ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομολογία συγκάλυψης

Η Βουλή, όταν παρέπεμπε τον Κ. Μητσοτάκη και τα υπόλοιπα στελέχη της ΝΔ, ενεργούσε με "δικανικά κριτήρια". Σήμερα, που ο πρωθυπουργός ζητά την αναστολή των διώξεων, το θέμα κινείται σε πολιτικό επίπεδο. Να το λαμπρό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, για να πείσει ότι τα μεγέθη "δεν είναι συγκρίσιμα" και, άρα, δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των αποφάσεων για παραπομπές και της απόφασης για αναστολή. Μα υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία συναλλαγής, συγκάλυψης και συμψηφισμού; Τι λέει, δηλαδή, η κυβέρνηση; Ουσιαστικά, υποστηρίζει ότι η δικαστικού χαρακτήρα διαδικασία ήταν σωστή. Είναι υπαρκτά, δηλαδή, τα στοιχεία - κατά την κυβέρνηση - όπως και οι αποχρώσες ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων. Καλώς παραπέμφθηκαν, διατείνεται ακόμα και σήμερα. Ομως οι δίκες, παρά τα στοιχεία, δεν πρέπει να γίνουν για πολιτικούς λόγους, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός και ο εκπρόσωπός του.

Μάλιστα. Ετσι ακριβώς είναι. Τα σκάνδαλα είναι υπαρκτά. Και οι υποκλοπές γίνονταν και γίνονται και το ξεπούλημα προωθήθηκε επί ΝΔ και συνεχίζεται. Μόνο που το ΠΑΣΟΚ καθόλου δεν ενδιαφέρεται για τη διαλεύκανσή τους, όσο κι αν ομολογεί την πραγματοποίησή τους (αποστεώνοντας βέβαια το πραγματικό περιεχόμενο των σκανδάλων). Επίσης, έχει απόλυτο δίκιο ο Ε. Βενιζέλος, όταν λέει ότι, παρά τις αποχρώσες ενδείξεις, πολιτικοί λόγοι επιβάλλουν το"κουκούλωμα". Μα και το ΚΚΕ το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει. Πολιτικοί είναι οι λόγοι της συγκάλυψης. Προκύπτουν μάλιστα από τις ίδιες τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού.

Ο Α. Παπανδρέου, δικαιολογώντας την απόφασή του, έκανε λόγο για το μη διχασμό του έθνους. Για θεσμική μεταρρύθμιση. Για ομαλή πορεία του τόπου. Ε, λοιπόν, δε χρειάζεται να ψάξει κανείς και πολύ κάτω από τις γραμμές για να προκύψει η μετάφραση των παραπάνω. Ο Α. Παπανδρέου δεν ήθελε να αποκαλυφθεί πλήρως, γι' αυτό δε μίλησε για συναίνεση. Εκεί βρίσκεται το όλο ζήτημα. Να προωθηθεί, με κάθε μέσο, η συναίνεση. Να εμπεδωθεί το "όλοι μαζί". Εκεί βρίσκεται και ο συμψηφισμός. Ο συμψηφισμός ευθυνών για το ξεπούλημα του τόπου και η συγκάλυψή τους. Ο συμψηφισμός ευθυνών για τη δράση των στεγανών, που ζουν και βασιλεύουν, και η συγκάλυψή τους.

Η πολυπόθητη συναίνεση, για την απρόσκοπτη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι εκείνος ο πολιτικός λόγος για τον οποίο σήμερα η κυβέρνηση προωθεί τις αναστολές. Πρόκειται για εκείνο τον πολιτικό λόγο που απαιτεί λαϊκή αντίδραση, ώστε να μην περάσει η εκπλήρωση των σχεδίων τους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ