ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΩΞΕΩΝ
Ο συμψηφισμός σε όλο του το μεγαλείο

Με διάφορα ευφυολογήματα, αλλά και υποκριτικές αναφορές περί υπεράσπισης της ηθικής του πολιτικού κόσμου(!), προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανιστεί "αθώα", παρά το εκτυλισσόμενο σκάνδαλο του συμψηφισμού και της συγκάλυψης

Η πολιτική της συγκάλυψης, της συναλλαγής και του συμψηφισμού των σκανδάλων μεταξύ των δικομματικών εταίρων, εκτυλίσσεται πλέον σε όλο της το μεγαλείο.Μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην αναστολή των διώξεων για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών, η οποία έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έρχεται στο προσκήνιο όλη η δυσοσμία μιας πολιτικής που είναι αυστηρά καθορισμένη. Πρόκειται για την αστική πολιτική που προωθείται από τους πολιτικούς στυλοβάτες της καθεστηκυίας τάξης, οι οποίοι προσπαθούν να καταστήσουν συνένοχο σ' αυτή τους την τακτική όλο τον πολιτικό κόσμο και κατά προέκταση τον ελληνικό λαό! Το επιχειρούν, μάλιστα, εμφανιζόμενοι ως προστάτες του πολιτικού ήθους, της εντιμότητας και της αξιοπιστίας των πολιτικών κομμάτων!

Η "ηθική" του

συμψηφισμού

Η απαράδεκτη αυτή επιχείρηση πιστοποιήθηκε χτες διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, όλους εκείνους που καταδικάζουν και αποκαλύπτουν τις μεθοδεύσεις συμψηφισμού, με πρώτους τους κομμουνιστές, ότι βρίσκονται περίπου εκτός πραγματικότητας. Ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε "βαριά μομφή κατά της πολιτικής ως λειτουργίας της Δημοκρατίας" τη θέση ότι η απόφαση Παπανδρέου συνιστά απόδειξη του συμψηφισμού και της συγκάλυψης, για την οποία από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει το ΚΚΕ. Μέσα μάλιστα από γλωσσολογικές ακροβασίες κατέληξε ότι πρόκειται για "βαριά μομφή κατά της πολιτικής συνολικά και κατά των πολιτικών στελεχών συνολικά...", και αναρωτήθηκε αν όσοι προχωρούν"με ευκολία" στις παραπάνω καταγγελίες έχουν καταλάβει το νόημα των λέξεων και αν "έχουμε πλήρη εικόνα του τι ακριβώς εννοούμε", όταν γίνεται χρήση των παραπάνω όρων... Η κυβέρνηση βέβαια είναι η τελευταία που μπορεί να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των εννοιών των λέξεων και σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι την απασχολεί περισσότερο όχι το να μην ακολουθεί την πολιτική που ακολουθεί, αλλά το να μη λέγεται τελικά ποια είναι αυτή η πολιτική. Και αυτή η πολιτική και η μεθόδευση στο ζήτημα των σκανδάλων είναι η πολιτική του συμψηφισμού και της συγκάλυψης.

Εκεί όμως που η κυβέρνηση αποκαλύφθηκε ήταν, όταν, σε ερώτηση του"Ρ" για το αν η κυβέρνηση εκλαμβάνει κάθε κριτική κατά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ως επίθεση κατά της πολιτικής γενικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού αρχικά τοποθετήθηκε αρνητικά, είπε ότι "άλλο είναι η κριτική στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και άλλο είναι η ηθικού χαρακτήρα, κατά βάθος, μομφή περί συμψηφισμού και συναλλαγής". Για να καταλήξει, τελικά, ότι σ' αυτή την περίπτωση "βεβαίως" (!!) η κριτική αφορά την πολιτική γενικά. Φυσικό είναι βέβαια η κυβέρνηση να θέλει να εμφανίσει την πολιτική ως κάτι ενιαίο. Μόνο που πάντα - όσο τουλάχιστον θα υπάρχουν τάξεις - θα υπάρχουν δυο ειδών πολιτικές με το δικό τους ηθικό υπόβαθρο η καθεμιά. Η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Δικολαβίες

Ο Ε. Βενιζέλος δεν παρέλειψε βέβαια να υπερασπιστεί τη "γενναία" απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ όσον αφορά την τακτική συμψηφισμού δεν απέφυγε να επαναλάβει τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατά δήλωσή του "δεν έχει να συμψηφίσει τίποτα"... Κάνοντας δε λόγο για την αναστολή της δίωξης του Α. Παπανδρέου για τις υποκλοπές της περιόδου 1986 - '89, από τη ΝΔ το 1992, ισχυρίστηκε ότι το τότε δεν αποτελεί συγκρίσιμο μέγεθος με το σήμερα! Τα επιχειρήματα που εφευρέθηκαν είναι ότι εκείνη η αναστολή ακολούθησε την αθωωτική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τις επαναληπτικές εκλογές στη Β Αθήνας και την κατάθεση του ανακριτή για την υπόθεση...

Παράλληλα, όταν κλήθηκε από το "Ρ" να εξηγήσει αν οι λόγοι εθνικής ενότητας και αποτροπής του διχασμού... που επικαλέστηκε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανέκυψαν τώρα και δεν ίσχυαν τρεις μήνες πριν που το ΠΑΣΟΚ προχωρούσε στις παραπομπές, ο Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να μιλήσει περί μη συγκρίσιμων μεγεθών. Το κυβερνητικό ευφυολόγημα είναι ότι η παραπομπή είχε"δικανικό" χαρακτήρα, ενώ η πρόταση αναστολής "πολιτικό" χαρακτήρα...

Η δήλωση Παπανδρέου

"ισχύει" εφόσον...

Παράλληλα, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από τις χτεσινές δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου είναι ότι για πρώτη φορά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Α. Παπανδρέου να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν τελικά δεν εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Σε σχετικό ερώτημα του"Ρ" για το ποιες είναι οι προθέσεις του πρωθυπουργού σε μια τέτοια περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει, και περιορίστηκε να πει ότι το ερώτημα στηρίζεται σε μια "κακή υπόθεση" αφού, όπως συμπλήρωσε, πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος από το παρόν Κοινοβούλιο. Παράλληλα ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι κριτήριο για το πρόσωπο του Προέδρου δεν είναι ποιος θα τον προτείνει, το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, αλλά το αν έχει "τα κατάλληλα προσόντα". Επίσης υποστήριξε ότι "τα αριθμητικά δεδομένα είναι τέτοια που μας κάνουν να είμαστε απολύτως αισιόδοξοι" για την εκλογή Προέδρου. Κατά τα άλλα επαναλάμβανε σε μονότονο ύφος ότι η δήλωση του Α. Παπανδρέου για μη διεκδίκηση της Προεδρίας "ισχύει απολύτως... όπως διατυπώθηκε", χωρίς βέβαια να προσδιορίζει αν η δήλωση "ισχύει απολύτως" κάτω από οποιαδήποτε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της μη εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Αναστολή μόνο

για πολιτικούς

Οσον αφορά το θέμα των αναστολών ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της αναστολής αφορά αποκλειστικά τους πολιτικούς και όχι τους συμμετέχοντες- μη πολιτικά πρόσωπα - που έχουν παραπεμφθεί για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών. Οπως ισχυρίστηκε, ο διαχωρισμός γίνεται γιατί οι συμμέτοχοι θα μπορούσαν να υπαχθούν στα τακτικά ποινικά δικαστήρια σε αντίθεση με τους κατηγορούμενους πολιτικούς. Οσο για την αντίφαση που δημιουργείται σχετικά με το διαχωρισμό των κατηγορουμένων ο Ε. Βενιζέλος αρκέστηκε να αναφέρει ότι τα αρμόδια δικαστικά όργανα θα κρίνουν τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή θα είναι μυστική και η πρόταση Παπανδρέου θα έρθει στη Βουλή μέσα από πρόταση τουλάχιστον 30 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

"Παιχνίδια" με την

ψήφο εμπιστοσύνης

Σχετικά με το ζήτημα του αν η κυβέρνηση προτίθεται να προσδώσει στην ψηφοφορία στη Βουλή χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, οι απαντήσεις του Ε. Βενιζέλου σκιαγραφούν ότι ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει και την απειλή πτώσης της κυβέρνησης, για να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Συγκεκριμένα ο υπουργός Τύπου, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα δηλώσεις άλλων κυβερνητικών παραγόντων, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι "κάθε ψηφοφορία έχει το αντικείμενό της".Με ανάλογο τρόπο στάθηκε και στο εάν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αφού, όπως δήλωσε, "δε γνωρίζει" ποιες είναι οι προθέσεις του πρωθυπουργού, ενώ επίσης δεν ξεκαθάρισε αν το ζήτημα θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος πριν από την ψηφοφορία.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Γ. Αλευράς και Δ. Τσοβόλας, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι πολλοί εκείνοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με τη θέση του πρωθυπουργού.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ