανεμος αισιοδοξίας έπνευσε χτες στη Ν. Σμύρνη. Εκτός από τη νέα διοίκηση, ο νέος χρόνος έφερε τον Πανιώνιο στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κόρατς και μάλιστα επικεφαλής του Γ ομίλου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα με την Ντιναμό Μόσχας, την ερχόμενη Τετάρτη στη Μόσχα με την Ντιναμό. Η ομάδα του Ντ. Ιβκοβιτς χωρίς τον Φ. Χριστοδούλου, που αποχώρησε στο ημίχρονο με πρόβλημα στη μέση, κυριάρχησε στην επανάληψη επί της Τεργέστης και έφτασε εύκολα στη νίκη με 90 - 73 (47 - 41). Κορυφαίος για ένα ακόμα παιχνίδι ο Μέις, που έφτασε τους 35 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο νεαρός Καράγκουτης.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Φ. Χριστοδούλου 8 (1), Μποσγανάς 3, Αγγέλου 4, Καλαϊτζής, Κικίλιας 6, Γιέλιτς 3, Μέις 35 (5), Τσόπης, Μπέιλι 17, Καράγκουτης 13 (1).Τεργέστη: Γκατόνι 7 (1), Σάμπια 5 (1), Τόνουτ 8 (1), Νταλαμόρα 2, Μπουντίν, Καταμπιάνι 2, Τζάμπερλαν 12 (2), Μποντέτο 5, Τόμπσον 28, Μπάρνια 6.

Στο Μιλάνο δοκιμάζεται το Περιστέρι

Το τελευταίο χαρτί της πρόκρισης παίζει σήμερα στις 21.30 το Περιστέρι. Στο Μιλάνο αντιμετωπίζει την τοπική ομάδα και χρειάζεται μόνο νίκη για να προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Κόρατς, όπου δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Πανιώνιο.

Δυναμική υπεράσπιση του ρόλου της Ολυμπίας

Πώς προετοιμάζει ο Γ. Λιάνης τη συνάντηση με τον Χ. Α. Σάμαρανκ

Επιστολή από τον Χ. Α. Σάμαρανκ έλαβε ο Γ. Λιάνης, ενόψει της προγραμματισμένης για τις 11 του μήνα, στη Λωζάνη, συνάντησής τους. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τον υφυπουργό Αθλητισμού τις θέσεις της Ελλάδας για θέματα του ολυμπιακού κινήματος.

Η αναβάθμιση του ρόλου της Ολυμπίας, η κατοχύρωση της Ολυμπιακής Φλόγας και φυσικά, η ανάθεση Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, θα είναι τα βασικά θέματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά. Είπε σχετικά ο Γ. Λιάνης: "Είναι φανερό ότι όσο περνούν τα χρόνια βαδίζουμε σε υποβάθμιση του ρόλου της Ολυμπίας. Εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό. Σεβόμαστε τη Λωζάνη, τη ΔΟΕ, τα μέλη της, όμως, υπάρχει και το αρχέγονο της Ολυμπίας, υπάρχει η ιστορία. Αν αυτά τα πράγματα δεν ευοδωθούν, θα αντιδράσουμε αθλητικά και πολιτικά. Δεν είναι ρομαντισμός αυτό και κενό γράμμα. Ως πότε θα είμαστε παράταιροι και θα ανάβουμε μόνο τη φλόγα;"

Προετοιμαζόμενος για τη συνάντηση της Λωζάνης, ο υφυπουργός είχε χτες επαφή με τα μέλη της ΔΟΕ, Ν. Φιλάρετο, Λ. Νικολάου και το νέο δήμαρχο της Ολυμπίας. Με τους δυο πρώτους πήγε το βράδυ στο σπίτι της Ειρήνης Παππά, η οποία θα αξιοποιηθεί τόσο στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, όσο και στην προσπάθεια ανάθεσης στην Αθήνα Ολυμπιακών Αγώνων της χαραυγής του νέου αιώνα.

Θρήνος γιά Πετσάι

To παγκόσμιο ποδόσφαιρο έμεινε από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς φτωχότερο. Ο Αυστριακός άσος του πρόσφατου παρελθόντος, Μπρούνο Πετσάι, πέθανε στα 39 του χρόνια από ανακοπή καρδιάς, ενώ έπαιζε με τους φίλους του χόκεϊ επί πάγου. Ο Πετσάι ήταν ο στυλοβάτης της άμυνας της Εθνικής της πατρίδας του τη δεκαετία του '80 και ήταν συμπαίκτης με τους Προχάσκα, Κρανκλ, Σάχνερ. Είχε 84 συμμετοχές με τη "Βούντερ τιμ", ενώ έκανε μεγάλη καριέρα με τα χρώματα της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ